onsdag 22 september 2010

Mer eller mindre klokt...

Tja, vad får man allt ifrån? Frågan är om det är erfarenhet och klokskap eller en lätt släng av politisk demens som ligger bakom gamlingarnas prat... Kanske var jag lite väl förbaskad häromdagen, när detta spelades in:

37 kommentarer:

  1. mer eller mindre...

    SvaraRadera
  2. OJ! Ett helt fantastiskt inlägg Birger har i SVT Opinion.

    SvaraRadera
  3. Så särskilt klokt av dig är det ju inte att sätta likhetstecken mellan socialdemokraterna och moderaterna. Det vittnar ju om ett stort hål i dina kunskaper om svensk politik. Alla andra skulle alltså ha fel.

    SvaraRadera
  4. Hej! Läste just ditt inlägg i på SVT:s debatt. Det bästa jag läst efter valet! Din utgångspunkt Gandhi fick mig att rysa. Det är klart att det är så man skall tänka och agera. Jag vill se många och stora demonstrationer mot sd och de skall vara fria från våld, skrik oc skrän, vi ska vara tysta och stilla. Finns det något vassare vapen en en tyst icke-våldsmanifestation?

    SvaraRadera
  5. Maria, ur ett grönt pespektiv finns mer som förenar s och m än som skiljer dem åt! Minns att de båda tror på ekonomisk tillväxt i evighet, att det var s som började med en politik som ökade klyftorna i samhället och att det är s och m som tillsammans stått för de obehagliga inslagen i svensk flyktingpolitik!
    Anna Z.

    SvaraRadera
  6. Ogillar att de kallar sig alliansen.. så överens är de inte, de tillhör ju olika partier dessutom så är det egentligen bara ett PR grepp. Högerblocket kommer de att kallas av mig så länge de finns till.

    / 1984

    SvaraRadera
  7. Du är alltid vettig, jag håller inte med i allt men det är alltid kul att lyssna på.

    SvaraRadera
  8. Var är Birgers debattartikel? hittar den inte någonstans på svt. kan någon länka?

    Hörde nog din öppning mot slutet Birger! In i partiet igen!

    SvaraRadera
  9. Personligen tycker jag vänster-högerskalan är förlegad, det enda sådan retorik leder till är att vissa maktmänniskor kan cementera sin makt. Sossar o Moderater är lika goda kålsupare där. Okritiska röstare är deras bästa vänner.

    SvaraRadera
  10. Anna Z:

    Ur ett grönt perspektiv, säger du. Det perspektivet kan du använda helt godtyckligt. Verkligheten ser ut som den gör. Moderater och socialdemokrater står mot varandra. Ser du inte det? Har alla vi andra fel?


    Ekonomisk tillväxt i evighet, säger du. Men det är ju en lek med siffror. Det är verkligheten som räknas. Ekonomisk tillväxt innebär resurser till ett bättre samhälle. Där finns inga gränser.

    SvaraRadera
  11. Maria, du borde kanske någon gång se hur verkligheten ser ut i riksdag och kommuner. Att S och M gör upp är mer regel än undantag. Är människor verkligen så naiva?

    Däremot vore det en katastrof för demokratin om dom bildade någon slags koalition förståss. Jag tror Birger skojade litet där ;).

    SvaraRadera
  12. Jag tror diskussionen om tillväxt (rätta mig gärna om jag har fel) snarare handlar om innehållet i tillväxten än tillväxt för tillväxtens egen skull. Kina är ju ett bra exempel på hur illa det kan gå med miljön men även dom har börjat lära sig, kanske för sent?

    SvaraRadera
  13. Före valet står M och S mot varann, som två fotbollslag. Annars såge det ju inte ut som en riktig valkampanj, utan som en skendemokrati.

    Men efter valet ligger de i varsin fil, en höger- och en vänsterfil, precis som BS brukar säga. De kör så åt samma håll. Kan te sig nära nog blott som en formell demokrati.

    SvaraRadera
  14. Synd att man inte kan skapa trådar här, kan inte Birger starta ett riktigt forum ;).

    Hursomhelst så vill jag prata litet om det här med 6-timmarsdagar. Varför måste detta ske lagstiftningsvägen? Kan inte några kloka entrepenörer gå i bräschen och prova själva med en sån här lösning? Jag tänkte litet på det här med konferenssystem som språkörren var inne på. Tänk ett företag där man har arbetare i olika tidszoner (t.ex Indien). Då kunde man ju tillochmed prata om 4-timmarsdagar eller annat. Eller varför itne företag där några jobbar 2 timmar och andra 12 beroendepå tycke och smak.

    Problemet med tidsdebatten är att den verkar förutsätta någon slags planekonomisk lösning(kanske mest Gudrun?). Vad tycker Birger om detta?

    Jag tror snarare vägen till mindre arbetstid ligger i småskalighet och samarbete med olika länder, tvärtemot vissa isolationsförespråkare ;).

    SvaraRadera
  15. Är lite besviken på din ignorans när du säger att Socialdemokraterna och Moderaterna skulle vara liknande partier.
    Det skiljer oerhört mycket mellan dessa två partier. För det första står Socialdemokraterna för vad dem säger. Moderaterna har en små-sossig retorik för att få makt, för att sedan applicera en väldigt borgerlig politik långsiktigt. Exempel på detta är utförsäljningen av offentligt ägda bolag, kampen mot fackföreningsrörelsen (i form av obligatorisk a-kassa och liknande), nedpressade löner (jobbskatteavdraget), RUT, med mera. Skillnaderna är rent ut sagt enorma i värderingar, vägriktning och politik.

    Är det så att ditt engagemang i tillväxt-frågan gjorde att du behövde likställa båda partierna?

    SvaraRadera
  16. Marcus, jag vill diskutera ditt tidigare inlägg om en S+M-regering som en "katastrof för demokratin", hur definierar du då demokrati?

    I min värld är det snarare blockpolitiken som sådan som innebär ett stort hot mot det väsentliga inom demokratin, nämligen representativiteten och en levande ideologisk samtidsanalys.

    Den svenska politiken under den senaste mandatperioden har mer liknat något sprunget ur reklambyråernas pr-strategier än något ur hundratals år av diskussion och debatt kring den enskildes och det allmännas bästa.

    Jag menar, utan att alls vara en förespråkare av varken deras politik eller värderingar, att S+M gemensamt skulle kunna föra en allmännyttig politik, och att de i bästa fall skulle bli något så när en statsbärande regering. Detta samtidigt som man öppnar upp för idelogiska angrepp i sak från olika håll. Så, utveckla gärna!

    SvaraRadera
  17. Många Thomas nu. Vill bara förtydliga att 13:41 och 13:51 inte kommer från samma Thomas, om inte inläggen själva gör det tydligt nog...

    SvaraRadera
  18. 13:41

    Vilka sålde ut Telia, SJ m.fl. statliga bolag?

    SvaraRadera
  19. @Maria 10:57 Det finns inga gränser för ekonomisk tillväxt säger du. Hm, kanske dags att uppdatera kunskaperna lite. Googla på "The story of stuff" t.ex. Eller tror du på allvar att vi kan fortsätta med att för varje år förbruka en allt större del av planetens naturresurser?

    SvaraRadera
  20. Isåfall Thomas, står S också för det som t.ex Uppdrag Granskning sa igår om FilmiVäst? Dvs att hundratals miljoner av skattepengar gått in i svarta hål utan synliga fördelar. Bandyhallar och Äventyrsbad utgör ju andra konstiga prioriteringar.

    S och M har en trist tradition av att ta beslut över huvudet på folk, där kan MP göra stor nytta genom att kräva ansvar. Kia t.ex ställde ju inte upp på pariserhjulet här i GBG.

    SvaraRadera
  21. Den yttersta gränsen för tillväxt lär väl ligga någonstans vid solens död men det är ett tag dit. Sedan är det ju en annan femma om människan är med då. Vi behöver jorden, jorden behöver inte oss.

    SvaraRadera
  22. "att hundratals miljoner av skattepengar gått in i svarta hål utan synliga fördelar"? Det skulle också kunna fungera som en rätt bra beskrivning av vad som ledde S till där de är idag...

    En kombination av makt, girighet och en ogenomskinlig organisation, och inget som jag skulle säga har startat med den senaste mandatperiodens maktskifte.

    Jag är dock snarast ute efter en debatt kring hur viktig egentligen regeringen är för ett lands (känsla av?) välstånd. Vad bygger egentligen detta välstånd på? För mig hänger det tätt ihop med diskussionen om tillväxt. Utifrån mitt tidigare resonemang skulle jag säga att ett "folk" mår bra av att känna sig representerad i ett parlament, och då inte nödvändigtvis i form av ett regeringsparti.

    SvaraRadera
  23. Jag vet det Thomas men der ät ju därför det behövs partier som MP och andra mindre partier som blockerar idiotförslag. Man kan ju inte stå och säga att man behöver pengar till välfärd samtidigt som pengar rinner ut på det här sättet. Det är ju inte precis fikapengar vi pratar om.

    Jag är gärna med o betalar skatt men då måste politikerna hantera pengarna varsamt också, det är inte för mycket begärt.

    SvaraRadera
  24. Som ett tillägg på din andra paragraf så innebär det ju i praktiken att SD också hör hemma i riksdagen, många känner ju faktiskt på det sättet, hur hemskt det än låter.

    SvaraRadera
  25. Självklart hör SD hemma i riksdagen, det är ju helt enligt våra demokratiska principer. Jag tycker vi är farligt ute när vi försöker hitta vägar att stänga ute dem från inflytande för att folket har röstat "fel". Det måste vara ett uttryck för något och detta något ska tas på allvar och bemötas.

    Att vara i regeringen är inte det enda sättet att utöva inflytande, och en levande ideologisk opposition kan i många avseenden vara viktigare än "rätt" partier i regeringen.

    SvaraRadera
  26. Nu hamnar plötsligt Kd och hör och häpna även V på samma sida som Sd.
    Alla motsätter sig ju minskat antal ledamöter i utskotten!

    SvaraRadera
  27. Du har rätt där Thomas, det var inte min åsikt att man skall mota bort, utan mer en reflektion på det du skrev.

    Även fast jag (den här gången) röstade på ett alliansparti så tycker jag det är helrätt att riksdagen får mer makt, det är faktiskt så vårt system är uppbyggt. Blockpolitik är dåligt för debatten.

    SvaraRadera
  28. Jag tänkte att du Birger, som verkar vara en så klok och klarsynt person kanske har nåt att relatera till en fundering som jag har: Socialdemokraterna har ju efter sitt "katastrofval" kallat till krismöte för att utröna vad som gått fel. De pratar också (och gjorde säkert efter förra valet, liksom andra partier när de gjort ett dåligt val) om att de måste se över och ändra sin politik! Nu undrar jag om man inte gör en logisk kullerbytta här, eller har jag fel? Ska man anpassa sin politik efter väljarna? Är det ett självändamål att regera? Är det inte meningen att man ska stå för sin politik? Eller är ideologiernas tid förbi?

    För övrigt har jag nyss hittat till din blogg och jag blev så glad över att hitta nån som sätter ord på de funderingar jag själv har om tillväxt, konsumtion osv. Heja!
    /Anna

    SvaraRadera
  29. Politiskt part har två huvuduppgifter på riksplanet.

    1) Att samla en befintlig "folkvilja" till en slagkraftig spjutspets och föra denna vilja in i den lagstiftande församlingen = Riksdagen.

    2) Att samtidigt ligga före i idéarbetet, och sedan söka stöd för detta i väljarkåren.

    SvaraRadera
  30. Tack för kommentarer och inlägg!

    Marcus: Arbetstidsfrågan är redan idag en lagstiftningsfråga eftersom normalarbetstiden beslutats vara 40 timmar. Utifrån detta förhandlar arbetsmarknadens parter. När lagstiftningen utgick från 48 timmar förhandlade man med utgångspunkt från det timantalet. Varför skulle det vara märkvärdigare att sänka till 35 timmar än det var att sänka till 40 timmar? (Argumentationen mot var likadan då som nu...).

    Thomas: givetvis ligger synen på tillväxt som en bit i det pussel som gör att M och S är förvillande lika. När det gäller statens budget är samsynen upp till över 95 procent.Deras världsbild är frapperande lika, båda slogs nu om vem som kan utlova mest arbete till flest antal människor, inget av partierna tar den tekniska utvecklingen till grund för sänkt arbetstid, båda partierna anser att den största delen av skatteinkomsterna skall komma från skatt på arbete, båda partierna har en bakgrund som skiljer sig från de övriga i synen på flyktingpolitiken och nu har också sossarna accepterat nästan allt det som den moderatledda regeringen genomfört.

    Maria: Nej, jag tror inte alls att man kan använda ett grönt perspektiv helt godtyckligt. Ur ett grönt perspektiv är materiell och ekonomisk tillväxt underställd hänsyn till miljö och de naturlagar som finns. Frihandel är underställd handel med sociala och ekologiska klausuler, ekonomismen ses som ett hinder för utveckling och demokrati.

    Anna: Jag har reagerat likadant som du gjort. Sossarna uppträder som om de utgjorde styrelsen i Marabou: vad ska vi sälja som folk gillar. Politiska partier skall givetvis framföra de åsikter de står för - sedan kan människor välja att rösta på något annat om det inte passar. Partiers organisation är inget självändamål, det är ett verktyg för åsikter. Sossarna, liksom tidigare moderaterna, har låtit åsikter bli verktyg gör att upprätthålla organisationerna. Som vilka godisförsäljare som helst. Detta är ett av alla skäl till att jag inte heller kan känna respekt för socialdemokratin - det är en apparat, en arbetsgivare, ett företag i åsiktsbranschen som nu kommit på att åsikterna inte gick att sälja till mer än 30 procent av väljarna. Lägg till detta att sossarna har en självbild av Castroformat: man menar att det är någon sorts självklarhet att partiet skall ha minst 50 procent av rösterna. Annars är det misslyckat...

    SvaraRadera
  31. Birger, jag förstår men min poäng var litet att precis som i klimatfrågan så borde man kanske inte vänta på lagar/politiker utan gå i bräschen. Någon eller några borde starta nya företag med 6 timmars arbetsdag som huvudpolicy, eller snarare maximal flexibilitet så att man kan välja själv vad som passar. Ny teknik borde ju ge enorma möjligheter på det här området. Lagstiftningen kanske blir enklare att genomföra när man har några aktörer som visar att det funkar ekonomiskt (vilket jag tror om man gör det rätt).

    SvaraRadera
  32. Anna & Birger - Hoppade själv till med kaffekoppen när jag lyssnade till företagarna i S som letade efter ny politik i eftermiddags. Bara det att man inte ens hade en tanke på att börja i änden: hur ser världen ut och vad kan/ vill vi göra åt det eller inom dess ramar. I stället vill man göra politiken till en önskekonsert eller som Birger skriver: som ledningen för ett godisföretag. Nu när vi inte kan sälja de här godiset trots ny påse får vi testa en ny smak... Mycket märkligt att höra något sådant av det partiet som väl trots allt blev störst... Vad futtigt allt blev plötsligt.

    Håller fast vid min tidigare reaktion att det där tillväxt-ordet som åkte upp i loggan borde ha hetat solidaritet i stället. Angeläget och tidlöst och faktiskt går det också att koppla till något slags ideologi för socialdemokraterna...

    SvaraRadera
  33. Och mitt i denna fantastiska "forumsdebatt", så vill jag poängtera att jag nog ALDRIG har hört dej säga något korkat i de tv-framträdande jag sett.
    Du är väldigt klar och preciserande i ditt språk, och du sticker hål på de flesta intressanta ballonger.
    Kepp up the good work, och MER slagbara Schlaug-ord i tv!

    SvaraRadera
  34. Marcus: en del går faktiskt före, Toyota till exempel där man infört sänkt arbetstid med bibehållen lön till och med.

    Anso: Kul bild med byte av påse till godiset.

    Marie: Rädd att det kommer något korkat rätt var det är...

    SvaraRadera
  35. Det gör inget om det är korkat, bara det är underhållande ;).

    Toyota var inte precis dom man trodde skulle gå i bräschen. Finns det svenska exempel? IT-företag borde kanske ligga bra till men varför inte alla nya eko-företag som det snackas om. Om nu miljöpartister startar nått så skall dom väl föregå med gott exempel ;).

    SvaraRadera
  36. Här är ett konkret förslag. Om MP får majoritet i någon kommun(eller nästan). Kan inte alla kommunanställda gå ner till 6 timmar i den kommunen som ett första experiment? Vi behöver exempel.

    SvaraRadera
  37. Extra bra sagt av BS. Sossarna är ett företag i åsiktsbranschen.

    Gt

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.