onsdag 7 juli 2010

Smygtitt i Olofssons tal - och se upp för partiledarna...

Tips till partiledare efter det att tre talat i Almedalen: skaffa näsdukar!

Det ser illa ut att ständigt torka sig under näsan med ömsom vänster, ömsom högerfingrar. Närbilder i 50-tums platt-teve lär inte göra saken mindre äcklig.

Tips till Almedalsbesökare: ta inte partiledarna i hand.

Efter Jan Björklunds tal kan man även konstatera att de rödgröna förmodligen är mer samspelta än alliansen. Björklund försökte sno kristdemokraternas profil- och regeringsfråga genom att inleda med att tala om gamlas rätt till bland annat mat och utevistelse. Dessutom snodde han Hägglunds idé om att angripa den intellektuella kultureliten.

De rödgröna lär ha delat upp Almedalen så att Ohly får köra välfärd, Sahlin ska ta jobben och rören ska ägna tid åt miljö/klimat.

Smygtitt i Olofssons utkast till tal idag:

Bara en enda procent av väljarna är säkra på att de skall rösta på Centerpartiet. En procent! Detta har tydligen föranlett Maud Olofsson att fundera en del inför dagens tal. Bloggen har fått sig tillsänt en första del av hennes första utkast. Det verkar ha kommit från hjärtat.

En röst på Centerpartiet är en röst för ett bättre Sverige. För jag kan lovar er att om Centerpartiet får 4 procent i valet så skall jag avgå.

Och ni kan lita på mig. Sa jag inte före förra valet att vi skulle sälja ut saker? Nu, efter bara en mandatperiod, har jag sålt ut både Apoteket och Centerpartiet.

Vi har också lovat avveckla det som är dumt. Vi lovade avveckla kärnkraften, men vi gör det med förnuft så vi börjar med att avveckla skatten på handelsgödsel. För grönt är skönt, och vi i Centerpartiet vill ha gröna ängar, gröna skogar och gröna hav.


För övrigt håller jag med lille Göran om att det är Verklighetens folk som bär upp vårt land. Kulturfolket är bara konstigt och dumt, en fjantig elit. Se bara på den där Dramatenfjanten Ternström som tydligen suttit i vår riksdagsgrupp.

Almedalen - PS
Schyman valde grillen istället för TV4
Feministiskt Initiativ valde att bränna pengar genom grillen istället för genom att bränna pengar genom att köpa reklamplats i TV4. De gjorde de helt rätt i. Det var ett bra mycket billigare sätt att få ut sitt budskap. Dessutom synnerligen konkret, så att vi alla kommer ihåg både summan och vad den stod för. TV4:s aktieägare kan möjligen känna sig snuvade på reklampengar. Kanske Expressens också. Och Aftonbladet.

Alla som anser att det är sämre att bränna pengar i en grill än att skicka dem till välgörande ändamål bör rimligen också fundera över om inte samma sak gäller för att satsa miljoner i tevereklam istället för att skänka till välgörande ändamål.

Eller hur det kan komma sig att man hellre köper nya solbriller och den trettiandra toppen för tre hundra kronor, trots att de gamla funkar, istället för att skicka dem till Läkare utan gränser. Det bränns pengar hela tiden på allt möjligt skit - och vad värre: det satsas 55 miljarder kronor årligen - på reklam - på att vi ska bränna pengar på att konsumera saker vi inte behöver.

16 kommentarer:

 1. Har Sverige råd med utegående gamlingar?

  Håller man kvar vraken i ändamålsenliga bås är det mycket lättare att ordna deras föda - en slang hit, en slang dit och så spolar man rent en gång i veckan vare sig det behövs eller inte.

  Släpper man ut dem, kommer de kanske aldrig åter; kanske tar vargen dem: då uppstår det effektivitetsvinster.

  SvaraRadera
 2. OK, köper ditt argument för Schymans pengabränning.

  SvaraRadera
 3. Med viss spänning ser jag fram mot vad du hittar i utkasten till språkrörens tal i Almedalen!
  Grönare

  SvaraRadera
 4. Hur fan kan du försvara Schyman? Bränna pengar är oförsvarligt i en värld som ser ut som den gör! Jag är besviken på dig, Schlaug. Du kan inte jämföra att bränna pengar med att köpa saker som ger arbetstillfällen och vinster som ger oss pensioner.

  SvaraRadera
 5. För bara 100.000 har äntligen fröet såtts till en konsumtionskritisk debatt i media-Sveriges breda mittfåra. Endast ett drygt öre per svensk får sägas vara billigt för att få upp dessa frågor på dagordningen. De som klagar på Gudruns penningbränning borde försöka tänka i lite större banor!

  SvaraRadera
 6. Tummen upp! Kritiken mot Schyman är löjeväckande och kommer från människor med ett väldigt suddigt perspektiv på verkligheten.

  SvaraRadera
 7. Mauds tal - du är så kreverande bra!!

  SvaraRadera
 8. 11:02
  "Du kan inte jämföra att bränna pengar med att köpa saker som ger arbetstillfällen och vinster som ger oss pensioner."

  Och vad ger det mer? Ser du möjligtvis något på minuskontot också?

  SvaraRadera
 9. Förstår inte riktigt att folk blir upprörda av att Gudrun bränner pengar. Pengarna donerades av ett par välbeställda personer som ville att de skulle användas för att skapa uppmärksamhet kring en viktig jämställdhetsfråga, och visst lyckades hon med det?

  Pengar som bränns upp förstör inga reala värden (förutom kostnaden för att framställa och distribuera de små papperslapparna). Hade hon bränt en bil, en liten stuga, eller en bunt med prylar till ett värde av hundra tusen så hade något realt förstörts. Nu har Gudrun bara minskat lite på penningmängden i ekonomin utan att förstöra något realt. Om man vill så kan man se det som att Gudrun drar sitt strå till stacken för att motarbeta inflation. Undrar vad Riskbanken tycker om att Gudrun gör deras jobb?

  SvaraRadera
 10. Det är klart man kunde gjort detta på ett annat sätt. En lysande idé hade ju varit att elda falska hundralappar och istället använt de hundratusen till något vettigt. Man kunde ha mörkat att det var falska pengar man brände upp till dagen efter och bemött dagens förutsägbart upprörda röster med sanningen. Att elda med pengar har ett uppenbart symbolvärde som man faktiskt inte kan bortse ifrån, även om det i grund och botten möjligen inte är någon skillnad mot att köpa en annonsplats för motsvarande summa. Hennes budskap i allt detta försvinner och hon reduceras till en clownfigur. Inte helt olikt effekten av hennes famösa talibantal. / Thomas

  SvaraRadera
 11. Heja Ternström! Och varmt välkommen till det något grönare mp.

  SvaraRadera
 12. Ternström (f.d. C) säger i Debatt ikväll, att hon inte går med i något annat parti. Utan bara, att hon vill hjälpa S och MP.

  Men nästa regering kan ju kalla in henne till en ministerpost ändå.

  Gt

  SvaraRadera
 13. Ternström skulle bli en dålig minister. Hon passar inte i politiken. Att vara minister kräver att man kan chefa för ett departement. De rödgröna vill för övrigt inte avveckla någon reaktor nästa mandatperiod.

  SvaraRadera
 14. Thomas 15:56 har helt rätt.

  Det finns förvisso en poäng i det Birger skriver om bränningen. Fast då förutsätts att folk i gemen delar den åsikten

  Men nu blir signalen, gissningsvis, att massor av s.k. mindre bemedlade ser handlingen som en symbol för de överklassens barn som gick åt vänster i protest mot högertänkandet, men ändå behöll sin ekonomiskt gynnade ställning.

  Att bränna låtsas-sedlar, som Thomas föreslår, hade varit verkligt lysande -i dubbel mening!

  Gt

  SvaraRadera
 15. Ett par ekonomprofessorer förklarar de samhällsekonomiska effekterna av sedelbrännande

  http://ekonomistas.se/2010/07/07/john-hassler-och-per-krusell-battre-att-branna-sedlar-an-gitarrer/

  SvaraRadera
 16. Håller med om det där med att välja grillen.
  Folk fattar inte att det var en PR grej och är inte medvetna om alla miljoner som satsas på reklam och brinner upp bildligt varje dag.
  Som PR grej var det betydligt effektivare än att satsa samma summa på reklam.
  Även utomlands hade brännandet genomslag och uppmärksammades i många länder.
  Och det var ju det de ville: få uppmärksamhet.

  Studio Totals (reklambyrån som stod för de 100 000) svar på kritiken är också läsvärd:
  Skänk FPs valbudget till fattiga flickor

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.