söndag 3 januari 2010

12 000 hungriga vargjägare lyckades glädja Monarken

Man får väl gratulera den modiga jägarkåren för att dess 12000 representanter, vad gäller vargjakt, lyckats med konststycket att ta kål på nästan hela kvoten - eller 21 stycken - på några timmar. Kungen kan andas ut!

I vissa regioner kom några extra vargar med på köpet, så att säga. Det är ju inte så lätt att räkna. Ledarvargar och föräldrar gick åt. Vilket gör att ungar riskerar att få ett beteende som är främmande för vargar.

Dessutom finns det en marginal att ta av, hävdar Jägarförbundets rovdjursexpert i bjärt kontrast till andra experter. Och det är ju en speciell känsla att skjuta varg,
meddelas från stolt jägare.

Och vem kan vara så hjärtlös att inte att de stackars jägare som i alla år varit så rädda för vargen nu inte skall få uppleva en sådan speciell känsla...?

Skall vargar avlivas - vilket inte bör ske annat än i undantagsfall - så skall jägare hållas borta. Det bör vara forskare som sköter avlivningen utifrån strikt vetenskapliga motiv.

Det är verkligen en upplevelse utöver det vanliga att skjuta varg, meddelar en annan av hjältarna som, i sann jägartradition, berättar att vargen var så djävulsk att det krävdes ett tredje skott för att fälla den trots att de två första satt perfekt där de skulle.

Jaktjournalen dreglar av eufori, tycks det mig som läsare, över den modigt upphetsade kåren. Förutom de 21 vargar man fällt har man beskjutit tio till. Men givetvis hävdar jägarkåren att någon skadeskjutning inte skett - och erkänner i samma stund att man har element i kåren som siktar våldsamt uselt eller har genuint dåligt omdöme. Eller både ock. Kanske var man för upphetsad vid skottögonblicket, när man gjorde sin plikt för kung och fosterland.

Hoppas de duktiga jägarna är lika stolta över sina stilfulla och djärva hjältedåd som den regering som så modigt - kanske till monarkens ära - tagit beslut på att vargstammen i vårt lilla, tätt överbefolkade, land inte skall få uppgå till mer än 210 djur. Miljöministern får väl åka över till Indonesien, Indien, Kenya och Zimbabwe och kräva att de där andra skall värna rovdjur och annat som stör. Vi har fan i mig inte råd! Vi är vita män och kvinnor i ett civiliserat land! Vår blåblodige kung har ju sagt i teve att vargarna gökar runt och förökar sig så vi knappt får plats i vårt eget land! Hu! Och kungen är beskyddare av Världsnaturfonden, så han måtte väl veta!

Nu är säkert kungen nöjd. Hotet är avvärjt. Han kan lugnt beträda lämpliga jaktmarker till hösten utan risk för att drabbas av ylande vargflockar. Det får räcka med rödblodingen från Ockelbo.

PS!
De där andra har - för att berätta mer om centern när jag ändå håller på - för övrigt Andreas Carlgrens och Maud Olofssons parti uppfattat som minst lika skrämmande som vargen. I partiprogrammet från 1933 kan man läsa:

"Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement samt motverkandet av invandring till Sverige av icke önskvärda flyktingar. Folkmaterialets bevarande och stärkande är en livsfråga för vår nationella utveckling."

Och miljöminister Carlgrens partiledare Maud Olofsson har mage att anklaga vänsterpartiet för sin historia!


PS 2!
Vad sa egentligen kungen om vargarna. Jo, följande: "De äter mycket, det är bara så. Och man måste ju snart, som jag ser det, börja beskatta en stam för jag menar... det är bara att räkna på, om de är två nu, då blir de sju nästa år, och sen blir det bara ... om de hittar sina partners någonstans i skogen så exploderar det".

Vill man höra detta expertutlåtande så finns det här.

35 kommentarer:

 1. Välfunnet! Inte minst historielektionen. När man följer upp tidningar och siter så här dagen efter ser man överallt att en majoritet är emot jakten. Det är ju märkligt att alliansen som alltid bevakar en minoritets intressen lyckas vinna en majoritet av valrösterna.

  SvaraRadera
 2. Hur kommer det sig att vargjakten tog slut så fort? Kanske för att det finns större vargbestånd än tamdjurshatarna vill erkänna?
  Dom "experter" som hänvisas till hur oberoende är dom egentligen? De flesta forskare är beroende av sponsorpengar för att få fortsätta sin verksamhet. Då gäller det att presentera ett resultat som tilltalar sponsorn annars blir det inga pengar nästa år.
  God fortsättning på det nya året både BS och alla bloggläsare.

  SvaraRadera
 3. Elakt skrivet. Är jägare, centerpartist och rojalist och har tredubbel anledning att vara besviken på dig. Men du skriver mycket roligt! Så jag får ta det!
  God fortsättning, Birger.
  Börje H (c)

  SvaraRadera
 4. Det är ju konstigt att KUNGEN kan se vad som händer när VARGEN exploaterar. MEN han kan inte se det när det gäller MÄNNISKANS exploatering!!!

  För Människan finns det alldeles för många av!

  Det är inte vargen som är problemet.
  Det är MÄNNISKAN.

  / Realist

  SvaraRadera
 5. Tack, Birger, för de fina orden om Maria Wetterstrand i dagens Expressen! Skönt att du inte låter besvikelsen över partiets utveckling leda till bitterhet mot din efterträdare. Du är stor som människa!

  SvaraRadera
 6. Centerns partiprogram 1933 resulterade i Maud Olofsson.
  Nog sagt!

  SvaraRadera
 7. "..Om de är två nu, då blir de sju nästa år.." Hur då? Generellt sett överlever 1 av 5 vargvalpar. Tycker inte att det är ngn exploderande hög nuffra direkt.

  Intressant för mig i sammanhanget: Har alltid vart rojalist och har nu börjat tveka...

  SvaraRadera
 8. Härligt blogginlägg! TACK, eftermiddagsfikat känns bättre än på länge! Jägarförbundets lobbyverksamhet är förskräcklig! Det finns många bra jägare, men de som jagar varg ger jag inte mycket för!

  SvaraRadera
 9. Här finns Expressenartikelnsön jan. 03, 12:10:00 em

  http://www.expressen.se/Nyheter/1.1832471/andrahandsvalet-maria-wetterstrand-gjorde-mp-till-ett-trovardigt-alternativ

  SvaraRadera
 10. Hej alla läsare av bloggen! Se till att boka Birgers föredrag om samhället, ekonomin och tillväxten. Det är BRA, ROLIGT och INSPIRERANDE oavsett om man är grön, blå eller röd! Det ger HOPP och NYA TANKAR! Birger är en av de få i Sverige som pratar om dessa frågor, medan det in Frankrike, Tyskland etc pågår en debatt. Boka, boka, boka!

  Marianne Svensson

  SvaraRadera
 11. Naturskyddsföreningen klassar varghetsen som "medeltida", vilket föranleder en luttrad stackars vargälskare som vill har mer vildmark runt knuten att tänka på Tegnérs högst aktuella rader:

  blott Barbariet var en gång fosterländskt...

  Tråkig början på ett år som skulle bli gott och nytt...

  SvaraRadera
 12. Börjar det likna något åt hållet en offentlig diskussion eller kommer den snart att parkeras igen av arbetslinjer och influensahysterier?

  http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.280832-det-gor-ont-att-overge-tillvaxtsamhallet

  SvaraRadera
 13. Det är landsbygdens folk som får ta besvären och även kostnaderna för rovdjurens härjningar. Detta anser tydligen de flesta politiker vara helt i sin ordning. Dessa människor räknas då till de kastlösa.

  SvaraRadera
 14. Å andra sidan har väl Knugen aldrig räknats till de intellektuellas skara i något avseende...*suck*

  SvaraRadera
 15. I 14:37:s inlägg kan man ana att intellektuella skall räknas för mer än vi vanliga enkla.
  Vänder mig mot detta. Alla behövs och kompletterar varandra.
  Tyvärr är nog inte 14:37 ensam om sin åsikt. Verklig jämlikhet saknas i många sammanhang. Tänker tex på hur det efter Köpenhamnsmötet om miljön skrevs om att skogen skulle klara utsläppsmålet. Dom som jobbar med den i en eller annan form skall alltså fixa så VIP-folket, politiker och andra, kan fortsätta flyga till sina fina konferenser, även om miljön. Och då tycks plötsligt alla delegater vara överens. Alla tänker i första hand på sin egen bekvämlighet som inte får rubbas.

  SvaraRadera
 16. men vi är ju också "landsbygdens folk", vi som vill ha varg runt knuten. Tack och lov bor de inte bara centerpartister på landet! Ingen är bskylld för att vara kastlös, däremot tyder inte det uppvisade beteendet på särskilt stor mänsklighet eller intresse för en rik flora och fauna i vår natur. Varför bor man på landet om man nu inte gillar landsbygd??? Då finns ju stan som alternativ för dem som vill ha mindre natur...

  SvaraRadera
 17. En upplysning till 15:51. Miljöpartiet har bildat trekant tillsammans med sossarna och vänsterpartiet. Nu går sossarnas Mona Sahlin på giljarstråt till mittenpartierna till vilka ju centern räknas. Hon erbjuder statsrådsposter för att kunna bilda en framtida majoritetsregering. Så då duger centerfolket i valtider, även om de tänker mera på landsbygdsfolkets tamdjur än miljöpartisternas rovdjur. Till tamdjuren (halvtama i alla fall) räknas även samernas renar.

  SvaraRadera
 18. Bra att BS tar med det där om Centerns rötter i det brunaktiga tänket.

  Men varför ger inte V igen, när de har ett sånt fint trumfkort att kasta tillbaka på belackarna från C?

  Eller så väljer V att vända andra sidan till, i kristlig anda, istället för att lipa tillbaka.

  SvaraRadera
 19. här kan man skriva på upprop mot vargjakten!

  http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/aktuellt/?news=13151

  SvaraRadera
 20. Regeringen? Har läst i 2 tidningar att det är RIKSDAGEN som beslutat detta, vilket innebär att alla partier som fått 4% eller fler av rösterna varit med på detta, alltså även röda och gröna politiker. ALLA ska skämmas, även du Birger!

  SvaraRadera
 21. Jag ger upp. Att föra en seriös debatt om vargen och går inte. Detta inlägg kryddat med de kommentarer från vissa håll gör mig bara nedstämd.

  Igår var det massjakt, idag har detta uppgraderats till masslakt! Vi talar om 27 djur!

  Skärpning i debatten och sluta pratat om Sverige. Vargen finns bara i en liten del av detta land, och sett till denna yta är det inte glest mellan dem.

  SvaraRadera
 22. Anonym 20:37 tycks inte förstå att riksdagens borgerliga partier röstat för regeringens förslag. Den rödgröna röstade emot. Och Schlaug lämnade riksdagen 2001!

  SvaraRadera
 23. Jo,Måns, det är synnerligen långt mellan varg även i Värmland om man jämför med andra länder!

  SvaraRadera
 24. Får man fånga Konungen i tal och bild
  när han inte lever upp till varje förväntning.

  Bildvalet är som vanligt!

  Konungen ser glad ut.

  SvaraRadera
 25. Skickade vidare till mina kontakter på Facebook. Mycket bra jobb! ;-)

  SvaraRadera
 26. Förresten, den första jägaren (Göteborgsposten) "Marcus Berggren bor i Fjärås och han har jagat i många år - framför allt fågel. Den här gången handlade det om ett helt annat byte. Att jaga varg har varit en dröm för Marcus Berggren. I varje fall förr i tiden.

  - I Ryssland är vargjakten jättestor och nu behöver jag inte betala för den upplevelsen, säger han."
  Khmm, khmm. Ursäkta mig.

  SvaraRadera
 27. Bilden är måhända orättvis mot personen ifråga. Vem har alltid "gjort sig" bra på kort, förresten?

  Sedan kan man väl undra, om publiceringen av detta foto sker i en anda av vänlighet, eller om det är en republikans sätt att sprida löje över monarkin.

  I så fall, bör framhållas, att det finns bättre sätt att värva medlemmar till RepF.

  SvaraRadera
 28. Ursäkta, men vad är det för fel med en bild på kungen iförd jaktdress som illustration till att han uttalat sig om jakt?

  SvaraRadera
 29. Dystert är det - och i all tysthet håller man på att försöka utrota räven i och med de nya jaktbestämmelserna vad gäller denna som började gälla 1:a juli i år! Den är minst lika viktig i vår natur och borde skyddas efter den enorma utslagning vi fick i och med rävskabben för omkring 30 år sedan, och i synnerhet som den håller efter sorken, som är en viktigt värddjur för fästingarna och spridare av borrelia.

  Istället håller dessutom vildsvinen, dessa supermarodörer, på att ta över landet, med sin exponentiella förökning. Dem skulle jägarna gå man ur huse och skjuta ut istället. Men det är väl inte så kul kanske, med tanke på att de kan bära på trikiner och inte kan ätas utan veterinärbesiktning.

  SvaraRadera
 30. Det är skrämmande att det är så många utan insikter och kunskaper som är villiga att uttala sig om jakt och jägare.
  Allt åsikter jag läser och hör gör mig förskräckt. Jag har alltid varit en stor vargälskare och djurvänn... men det här är ju absurt!!! Jag undrar i vilken värld ni alla lever i?? Långt ifrån kontakt med verkligheten. Inse att det är medierna som hetsar fram era känslor. Var är medierna när det är licensjakt på lo eller andra djur???
  Vilka är ni som skriker högst? Vilken kompetens och belägg har ni för era åsikter?
  Har någon av er varit med under en jakt?
  Vet ni vad som ligger till bakgrund för licensjakt på varg?

  Hoppa av era höga hästar!
  Era argument håller inte... ni gör det till pajkastning!

  Droppen är att jägare som anmält sig till vargjakten hängs ut på internet.

  Vem är det som har hetsjakt på vem???!!!

  SvaraRadera
 31. Det måste finnas plats för vargar i Sverige.
  Människan är det djur som utbreder sig mest.
  Det är hemst att de blir skadeskjutna och får plågas.
  Är det ingen utbildning.
  När bäckens fiskar försvunnit och skogens fåglar tystnat är det först då människan förstår att man inte kan äta pengar?.

  SvaraRadera
 32. Typiskt att en avdankad skitdålig gammal politiker ljuger!
  Det var inte 12.000 st jägare i skogen under vargjakten, 12.000 hade registrerat sig som vargjägare men ca: 2.000 deltog i jakten. Håll dig åtminstone till sanningen i rubriken!!

  SvaraRadera
 33. Tallyho, Tallyho, jag har skjutit en dront,
  en dront har jag skjutit med luntlåsgevär,
  då solen rann ned mot en blek horisont
  och havet låg blankt mellan öar och skär.
  Då bolmade rök i en luft, som stod ljum,
  och rymden var som ett ekande rum,
  där skottet skallade fjärran och när.

  SvaraRadera
 34. Fågelvägen mellan Smygehuk och Treriksröset är 1572 kilometer.
  Inte ens tre procent av Sverige är bebyggt.
  Så har vi inte ens plats för c:a trettio vargar.
  Vad vad det Strinberg sa.
  Det är synd om människan.
  Jorden har vi inte ärvt efter våra föraldrar,den har vi lånat av våra barn.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.