Bara några månader kvar... Akvarell: Lena Rosén Schlaug |
Många har beklagat att kommentarsfältet är stängt nuförtiden. Men för
dem som vill kommentera veckans inlägg är det öppet idag - för att
underlätta ev diskussion, inom varje huvudämne, så finns i fältet några
rubriker.
Vad finns annat att säga denna arla morgonstund? Molnigt, bara fyra grader varmt, fåglarna tycks tveka om huruvida de ska låta vårhurtiga eller inte. Den av ålder åtgångna räven traskar över tunet, fullständigt obesvärad av att Puccini gör sig påmind ganska högljutt genom det öppna fönstret.
Det var väl han som räddade kvällen igår. Puccini. Det är svårt för en filharmonisk orkester och en jättekör att inte smittas av lust när de ska dra gång hans slagdängor. Va pensiro sitter som en smäck, dock utan att tårkanalerna känner behov av att vätas.
Lyssnade på slagdängor från operor igår. Med K&K Philharmoniker och Opernchor. Martin Kerschbaum dirigerade.
Före paus undrade jag om de var där för att Konserthuset skulle få anledning att kränga vin i pausen. Efter paus blev det bättre, viss charm och engagemang växte fram hos såväl musiker som kör. Utan mannen med pukor, och utan de två violinisterna som var så förälskade i varandra, hade det dock, tyvärr, blivit mer platt än livfullt. Trots Puccini.
Det kan man ju inte säga om allt som sker inom politiken - att det växer fram charm och engagemang och förälskelse.
Kommenterar ni så vore jag tacksam om ni som vanligt låtsas att ni sitter vid ett köksbord och talar med varandra - och dessutom ska tillbringa dagen med varandra, med lunch, middag och kvällsfika på en brygga en varm sommarkväll.
Ha en bra lördag!
Måndags: Vad hände med idén om kärnvapenfri zon?
SvaraRadera"Kärnvapenhotet finns kvar - motståndet är svagt, nya generationer har inga minnen av vare sig Hiroshima eller rädslan som smög genom gator och hus i såväl Öst- som Västeuropa så sent som på 80-talet. Rädslan finns inte kvar, men det beror inte på att hotet inte skulle finns, utan på att man inte förstår vad det innebär. Vare sig med kärnvapen eller folkliga protester."
Ja, var tog frågan om nordisk kärnvapenfri zon vägen? Intressant att du citerar en motion från en centerpartist! VAd skulle Annie säga om det? Hon som vill in i Nato!
RaderaDen blev omodern m h t icbm - missiler. Idag hade det bara blivit symbolpolitik. Man kan kärnvapenbomba Stockholm från Australien om man vill.
RaderaFrågan är inte vilka områden man kan atombomba, utan vilka områden det inte finns några atomvapen placerade i.
RaderaBen Dover, politik och relationer handlar också om symboliska beslut. Skulle Sverige och Finland släppa in kärnvapen så är det förutom ett sakbeslut också ett starkt symbolbeslut som blir en del i krigsretoriken som det skrivits om mycket på den här bloggen. Den som skulle vinna på det är Vladimir Putin som skulle påstå att det är bevis på att världen vill förgöra Ryssland. USA skulle inte gilla att några sydamerikanska länder tillät Ryssland att placera kärnvapen i sina länder trots att man skulle kunna skjuta iväg dem lika gärna från Australien som du skriver.
RaderaFast nu är det ju ingen som sagt att vi ska ha kärnvapen på svenskt territorium.
RaderaSymbolpolitik är skit förresten. Vad vill du ha om du får cancer? Adekvat vård eller en sympatideklaration av dina landstingspolitiker?
RaderaOnsdag: Lobbyister och kärnkraften
SvaraRadera"Så småningom viskade någon konsult i öron, tillhörande sådana som aldrig brytt som om klimatfrågan, att kärnkraften skulle kunna rädda klimatet. Man har tydligen också viskat i öron tillhörande Vänsterpartiets partistyrelse också. Denna börjar darra på de röda manschetterna."
Nya reaktorer med torium då? Är inte det dags att ompröva kärnkraften när ny teknik kommer fram??
RaderaGrönas motstånd mot kärnkraft beror knappast på att kärnkraften med någon nödvändighet för all framtid är värre än de andra energikällorna, utan på att man vill främja återhållsamhet. Visst är det också trevligare och bättre med lokalt producerad energi.
RaderaObservera att utdraget ovan är skrivet av en person som gärna avslutar inlägg med "naiv?" eller "kalla mig naiv." En person som ser sig själv som naiv i en cynisk värld, där alla andra har oklara avsikter. Lustigt nog har jag alltid fått för mig tvärtom; att en naiv person tror gott om andra och inte riktigt förstår att de kan ha onda avsikter. Avsändaren här verkar mer vara av typen att han anser att alla andra har oegentliga avsikter, men inte han själv.
RaderaNaiv eller cyniker?
SVAR till Anonym 07:59
RaderaDet var många som skrev till synpunkterschlaugse@gmail.com om just torium efter mitt inlägg. Frågan är intressant.
Toriumreaktorer tycks ligga förhållandevis långt fram i tid om de skall bli något av dem i Europa, idag är det Indien och Kina som satsat en del pengar på dessa projekt.
Torium kan, bortsett från kärnvapenrisken (som finns, mer om det nedan) betraktas som behäftat med färre "problem" än uran - finns i större mängd och kan säkert hanteras på ett något bättre sätt. Problem är bland annat att det krävs högre temperatur för att tillverka torium-baserade bränslen. Avfallet kan leda till kraftigare strålning, eftersom de snabbare än uranbaserat material förlorar sin radioaktivitet - att ta hand om det lär därmed innebära en ökad kostnad i startskedet. Kostnader som totalt sett, över hela cykeln, lär bli betydligt dyrare än den nya solcellstekniken som dessutom har fördelen att kunna byggas upp decentraliserat och därmed mindre sårbart.
Kärnvapen då? Det har tidigare sagts att risken för kärnvapenspridning är noll med torium, vilket tyvärr inte stämmer. Nature hade för något drygt år sedan en längre artikel om detta, och engelska forskare har kommit fram till att det relativt enkelt går att framställa kärnvapen: genom bestrålning med neutroner och en del kemiska processer lär torium kunna omvandlas till en uranisotop som kan användas för att framställa just kärnvapen.
E.ON markerar lustigt nog på sin hemsida att torium inte alls tar bort risken för härdsmälta. Men, hävdar andra, det beror nog mest på reaktortyp. E.On hävdar vidare att reaktorerna blir stora och dyra - det sistnämnda håller inte alla som är insatta med om har jag förstått i den mejlkonversation som pågått.
Hur som helst, ny teknik som i användarledet vare sig är komplext eller så sårbart - och som inte på något sätt kan kopplas till kärnvapen eller utnyttjas av terrorism - är att föredra framför både uran och torium... Sverige har dessutom en basförsörjning med vattenkraft - som dock borde miljöanpassas mer än idag även om någon procent mindre el kan tas ut - som gör landet extra rikt på möjligheter att avveckla kärnkraften.
Såg just att Folkkampanjen uppmanar Vänstern och MP att motverka "det andra regeringspartiets" planer på att ytterligare försena en avveckling.
En annan sak du nog bör fundera på är gen4-kärnkraftverk som producerar flygbränsle. De kan ligga snart sagt var som helst i världen, långt från all bebyggelse och alla terrorister. Skulle flygets bränsle produceras genom nerbrytning av gammalt kärnavfall så kan flyget plötsligt framstå som det mest miljövänliga transportsättet, vid längre transporter. Det tar minimal mark till anspråk, till skillnad från vägar och järnvägar. Och är förstås enormt mycket snabbare än segelbåtar och andra båtar. Hög fart kan vara ganska positivt ibland.
RaderaKuckeliku Hybridluftskepp verkar mer lovande för ganska långa transporter. Men hastigheten på den första modellen 110 km/h är givetvis ibland inte nog för längre persontransporter.
RaderaSatsningar på elflyg har börjat lite smått och batterierna blir allt bättre. Fast först tar elbilar och elcyklar mer fart.
Vindkraften blir allt bättre och solceller blir lönsammare i område efter område.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Varning för fatal skillnad mellan "toriumreaktor" och "toriumreaktor"!
RaderaTorium har länge föreslagits som kärnbränsle men de föreslagna teknikerna att få ut energi ur ämnet är av två helt olika natur och med olika tänkbara risker.
Den för naturvården mest intressanta tekniken är underkritisk och bygger på elektrisk teknik, ungefär som de gamla TV-rören. När man slår av elektriciteten upphör bestrålningen av torium direkt. Tekniken har kallats för spallationsteknik. Framlidne prof Condé i Uppsala har sysslat med denna.
Bränslet för denna teknik är torium eller kärnavfall som vi redan har och borde förstöra. Om tekniken går att få i produktion borde det lagstiftas om att endast kärnavfall får användas i reaktorn (inte torium). Detta för att uppnå maximal, långsiktig samhällsnytta, d v s bli av med kärnavfallet på ca 800 år i stället för 500 000 år som annars krävs.
Tyvärr tycks intresset för att använda torium i kritiska (vanliga) reaktorer
ha ökat något på senare tid. Därigenom kan man producera U-233 och Pu-239 och
därmed öka tillgången av kärnvapen-sprängbart material. Reaktorer som gjorts kritiska går tyvärr aldrig att stänga av helt d v s upp t 5 % av kärnreaktionerna fortsätter även efter "stopp".
Enl prof Condé (muntl) är industrin inte så intresserad av spallationstekniken för att den inte kan lova lika hög ekonomisk avkastning, om man får igång den. Nyttan ligger främst i att vi kan börja ta ansvar för att vi nu minerat världen i 500 000 år med dödligt radioaktivt avfall. Under de närmaste 800 åren måste mänskligheten dock hålla tummarna för att inga haverier skall inträffa....
Claes betyder det att Indiens reaktor är av den kritiska varianten som producerar råvara till fler kärnvapen?
RaderaVänliga hälsningar
Nanotec
Torsdags: Cameron öppnar ögonen
SvaraRadera"Sverige har mer än andra länder tagit till sig delar av det nyliberala budskapet. Genom att t ex avveckla arvsskatten så att barn till de rikaste kan fortsätta att vara rika utan att göra så mycket rätt för sig. Trots att en parlamentarisk utredning, där jag för övrigt själv satt med, konstaterade att arvsskatten borde vara kvar."
Fredags: Kaplan och bjudningen
SvaraRadera"Hur ska man begripa hur deras åsikter skall bekämpas om man inte kommer dem inpå livet, om man inte förstår hur de tänker mellan skål och vägg, inte förstår det som format dem, inte kunna samtala om de svaga punkterna i deras värderingar? Att åtminstone försöka förstå sina motståndare innebär inte att acceptera deras åsikter och handlingar. Men att inte ens försöka förstå riskerar att gynna dem, stärka dem i sin åsiktsbunker. Naivt?"
Kaplan har gjort alltför många tavlor för att det inte skall misstänkas att han har en egen agenda som inte är så trevlig, bara misstanken bör att han bör fundera över sin framtid. Löfven vill, som du skriver i inlägget i fredags, säkert ha en s-minister på plats när det gäller byggande som ju skall bli en huvudfråga för honom inför nästa val.
RaderaAjabaja, Kaplan!
Språkrören kan falla om de försvarar Kaplan och om det visar sig att han ljugit när det gäller hans kännedom om de medverkande på festligheten.
RaderaKaplan förefaller ganska skum. Men jag håller med om att man måste kunna snacka med alla. Våra politiker är patetiska med sin extrema beröringsskräck. Att de inte vågar prata med folk med annorlunda åsikter beror på att de vet om att de är floskelmakande propagandister med ideologier som inte håller för en granskning.
RaderaDet finns en skillnad mellan ursvenskar och immigranter. Ursvenskar tycker vanligen mycket illa om politik och politiker. Medan immigranterna ser politiken som en möjlighet..
RaderaSå självklart måste detta lösas på något vis.
Att ursvenskar engagerar sig politiskt blir nog effekten.
TG behöver underbygga sina påståenden. Man kan lika gärna hävda det motsatta.
RaderaVad i allsin där är ursvenskar?? Min familj, som är blond och blåögd, och bott i Sverige i massor med generationer går inte på midsommarfirandet ner i byn medan den nyinflyttade nysvenkarna som bor i grannhuset går dit. Vi äter kräftor tillsammans, deras hur är rött med vita knutar, vårt är gult tegel, deras barn går på kyrkans barntimmar, fast de formellt räknas som muslimer, våra barn har aldrig gått på kyrkans barntimmar, dom lyssnar på svensktoppen vilket jag inte alls gör. Vilken är ursvenk? Ingen av oss köper brännvin, men dom hissar flaggan alla flaggdagar.
RaderaMan måste tydligen vara ordentligt närsynt eller blind för att platsa hos miljöpartiet.När det gäller den sorts blindhet som har för avsikt att hålla en elit kvar i en regering betackar jag mig.
RaderaJag väljer att se och jag väljar alltså vad som helst utom miljöpartiet!
Det var ju på väg att rinna ut i sanden, trots alla fadäser, när Åsa Romson språkrör och vice statsminister valde att öppna kakhålet.Så gick det som det gick och nedräkningen för riksdagens mest onödiga parti fortsätter.
RaderaHanna Lidström språkrör Grön Ungdom skriver på Twitter
Radera"Massvis med gånger har jag varit på fester med killar som våldtagit.Har aldrig blivit misstänkt för sexuella övergrepp pga det"
Ja vad ska man säga mer än att den gröna rörelsens krishantering inte känns som en höjdare direkt?
Det stora problemet är väl inte att Kaplan befann sig på samma middag som några vidriga fascistoida skurkar. Problemet är väl snarare att Kaplan själv verkar vara en skurk.
RaderaLars Bern skriver bl.a.: "Imamen Mahmoud Khalfi som är ordförande för Imamrådet i Sverige, beskriver miljöpartisten Kaplan som islamist. Genom Mehmet Kaplans politiska karriär skedde ett genombrott för islamisterna i svensk politik."
och
"Kaplan organiserade 2008 ett viktigt möte i riksdagen med några av internationella brödraskapets ledare. Han är aktiv i Islamiska Förbundet och har varit ordförande för Sveriges unga muslimer, en underorganisation till Förbundet. Deras motto: Allah är vårt mål. Profeten är vår ledare. Koranen är vår lag. Jihad är vår väg. Att dö på Allahs väg är vår högsta förhoppning. Hassan al-Banna grundade brödraskapet med målet att återskapa kalifatet och införa sharia."
Om detta bara är i närheten av en korrekt beskrivning så ska han bort, bort, bort!
/Flea
"Socialdemokraten Yasin Ipek som medverkade på middag med Grå vargarna har även delat högerextrem turkisk propaganda via Facebook om att folkmordet på armenierna var armeniernas fel: - Jag har delar video om Jonas Sjöstedt oxå och varför säger du ingeting om det, skriver Yasin Ipek i SMS"
RaderaMer om det kan man läsa på marsta.nu (länk förbjuden).
Det är snart dags för Löfven att krishantera..
Nyhetsbevakningen och vad som upprör människor upphör inte att överraska mig. (eller kanske inte. )
RaderaEU tecknar avtal med en skurkstat och odemokratisk president som Erdogan och nyheterna handlar om vem en minister varit på middag med. Hur kan en sådan person som ledaren för grå vargarna tydligen är gå på middag? Var han på permission från något fängelse eller varför är han inte åtalad och dömd?
Skatteverkets två högsta chefer, generaldirektör Ingemar Hansson och överdirektör Helena Dyrssen har inte blivit utbytta trots uppenbart olämpligt beteende. Jag tänker underteckna min deklaration i år med en förhoppning att de ringer mig och varnar om de hittar något.
@Karin K
RaderaJa, jag håller med. Men när det gäller EU så spelar det väl ingen roll vad man skriver. Det är ju t o m ännu mindre demokratiskt än Sverige.
Givetvis är det vidrigt att EU tecknar avtal med en sådan hemsk figur som Erdogan. Men mitt bud är ändå att vi ska genast gå ur EU. Vi skulle aldrig ha gått med i denna odemokratiska historia.
Jag tycker också att det är obegripligt att grå vargar-typen får springa omkring fritt. Ledare för massmördar-organisationer ska givetvis sitta fängslade.
/Flea
@Karin K
RaderaHar tanken slagit dig att folk är upprörda över "vem en minister gick på middag" med eftersom de han just gick med på middag med representerar de skurkigaste av de skurkiga i skurkstaten?
Och att den svenska regeringen med MP och S uppenbarligen också tycker det är OK?
http://stillsam.blogspot.se/2016_04_14_archive.html ger en intressant vinkling på Kaplanfrågan.
RaderaDebattartikeln om robotisering kan också förtjäna en diskussion. Jag misstänker att det är ganska omöjligt att ta ut skatt på robotar. Vi måste åtminstone delvis klara våra ekonomier genom de kostnadssänkningar automatiseringen ger, om marknadsekonomin fungerar som den skall.
SvaraRaderaSteg3 kunde gärna vara embryot till ett nytt parti. Miljöpartiet är för anti-intellektuellt för att det skall finnas någon chans att få ordning på det partiet. De andra partierna förefaller förstås också ganska hopplösa. Angenämt därför att Steg3 existerar, men hade det inte varit lämpligt att också Schlaug och Wijkman angetts som Steg3-medlemmar i debattartikeln?
RaderaOm det är svårt att ta ut skatt på robotar finns det möjligheter att ta ut skatt på ekonomiska transaktioner och försvåra för företag och privatpersoner att undvika skatt. Högre skatt på fossilt och återinföra en fastighetsskatt istället för den löjliga avgift som finns idag.
RaderaSamtidigt bör givetvis skatt på löner sänkas.
Marknadsekonomin fungerar inte utan viss styrning. Vård, skola och omsorg mm behövs även för de med mindre mängd pengar.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Vem hade kunnat ana att Birger skulle komma att skriva under en artikel som bokstavligen slår ett slag för att skapa jobb. :)
RaderaPuccini och Verdi var mästerliga på att komponera "slagdängor". Synd att opera blev "finkultur" efter att ha varit folklig från början. Steg tillbaka är på väg, få klär upp sig när de går på opera idag, Schlaug har svarta jeans och svart skjorta som vanligt!
SvaraRaderaÅterigen upplåter Schlaug sin blogg åt de som hetsar emot MP.
SvaraRaderaVar finns hedern i det?
Stäng fältet om du inte klarar att hålla rent och snyggt!
Problemet är alltså att folk här kritiserar mp. Inget annat. Jag hoppas att Birger förstår att det är just de som inte gillar hans kritik av mp som vill att det här kommentarsfältet skall stängas. De som är övertygade om att mp är bra som det är och inte skall kritiseras. De som likt diktatorer hatar all form av kritik. Mörkermännen. De onda. Men de inbillar sig sannolikt att de är goda.
RaderaSchlaug är inte eran schlav. Han tillhör inte erat parti. Han är för klok för det. Försök fatta det.
Birger bör kallt räkna med att den här sortens kverulanter kommer återkomma igen och igen. Bry dig inte om anonyma röster som inte tycker att människor skall få ge feedback på det du säger. De är inte din sort. De är inte mänsklighetens vänner. Vi ägnar oss åt så mycket mer än mp-bashing här.
@Anonymlör apr. 16, 03:59:00 em
RaderaOm ditt parti inte levt så länge i en skyddad verkstad och inte klantade till det så in i bängen hela tiden så skulle ni slippa krishanetra hela tiden och klanta till också det.
Men det är tydligen för mycket begärt.
Intressant med frågorna omkring Minister Kapland. Han sade i intervjun i SR att han skule bli försiktigare när han antog inbjudningar så Kapland erkände visst fel. Men varför är denna frågan viktigare än EU:s avtal med Turkiet? Bostadslösheten kommer att fortsätta obeeonde vem som bestämmer på departementet. Trots att bygnads strejK nu stoppats så är det en sektor i samhället som är mycket korrupt. Min stora fråga är varför satte MP Kapland som bostadsminister? Undrar tant Barbro
SvaraRadera