tisdag 4 maj 2010

Förbannad

Sitter på tåg. Läser Från riksdag och departement. Läser en intervju med Peter Eriksson. Blir förbannad. Vilket är mycket sällan nu för tiden. Så sällan att jag blir orolig.

Peter Eriksson säger, enligt tidningen, att "friårsdebatten skymmer sikten för Miljöpartiet". Frågan väcker "för starka känslor" och det är "ett ämne svårt att tala om". Peter Eriksson meddelar också att friåret inte är en prioriterad fråga för "då hade vi haft det med i förhandlingarna med våra samarbetspartier". Och så säger språkröret för det parti som ville förändra samhället: "Friår...Namnet är otäckt för många...".

Friåret skymmer sikten för Miljöpartiet... Vad är det för struntprat? Det är ju precis tvärtom: Friåret är en fantastisk plattform för att driva opinion för gröna värderingar! Jag skulle med glädje kunna hålla ett föredrag om grön politik med just friåret som utgångspunkt. Synen på människan, synen på livet, synen på reell ekomomi, synen på värden, synen på vår historia och vår framtid. Men för språkröret är det ett hinder!

För i h-e, räta på er gröna ryggar, bästa miljöpartister. Vad ska ni ha samarbetet till? 40 öre högre bensinskatt och höghastighetståg till Kalix?


"

19 kommentarer:

 1. Hej! Gårdagens kommentarer i medierna var att den budgetmotion de rödgröna lagt kunde vara en ren socialdemokratisk budget. När Mona Sahlin i gårdagens Aktuellt ta lade om att budgen var en grön budget skäms jag! När ska vi ta tillbaka ordet grön? Nu är det så att Mona kapar det och Peter tömmer det på innehåll. Kära gröna vänner som läser detta! Låt oss ta tillbaka partiet! Några har kapat det!
  Grön i Östergötland

  SvaraRadera
 2. Eftersom jag följt Birgers berättelse om språkrörens historia så känns det vemodigt att allt arbete som lagts ner av så många resulterat i detta. Varför låter man inte sossar vara sossar? Varför ska miljöpartister också vara sossar för? Samarbeta med sossarna,men samarbete är inte att den ena parten ändrar sig fullt ut på alla områden där man bryter med sossarnas syn på världen. Det var en bra syn när indusrialismen dominerade och det finns mycket gott inom s men politiken är mossig, grå och snarlik moderaternas politik. Någon procent skiljde de två partiernas budgetar åt!
  HB

  SvaraRadera
 3. Jag håller med om all kritik mot utslätning med mera, men resultatet om vi ger upp nu blir precis det som Birger - och en del andra - befarat hela tiden: att S och M går samman.

  Detta börjar ju nu borgarna föreslå för att förhindra att Mp och V tar sig in regeringen. Det kommer att komma mer krav på detta inte bara från avdankande ledarskribenter. Var så säkra.

  Jag är starkt kritisk till urvattning, det är inte det. Men hellre en urvattnad miljöpolitik än ingen alls - eller som vi sett de senaste 4 åren: krafttag bakåt BÅDE för synen på människan och miljön.

  Lyssna på inslag med Niklas Ekdal här:

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=3672143

  SvaraRadera
 4. Men Fridolin har en helt annan syn på friåret och Peter har snart gjort sitt.. Tror Maria kommer att komma mer till sin rätt när Peter åkt hem till Kalix.. och att hon kan återvinnas på sikt. Keep up the good mood!

  SvaraRadera
 5. Det är ju inte bara Peter det handlar om, han har ju fått godkänt för nedprioriteringarna av sin partistyrelse.

  SvaraRadera
 6. Friåret finns med i partistyrelsens förslag till valmanifest i år. Det skulle vara en sensation om inte kongressen röstar för det.

  Det kan innebära att friåret lyfts fram igen under nästa mandatperiod, men det kan avgöras av vem som blir nästa kvinnliga språkrör, en kamp som är långt ifrån avgjord.

  SvaraRadera
 7. Friåret, medborgarlön, 6 timmars arbetsdag..., en BRA djurskyddslag gällande likaväl tama som vilda djur!

  Är också förbannad.

  /Eija

  SvaraRadera
 8. Men vad Eriksson säger i artikeln är att det han driver i förhandling med s som är vad som skall ses som prioriterat.

  Det är alltså nte mp-kongressen som prioriterar och har så inte varit på många många år - liksom inom alla andra partier.

  Partikongresser i Sverige väljer sina ledarskikt, men har som regel dåliga verktyg att ställa till svars, eller göra sig av med ledarna, ifall de sedan skiter i alla politiska beslut kongressen fattar. Därtill gäller det ju, inom svensk partikultur, att vara snäll och trevlig. Hellre applådera än kritisera.

  SvaraRadera
 9. Tack Birger för dina viktiga reflektioner. Även denna artikel pekar på det faktum att ett relativt redadan förändrat Mp just nu håller på att förändras.

  Sedan tidigare har Mp steg för steg börjat krypa in under begreppet arbetslinje (Valtersson, Holm mfl) sedan släppa idén om Friåret. I budgeten tycks stöd för småföretagande sjunka in i gammal socialbyråkratisk ordning och visionslösheten kring framtiden har förbytts i en tankefigur av strukturell eknomistyrningspolitik.

  Förskjutningen de senaste åren inom miljöpartet är anmärkningsvärd.

  Jag tror dock inte förskjutningen bottnar i brist på för-handlingsförmåga eller argumentstyrka i relation till socialdemokratin. JAg tror inte heller det bottnar i trötthet hos Eriksson - utan snarare på just en värderingsförskjutning där rikstagsgrupp och partistyrelse i Mp:s allt blivit altl mer okritiska och numera kanske allt för oplästa aktörer (ja, jo de läser nog utskottens handlingar, det kan jag tro, men där finns inga förtryckta visioner!!!) suttit så pass länge på utskottstolar och "lärt sig" lite väl mycket av socialdemoarkternas ordning, alliansens "realism" och foglighet av "verkligheten" folk.

  Det är precis som du skriver visioner som saknas och jag tror att miljöpartiets partistyrelse skulle behöva starkare vionsära röster (därmed inte tokiga), som kan STÖDJA språkrören. Och jag anar att dagens riksdagsgrupp/partistyrelse på vissa sätt blivit lite bekväm, blivit en aning för tjäntemannasmittad tillsammans med en lite för stor portion wanna-be-ism - utan visionär eller ideologisk grundning!

  http://samtidsanalys.blogspot.com

  SvaraRadera
 10. Fredrik och Mona kan komma överens nu om godiset då de andra anpassaat sig vad som ska finnas i varsinn godispåse.

  SvaraRadera
 11. Det är kanske dags att du hoppar in i politiken igen Birger!
  Jag har aldrig insett vitsen med löneslaveritet och arbetets välsignelse, det måste vara myntat av utsugare och folk som inte vet vad de skulle göra annars. Det får jag svi för nu som fattigpensionär eftersom jag aldrig jobbat mer än 75&, men det var trots allt min frihet värd.

  SvaraRadera
 12. Stå på dig Birger. MPs skäl är död med den här uppgörelsen. Tidigare har makten aldrig varit överordnad gröna principer.

  SvaraRadera
 13. Peter Eriksson skymmer sikten för Miljöpartiet.

  SvaraRadera
 14. Släpper dom friåret får dom inte min röst. Då får det bli Piratpartiet i ren protest...

  SvaraRadera
 15. trots att det bara är ett par procent som skiljer allainsen och rödgrön budget så är en sak säker : de ena tar från de fattiga och ger till de rika , de andra tar från de rika och ger till de fattiga. Detta tycker jag är viktigast.
  Vad det gäller friåret är jag inte helt med på tåget. Jag tycker en arbetstidsförkortning är mycket bättre. I MPs förslag till valmanifest finns detta (arbetstidsförkortning)med och man säger att till en början vill man ha friåret igen. Att det sedan inte gick att få in i de rödgrönas budget stör inte mig.
  EW

  SvaraRadera
 16. EW, behöver nog läsa innantill ett par gånger till för att förstå vad Birger skrev om friåret.

  SvaraRadera
 17. EW: Det jag är förbenad på och förvånad över är det trista faktum att det parti som jag följt från födelsen inte längre tycks förstå att frågor som friår, sänkt arbetstid, grundtrygghet, grön skatteväxlng etc är fantastiska plattformar för att förklara vad grön ideologi är.
  Jag menar att man begår tjänstefel när man bangar för varje fråga med tugggmotstånd. Man låter, som någon skrev,plötsligt Mona Sahlin använda begreppet grönt för något som inte alls är grönt.

  SvaraRadera
 18. Ja du har poängen Birger. Du har tidigare skrivit att vi behöver ett nytt grönt parti och jag kan tycka att det nuvarande gröna alltmer spetsar in sig på delen klimatfrågan (som är i ropet)och glömmer HELA miljön. men i brist på ett helare grönt parti får man arbeta för det minst sämsta. Just nu tror jag det är MP.
  EW

  SvaraRadera
 19. Finns det några "gröna" ryggar kvar att räta på?? De har väl försvunnit i sörjan...

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.