tisdag 25 maj 2010

Slow politic - ja, tack!

Slow Food blev ett begrepp i mitten på 80-talet, efter det att Carlo Petrini grundat rörelsen när Mac Donald skulle öppna sin första restaurang i Italien, vid Spanska trappan i Rom. Slow food (långsam mat) är alltså reaktion på i snabbmatskulturen.

Slow Journalism har blivit alltmer efterfrågan som reaktion på snabb, ytlig och sensationsdriven journalistik i form av korta artiklar, ofta slarvigt skrivna. Slow journalism är liktydigt med långa - gärna många sidor -, välskrivna och välbearbetade artiklar. Fokus och Filter är exempel på tidningar som delvis arbetar på detta sätt.

Nu är det dags för Slow Politics som reaktion på den alltmer ytliga politiska debatt som råder. Slow politics är samtal snarare än korthuggen debatt, tid att utveckla tankar istället för oneliners och slagord, mod att tala om vår framtid och våra liv med öppet visir och utan lans, förmåga att framföra åsikter utan att ha som huvudmål att vinna någon sorts match.

17 kommentarer:

 1. Ja tack, låt oss börja snarast!

  EW

  SvaraRadera
 2. Intressanat begrepp? Har du hittat på det själv?

  SvaraRadera
 3. Hörru Birger Schlaug, jag blev miljöpartist efter att i en skola i Norrköping 1994. Du tog oss på fullaste allvar, trots att vi var unga, det var knäpptyst i nästan en timme och du var vår nya hjälte. Det var slow politics, men också roligt och mycket spännande. Idag är jag aktiv kommunpolitiker på fritiden. Tack för slow politics!
  Claes

  SvaraRadera
 4. Håller med EW, för guds skulle mot Mona i grind!

  Till och med jag blev förvånad när jag läste SvD idag. Inte ens jag trodde att vänsterpartierna skulle verka för en mer instabil värld, där man dessutom blandar sig andra staters inre angelägenheter. Och ni påstår att det inte finns tydliga skiljelinjer i höstens val?
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/retratt-av-usa-rodgront-krav_4764037.svd

  SvaraRadera
 5. Fråga till 8.23:
  Är det en inre angelägenhet att ha egna militärbaser utomlands?

  EW

  SvaraRadera
 6. EW:
  Ja, om demokratin Tyskland har skrivit ett avtal med demokratin USA om att upplåta en del av sitt land till det andra landets försvarsmakt, ja då är det en inre angelägenhet för just dessa länder. Det är ingen fråga för Sverige.

  USA:s baser i Tyskland finns baserade på bilaterala avtal mellan dessa länder. I och med 2+4 avtalet från 1990 som reglerarade återföreningen upphörde ockupationen av Tyskland och rätten att ha trupper stationerade i landet.

  Intressanta är dock att skulle USA dra sig tillbaka från främst Europa och delar av Asien är bedömningen att kapprustningen skulle öka, inte minska. Är mycket intresserad att höra hur detta går ihop med sk grön ideologi.

  SvaraRadera
 7. Sagt av onelinernas mästare...

  SvaraRadera
 8. Det kommer bli tristare än någonsin inför det här valet. Debatten är på AIK/Jurgårn-nivå. Senaste partiledarkäbblet...förlåt partiledadebatten slogs av när Reinsvält...förlåt Reinfeldt drog till med den gamla skolgårdsklassikern: "ah, men DU då!". Tråkigt. Trist. /Thomas

  SvaraRadera
 9. Tänk om du själv skulle börja praktisera något av det du skriver om, Birger!!

  SLOW - det behöver DU verkligen, som tycks ha en hjärna som är överhettad.

  Din egen livsstil ligger ljusår från ett hållbart tillstånd. Du angriper oss för vår konsumtion, men vad är det du gör, egentligen, jo KONSUMERAR INFORMATION. Detta gör du på en nivå som är rent sagolik, helt otrolig för vanligt folk. Inte en dag, kanske inte en timme, går utan att du lägger din hjärna i blöt någonstans i världen och ska KOMMENTERA detta!

  Du är i verklig mening UPPKOPPLAD 24 timmar om dygnet!

  Hur ORKAR du? Tycker du det är önskvärt att leva ett sådant liv? För dig är det tydligen det, ja det är ett måste och ett tvång för dig.

  För något år sedan skrev du att du skulle varva ner och skriva mindre. Det blev ju ingenting av med det, naturligtvis.

  SLOW är ingenting för dig, Birger!

  SvaraRadera
 10. Överhettad hjärna? Hihi. Det tror jag inte på, däremot är Birger väldans intelligent och läskigt snabb. Fast ibland är hjärnan nedkopplad, det kan jag garantera, och då är han i stort sett onåbar på mejl, telefon och rop...:-) Fråga mig som varit sekreterare!

  SvaraRadera
 11. Marianne, kul att du tror mig om så mycket!
  Sekreterare: Hrm.

  SvaraRadera
 12. Ett lysande exempel på det du skriver är Deballt på SVT med den inkopetenta och intrigtörstande programledaren Belinda Olsson. Ett bevis på att en god idé får vårdas med ömhet och respekt för att kunna ge något!
  För övrigt är Slow Jam något att njuta av!

  SvaraRadera
 13. ja, mer slow överhuvudtaget, tack

  SvaraRadera
 14. Från svd-artikeln:
  "Experter varnar för att följderna blir instabilitet och kapprustning."

  Som om det inte var så redan. Se bara på alla de där "missil-skydden" som USA vill installera här och där.

  Sedan så är knappast "full spectrum dominance" nedlagd. MIC (military industrial complex) viruset härjar fortfarande starkt.

  SvaraRadera
 15. Vill Claes 08:18 fullborda den oavslutade första meningen, så vi får veta vad som hände den där gången i skolan år 1994?

  Gt

  SvaraRadera
 16. Den bästa "food" får du nog, om du kombinerar slow food med Living Food eller Raw Food.

  Kolla på Google! Där hittar du minst tre LF-kursgårdar i Sverige, där man lär ut konsten och även skräddarsyr LF för just ditt behov.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.