onsdag 3 juni 2009

I skuggan av EU-valet...

Den senaste månaden har minst 1500 indiska bönder begått självmord. De senaste tio åren har närmare 200 000 ekonomiskt utsatta bönder tagit livet av sig i Indien.

Ett avgörande skäl är globaliseringens barocka idé om äganderätt till frön. De frön som man tidigare producerat själva har man drivits att köpa in från Monsanto och andra bolag som ger avkastning till västerländska pensionsfonder. Det kallas "modernisering".

Man har drivits att bli beroende av handelsgödsel och speciella bekämpningsmedel. Lägg till det ökande vattenbrist.

Vandana Shiva, den indiska fysikern och alternativa nobelpristagaren, hävdar att de flesta självmorden sker i de områden där Monsanto dominerar. Smakar aktieutdelningarna bra?

16 kommentarer:

 1. Ned med kapitalismen!
  Leve Det Tregrenade Samhället!

  Gröna tankar

  SvaraRadera
 2. I Indien bor 1 300 000 0000 människor, varav inte en så liten del småbönder. 1500 självmord skall ses i det perspektivet. Dessutom hade bönderna inte behövt köpa sig av Monsanto, de har gjort det frivilligt. Indiska politiker har själva, som del av det demokratiska systemet, anammat ett system som lett till vattenbrist. Kanske är heller inte självmord något speciellt märkvärdigt i ett land där man tror att man återföds.

  SvaraRadera
 3. Vandana Shiva är en mycket omstridd "fysiker" och att hon fått "det alternativa nobelpriset" är väl knappast bevis på hennes kompetens att bedöma denna fråga. Utan den gröna revolutionen hade miljoner människor dött av svält!

  SvaraRadera
 4. Innan signaturen Gröna tankar av ren dumhet spränger sig själv i luften, bör han upplysas om, att något vettigt alternativ till kapitalismen hittills inte sett dagens ljus. Tvärtom utgör det kapitalistiska systemet och en fri marknadsekonomi grunden för en sagolik utveckling i de fattiga länderna under de senaste decennierna. Inget annat ekonomiskt system har som kapitalismen kunnat förenas med frihet, demokrati och välståndsutveckling. Hur kan man vara så infernaliskt inskränkt i sin omvärldsanalys, att man tror att plakatpolitik som ”Ned med kapitalismen!” utgör ett alternativ? Signaturen Gröna tankar bör enligt min mening gå om hela grundskolan, om han/hon nu över huvud taget fått någon utbildning!

  SvaraRadera
 5. Indien är i stort på rätt väg. Vem kunde tro, för bara några år sedan, att denna väldiga stat så snabbt skulle resa sig ur sitt då katastrofala läge! Men om detta har inte gammelmedierna rapporterat.
  Konstgödning och bekämpningsmedel har varit till en välsignelse för oss i västvärlden. De lyfte oss ur svält och misär och möjliggjorde en allsidig utveckling av ekonomierna där jordbruket kom att utgöra en allt mindre andel. Varför skulle folken i öst förvägras en likartad utveckling?
  Man kan alltid hitta avigsidor med allt, som i det här fallet. Men avigsidor är till för att rättas till, inte utgöra hävstänger för att förstöra hela det ekonomiska systemet. Monsanto utgör i dag måltavla för allsköns civilisationskritik – gör man ingenting som är bra?

  SvaraRadera
 6. Tack L Danielsson för de tänkvärda orden!

  Ska genast försöka lära mig se det goda med kapitalismen, innan jag spränger mig i luften ;-)

  Min "plakatpolitik" var, som du säkert förstod, inte avsedd att vara seriös. Men kul, att ibland få busa lite.

  Hoppas att du mår bra i övrigt, och att du och alla får en trevlig sommar! Till hösten kanske vi kan samtala om Tregreningen, men då seriöst.

  Gröna tankar

  SvaraRadera
 7. Det är naturligtvis fullständigt absurt att man måste skriva under att man hela tiden måste köpa nya frön från företagen istället för att få använda sina egna. Man blir ju helt livegna.

  SvaraRadera
 8. Hela den gröna idén var (väl)att man skulle slingra sig ur den ensidiga blå-röda omvärdesanalysen. Det verkar lika svårt idag som på 80-talet...
  Men BS kan (återigen) graturleras till en vital blogg, som lockar debattörer ur alla läger.

  SvaraRadera
 9. Hej Eric!Konsumtionsnäktergalningarna slingrar sig ut ur alla Helhetsseende människors perspektiv p.g.a att Du och dom upplever att Ni inte äger förmågan att skapa alternativ. Att jorden går under beror på man inte kan ställa orimliga krav på små människor. Den predikningar som vi får oss till livs,varje år har ett ekonomiskt värde av 55 Miljarrder. Den borgerliga Egoekonomiska Guden är sedan flera tusen år inpräglad i människan som en arketyp. Vill någon predika något annat, så får man först ta itu med de egna avgudarna. Man bör också, t.ex. vara pensionär och ha kapat bandet med idioterna! Traditionen! De flesta av er som skriver inlägg på denna blogg vågar inte tillstå er gamla borgerliga galenskap och kommer därför inte vidare!
  Att lära oss att sammarbeta med en grön planet och att skapa samhällen som vi kan känna delaktighet med återstår!

  SvaraRadera
 10. Här har vi ett utmärkt exempel på var Piratpartiets och Miljöpartiets politik kan gå hand i hand.

  SvaraRadera
 11. Hej RL! Jag tror att en del av "det stora bedrägeriet" är att vi glömmer biologin och ser för korta tidsperspektiv. Människan är en biologisk varelse, som i sin nuvarande tappning har ett par hundra- tusen år på nacken. Det blir man vackert påmind om av bland andra Lasse Berg och "Gryning över Kalahari". Väckarklocka är en annan påminnelse om att vårt nuvarande beteende, det du kallar egoekomiskt,utan hänsyn grundläggande biologiska förutsättningar, är en sen företeelse som vi inte alls behöver betrakta som en"arketyp", utan snarare ett sent villospår. Tor Nörretranders, en annan husgud, har visat i "Den generösa människan" att vi i grund och botten inte alls är så egoistiska och giriga som det alltid sägs. Även det är en del av bedrägeriet. Vi är i första hand sociala varelser som framför allt annat vill bli accepeterade av gruppen. Bilden av människan, som vi dragits med några futtiga hundra år, som någon slags rationell maskin som iskallt räknar för egen vinning är helt enkelt inte sann. Jag tror att det är den bubblan man måste sticka hål på. Och jag tror inte det duger med någon av de etablerade färgerna (röd, grön, blå) för att klara den uppgiften. Kanske istället den anspråkslösa, taoistiska, vita färgen.

  SvaraRadera
 12. Eric, med dig vill jag gärna samtala. Just nu får jag önska oss God Natt!

  SvaraRadera
 13. @Mind: Men miljöpartiet har väl aldrig förespråkat ett avskaffande av det numera hopplöst förlegade patentsystemet? Det finns det så vitt jag vet bara ett enda parti som förespråkar.

  SvaraRadera
 14. Björn hur missförstår jag dig nu?

  Tänk om vår värld behöver en helhetssyn för att överleva. När denna helhetsyn finns hos nog många människor som förstår att vår framtid är beroende av att de flesta människor skapar sina samhällen där de bor på framtidens villkor. Vi har nu alla blivit beroende av att alla förvaltar Jorden, där dom bor på Planetens villkor. Vi har alla nu blivit beroende av människor börjar tala sanning. Vi har ett väldigt underskott när det gäller civilkurage. Okunnigheten kurva hos Medborgarna växer med ränta på ränta liksom ekonomin, som just nu har tagit en hälsosam paus, tack vare kreativ förstörelse i USA! Jag är mera bedrövad än cynisk!

  SvaraRadera
 15. Jag tycker att det som skett i Irak är värre. Efter att USA invaderat landet och den nya konstitutionen dragits upp med lagar har det blivit förbjudet (Bremerorder nr 81)för iraks bönder att använda eget utsäde. Nu får enbart plantmaterial och utsäde producerade av kommersiella storskaliga jordbruksföretag säljas, dvs i realiteten USA-dominerade multinationella företag som Monsanto, Syngenta och Dow Chemicals.

  EW

  SvaraRadera
 16. 183.000 för mkt.jag har varit i Indien och hört om förföljelsen av bönder på plats som tvingas lyda Monsanto o Syngenta.Bolagens ansvar till detta har skrivits in i historie böckerna som den största självmords våg noterat någonsin..jag undrar hur bolagens ansvariga sover om nätterna.?fruktansvärt för alla barn som får lida mest,oavsett vem som dör,rättvisan vinner alltid till slut.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.