VAD SKA VI MED SAMHÄLLET TILL?

tisdag 2 oktober 2007

Reinfeldt skapar modell för ny demokrati

"Är man invald i riksdagen på ett alliansmandat, har man varit med och röstat fram mig till statsminister, då måste man också se till att min politik går att genomföra."

Fredrik Reinfeldt, SvD, den 30 september 2007.

Är inte detta ett nytt uttryckssätt när det gäller att se på demokratin? Att parlamentets uppdrag är att skapa förutsättningar för min politik att genomföras?
Hur kommer det sig att partier, som pläderar för mer personval, accepterar att riksdagsledamöter har i uppdrag att se till att Statsministerns egen uttalade politik genomförs? Är inte syftet med personval att riksdagsledamöter skall stå för sina egna uppfattningar? Hur går det ihop?

6 kommentarer:

  1. Det finns ju ingen politiker som anv�nder ordet j a g s� mycket som Fredrik Reinfeldt.

    SvaraRadera
  2. Personval visar sig i realiteten vara något mycket tveksamt då regeringar måste vinna majoritet i riksdagen. Detta betyder att starka personer med egen vilja och stark förankring hos sina väljare inte har i riksdagen att göra.
    Lasse i Byle

    SvaraRadera
  3. Lasse i Byle:
    Då är väl det bästa att de som får majoritet i valet, om det så är en massa partier som går ihop eller ett parti. Sedan väljer EN person som ska sitta i riksdagen, alltså vi har en snubbe och inte 349 i riksdagen. Så slipper vi det problemet med andra tänkande varelser i riksdagen som inte lyder partipiskan.

    Det är väl just det som vi ska ha, starka personer som har stöd bland folk. Varför ska vi annars ha med en massa personer på listorna. Vi kunde ju lika gärna låta partierna välja personer efter det att man fått valresultatet. Så att "rätt" sorts människor blir valda, lämlar.

    Riksdagsledamöterna sitter där på uppdrag av folket, inte av partiet. Så det är ju uppenbart vems intresse som ska gälla. Tyvärr så funkar det ju inte så, men så är ju tanken...

    //A. Adersjö

    SvaraRadera
  4. Jo, men högern har ju alltid hyllat den starke ledaren, så det är väl bara helt konsekvent? Minns att moderaterna/högern en gång bildades för att hejda demokratin, inte för att främja den.

    Surgubben

    SvaraRadera
  5. Hej

    Min erfarenhet av moderater är att de kan verka trevliga men de har en personlighet som är svår att lita på. Venm kommer inte ihåg Janne Josefssons avslöjanden i förra valrörelsen. Inte har moderaterna tagit tag i det problem som Josefson belyste - de skickar fram en leende Reinfeldt istället. Undrar vilken historik som döljer sig bakom släkten Reinfeldt?

    SvaraRadera
  6. Poängen med personval är väl att relationen till väljarna förtydligas. Man kan inte lika lätt göra karriär blott och bort inom organisationen.
    De flesta partier har några skumma namn som knappast skulle nått sina poster genom personval.

    Det finns naturligtvis nackdelar också.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.