onsdag 14 januari 2009

Bojkotta israeliska varor

Börjar streckkoden med 729 så kommer varan från Israel. Själv väljer jag helt bort israeliska varor sedan massdödandet påbörjats i Gaza. Läs mer här.

Närmare 1000 dödande i Gaza. Det motsvarar cirka 7000 döda svenskar. Ändå tövar idrottsrörelsen när det gäller att vägra spela DC-matchen mot israeliska tennislandslaget. Och regeringens handelsminister motsätter sig handelsbojkott.

Hur många skall dödas innan idrottsrörelsen tycker att det gått för långt? Och handelsministern?

I förra veckans Nyhetspanelen (SVT:s Gomorron Sverige) förordade jag tre svenska åtgärder som aktiv protest mot Israels urskiljningslösa massdödande i Gaza.

* Spela inte DC-matchen mot det israeliska landslaget.
* Avveckla vapensamarbete, vilket mp redan då förordat.
* Bojkotta israeliska varor och tjänster, vilket v redan då förordat.

Resultatet av Nyhetspanelen blev en hel drös hatmejl med påståenden att jag var antisemit, saknade förståelse för Förintelsens vedervärdigheter och stödde terrorister. Med den typen av argument lär man inte få så många vänner. De boende i Israel är värda en bättre framtid än den som deras politiker nu lägger grunden för, genom en närmast gammaltestamentlig etik. Verkliga Israelvänner tar avstånd från kriget i Gaza, massdödandet gör den israeliska staten mer osäker än någonsin, skriver Peter Löfgren i DN.

Uppdatering får man förresten här om man orkar med.



42 kommentarer:

  1. "Resultatet av Nyhetspanelen blev en hel drös hatmejl med påståenden att jag var antisemit, saknade förståelse för Förintelsens vedervärdigheter och stödde terrorister."

    Suck.

    Argumentationen bakom dessa påståenden skulle vara kul att se.

    SvaraRadera
  2. Någon sa, att Israel lätt kan gå runt problemet, genom att skicka sina exportvaror till ett tredje land för ompackning, innan de går vidare till beställaren. Därmed får streckkoden andra siffror, eller hur Birger?

    N

    SvaraRadera
  3. Vad menar du med "Avveckla vapensamarbete, vilket mp då förordat."?

    SvaraRadera
  4. Kan någon säga, om stater har upprättas, utan att våld använts?

    Varje folk, som skapat ett eget land, har nog gjort detta på någons bekostnad, tyvärr. Den enda stat, som har tillkommit på fredlig väg i modern tid, är väl Slovakien, som förr var en del av Tjeckoslovakien.

    Fler exempel välkomnas här...

    N

    SvaraRadera
  5. Håller med 08:29 i denna fråga.

    Det föreligger en luddighet i syftningen, nämligen. Vilket har man förordat?

    Det finns två sätt att läsa detta, Birger.

    SvaraRadera
  6. x antal dödade i ett land kan aldrig motsvaras av 8x dödade i ett annat. En människa är en människa, inte en palestinier eller svensk.

    Våldet måste upphöra, och avveckla allt vapensamarbete (med Israel såväl som med Indien, USA mfl), men att bojkotta varor tror jag inte är nån bra strategi. Öppenhet och samarbete är alltid bättre, men särskilt i situationer av kris och kaos.

    SvaraRadera
  7. Rasmus Ling. Är inte ekonomiska avbräck det enda språk som vissa makter förstår?

    SvaraRadera
  8. Självklart skall vi bojkotta - palestinska varor!
    Det är Hamas som är upphovet till den nuvarande olyckliga situationen. Det allra mest tragiska är att palestinierna själva röstade fram denna ohyggliga terrororganisation vid valet i januari 2006!

    SvaraRadera
  9. Sanningen är ju att stora delar av den palestinska befolkningen på Gaza-remsan tar avstånd från Hamas. Men OK, det var olyckligt att man röstade för Hamas den gången.

    SvaraRadera
  10. Två anonyma kommentarer påpekade en viss verbal, om än inte politisk, otydlighet i stjärnsatserna. Förtydligande gjort genom att "redan" lagts till.

    SvaraRadera
  11. Birger. Nedanstående långa text är en förlängning av min kommentar till din krönika från igår, men den kanske i viss mån även anknyter till det du skriver om idag. Din kommentar igår visar att du är slarvig när du kokar ihop sedvanlig objektvetenskap och kvantmekanik, till bara ordet vetenskap.

    Jag brukar be såväl Gud som Tage D om hjälp med formuleringar. Beträffande Gud och andra Högre makter som ordnat fram skapelsen av oss alla till denna jämmerdal, med dess fruktansvärda historiska utveckling, så är nog Colin Wilsons ord från 1950-talet ännu aktuella. ”Människan är redan från början indragen i en fruktansvärd olycka.” Kanske de flesta av oss trots det vill tacka för livet, men vi har ju inte sett allt ännu. Så ett medvetet eller omedvetet val innan Guds dom, mellan en framtid i paradis, intighet eller ett kärvare rike är inte lätt.

    Det materiella, mammon- och stressamhället kraschlandning som antyder den sekulariserade människans syndafall i sin nya ”välståndsparadisiska” bortvändhet från Gud och hållbar natur, ger samtidigt ett resultat, att historiens skeende fortskrider allt fortare efter omvägen mot ett ”kärvare rike”. Alltmedan en del av oss andra föredrar att omvända oss, om vi inte gjort det tidigare, och börjar tro på nåd och evangelium som ett nödvändigt komplement till lag och politik. Vi vill därigenom nå en snabb direktväg till Jesu paradisrike. Hellre det än att ensidigt kämpa på i innanförskapets stressande kompetenshierarki, anser nog många. Den direktväg som i kommande avgörande paradigmskifte, ger verklig folklig, paradisisk demokrati. Alltmedan eliten då övertar utanförskapets plågor, och inte är på plats för de allra mest andligt och kunskapsrika sammanhangen. Detta beroende på att de med ateistiskt humanistiskt, och i viss mån okunskapligt men troligen konsekvent hedersamt, tydligen ”väljer” plikter och ansvar i ett besvärligare rike.

    Jag anser att du Birger är för låst där, beträffande bibelns fruktansvärda ord om det ”brinnande Gehenna”. En bibliskt tolkning idag kan då bli det brinnande Gaza. Och att vi kan enas om, att en sådan fruktansvärd del av världen väldigt fort måste bli mer beboelig.

    Den upplysta kultureliten hade nyss sin guldbaggefest i skenet från brinnande eldar. Så det kanske antyder något om hur en del av dem skulle välja. Kanske de föredrar de den Lucifer som gjorde uppror mot en i deras syn, alltför lagisk, stridbar och ”nästan” allsmäktig Gud. Alltmedan dennes högsta ära och helighet, nog fanns i detta våldsförsvar för den ”nästan” fullkomliga himmelska ordningen.
    Alltmedan alltför lagiskt, okunskapligt våldsförsvar för religiös, politisk eller vetenskaplig fundamentalism i en ofullkomlig mänsklig värld på jorden, inte alls har lika stor moralisk dignitet.

    Rolf A

    SvaraRadera
  12. Milde Moses, säger jag bara efter att ha läst Rolf A. Dessutom är det inte speciellt trevligt att föra över debatter från ett inlägg till ett annat, då kan man ju skaffa en egen blogg istället. Tycker,
    Lars B.

    SvaraRadera
  13. Nån undrade om man inte kan sälja israeliska varor via ett annat land och då få andra siffror som döljer ursprungslandet. Jo, och självfallet kan det ingå israeleiska delar i något som säljs som belgiskt el dyl. Men viss nytta gör ändå streckkoden även i detta sammanhang.

    SvaraRadera
  14. Rasmus Ling anser det vara fel att "översätta" dödandet i Gaza till svenskt befolkningsförhållande. Jag tycker tvärtom att det ger en bra bild av dimensionerna ppå det helvete man lever i. Sjukhus, bårhus, insikten om att alla känner någon som dött. Nu är det förresten uppe i 1000 döda i Gaza i denna massaker.

    SvaraRadera
  15. Att kalla någon antisemit är ett väl använt grepp för att döda en debatt om Israel-Palestina frågor.
    Kalla din debattmotståndare det och du vet att det inte blir någon debatt överhuvudtaget.
    Alla som anser sig ha något vettigt att säga håller tyst och suckar.
    Dit hör jag själv och jag kan inte säga att jag är stolt över att jag håller tyst och suckar.

    SvaraRadera
  16. Bojkotta Israel? Lägg av!

    SvaraRadera
  17. A Boycott against Israel is not beneficial to the Palestinians!

    Not only is a boycott highly unrealistic to be carried out by enough countries to have any recognizable effect on the Israeli economy but would also be a direct way of making life even harder for the Palestinians.

    The hypothesis of Israel in serious economic difficulties being subject to a boycott is not exactly helping anybody. This matter alongside a now completely bankrupt Palestinian population would furthermore certainly lead to acts of violence if not war.

    Svara gärna på svenska,
    orginaltext på min blogg: http://starkmildvitlok.blogg.se/

    SvaraRadera
  18. Det behövs en krigsförbrytartribunal efter detta krig.För mig räcker det inte med vapenvila, öppna gränser, respekt för gränser och kugn och ordning. Det får f-n i mej inte gå till på detta sättet. VEM fattar besluten? VEM dödar och lemlästar? VEM avlossar raketer? De ska stå till svars.Bojkott är även det i mesigaste laget och titta på streckkoder.Ställ krav på en krigförbrytartribunal! Det bör väl bli mest israeler eftersom de skyldiga palestinierna håller på att bli avrättade.

    SvaraRadera
  19. En bojkott visar att vi inte tolererar det som sker. Men har det någon effekt? Jag hoppas FN vägrar lägga sig platt den här gången, utan att man reder ut härvan en gång för alla. Och låt mig sluta höra israeler och palestinier argumentera, de är båda skadade efter alla år av instabilitet och krig. FN måste lösa detta. Kanske borde vi pressa USA mer än Israel i frågan?

    SvaraRadera
  20. Hamas har skjutit raketer på Israel i många år. Var fanns då dagens terroristkramare?

    SvaraRadera
  21. Bästa Lena!
    Det är ju just genom den sortens angrepp som du gör - att de som tar avstånd från att Israels angrepp tagit död på närmare 1000 människor skulle vara terroristkramare - som gör detta samtal så omöjligt.

    Det är mycket få i vårt land som försvarar Hamas våldutövning, jag hörde till och med Lars Ohly i dagens partiledardebatt säga att om Israeliska eller Hamas ledare sätter sin fot i vårt land bör de fängslas för sina brott. De anklagelser du framför är så "kontraproduktiva" som som de kan bli, sympatierna för Israel minskar för varje gång de uttalas.

    SvaraRadera
  22. Monica 11.38 har så rätt!

    Ty, det råkar ju vara fallet just nu, att kritiken mot Israels politik sammanfaller med nynazzarnas dito, som alltså befinner sig på samma sida om barrikaden.

    Pinsamt, men det går knappast att göra annorlunda, om man vill kämpa för en rättvis fred.

    SvaraRadera
  23. Mia har inte fattat att tystnaden om Hamas avslöjar Israelkritikerna; det är Israel man vill åt och det är avskyvärt! Det är naturligtvis Hamas vi ska tala om fört och främst!

    SvaraRadera
  24. Monica skriver:
    "Att kalla någon antisemit är ett väl använt grepp för att döda en debatt om Israel-Palestina frågor.
    Kalla din debattmotståndare det och du vet att det inte blir någon debatt överhuvudtaget."

    Precis så fungerar ju debatten om massinvandringen! Säg någonting kritiskt mot den och du blir halshuggen som både invandrarfientlig och rasist!

    SvaraRadera
  25. "Mia har inte fattat att tystnaden beror på att det är Israel man vill åt." Ursäkta, men du anklagar mig och andra för att vilja komma åt Israel. Vad är det för debattsätt? Varför skulle vi vilja komma åt Israel? Varför denna sjukliga förföljelsetanke?

    Snart har 1000 palestinier dödats, de flesta utan att ha ett dyft med Hamas våld att göra. Fattar du inte att Israels politik just nu bygger på att utrota människor utan urskillnad och att detta i sin tur hotar Israels framtid.

    Försvarar Lena A och 15:57 massdödandet? Är det kanske rent av en del av det jag hörde någon kalla för "rensande" och "slutlig lösning". Ord och uttryck jag tycker mig hört förr.
    Jag tar avstånd från Hamas raketbeskutningar mot civila, tar ni avstånd från dödandet av civila på andra sidan gränsen?

    SvaraRadera
  26. Sorry, men jag ser inte sambandet. Kommer Israel att döda mindre palestinier om vi inte spelar tennis med dem, och inte köper deras frukt? Kom igen!

    Visst, vi kan isolera Israel och låtas vara bättre, mer demokratiska, rättrådiga eller vad du nu vill. Det är väl ungefär det Israel gjort mot Gaza och övriga Palestina för den delen. Resultatet avskräcker; man har skapat misär och ur det har fötts ännu mer fundamentalism. Och hat, ännu mer hat.

    SvaraRadera
  27. Mia:
    "Snart har 1000 palestinier dödats, de flesta utan att ha ett dyft med Hamas våld att göra."

    Se där! Du gör alltså ingen koppling mellan Israels agerande och Hamas terror! Detta är ju fullständigt sanslöst.

    SvaraRadera
  28. Lyssnade precis på den gamle kommunisten Lars Ohly i radions P1. Vem talar han för? Vem kan ha någon tilltro till den mannen? Det är ju galet.

    SvaraRadera
  29. Man kan nog gömma sig bakom många olika uttryck för att undvika en debatt. Inte bara antisemit och inte bara i denna fråga.
    Båda "sidor" använder sig av denna debattdödarteknik.
    Ord som antisemit, terroristkramare, eller för den del rasist,, islamofob, etc etc (fyll i själva) används flitigt om motståndaren, dyker t.o.m upp i denna kommentarsrunda.

    SvaraRadera
  30. Den judiska församlingen här i sverige är så pass liten så jag tror inte dom hittar till Birgers blogg för att kalla honom saker. Men det finns väl uttalad israel kärlek bland många kristna medtroende, bakgrunden hittar man delvis i romarna 11 som talar om Israels förlåtelse och upprättelse så många bibelsällskap och kyrkor såg det som något fantastiskt när staten israel åter upprättades 1948

    Tyvärr tror jag det finns en hel del rädsla bland medtroende att man är rädd att israel ska förintas eller bli besegrade så man försvarar israel i vått och torrt och odlar den inställningen att israel aldrig kan göra fel.

    och visst får man lov att tro på
    Yerushalaim Shel Zahav = jerusalem av guld, som löftes folket. men man får släppa rädslan och det svart/vita tänkandet och inse att allt som israel gör här och nu inte är så rosen doftande, men det KAN bli så i framtiden.

    ...Sagt för att skapa förståelse mellan arga anonyma och Birger ;)

    SvaraRadera
  31. Debatten i svenska medier är väldigt skev.
    Faktum är ju att palestinierna röstade fram Hamas-terroristerna, som älskar döden mer än livet.
    Kritiken ska följaktligen riktas åt ett helt annat håll.
    Sedan stod i dag kommunisten Ohly i riksdagen och tog i så att han höll på att spricka.

    SvaraRadera
  32. Säkert en bra princip att vara skeptisk mot experter och auktoriteter. Men har svårt att förstå hur man skall kunna värja sig mot Peter Lövgrens analys. Han , som till skillnad från de flesta debatörer, varit på plats i decenier ?

    SvaraRadera
  33. Återigen KRIGSFÖRBYTARTRIBUNAL när Obama tilltrått och lagt sakerna på plats så det råder någorlunda stabilitet. De ansvariga ska ställas inför rätta. Detta gäller BÅDA sidor.

    SvaraRadera
  34. "Kauft nicht bei juden" hmm, var har jag sett det någonstans?

    SvaraRadera
  35. Den Trägård som vi ärvde, den vårdar vi inte längre. Många av er som gastar skulle behöva läsa en bok av en Norrman som nyss har ingått i sitt nya ekologiska kretslopp. Jag tänkte skriva en nekrolog om honom, men anar att Birger redan håller på, och kommer att göra det mycket bättre än vad jag någonsin skulle kunna. För att göra en otillåten förenkling, handlar den om Globalt medvetande och att Handla lokalt!
    MVH Roland Lidén

    SvaraRadera
  36. Till ארתור: Så har ingen här sagt, vi har sagt att vi inte skall handla med Israel. Birger betonade även i sitt inlägg att det var det israeliska landslaget i tennis som skulle bojkottas, det vill säga inte spelare från Israel som spelar i vanliga turneringar som individer.
    Mia

    SvaraRadera
  37. Det är kaos i vår tid!
    Det är människans tid!
    Dynape

    SvaraRadera
  38. Israel rättfärdigar sitt dödande genom att Hamas gömmer vapen i sjukhus. Men det är likväl israelernas val att döda oskyldiga. Och detta krig leder inte till fred, så vad är tanken? Jag struntar i anklagelser om judeförföljelse, det som sker är fel! Måtte FN ha mod att göra något, stoppa båda sidors vansinne! Israelerna må ha skäl att bete sig galet, men det finns inget skäl för omvärlden att låta dem göra det!

    SvaraRadera
  39. J Nerman 15:51 har en poäng!

    SvaraRadera
  40. 15:51 har en poäng.
    Detta gäller t.ex. även förhållandet mellan man och kvinna,
    där den som menar att mannen skall ha några som helst rättigheter
    stämplas som mansgris och
    kvinnoförtryckare.

    SvaraRadera
  41. 08:51 Man kan öka på listan med ordet homofobi. Det är ett sätt att tysta dem, som anser att skruv och mutter hör ihop.

    SvaraRadera
  42. Simply wish to say your article is as astounding. The clarity in your post
    is just excellent and i can assume you are an expert on this subject.
    Fine with your permission allow me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post.

    Thanks a million and please keep up the enjoyable work.



    Here is my homepage ... "Pisa"

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.