tisdag 21 augusti 2007

Förr var det zigenare - nu är det vargar...

Förr skyllde man allt ont som hände i byn på zigenare som drog runt, stal och ställde till. Nu är det vargen som är den skyldige, enligt samma korkade mentalitet.

Det är bedrövligt att höra på varghatarna, som med glädje skyller sin egen hunds angrepp på tamdjur på vargen. Nu ska DNA avslöja huruvida det är verkligen är varg som är skyldig i alla de fall där varghataren hojtar. Svenskan berättar om fyra av alla de fall där rovdjur påståtts vara skyldig:

1 I midsomras gjordes en anmälan om att en kalv dödats av varg. En undersökning visade att djuret självdött. Skadorna hade troligen uppkommit då rävar och fåglar ätit av kadavret.

2 I Jönköping anmälde en hästägare i somras att en av hans hästar dödats av lodjur. DNA-prover varken spår av lodjur eller varg på platsen. Däremot hittades hund-DNA.

3 Ett avelssto i Enköpingstrakten rapporterades ha skadats av en varg i februari. Vid en analys visade det sig att skadorna var självförvållade.

4 Hösten 2006 anmäldes att en björn skadat travhästar i Värmland. Inga spår efter björn hittades och anmälaren ändrade sedan sin historia. Troligen hade hästen blivit sparkad av en annan häst.

6 kommentarer:

  1. Bra skrivet, Birger! Jag tror också att vi har en koppling här till det främmande, "dom andra" som du är inne på. Det är ju bekvämt att skylla egna tillkortakommanden och att i vissa fall försöka dölja ren kriminalitet med att kasta skulden på rovdjuren.
    Naturmedvetna människor har här en pedagogisk uppgift att försöka få dessa två till synes oförenliga läger att få igång en vettig kommunikation.

    SvaraRadera
  2. Stockholmare älskar vargar men det är vi som lever med dem som känner att både våra barn och hundar hotas. Beslute om vargens vara skall tas lokalt inte av teoretiker i kostym.

    SvaraRadera
  3. Anonym: Tycker du inte att det är intressant att få fram fakta om hur djur verkligen har dött, istället för att det sprids en felaktig bild i det lokala samhället att det är vargen som är skruken? Det skrämmer ju verkligen upp er som känner att era hundar är hotade. En helt meningslös rädsla om den är ogrundad.
    PS: Det är inte stockholmare som bestämmer om vargen, det är riksdagens ledamöter, som kommer från hela landet. Röstar du på ett parti med mycket kostymnissar? I så fall bidrar du till fler kostymer i riksdagen men det är knappast vargens fel.

    SvaraRadera
  4. Vargen ska utrotas fort som fan! Stockholmsjävlar skriker högt så fort det visar sig en varg men vi som lever på landsbygden skall tydligen vara Skansenobjekt. Shlaug bör lära sig om verkligheten innan han öppnar truten.

    SvaraRadera
  5. det är ju inte vargens fel om vi låter vår hundar gå lösa! dom handlar instinktift när huden kommer in på deras revir och hotar deras ungar. Det finns faktist också "lantisar" som jag om älskar vargar!och har ni tänkt på att om vargen försvan skulle det påverka växtlivet också, då skulle tamdjuren också lida. och t.ex. älgar dödar ju fler hundar och andra djur än dom påståda vargarna.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.