lördag 21 november 2009

Förvirrat

Ur riksdagens protokoll:

Anf. 216 Försvarsminister STEN TOLGFORS (m) replik: Fru talman! Jag välkomnar att Miljöpartiet vill utöka den militära närvaron i Afghanistan...Tjugo minuter över 12, torsdagen den 19 november röstade Miljöpartiet de Gröna för den moderatledda regeringens förslag att kunna utöka den svenska truppen till Afghanistan så att den kan uppgå till 855 soldater. Ett partipolitiskt historiskt beslut, som raserar det sista hoppet om att MP skulle återvinna den icke-våldslinje och antimilitarism som en gång var ett av de grundläggande skälen till att bilda partiet.

Vill du veta mer så har jag lagt in ett litet PS här. Men kolla bilden först, den symboliserar på något sätt den "gröna" försvarspolitiken, i en tid av anpassning..

39 kommentarer:

 1. Snart har vi tusen soldater i Afghanistan, sedan korstågens tid har vi aldrig haft fler!
  För sig bilden? Eller är den en illusion?

  SvaraRadera
 2. Vår livsstil är inte förhandlingsbar sade Fadern och sedan Sonen.
  De som inte är med oss är emot oss.
  Nu är MP med oss.
  Gud sade till presidenten: "Gå in i Irak."
  Vad Gud har sagt om Afghanistan, vet jag inte, men ett sätt är att tolka vad som sker.
  En gång trodde jag på en enkel livsstil på Jordens sociala gröna villkor.
  Men så fort jag slår upp BSs blogg så är ännu en dag förstörd.
  Och eller men?
  Det är inte hans fel!

  SvaraRadera
 3. Vad är miljöpartiet egentligen?

  SvaraRadera
 4. Vore det inte på tiden att språkrören (eller möjligen Rådberg)försöker sig på en ideologisk replik här?
  Var är ni, Peter och Maria???

  F.d. grön ledamot

  SvaraRadera
 5. Var de är? I knäet på Sahlin! På temat "vi gör ju så gott vi kan". Fy fan!
  Karin

  SvaraRadera
 6. Det där var ett hårt slag, trodde faktiskt man var inne på det andra spåret... suck, jag är riktigt besviken.

  SvaraRadera
 7. Sossarna och Alliansen är överens om Sveriges roll i Afganistan, då kan inte MP ställa sig vid sidan om, för då spricker MP-s samarbetet med sossarna. Snart kommer nog MP-s kärnväljare att genomskåda partiet, och då är det slut med dom fina siffrorna i valundersökningarna.

  SvaraRadera
 8. Att man är så säker på att det behövs utökas måste väl betyda att det går dåligt som det är. Kanske en indikation på att man valt fel sätt att hantera konflikten?
  Annelie

  PS. För den som vill höra en intressant debatt om Afghanistan, kom till trevliga Bokcafe Pilgatan i Umeå nu på tisdag 24 nov. 18.30.

  Jonas Sjöstedt (V) möter Anna Ek, ordförande Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen. Ordfront ordnar.

  SvaraRadera
 9. Känns som det är dags att byta parti om det inte går att förändra inifrån. Sorg, sorgligt./EW

  SvaraRadera
 10. Varför så hopplöst tonläge? Visst, partiledningen har bevisat att man inte är grön. Men vi som klagar har ju alternativ, visioner etc. Var positiva över att ni vet vad ni vill istället, och använd alternativen och visionerna för att förändra saker och ting till det bättre.

  SvaraRadera
 11. Visst är det positivt att vi vet vad vi vill. Och det går att förändra saker och ting. Låt dig inspireras:

  http://www.youtube.com/watch?v=PbUtL_0vAJk

  18 januari är det Marthin Luther King-dagen, en helgdag i USA. Kanske en dag även här att manifestera visioner och hopp? (Bl.a Kristna Fredsrörelsen har arrangemang den dagen.)

  "Tvivla aldrig på att en liten grupp eftertänksamma, engagerade människor kan förändra världen. I själva verket är sådana de enda som någonsin lyckas." Margaret Mead

  Annelie

  SvaraRadera
 12. På kongressen kan vi förändra ALLT.
  Men det vill vi inte.

  Vi röstar in företrädare som vill ha fler soldater i Afghanistan, försiktig kärnkraftsavveckling, ekonomisk tillväxt och ministerposter.

  Kom till kongressen och förändra. Eller fortsätt att sitta under er kork-ek och lukta på rosorna(s).

  SvaraRadera
 13. Visst är det rätt att söka förändring istället för att klanka. Men har man ägnat tjugo år åt kampen och sedan upplever sina f.d. medkämpar och efterföljare kasta allt i sjön för kortsiktigt partipolitiska och personliga framgångar, då krävs starka lungor.
  Ni yngre får börja om från början igen, tyvärr!
  Vändkorset

  SvaraRadera
 14. Vadå kom till kongress? Det är väl så att man 1) blir vald till kongressombud och 2) skall rösta som ens lokalavdelning beslutat. Att bli vald till kongress är svårt att bli om man är oppositionell, att få med sig en majoritet i lokalavdelningen blir allt svårare eftersom medlemmar som inte känner sig hemma under Partiledningens paraply lämnat partiet, och de som gillar militär i Afghanistan, ogillar rättvisemärkt (!!!), tror att ekonomisk tillväxt är förutsättning för utveckling och tar avstånd från arbetstidsförkortning ansluter. Tiden då mp påverkade samhällsdebatten och ändrade andra partiers agendor är slut. Så är det.
  Karin

  SvaraRadera
 15. Jag orkar snart inte höra mer slagsidor från mp. Hoppas den där kongressen verkligen gör ett par rockader så vi har något att rösta på till hösten.

  Till dess så gläds jag med vår smått radikala lokalradiokanal här i västra Tyskland.. I dag åkte de ut med en sändarbil till en mindre stad och diskuterade med stadens invånare om det också skulle gå utan tillväxttvång... I två timmar!

  Vågar inte tänka på vilken revolution som ska till innan något liknande händer hemma...

  Tyskland kan inte ses som förebild i Afganistanfrågan, men i övrigt kan man låta sig inspireras av Tysk framförhållning så länge - tills vi lyckas kapa tillbaka vårt parti!

  http://www.wdr5.de/sendungen/hallo-ue-wagen/s/d/21.11.2009-11.05.html

  SvaraRadera
 16. Din nya komplementssida PS ser jag fram emot! Spännande om du lägger in mer bakgrunder, kanske kan vi vara fler som kan hjälpa till, om du vill! Jag skulle vilja att den sidan blev lite av en infosajt för oss miljöpartister som blir förvånade när vi av någon slump får höra talas om vad vårt parti håller på med på riksplanet!
  Det här med Afghanistan var ju väldans överraskande eftersom jag sett vårt språkrör Peter Eriksson och Rådberg vid TVÅ tillfällen i teve debattera MOT försvarsministern. Det är så uppenbart att man försöker sitta på alla stolar på en gång. Kanske skulle du Birger har en blogg som bara miljöpartimedelmmar får tillgång till och där vi kan upplysa varandra om vad som sker. På partiets debattforum är det väldigt ont om upplysning från partiledningen om vad man håller på med!

  SvaraRadera
 17. Birger, antivåld och antimilitarism får du gå med någon annanstans. Det biter inte på talibaner.

  SvaraRadera
 18. Kära, GRÖNA, miljöpartivänner som läser detta, VAD SKA VI GÖRA?

  Jag vet inte vad som är bäst. Är jag kvar för att försöka påverka är jag ju också kvar som ett alibi för vad Peter och Maria gör. Vad är det för bra om vårt parti har tio procent i mätningarna men saknar politik att genomföra?

  Nämndordförande (MP)

  SvaraRadera
 19. Anonym 15:58 skriver att icke-våld inte biter på talibaner. Men kära hjärtans! Sovjet försökte med militärt våld i ett drygt årtionde utan att lyckas! Nu har vi snart också hållt på ett årtionde och det enda vi gjort är att stött bort alltfler moderata afghaner till samma sida som talibanerna står på, trots att de avskyr fundamentalism. Men de avskyr de främmande trupperna ännu mer. Det vi håller på med är kontraproduktivt! De som drev in Sverige i detta förstod inte vad man gav sig in i och nu är vi fast i eländet som kan komma att fortsätta i årtionden!

  SvaraRadera
 20. Första solen på flera veckor! Jag har missat den! Fastnade i den blogg efter brunchen och nu är det svart ute! Fantastiskt! Spännande! Roligt! Här finns också ett helt nytt politiskt parti om vi bara sammanlänkar allt härligt du skrivit.

  Jag är 35 år, sosse sedan barnben, trött på visionslösheten, på det borgerliga tänkandet och på vänsterns navelskåderi. Jag har inte hittat en enda rad som jag inte kan skriva under på, om man bortser från lite om opera och Elvis. Ligger utanför mitt liv. (Ingen klagan på att du skriver om musik ändå!). Politiken är underbar! Kom igen! Här finns det bästa från rött och blått och jättemycket bra som är grönt. När startar vi den nya folkrörelsen?

  Rödskvätten

  SvaraRadera
 21. Men för er som är besvikna, så återstår ju alltid att göra som exempelvis Anders Nordin, före detta språkrör och riksdagsledamot för MP, nämligen att gå med i piratpartiet.

  Anders är numera till och med kandidat i vårt primärval, och särskilt för er kvinnor, så finns det ännu tid att anmäla sig. :)

  SvaraRadera
 22. Ikväll gjorde Maria Wetterstrand ett mycket trevligt framträdande i Robins talkshow (SVT1).

  MW hade draghjälp av Peter Wahlbeck, som talade vackert om MP.

  Antagligen är MP nu godkänt av etablissemanget och därmed statstelevisionen, som troligen vill se MP i högsta statsledningen.

  SvaraRadera
 23. Anna 16:09 skrev:

  "Anonym 15:58 skriver att icke-våld inte biter på talibaner. Men kära hjärtans! Sovjet försökte med militärt våld i ett drygt årtionde utan att lyckas!"

  Ja, och dessutom lyckades Gorbatjov med ickevåld när han utmanade Reagan att rusta ner.

  Ickevåld är motsatsen till passivitet (pacifism). Att använda ickevåld är att aktivt bekämpa våld utan att själv använda våld. Hjälper förmodligen inte vid folkmord, men i konflikter där den ena parten domineras av den andra. Precis som de flesta afghaner domineras av talibanernas våld/makt. Om omvärlden kunde hjälpa till att UNDERMINERA det våldet/makten istället för att UNDERBLÅSA den, då skulle vi stödja et tdemokratiskt fredligt Afghanistan.

  Finns en massa metoder och strategier för detta. Bara det att vi, i Sverige t.ex., spenderar miljarder och år på att lära våra medborgare att döda och skada (militärt våld) istället för att lära oss konstruktivt motstånd (ickevåld).

  Annelie

  SvaraRadera
 24. Maria är jättetrevlig. Det finns massor med jättetrevliga människor som älskar allt det som inte står i miljöpartiets partiprogram... Politik handlar inte om politiker är trevliga, utan om vad de vill göra med samhället, vilka visioner de har.Traditionell politik blir inte bättre för att det är trevliga politiker som driver den.

  SvaraRadera
 25. Hej Birger! Har just läst Berättelsen om Emily från Xinjiang. Jättefin bok! Tack för att den finns gratis på nätet! Hälsa Emily från en läsare som hoppas få lyssna till henne i vår på vår skola.
  Erika J.

  SvaraRadera
 26. Annelie! Bra skrivet.


  / Realist

  SvaraRadera
 27. 23:03

  Jo, men hon är ju rätt så snygg också. ;-)


  Men så här ligger det förstås till:

  Både Maria och Peter är medvetna om att deras agerande kan uppfattas som ett förräderi mot de gröna idealen, och därmed mot oss gröna väljare.

  MEN, de har en plan.

  När de väl är parkerade på ministertaburetterna -DÅ öppnas deras verkliga jag, precis som luckan på den trojanska hästen.

  Ut väller alla de drömmar, som vi samlade och i Karolinska skolans aula (Örebro) formerade till ett MP år 1981.

  Och nu blir drömmarna äntligen VERKLIGHET. Så ligger det till.

  Grönare tankar

  SvaraRadera
 28. Don't go down that road againsön nov. 22, 09:03:00 fm

  Synd bara att Reinfeldt hann före med den trojanska hästen och att medborgarna kommer att ha tröttnat på falskspel innan "de goda" får chansen att visa sin version av trojanska kriget. Eftersom dylika metoder i demokratier föder missnöje och hämndkänslor (se nedan) så skulle det vara att föredra att politikerna förblev just det och slutade vara krigsstrateger och marknadsanalytiker, samt att ett enda parti deklarerade sina visioner som det har intentionen att förverkliga helt öppet (och då menar jag fler partier än SD!).

  En ytterligare önskan vore att något parti hade några visioner. Men nu begär jag kanske alldeles för mycket....


  http://www.youtube.com/watch?v=nATWkup7CXA


  Text till 'Freddie and the Trojan Horse:

  Freddie, I know
  When your time comes it won't be pretty, no
  You reap what you sow
  You and your friends
  The trojan horse you came in left a stench
  A carcass in the trench

  Freddie, one day
  All of the workers that you led astray
  Will make you pay
  Oh Freddie, you should now
  Can't punish people cause your hair won't grow
  It's alright just let go

  Freddie, I know
  You waved a banner at our latest show
  How so?
  And why not the expected slander?
  You made me feel like Zarah Leander

  Just let us go

  SvaraRadera
 29. "Snart har vi tusen soldater i Afghanistan, sedan korstågens tid har vi aldrig haft fler!"

  Den första kosovobataljonen var större än det svenska bidraget till Isaf, nästan 900 personer, som ett exempel.

  SvaraRadera
 30. Jag tycker det är bra att du är "pain in the ass" för MP, Birger, men det är alltid bäst att "tell the whole truth". Om man söker lite på Internet så hittar man propositionen här: http://www.regeringen.se/content/1/c6/13/41/35/4abe32eb.pdf och läser man den så ser man på sidan 4 att riksdagen redan i fjol beslutade om att medge "att
  regeringen ställde en väpnad styrka bestående av högst 855 personer till förfogande för deltagande i den internationella säkerhetsstyrkan i Afghanistan fram till utgången av december månad 2009 under förutsättning att det även fortsättningsvis fanns ett giltigt mandat för styrkan enligt beslut av Förenta nationernas säkerhetsråd."

  Jag förstår inte hur du och Sten Tolgfors resonerar när ni kallar årets proposition, där regeringen söker riksdagens medgivande "att ställa en väpnad styrka om högst 855 personer till förfogande för deltagande i den internationella säkerhetsstyrkan i Afghanistan, ISAF till utgången av december månad 2010" för en utökning? 855 personer -> 855 personer ser jag som oförändrat antal. Vad har jag missat?

  Självklart kan man anse att även ett oförändrat antal svenska soldater i Afghanistan är fel, men säg då det och inte att antalet utökas.

  SvaraRadera
 31. Kerstin, enligt säkerhetspolitik.se har vi i nuläget ca 500 soldatrer på plats. Då är det väl en ökning att skicka 855 st? Oavsett när det eg. bestämdes.

  http://www.sakerhetspolitik.se/templates/Level2Page____528.aspx

  Johnny

  SvaraRadera
 32. Och i propositionen står det "Bidragets storlek förväntas under 2010 uppgå till cirka 500 personer." Alltså ingen ökning jämfört med idag. Eller?

  SvaraRadera
 33. Bra inlägg Birger, fortsätt nagla fast ditt alltmer glidande miljöparti mot sina politiska gundsatser!

  Som kommentar till ditt PS vill jag säga att anledningen till att vänstern hitter rätt i den här frågan kanske bättre förstås om man beaktar att de även motsatte sig det sovjetiska angreppet på Afghanistan, liksom alla andra liknande angrepp, oavsett vilka som begår dem. Varför vara nedlåtande i onödan, i ditt fall säkert mot bättre vetande?

  Och som kommentar till piratpartisten; varför skulle besvikna miljöpartister gå med i PP, som ju inte har mycket till politik vare sig för Afghanistan eller några andra viktiga frågor för gröna, undantaget integritet? Det logiska valet borde väl bli vänsterpartiet, som åtminstone orkar ta sin egen politik på allvar, till skillnad från mp?

  SvaraRadera
 34. De som tror det blir bättre av att rösta på V begår ett misstag. V snackar mkt men levererar inte mycket. Om inte MP gjort denna överenskommelse med S så hade S kört sin linje. Nu blir det utvärdering 2011 och då kan beslut om återdragande av militär tas.
  Naturligtvis kunde MP skippat en gemensam motion med S men då hade det inte funnits någon chans att få beslut om att lämna kriget.
  Eftersom det är viktigare för V att få prata rent för att sedan lägga sig så blir en röst på V verkningslös.

  Bra jobbat Per Gahrton och Peter Rådberg!

  MVH
  MJ

  SvaraRadera
 35. Så istället för att mp lägger sin tyng tillsammans med v för att påverka sossarna för att avsluta krigandet NU, så är det bättre att mp röstar för fortsatta krig, upptrappade krigsinsatser till och med, och hoppas på en utvärdering 2011 som eventuellt ska komma fram till om det vi vill göra redan nu ska göras då?

  Din logik exemplifierar väl hur ogenomtänkt den nuvarande miljöpartistiska linjen är, om något.

  SvaraRadera
 36. Fortfarande ingen som kan förklara för mig hur max 855 (i praktiken 500) är en ökning jämfört med max 855 (i praktiken 500)?

  SvaraRadera
 37. Man röstade de facto om att kunna utöka den existerande truppen, från nuvarande drygt 500, till 855. Det är det jag skriver. Det gäller 2010. Man utnyttjade inte möjligheten 2009, nu när trycker från Obama är större lär man säkert innan 2010 utgått skicka fler än dagens antal.

  Det intressanta i detta fall är ju att MP för första gången ställt sig bakom möjligheten att öka till 855 soldater. Det är detta Tolgfors berättar.

  SvaraRadera
 38. Var Peter och Maria och mp är? De är köpta av makten och etablisemanget.
  När får vi se ett nytt grönt parti?

  SvaraRadera
 39. Jag tror detta har att göra med överrenskommelsen som går tillbaka till uppgörelsen om gömda flyktingfamiljer budgetförhandlingarna 2005 (?). Där gick mp med på en försvarsuppgörelse med sossarna. Ett avtal som mp valde att redovisa då men sossarna inte valde att redovisa.

  Jag kommer bara ihåg det flyktigt men jag vet att det handlade om någon form av överrenskommelse om försvarsfrågor.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.