söndag 16 maj 2010

Heja kongressen!

Som så många gånger förr när partiledningen för MP låter den ideologiska kompassen löpa amok gör kongressen vad den kan för att peka ut grön riktning. Det är väl därför partiledningen arbetat för att de årliga beslutande kongresserna skall avvecklas, till förmån för kongresser vartannat år.

Nu är det mer av teoretisk betydelse vad kongressen beslutar - t ex krav på sänkt arbetstid - eftersom partiledningen redan gjort upp med Mona Sahlin om de grundläggande vägvalen vid ett regeringsskifte.

Några hundra kongressmyror är förvisso fler än några få elefanter, men elefanterna är ack så mycket tyngre.. Vilket väl också språkrör gav besked om i radion redan i morse.


Att kongressen skulle gå emot partiledningen när det gäller arbetstiden, föräldraförsäkringen och svensk trupp under Nato var högst väntat. Partiledningen hade fladdrat iväg för långt, med alltför krystad argumentation. Ni som följt min blogg förstår säkert att jag är nöjd med kongressens beslut. Man har ju fått skämmas för sitt gamla parti...

Att inte, åtminstone på det teoretiska planet, kräva sänkt normalarbetstid vore ju rama dårpippin med tanke på att det nu finns alltmer forskning som pekar på att just arbetstiden är nyckel till ett socialt och ekologiskt hållbart samhälle. Steg på vägen från konsumtionssamhälle till utvecklingssamhälle.

Utifrån de ideologiska grundbultar, som åtminstone jag menar utgör grön samhällsteori, var det också högst berättigat att göra ett försök att koppla tredelad föräldraförsäkring (en tredjedel till pappan, en till mamman och en valfri tredjedel) till krav på förlängning av föräldraförsäkringen.

Varför? Jo, gröna principer för samhällspolitiken bör vila på principerna om frihet för människor i vardags- och kultursektorn, syskonskap i ekonomin och total jämställdhet i rättssystemet. Att med nuvarande tid för föräldraförsökringen införa tredelning innebär minskad frihet för individer/familjer att välja sina liv- även om det finns ingredienser i tredelningen som kan läggas i den frihetliga korgen genom att det blir lättare för dem som vill, men inte vågar, bryta kulturella mönster.

Och så svensk trupp under Natobefäl... Återigen en fråga där kongressen begriper vad grönt innebär. Heja kongressen! Men varför inte ha kongressutfrågning av dem som väljs in i partistyrelsen för att få ordning på den stora klyftan mellan partiledning och partimedlemmar?

15 kommentarer:

 1. Ditt undergrävande arbete på blogg i och lokalavdelningar har säkert gjort sitt till för att miljöpartister skall våga stå upp mot de som låter så säkra och är så duktiga i partiledningen. Tack för besök i Blekinge!
  Glad bleking

  SvaraRadera
 2. Lazslo segrar i fråga efter fråga!

  SvaraRadera
 3. Franzén/Lindeberg, som fått två Michelinstjärnor och därmed överglänser Operakällaren etc, fick motta mp:s kongresspris. Ganska mycket ekologisk mat, ganska få ekologiska viner, en del "närodlat" 17 mil från restaurangen i Stockholm. Tyvärr är det svårt för två att äta och dricka under 2000 kronor på detta eleganta ställe. Latteliberalerna har sagt sitt, eller?

  SvaraRadera
 4. Haha, partiledningen käkar väl där medan man konspirerar mot partiet?

  SvaraRadera
 5. Ordning och redasön maj 16, 02:38:00 em

  Sänkt arbetstid betyder att vi arbetar mindre och därmed skapas mindre resurser för dem som behöver detta allra mest. DET är dårpippi, Birger! Har du redan glömt 90-talskrisen och vad som då hände i kommunerna? I dag är det kris igen, men inte beror det på att vi arbetar för mycket.

  SvaraRadera
 6. Att kongressen gör uppror mot att den än mer storstockholm-styrelsen är rätt. Förstågipåarna har koncentrerat allting från kanslirer och generalstab i Stockholm nu.

  Dags att höghastighetstråkets kanslier i Göbeborg och Malmö får sig en rejäl dos av skörden. En gång var det uppdelat så LUnd fanns på kartan. Undrar var Jan Hagman(ursprunligen Göteborg) sitter nu. Det kan möjligtvis inte vara STOCKHOLM

  SvaraRadera
 7. @Ordning och reda: sänkt arbetstid kan också betyda att fler arbetar, och därmed sjunker arbetslöshetens belastning på den totala ekonomin. kritiken mot sänkta arbetstid för individen missar att det faktiskt kan medföra ökad samlad arbetstid genom att fler arbetar.

  P.Gr.

  SvaraRadera
 8. Ringborg: Hagman bor i Skåne, sambo med Lotta Nilsson Hedström,jobbar några dagar i veckan hemifrån och pendlar i övrigt till kansliet i Stockholm.
  Kontorsråttan

  SvaraRadera
 9. Det är ju kul att v och mp visar upp lite vilja i skuggan av sossarna. Men Sahlin säger ju nej. Lyssnade på Godmorgon Världen idag och Svante Wejler hade en krönika där han hävdade att MP hade haft 20 procent och kunnat få hur mycket inflytande som helst om de inte redan före valet gjort upp med sossarna. Intressant konstaterande. SW menade att blockpolitiken tröttar ut människor.
  SW-fan

  SvaraRadera
 10. TAck till Schlyter inom partiet och Schlaug utanför paritet för att ni aldrig gett upp! Tack vare sådana som er finns det fortfarande lite själ kvar i mp.

  SvaraRadera
 11. Såg precis den dystra ekonomidebatten i Agenda. Hoppas nu på din analys av läget på bloggen imorgon...

  SvaraRadera
 12. Haha BS, förstod att du skulle gilla vad gräsrötterna kom fram till på kongressen. Och att MP ledningen förstår vad de sinande oljan kommer att betyda och driver denna fråga om omställning, det är i alla fall jag glad för. Sen finns det tyvärr många andra mijöfrågor som jag inte hittar längre hos dagens MP, tex miljöförstöringen i rymden eller elektromagnetisk strålning som bara ökar nu med 4G och vad kommer sen? Samtidigt har all debatt tystnat om detta....Men jag tänkte för mig själv nu när både Fridolin och Lazslo kommit tillbaks att snart kanske du BS också hittar tillbaks och hjälper oss med partiet.
  MVH
  EW

  SvaraRadera
 13. P.Gr, har rätt!

  Sedan är det ju märkligt, att kongressen har kommit att utgöra en motpart till sin egen ledning. De borde väl dra åt samma håll?

  Men det fenomenet finns i fler partier. Likväl omväljs dessa ledningar gång på gång.

  Jättebra att Birger förespråkar Tredelningen, som är grundad på Franska revolutionens devis Frihet, Jämlikhet, Broderskap!

  Men det är, enligt filosofen Rudolf Steiner (antroposofins grundare), inte likgiltigt var de tre begreppen förläggs.

  Sålunda hör Friheten hemma i kultursektorn, Jämlikheten i rättsväsendet och Broderskapet (idag Syskonskapet eller Solidariteten) i ekonomin, alltså hushållningen.

  Det Tregrenade Samhället ser åtminstone på papperet ut att kunna funka bättre, än de hittills prövade systemen.

  Återstår att provköra i praktiken.

  Gt

  SvaraRadera
 14. Att uttala sig tvärsäkert om saker man inte riktigt har koll på, är en sån där negativ fördom folk har om politiker och avdankade sådana.

  Partiledningen har inte arbetat för att ha beslutande kongress varannat år. "Operation stärka partiet" föreslog en sådan ändring typ 2001-2002, men et är för det första väldigt längesen, och för det andra inte partiledningen.

  Sen vore det bra med beslutande kongresser varannat år, och att varannat år ha kongresser med inriktningsbeslut och val. Då skulle det finnas tid för exepelvis utfrågning av PS-kandidaterna. Om du hittar nån lucka där det hade fått plats i helgens schema så är du välkommen att säga till. Eller vilket beslutspass man skulle ha avstått ifrån.

  Rasmus Ling

  SvaraRadera
 15. Tack för att du hörsammade mitt Agenda-önskemål. Ser även fram emot morgondagens fortsättning.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.