VAD SKA VI MED SAMHÄLLET TILL?

måndag 27 juli 2020

Från bildäck till ditt matbord

Har du hört talas om etoxikin? Om inte så beror det nog på att ämnet förbjöds för tio år sedan inom jordbruk. Etoxikin utvecklades för snart hundra år sedan som tillsats i gummidäck. Och används i laxfoder för att detta inte skall härskna och explodera vid transport.

Inom EU skiljer man på jordbruk och vattenbruk. Så laxodlingar har kommit undan. Fisk ingår - till skillnad från kött och grönsaker - inte i EU:s lagstiftning kring bekämpningsmedelsrester i maten. Och skulle Sverige infört regler så skulle de kunna inneburit hinder för den "fria rörligheten av varor" som är en - gränsande till helig - princip inom EU. 

Nu skall EU ta tag i det. Så bra, Men varför sån tid? Och varför får enskilda länder inte gå före och ställa krav? I stort sett all odlad lax innehållet rester av laxfodrets etoxikin.

Det är ju bra att EU gärna lägger golv för hur dålig en vara tillåts vara, men det är absurt att det också finns tak för att förhindra att länder går före. Sådan skulle "fragmentera marknaden". Det som tidigare kallades demokrati - och som innebär rätten att gå före och ställa högre krav - kallas numera för just "fragmentering av marknaden". Att ha rätten att gå före medför att dynamik uppstår, att det drar mot det bättre.