VAD SKA VI MED SAMHÄLLET TILL?

torsdag 21 juli 2022

Med lyckliga leende bränner vi planeten som vore vi idioter


I radion hör jag att familjen Stern är glad över att flygstrejken är över så man kan ta flyger från Arlanda till Legoland vilket är perfekt för barnen. Har de hört talas om det som kallas "Greta-generationen"?

Och så har vi Saif, Helena och dotter Lamar som i DN jublar över att få ta flyget till Jordanien - flyger tar vägen över den dödliga hettan i Frankrike, bränderna i Spanien och torkad jordbruksmark men vad gör det... 

Det hela pimpas med familjen Hertsberg och Co som har full förståelse för strejken men mindre förståelse för att de leende bidrar till klimatkatastrofen när de bordar planet till New York.

Gång på gång har jag de senaste dagarna tänkt: "Vilka jävla idioter!" 

Det är trist att behöva erkänna. Och förmodligen är dom som folk är mest. Trevliga. 

Men dessvärre kommer vi inte att kunna stoppa klimatkrisen, inte kunna förhindra att medeltemperaturen kommer att öka med tre grader, att världen kommer att bli en mycket sämre plats att leva på för oss människor hur trevliga människor som glatt flyger till Legoland, Jordanien eller New York än är. 

 Med lyckliga smilanden tycks de flesta inte bry sig så länge de själva kan ha lite kul. 

Och mediernas makalösa oförmåga att koppla ihop nyheter om glada flygresenärer och ökad försäljning av Volvo som skall klara "behovet" av ökande transporter med de kaotiska bilder man just levererar från London, Frankrike, Spanien, Portugal, Australien...

Och så då politikern som vill bli statsminister - och vars ord legitimerar ett totalt ohållbart sätt att leva. Allt för att locka till sig väljare som vägrar se, höra och förstå eftersom det blir lite jobbigt i en tid när det bästa vi kan göra är att inte göra allt vi har råd med.