tisdag 8 juni 2010

Rappakalja

Man har alltid trott att runskrifter berättat viktiga saker om verkliga ting. Nu visar det sig att runorna ibland inte betyder någonting. Att de är rena rama rappakaljan.

Kära bloggläsare, i framtiden kommer samma konstaterande att gälla den politiska ekonomiska debatten.


Ny forskning avslöjar att det var viktigare att kunna visa att man kunde skriva runor, än att de verkligen betydde något. Allt enligt en avhandling om runstenar från institutionen för nordiska språk vid Uppsala universitet.

- Ornamentiken var minst lika viktig som innehållet, berättar Marco Bianchi som skrivit avhandlingen. Att kunna skriva var modernt, därför skrev man hellre något utan betydelse än inte alls.

Ornamentiken är minst lika viktig i den ekonomiska debatten, att svänga sig med uttryck som tillväxt, produktion och jobbpolitik är viktigare än att veta något om betydelsen. Att kunna skriva och uttala orden är modernt. Ofta slingrar sig begreppen kors och tvärs.

Ornament är ett stiliserat prydnadsmönster. Ornamentik är en utsmyckningskonst.

PS!
Bilden föreställer en socialmoderat runsten i block.
Texten lyder: "Jobbpolitik är bra, för vi måste jobba mer för att producera mer så vi kan jobba mer för att konsumera mer så vi kan producera mer så vi kan konsumera mer för att få tillväxt så vi kan få mer jobb och ökad produktion av hornbågade glassögon och rostade komiker. Den som tillbringar ett liv i frihet lever i utanförskap, den som är nöjd med det han har är är sjuk, den som icke tillbringar helgen på Ullared är en samhällsfara. I Monas, Fredriks och den heliga tillväxtens namn. Denna sten restes av dess undersåtar Eriksson, Ohly, Hägg- och Björklund samt Maud. Tillägg: Ävenså Wetterstrand var behjälplig."

17 kommentarer:

 1. Haha, dagens garv. Värt en eftertanke. På bilden hytter Mona och Fredrik mot varandra trots att de har samma budskap

  SvaraRadera
 2. Jag är tydligen en sjuk samhällsfara som så mycket jag kan, lever i utanförskap - och trivs med det.
  Vasst skrivet Birger!
  ...och tack för att du också fått upp ögonen på mig att "ogräset" som växer vilt i trädgården gick att använda till något vettigt. Ett recept på kirsfrittata visade sig vara en riktig höjdare.
  Benjamin

  SvaraRadera
 3. Det mest intressanta i dagens inlägg är den sista meningen, ”Denna sten restes av dess undersåtar Eriksson, Ohly, Hägg- och Björklund samt Maud."

  När du räknar upp undersåtarna benämner du alla manliga med efternamn medan den enda kvinnliga undersåten får nöja sig med förnamnet. Ett uttryck för hur manliga makthavare förminskar kvinnliga makthavare? Nej, det tror jag inte. Hade du dock gjort samma sak om Mona Sahlin då hade det tagit fart. I och med all kritik mot vänsterpartiernas statsministerkandidat numera bemöts med att hade hon bara haft slips hade hon inte kritiserats så är det en intressant iakttagelse.

  Vart tog Maria Wetterstrand vägen, lyfter inte hon upp Mona Sahlin lika mycke som kamraterna Ohly och Eriksson? Här är det dock uppenbart att hon ska skyddas och målas upp som en gud som står ovanför det realpolitiska spelet. Inget får komma på henne som kan skada hennes förtroende och allt som är skrivs och är negativt viftas bort med att det bara är medierna som ni vill dissa den man nyss lyft upp och hissat.

  SvaraRadera
 4. Wetterstrand är Freya och långt från någons undersåte, you'll see!

  Håller med - dagens garv!

  SvaraRadera
 5. Bäste Fundersam: Jag ska genast lägga till Wetterstrand, glömde henne faktiskt i all brådska. Att Maud får heta Maud beror på att Maud själv lanserat sig som just Maud på sin egen hemsida. Jag vet att hon klagat på att journalister kallat henne för Maud, medan man använder efternamn för manliga politiker. Men det finns få manliga politiker som själv lanserar sig med förnamn.

  Det fanns en del som klagade på att Obama fick heta Obama medan Hillary Clinton fick hete Hillary i medierna: men den som gick in på deras egna hemsidor kunde konstatera att de lanserat sig själva som Barack Obama resp. Hillary.

  Och vad gäller Mona Sahlin, så har hon ju ofta talat om sig själv i tredje person, och då berättat vad Mona tänker och tycker. Det vill säga hon vill uppenbarligen vara Mona för folket. Reinfeldt verkar vilja vara Reinfeldt.

  SvaraRadera
 6. Visst Fundersam, den rätta underskriften är Eriksson, Wetterstrand, Ohly, Hägglund, Björklund Olofsson, Sahlin och Reinfeldt. Utan någon inbördes rangordning.

  SvaraRadera
 7. Hahaha. Valaffischer är vår tids runor.

  SvaraRadera
 8. Påminner mig om min kompis som gjorde en stor tatuering när hon var utomlands. På överarmen har hon ett orientaliskt tecken som betyder "kärlek".

  Men hur mycket vi än anstränger oss så finns det ingen som kan bekräfta att tecknet betyder kärlek. Inte ens folk som kommer från stället där tatueringen är gjord kan hitta någon betydelse. I själva verket är det nog så att den inte betyder något alls.

  Men lika hårt som hon hävdar betydelsen av sin tatuering, lika hårt måste ekonomerna hålla sin kurs. Allt annat framstår som ett misslyckande.

  Ekonomins teorier är intatuerade på samhällskroppen. Och om det skulle visa sig att mallen för vårt sätt att leva baserar sig på ett ornament snarare än på människors visdom, lust och visioner blottas vår kollektiva dumhet på ett skrämmande sätt. Tänk tanken på att alla pensionssparare, investerare, konsumenter, börsklippare och politiska ledare skulle ha fel?

  Tänk om evig tillväxt skulle vara fel? Köpa utan att slänga? Är inte havet oändligt? Finns det verkligen gift som är giftigt på riktigt?

  Nej det här blir för jobbigt, då följer jag hellre den meningslösa symbolens väg!
  Att tänka om är inte att tänka på.

  Den nakne kejsaren

  SvaraRadera
 9. "Ekonomins teorier är intatuerade på samhällskroppen. Och om det skulle visa sig att mallen för vårt sätt att leva baserar sig på ett ornament snarare än på människors visdom, lust och visioner blottas vår kollektiva dumhet på ett skrämmande sätt. Tänk tanken på att alla pensionssparare, investerare, konsumenter, börsklippare och politiska ledare skulle ha fel?"

  Inte alls, den nakna kejsaren, då bevisas bara att det är konsten och språket som är människan yttersta signum. Ornamentiken är det viktigaste. Det som skiljer oss från djuren och den särprägel vi alltså borde odla i stället för att utrota de förra.

  Alltså kommer denna kunskap betyda att
  kultur- och utbildningsbudgeten växer avsevärt, att människorna föredrar kulturell och social verksamhet då man kan få användning för alla sina språkliga och konstnärliga uttryck som man tillägnat sig på alla kreativa kurser och skolor man ägnat sin tid åt. Att allt färre prioriterar lönearbete som bara finns för att hålla hjulen i gång, och i stället värdesätter verkligt arbete som leder till verklig tillfredsställelse, saker vi verkligen behöver och utveckling och kultivering av de egna egenskaperena och talangerna. Och ger oss hälsosam mat på bordet.

  Så snälla låt oss inse denna vår "dumhet". Man visste det i och för sig redan i Lascaux, men låt oss påminna varandra...

  SvaraRadera
 10. Kul satir! Håller också med Kulturkoftan, vad är arbete och lönearbete etc.?
  Hörde på ekonomiekot på radion och uppläsaren sa något om att det är bra så att konsumtionen kommer i gång...suck.

  SvaraRadera
 11. Ett skymningstillstånd,
  närmar sig fartyget som vi åker på.
  Kapten Konkurs är vår uppburne ledare som storföretagen, via Reklamen, via oss, har röstat fram.
  Att förbindelsen mellan rodret och styrfenan är bruten, bekymrar inte många, de flesta sitter still i båten. En och annan Rebell stiger ibland upp och håller ett litet anförande.
  Men från Radion kommer, budskap, som säger att vi borde skärpa oss.
  Musiktexten, om jag mins rätt, var i första versen: ”Köp och slit och släng.”
  I andra versen, blev budskapet tydligare: ”Köp och släng.”
  Om Noa ark, handlade en mycket, mycket gammal sång.

  Noa har uppstått igen, och Nya Båtar är på gång.

  SvaraRadera
 12. Ett skymningstillstånd,
  närmar sig fartyget som vi åker på.
  Kapten Konkurs är vår uppburne ledare som storföretagen, via Reklamen, via oss, har röstat fram.
  Att förbindelsen mellan rodret och styrfenan är bruten, bekymrar inte många, de flesta sitter still i båten. En och annan Rebell stiger ibland upp och håller ett litet anförande.
  Men från Radion kommer, budskap, som säger att vi borde skärpa oss.
  Musiktexten, om jag mins rätt, var i första versen: ”Köp och slit och släng.”
  I andra versen, blev budskapet tydligare: ”Köp och släng.”

  Om Noa och hans ark, handlade en mycket, mycket gammal sång.
  Noa har nu, uppstått igen, och Nya Båtar är på gång.

  SvaraRadera
 13. Förekom hällristningar samtidigt med runåldern? Var inte dessa skepp etc. typiska för bronsåldern?

  SvaraRadera
 14. Detta skrivs den 9 juni. Radion har meddelat att regeringen får igenom sin kärnkraftslinje. Allt motstånd är nu borta.

  SvaraRadera
 15. Haha! Underbart inlägg. Men jag kan inte låta bli att studsa på vad forskaren säger? "Att kunna skriva var modernt". Sveriges äldsta runinskrift är från 200-talet, dvs 800 år innan vikingatiden! Det är som att säga att 1100-talets särkar är extra moderna idag. Själva avhandlingen verkar inte vara särskilt väl underbyggd, men Schlaug är briljant som vanligt...

  SvaraRadera
 16. För de som vill veta står det=
  Johan:auk:sanna:reisti:stein:thina:eftir:Fwsak:2003:en:konferens:i:vadsteina:hvid:klara:vetterns:strand

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.