VAD SKA VI MED SAMHÄLLET TILL?

tisdag 16 september 2014

Sjöstedt utsparkad med språkrörens goda minne...?

Så har då socialdemokraternas regim visat upp sig. Ohövligt, förnedrande och  maktfullkomligt avvisade man Jonas Sjöstedt utan att vare sig sondera möjligheterna till regeringssamarbete eller annat samarbete. Rimligen hade Löfven språkrörens godkännande - kanske till och med ackompanjerade med applåder - för sitt agerande.

Att Löfven hellre skulle vilja samarbeta med FP och/eller C har varit klart ända sedan han valdes. Lika klart har det varit att Gustav Fridolin och tunga personer på MP:s kansli agerat för att samarbeta "till höger". Man har ogillat kongressbeslut om sänkt arbetstid, tillväxtanalys och förbud mot vinster i välfärden. Gustav har skrivit hyllningsartikel till liberalen Staaf och pläderat för att MP skall bli det stora "mittenpartiet". Från språkrörsstaben har meddelats, under rubriken "Fram träder Miljöpartiet liberalerna", att ett nytt MP vuxit fram.

Jag vågar nog hävda att den "framväxten" i så fall skett ovanför medlemmars huvuden och mot kongressers vilja... Jag uppfattar att de flesta miljöpartister fortfarande identifierar sig som gröna, inte som vare sig socialister eller liberaler.

Att MP som ensamt litet parti ser ut få ynnesten att ingå i en regering som helt domineras av Löfven, Damberg, Hultqvist och liknande har sina risker - men ur partiledningens perspektiv kanske det inte är så dumt eftersom denna tycks nästan lika kritisk till flera av det egna partiets ideologiskt betingade kongressbeslut som Löfven förmodligen är...

En annan notering: Miljöpartiets ledning sörjer säkert på ett sätt att man inte nådde upp till sina förväntningar vad gäller procent på valdagen - men å andra sidan hade ett resultat i nivå med förväntningarna faktiskt krånglat till det för partiledningen. Man hade fått in fler ledamöter i riksdagen som tillhör den ideologiskt radikala gröna falang som inte har något större besvär med vare sig partiprogram eller kongressbeslut. Sådana som gillar att väva en väv av nödvändigt radikal miljöpolitik, rättfärdig fördelning och insikt om att människan är något större än kugge i ett ekonomistisk hjul som snurrar allt fortare och som mal ner såväl planeten som människans värdighet.

Sådana som hade utgjort lite tuggmotstånd när de kollektiva regeringsbesluten skall malas genom riksdagsgruppen. De radikala kan ses som en tillgång när man förhandlar, några man kan hänvisa till för att driva kraven längre. Om man nu själv hade velat det förstås...

Min uppfattning är att MP blev för litet för att ingå i en regering eftersom denna tar besluten kollektivt och den lilla massan miljöpartister kommer att tvingas acceptera mängder med beslut som kommer att uppröra stora delar av partiet. Försvarsfrågan, vapenexporten, energipolitiken, miljöskatterna, rovdjurspolitiken, vinster-i-välfärden-politiken etc etc.

Per Gahrton har beskrivit Löfven som en analfabet när det gäller miljöfrågor. Detta tycks bevisas varje gång den blivande statsministern framträder. Så illa var det inte alls med vare sig Persson eller Sahlin. Den socialdemokrati som MP nu har att göra med är sämre än på många årtionden sett ur grönt perspektiv.

Besluten i en regering är kollektiva, de lilla skaran gröna statsråd får finna sig i att åka tillbaka till den gröna riksdagsgruppen och tvinga den att agera röstboskap i fråga efter fråga. Dödsdansen riskerar att pågå till nästa val, där MP får svårt att klara sig kvar i riksdagen. Kanske splittras partiet när saknaden av gröna grundbultar blir så stor att smärtgränsen överskrids.

Som läget blev efter valdagen borde MP nog se de närmaste fyra åren som ett maratonlopp med målet om fyra år. Det hade därför varit bättre att låta S försöka bilda en egen regering, samarbetat i sakfrågor där man kan få gehör för goda kompromisser och därutöver bedrivit verklig grönt betingad politik i akt och mening att beskriva en vision som kanske skulle kunna få människors hjärtan att både brinna och längta. Nu blir det att administrera system, strukturer och normer som inom mängder av områden kommer att leda än längre bort från den gröna visionen. Allt medan V och FI står bredvid och längtar till valdagen 2018.

60 kommentarer:

  1. Det låter som en klarsynt analys.

    SvaraRadera
  2. Ja - kanske förpassar Miljöpartiets ledning sitt parti till historien.
    Då kan ett nytt parti träda fram - Steg 3?

    SvaraRadera
  3. Slavoj Zizek skriver ang. vänsterns olika delar och om att ha ideologisk förståelse:

    "Det jag fruktar mest är inte att bli ignorerad utan att bli alltför accepterad”.

    A.

    SvaraRadera
  4. Det var brutalt att ge V fingret, och samtidigt vädja till alla partier att ha förståelse för läget.

    Verkar som om S förlitar sig lite för mycket på att ingen vill stödja förslag tillsammans med SD.

    Ett farligt och ganska odemokratiskt spel...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Onkel Olof. Jag kan lova dig att det där handlandet mot (framförallt) V och åt höger kommer stå S dyrt i nästa val. Det var nog många socialister("v-folk") som taktikröstade på S i det här valet. Troligtvis fler än någonsin gissar jag med tanke på vikten att få stabilt regeringsbyte. Folk glömmer inte.

      Radera
  5. En regering med Löfven kommer regera tystnader om klimat, jämställdhet, antirasism och vänsterideologi. Kanske är det som regeringsledare han ska leva upp som mest till sina skillnader från Sahlin och Juholt, vars ideologiska övertygelser och trovärdiga tal om solidaritet inte hade kunnat gå ihop med den militarisering som vi säkert kommer se stärkas med Löfven. Han måste ha med Folkpartiet för att legitimera "kompromisser" om NATO, och bara han kan sälja vänsterideologi så ledarlöst, dvs. NATO på nödvändig bekostnad av en solidarisk vänsterpolitik. V hade inte kunnat sitta i en sådan regering och Löfven hade aldrig kunnat förklara varför: så, tystnadens regerande måste börja med att _ignorera_ (inte tala med) den mest tydliga vänsterledaren. Det finns ingen ideologi att tala om.

    A.

    SvaraRadera
  6. Klarsynt, sant och tragiskt. De partier som, i många stycken, stod för en grönare politik än MP behöver inte MP besväras av. Med nuvarande parlamentariska läge finns dessutom inga verktyg alls för att förändra den politik som ligger på bordet efter Alliansen. Ett nyval kan nog stärka både V och F! Med dessvärre också SD.

    SvaraRadera
  7. Fast samtidigt är väl (v):s frånvaro kanske ändå undergörande för väljarstödet, med tanke på (s)-regeringens politiska inriktning? Att kopplas nära samman med..denna "avvikelse" kan nog vara helt förödande i längden. Många allmänt vänstersinnade tycker nog att Kämpande Sjöstedt borde ha belönats med 15% för sina insatser (delvis FI:s fel, en kort mode-parentes), men belöningen kan mycket väl visa sig komma i efterhand, så att säga. (V):s "golden age" kan ha startat..

    SvaraRadera
  8. A, klockren analys!

    Löfven kommer att kunna skylla varje nytt högersteg på borgarna och det parlamentariska läget.

    Sjöstedt är nöjd och glad, allt annat är spel för gallerierna. Vad skulle han tjäna på att sitta och administrera s-politik? Nu kommer partiet i stället att växa. Liksom F!.

    C och FP, det lilla som återstår efter att M knaprat i sig stora delar av dem, är också nöjda och glada. Idag är det knappast någon mer än Lööf som tror att Alliansen kommer att återuppstå. Hälften av hennes väljare vill se ett samarbete med S. Hon kryper snart till korset, ju finare köttben Löfven frestar med, desto snabbare.

    M, den riktigt stora och sorgliga förloraren, återgår till att vara ett vanligt parti istället för ett projekt, styrt av ett gäng marknadsliberala konsulter. Som alla, betecknande nog, lämnar det sjunkande skeppet först av alla. Kaptensmoralen lyser med sin frånvaro.

    MP kan räkna med en tynande tillvaro i skuggan av Storebror. Det straffar sig att fjärma sig ifrån sina visioner.

    Med andra ord: business as usual. Tillväxt, tillväxt hela dan!Svenskt Näringsliv kan andas ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rent trams. Av en gammal man på väg till ingenstans

      Radera
  9. Kanske läge att starta ett nytt grönt parti, Birger? ;)

    SvaraRadera
  10. Strax före Löfven deklarerade att S "måste" förflytta sig i den enda vägens politiska riktning (med ett futtigt stöd på ynka 12 procent inom partiet) och samarbeta med de partier som profilerat sig som mer nyliberala och höger än Moderaterna, stod Svenskt Näringslivs representant och kommenterade att de inte lägger sig i eller har synpunkter vilka som kan komma att regera, och tillade -men det blir svårt för Löfven att samarbeta med ett parti som vill förbjuda valfrihet.

    Det sista är i ett Svenskt Näringslivs ägarhuvud inte en synpunkt, utan de definierar själva vad som räknas som synpunkter utifrån speciella ägarkriterier, får man förmoda.

    Och valfriheten som åsyftas i det som inte var en synpunkt, måste vara den valfrihet Svenskt Näringslivs medlemmar har, som ger dem möjlighet att välja och vraka vilka delar av det offentliga de vill äga och styra över.

    SvaraRadera
  11. Intressanta beskrivningar i media att (mp) sägs HATA socialdemokratiska förhandlings-beteenden. Det är ju trots allt "handen som delar ut troféen" (vilket kanske kommer visa sig vara..en dörrmatta med maskros-tryck?)

    SvaraRadera
  12. Väl formulerat. Jag är rädd för att MP har många svåra år framför sig. Vi behöver inte ett till nyliberalt, feministiskt parti. MP har gett bort stafettpinnen till den som tar upp den. Kanske det blir centern?
    /Stefan

    SvaraRadera
  13. Ur demokratisynvinkel är det en intressant tanke att S och MP före valet säger att man tänker regera tillsammans.

    Varefter MP efter valet går i opposition och S och V bildar regering.

    R.

    SvaraRadera
  14. Problemet i MP är mer komplext än så. Det finns en kanslistab av förståsigpåare (ju högre lön desto mer att säga till om politiskt?) som i stort fungerar som politiska rådgivare till språkrören. Simpla kanslisekreterare med andra ord. En "pressstab" har ju alla partier; det enda problemet är att dessa anställda inte är "gröna", utan liberaler, och har ungefär 0 koll på grön ideologi. Och de skyddas av anställningskontrakt och behöver inte ställas till svars av kongresser. För att överleva som språkrör i MP behöver man alliera sig med dessa fastanställda kanslister - de privatpersoner som påverkar med sitt tyckande, och som i själva verket har det politiska inflytandet inom partiet.

    Det är därför MP tycks göra en massa ostrategiska dumheter hela tiden. Enkelt förklarat.

    SvaraRadera
  15. Sjöstedt sparkades knappast med språkrörens goda minne. Innan vi vet ordet av står de också ute i kylan, medan Löfvén gör upp med ett eller flera allianspartier om försvar, vapenexport och energipolitik etcetera. Många skador hinner inträffa före valdagen 2018.

    SvaraRadera
  16. "Den socialdemokrati som MP nu har att göra med är sämre än på många årtionden sett ur grönt perspektiv."

    Det är fullt möjligt. En väldigt ocynisk analys kan ju vara att det är anledningen till att (mp) bjuds in i regeringen; att Löfvén och (s) helt enkelt själva anser att de är svaga här och behöver andra inspel?

    Kruxet är ju att (mp) och (s) står ljusår från varandra i många frågor, och att det kommer att bli en periodvis smärtsam relation. När en försvarsöverenskommelse ska göras kommer alltså regeringen att föreslå någonting som några statsråd är motståndare till. Detsamma lär ju gälla energifrågan så småningom. Lite förvånande att (s) inte försöker en ren (s)-ministär när man ändå är så långt från majoritet, men det måste finnas någon tidig överenskommelse bakom.

    SvaraRadera
  17. (o)"Lustigt"! S väljer att regera med motståndarna de som de kritiserat före valet.
    Sjöstedt ska vara glad och tacksam för att han inte hamnat som han själv brukar säga "i dåligt sällskap". Blir nu lätt för honom att avslöja att man förmodligen aldrig tänkt stoppa vinstslöseriet på allvar.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  18. Man kan undra om (s) har gjort en nykter eftervals-analys, man verkar anse att bara man åter "svingat sig upp i sadeln" så löper resten sedan med någon sorts "oljad automatik"? Då kommer väljarstödet tillbaka & då säger (v) ja till det som dukas fram, som förr i tiden? Verkar väl lite tveksamt med tanke på att valresultet tydligen anses helt ok internt (man utgår från botten-nivåer som inte uppmätts i val).

    SvaraRadera
  19. Så många anonyma och pseudonymer här - man hoppar till när ett riktigt namn hoppar fram.
    De som inte har namn har jag slutat läsa!

    SvaraRadera
  20. Simsalabim ?
    http://ericsecher.blogspot.se/2014/09/simsalabim.html?m=1

    SvaraRadera
  21. Så sant, så tragiskt om MP. Men, en jävla tur att V klarade sig undan den soppan (utan att behöva tacka nej dessutom). Nu skall ni se att tillväxtkritiken tar fart på allvar när de kan vara arga i opposition. Eller…?

    Magnus V

    SvaraRadera
  22. Månader av artiklar och debatter om hur FP förstört skolan och hur nyliberala Centern är och varför man då ska rösta på S istället.

    Och det första Stefan Löfven gör är att initiera samarbete med exakt de partier folk uppmanades rösta bort.

    Ha ha ha, demokrati - vilken demokrati?

    SvaraRadera
  23. Det kan vara på sin plats att inse att vänstern inte vunnit valet. S, MP, V kan inte regera Sverige utan stöd från fler partier. Med V i regeringen blir det förstås svårt. Alternativen är i praktiken:

    Regering: S, MP, med stöd från V, FP, C

    eller

    Regering: M, C, FP, KD med stöd från SD

    eller

    Nyval

    SvaraRadera
  24. Ett nytt renodlat GRÖNT parti Birger! Förtroendet för MP (som redan hänger på en skör tråd) kommer rasa markant under nästa mandatperiod, och det blir ett jäkla arbete att få tillbaka det.

    / Andre

    SvaraRadera
  25. Fortfarande SCB:s majpoll samt EU-valet som ställde till det. Statsministern kan ju räkna, och visste att han inte kunde sitt kvar, s han satsade allt på att banta försvaret, och stå för en mer generös flyktingpolitik än mp, och alla insatta trodde nog att mp+ALLI skulle nå 175 mannar. Men, icke SD underskattades och Fi snöt ur det sista ur ekvationen. underliggande sifforor visade att Fi aldrig nådde över 2% och på valdagen betyder det 1%, nu trampade media fram Fi till 4 % föra valdagen, och mängder med töser som annars röstat mp, valde Fi. Så det som i efterhand ser ut som något strategiskt rätt, som blev taktiskt rätt, var inte mer än en missbedömning av opinionsmätningarna, det det såg kassaskåpssäkert ut med MP runt 10 och SD runt 11. M visste ju att alla M röster till SD inte hanar i S-lådan, så det var bara att blåsa på, med MP-politik, och öppna hjärtan. Vad analyterikna inte räknade med var mobiliseringen från soffan, ny tyade inte soffan längre, och pga liggspelet med MP, så gick man man ur huse ute i tassemarkerna, och proteströstade. På så vis ändrades kalkylerna, mp åkte ner en bit, dvs bestraffades för samma generositet som M, och SD trotsade alla odds. Ser man det så cyniskt, så skulle inte Löfven blivit ministerkandidat utan Gudrun. Språkrören skötte sig hyfsat, det var Romsons Talibantal som någon kanslist tipsat om, som skulle dra undan mattan för Fi. Nu drog töserna till Fi ändå, och att så mänga väljare slängde bort sin röst är obegripligt, om man inte sätter det i perspektiv att de nästa 4% som Fi hade enligt de sista opinionerna, aldrig var mer än 2%. De som beställde sista två sista pollsen, närde nog förhoppningen om vänsterstyre, och istället för att gå från 2 till 1% så gik Fi från 2 (korrekt opinion) till 3.1%, dvs ca 2 % bortslängda röster från människor som egentligen vet bättre. Om nu mp och ALLI hade fått 175, så hade ju bollen varit rund, parlamentet i balans, språkrören rätt positionerade, och klart för Reinfeldt att lämna över till en kvinna på moderatkongressen i vår.
    Nu blev det pladask, och inte fasiken vill Reinfeldt sitta kvar till vår, han har ju själv tänkt ut en plan, som slog slint, och gjort det mesta hopplöst fyra år fram.

    Tage Z Dirty

    SvaraRadera
  26. Tage Z Dirty:
    Du måste räkna mera rätt. Rösterna på FI hade inte gjort liten skillnad i nuläget. Röd-grön-rosa hade inte fått egen majoritet även om FI kommit in i riksdagen, eller alla FI:s väljare röstat på de etablerade partierna.

    Den skillnad de kunde gjort är att det kanske räckt med C eller FP, men det spelar nog mindre roll och hade varit än mer osannolikt med FI i leken.

    tl;dr
    Det taktiska i att rösta eller inte rösta på FI har ingen betydelse. Röd-grön-(rosa) vann helt enkelt inte valet.

    SvaraRadera
  27. Okej då för att Löfven av blott taktiska skäl uteslöt Sjöstedt.

    Men hur odiplomatisk tillåter han sig vara genom att inte ens låtsas samtala med det parti som hjälpt honom till makten? Att på bästa betonghäcksmanér vifta bort sin "kamrat från fältslaget" innan denne ens hunnit säga flasklock, är inte det höjden av fräckhet, inte bara mot V-ledaren utan även mot V:s väljare? Det är nästan i nivå med sättet hur PK-partierna behandlar SD:s väljarkår.

    För övrigt tycks Löfven ha skaffat sig ett valspråk: "Vi ska se till..."

    Gt

    SvaraRadera
  28. MP:s utveckling skrämmer mig verkligen.

    SvaraRadera
  29. Meddelande från Södermalm: Med viss förskräckelse inväntas morgondagens blogginlägg!
    L.

    SvaraRadera
  30. Känns gott att jag röstade på Enhet istället för på något av riksdagspartierna. Kunde inte förmå mig att ställa upp på och legitimera teaterspektaklet där äkthet anses fördärva scenen. Ville dock ge Vänsterpartiet någon form av belöning för sin rakryggade hållning i vinst-frågan, så det fick bli dem i landstingsvalet.

    SvaraRadera
  31. Intresssant artikel: Inga feminister eller miljöpartister på flyktingarnas gator. SD-röstarna starkast i områden med många invandrare, men i områden stängda för invandrare är MP och Fi starka. Hmm... Stockholm tar emot mycket få flyktingar och inga av dessa lär ta sig in på hipsterelitens Södermalm.

    Länk: http://www.samtiden.nu/3713/inga-feminister-pa-flyktingarnas-gator/

    SvaraRadera
  32. Undrar om inte Lövet är smygmoderat eller åtminstone smygkapitalist...

    SvaraRadera
  33. V är inte demokratiskt rumsrena och bör naturligtvis inte sitta i en regering.

    SvaraRadera
  34. Kan bara hålla med i analysen. Har röstat MP i alla val hittills men i år fick jag nog, främst för att jag tycker att man övergett den gröna profilen och istället spretar åt alla håll. Sen hjälper det inte att ha två språkrör med någon slags jesuskomplex som flaxar runt och tävlar i godhet.

    /fritiof

    SvaraRadera
  35. Oj vad skönt att inte Fi kom in. Det måste firas.Det är ju bara knepiga vänstermänniskor, flator etc, och därmed driver de feministfrågor som är obegripliga för det stora fleratalet. Tex fattigpensionären Signhild, skulle nog inte förstå ett jota om hon läste partiprogrammet.
    Klokt av Löfven om han ska göra upp med borgarna att inte ta med något av extrempartierna V och SD.
    Borgarna har ju oxå ett starkt förhandlingsläge, eftersom man inte vill svika och tappa ansiktet inför sina väljare om man gör upp med socialister.
    Ett drömscenario vore ju om sossarna bytte fot i NATO-frågan.

    SvaraRadera
  36. Extrem-mitten och SD sänker Sverige med sin menlöshet. Inga visioner, ingen kunskap om hur ekonomin fungerar, ingen kunskap om någonting, bara en bunt floskler som de reproducerar om och om igen. Och människor hejar på.

    SvaraRadera
  37. Wetterstrand språkrör 2015?

    SvaraRadera
  38. Att Vänsterpartiet skulle vara ett "extremparti" är löjligt. V driver närmast klassiska socialdemokratiska frågor och är det enda parti med någon traditionell socialdemokratisk politik kvar.

    Alliansen liksom Löfven är köpta av finanseliten och SD samarbetar med extrem sionister:

    http://www.youtube.com/watch?v=aJrLL4kGOUc

    Dumheten i detta land måste vara på historisk bottennivå.

    Och gå med i NATO .. herregud:

    Washington’s “Neo-Nazi Neoliberal” Proxy Government

    SvaraRadera
  39. Något av ett extremparti är det nog, där många sympatiserar med RF och andra extremister. Sen tycker jag deras käpphäst om "välfärden är inte till salu" är inte bara enfaldig utan oxå väldigt tröttsam. Att SD skulle samarbeta med sionister är inte omöjligt men då kan man inte i nästa andetag säga att de är nazister.
    Tycker att medlemskap i NATO vore tryggt eftersom vi endast har ett enveckasförsvar...2023 typ. Neutralitetspolitiken har spelat ut sin roll. Ryssland är aggressivt med banditer som ledare och som dessutom angriper sina fredliga grannar. Vad har du för alternativ? Washington’s “Neo-Nazi Neoliberal” Proxy Government? Herre gud vilken pajas du verkar vara.

    SvaraRadera
  40. Jaja, Ingo är en sån där dra-till med-extremist-extremist.

    SvaraRadera
  41. Och du Simsalabom är en sån däringa "avfärda allt med floskler"-extremist

    SvaraRadera
  42. Ingo
    ---

    Dumheten kommer väl ifrån att intresse och kunskap om politik verkar ha reducerats breda allmänhet till de slogans pr-byråerna använder för att sälja in politiken.

    Vinster i välfärden är bara en slogan, verkligheten bakom är det faktum att majoriteten svenskar faktiskt är emot att skattepengar går rakt in på oskattade offshore konton samtidigt som sjuka och arbetslösa jagas. Om detta är extremism är i så fall de flesta svenskar oavsett parti extremister.

    SD kallas nazister av folk som inte har någon som helst koll på den apartheidpolitik de står för och vill införa här.

    NATO har startat de flesta krig i världen sedan andra världskriget och att se NATO som något annat än en aggressionspakt med syfte att kontrollera globala naturesurser för en rik promille finanshajar är otroligt naiv.

    Du menar att man är en pajas om man har förmåga att ta reda på saker själv istället för att blint följa lämmeltåget och svälja alla lögner media pumpar ut?

    I så fall bär jag titeln med stolthet.

    SvaraRadera
  43. Tack Ingo för att du underströk det jag konstaterade.

    SvaraRadera
  44. Anonym
    Eftersom du tydligen äger kunskap och visdom, ska jag försöka formulera en svar värdigt dig imorgon. Dock tycker jag din snäva vänstersyn skiner igenom. Trots min imbecillhet, har jag ändå min förmåga att inte se allt i svart eller vitt kvar. Visst USA har gjort mkt dumt, men det är fritt och demokratiskt.

    SvaraRadera
  45. BIRGER,

    anledningen till att V sparkades ut är ju egentligen enkel. För majoritet i riksdagen krävs 175 mandat. S+MP+V har tillsammans 158 mandat. För att Löfven ska uppnå majoritet måste han locka över några borgerliga partier, men då kan ju inte V vara kvar. Så enkelt är det!

    SvaraRadera
  46. V och SD betraktas inte som demokratiskt rumsrena. Två partier som är EU kritiska var och en på sitt sätt. De övriga är mer eller mindre anpassade. Då kan man väl inte släppa in dem? Eller ta i dem ens med tång.

    V kan S och MP använda sig av för att nå "makten". Men sedan är det kalla handen (kriget). Sitta i regering med dem är något helt annat säger man.

    Tänkandet är en verksamhet hos människan som tillskrivs den största objektiviteten. Med vårt analytiska tänkande tar vi ett objektivt avstånd. Maud Olofsson tar nu tydligt avstånd från S inviter...Vi har helt olika ideologi i många frågor säger hon. Fast det stämmer inte riktigt. EU är vår politik.

    Det sker naturligtvis... att SD vinner människor från alla partier i olika grad är tänkvärt. I högre grad från vissa i lägre från andra. Inte är det konstigt om även V nu får fart under vingarna.

    V är naturligtvis inget extremparti just nu. SD är de det? Är våra pensionärer, sjuka, arbetslösa, de med politikerförakt de extrema? Eller har vi extremt EU anpassade politiker? En del politiker börjar reagera och vill föra djupare diskussioner kring asylfrågor och invandring. De andra är förmodligen räddare. Men är det så konstigt?

    Har vi anledning att vara rädda? Ja naturligtvis. Tal om jämnviktsarbetslöshet samtidigt som vi öppnar upp och "öppnar våra hjärtan" tål att tänka kring.

    Inflation är en sjukdom, en i vissa fall farlig och dödlig sjukdom. Kan förstöra hela samhällen om den inte åtgärdas i tid. Det beredde marken för nazismen i en del länder och kommunismen i andra efter första världskriget när priserna steg?

    Inte svårt att se att extrema främlingsfientliga partier växer runt om i Europa. Nu växer de även här säger vi.

    Varför kritiserar så många dessa partier och deras innehåll (människorna) Varför kritiserar vi inte själva systemet istället för symtomen mer?

    Hur många världskrig ska vi ha? Tredje gången gillt? Hur många krävs det?

    Det som kommer att växa är naturligtvis rädslan inte ekonomierna. Evig tillväxt tror bara idioter och nationalekonomer på sa Sjöstedt vid ett tillfälle.

    Med rädsla växer ytterligheter. Krig är en konsekvens och det rustas för fullt.

    Så sluta tala om höger eller vänster. Utan om systemanpassning. Önskar att Sjöstedt övergav sin "snuttefilt", men då flyr väl alla som identifierar sig som socialister. Alla ideologier kan vara himmel eller helvete beroende på innehållet dvs. vi själva. Men de måste innehålla mycket grönt.

    Det är naturligtvis olika idéer som till sist ger oss den förnuftiga staten. Men vi är inte där ännu. Det vi behöver nu är tydliga ideologiska skillnader och partier som står upp för dem? Hur ska vi annars kunna skilja agnarna från vetet.

    Ju fler kockar desto sämre soppa. Verkar stämma i nuläget när "alla" trycker i mitten.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  47. Anonym 06:11, nej, så enkelt är det inte, Löfven hade valt likadant om de rödgröna fått majoritet, Skälet är att han vill balansera MP:s krav på avveckling av kärnkraften, stopp för vapenexport, stopp för Förbifart Sth, friår och surr om sänkt arbetstid.

    SvaraRadera
  48. Birger
    Det är lätt att sitta inne på RK, och styra målkonflikterna i VU på Sveav. 44. S hade det inte lätt med mp 2002 - 2006, och så började det peta i RF, med obligatorisk omröstning 2 veckor efter valet. S är inte vana att regera med flera partier, och kan inte lösa målkonflikterna i det stora partiet om allt samtidigt ska läggas fast med mp och VP. Tror energipolitik och försvarspolitik är mardröm för S att kompromissa med två partier som avviker från "statsnormen" för mycket. Som lök på laxen blev mp+S mindre än Alli, och nu går inte ekvationen ihop. Allia är samtrimmade och snyter fram en regeringsförklaring, ministrar och budget på 5 röda. Löfvén har en del kompromisser att göra, och kommer få nobben från C och fp, det visste han från början. Sedan är det budgeten, där S satte nivån med sista jobbskatteavdraget, så Alli + SD kan ju skjuta sönder precis vad de vill den 15 nov.Sedan är det valet av talman, bara det blir intressant. Det är väl ett spel som måste spelas. Utöver detta är det konkreta hjärtefrågor för mp, som förbifarten, Bromma, kollektivtrafik, och det rungande nejet i Göteborg. Flyktingfrågan blir nog svårast, eftersom mp fått igenom sin politik med Alli där, med en viss effekt ute i landet. I årets val har väljare strämmat från Alli till SD, runt 300.000 röster, men på 8 eller 12 år så är det 300.000 som runnit bort från S över till Alli, och nu till SD, så vi har en ny poltitisk spelplan. mp och SD enda vågmästarpartierna, sedan m tvingade C att dra högerut.
    Visst är sakfrågorna viktiga, men framförallt avgör de stora dragen, att få ihop 175, kan man inte det, måste man söka stöd, och dessutom måste man vara överens inom sitt block, hur MP+S ska kunna kompromissa med V om budget, och sedan under mandatperioden om var enda prop. övergår sunt förnuft, medan Alli är samkörda, och kommer få det lättare att samarbeta, nu när M inte är lika stort, och titanerna är borta. Mycket talar för en minoritetsregering i januari/febru med Alli + mp, om det inte blir nyval. /SW

    SvaraRadera
  49. Visst USA har gjort mkt dumt, men det är fritt och demokratiskt.
    ---------------

    USA är kontrollerat av de banker och företag som finansierar politikerna.

    USAs befolkning är i stort relativt medvetna om detta och har inte några illusioner om något "fritt och demokratiskt" system som du verkar ha.

    Du är bara okunnig men verkar glatt obekymrad om att ha starka åsikter baserade på luft.

    SvaraRadera
  50. Det tar sig sa mordbrännaren, avs migration, som ju är den enskilda fråga Alliansen närmat sig mp mest. Om nu SD vill börja bussa invandrarbarn till Svenskreservat, och kvotera barn till friskolor, där mp-mammorna trygg tillgodoser sina barns kunskap, så kan det bli festligt med motiven. Det är ju otroligt roligt om SD börjar ställa krav på hur man minskar segregationen, med konkreta förslag, och inte bara ord. jag tror sprkrören och deras rådgivare har några läxor att göra, inte vad de inte vill, utan vad de faktiskt vill, och hur detta ska genomföras.
    SW

    SvaraRadera
  51. Lisbeth!

    En ljus tanke i det hela skulle kunna vara en otroligt subjektiv version av historien. Min version. Från början var vi rädda för alla och försvarade (krigade) oss mot närmsta by. Efter ett tag förstod vi att detta inte håller och bildade fred med dem. Vi blev en lite större by och började kriga med någon annan större by som vi hade hittat och blev rädda för. Så har vi nu gjort ända upp till den globala nivån där vi tydligt insåg att det inte heller håller. Alla förstår detta nu så krig borde snart vara utplånat!

    Idag ser vi att klyftorna ökar samtidigt som rädslan (SD) är större än på länge. Vi blir tillsagda att det handlar om vi eller de. Antingen kan vi ha bra välfärd (skola, vård etc.) eller så kan vi ge allt detta till dem andra. Antingen är du med oss eller med dem. Rasist eller feminist. Kommunist eller kapitalist. Antingen har du tid eller pengar. Att vi skulle kunna båda försvinner i all propaganda som försöker splittra oss genom rädsla. De berättar spökhistorier som om de var sanning. De säger att det är svart eller vitt.

    Tycker vi inte allt som oftast samma saker. Om man tror att man måste välja väljer man alltid sina närmaste. Om man tror att man kan få båda väljer man båda. När alla inser att både vi och de kan ha det bra om vi bara kommer överens kommer vi också att komma överens.

    Kunskap är ljuset som skingrar mörkret. Snart är det bara grått  http://www.ted.com/talks/james_flynn_why_our_iq_levels_are_higher_than_our_grandparents

    SvaraRadera
  52. Bongo! "Alla förstår detta nu så krig borde snart vara utplånat."
    Ja det kan man tycka! Eller så begriper de flesta detta nu. Men få verkligen/verkligheten förstår. Det är mycket vi säger oss förstå. Ändå så rustas det upp för fullt...Vi kanske inte ens begriper. Hemska tanke.

    Politiker begriper att vi bör "öppna våra hjärtan". Men hur många av dem förstår att landsbygden avfolkas på grund av den nyliberala politik de anammat och själva för?
    Att människor där inte anser att man kan välja båda. Att de är förbannade för att politiken, makten, ekonomin styrs långt ifrån dem själva.

    Att i det läget höra en politiker från Täby säga att de bör öppna sina hjärtan hur blir det? I Täby och Danderyd vill en del politiker att man endast öppnar sina plånböcker och ger en "solidaritetspeng" till andra kommuner som tar emot flyktingar.

    Runt om i Europa går olika partier ihop över blockgränsen och missnöjet verkar öka inte minska. Folket ser att det är inte svart eller vitt. Vi har en blivande statsminister som inte ser detta.

    "Kunskap är ljuset som skingrar mörkret" Kunskap är inte skrivbordspolitik utan verklig upplevd kunskap. Det är naturligt att först välja sina närmaste? Nej inte ens det. Många är vi som inte ens kommer riktigt överens med partnern, grannen, chefen, barnen, släkten osv.

    Ändå har "vi" anpassat oss till att vara med i en union. Eller det kanske var S som gjorde det...
    Kunskap kring varför vi gick med är ljuset som skingrar mörkret. "Tycker vi inte allt som oftast samma saker." Nja gör vi det? Det finns en verklighet. Ändå säger vi ofta i min värld... I vilken värld lever du...

    Det finns lika många åsikter om vår gemensamma värld som det finns människor. Ändå ska vissa åsikter till varje pris tystas. Vi klumpar gärna ihop människor och sätter stämplar på varandra.

    Hur i all världen kan vi fortfarande tro att det går att tysta åsikter? Att då försvinner de. Personligen så tror jag att vi bara begripit men ännu inte verkligen förstått. Därför så upprepas historien gång på gång tills vi verkligen förstår. Att vara intellektuell är inte nödvändigtvis detsamma som att vara vis. Tror att världen lider brist på visa människor.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  53. Anonym, Ja det kan vara ett problem du gamle man som är på väg till ingenstans. Många människor upplever det "nog" så att de saknar hopp och tillit till livet. Att de är på väg till ingenstans. Men häng inte läpp du gamle man. Alla ska med dit. Vi får lita på vad Persson sa. Under tiden öppnar vi våra hjärtan. "Rent trams" det borde vara tvärtom att vi vet vilka vi är och vart vi är på väg och därför har vi öppnat våra hjärtan.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  54. Tino Sanandaji ekonom en icke medelsålders vit man är kanske vad som behövs för djupare diskussioner.
    Han menar att media och Alliansen har utmålat uppgörelsen med Mp som enda vägen. Om det stämmer ser jag med förskräckelse på MP:s och M:s valresultat i senaste valet... Samt reagerar med bävan inför nästa val. "Den enda vägen" smalnar av och kanske är den snart en liten stig. Kanske dags att byta väg?

    Lisbeth

    SvaraRadera
  55. Lisbeth!

    Även om jag ser hur galet vissa saker är kan jag inte släppa hoppet. Kanske är mänsklig ändå. Även om vissa vill ta det ifrån mig. Som tur är finns det de som försöker få mig att fortsätta vara det.

    Klart man blir missnöjd när man inser hur galet allt är. De vill att vi ska se saker som svart eller vitt så de lägger upp frågorna så att vi inte ska se färgerna emellan. Att folks missnöje ökar behöver inte vara något dåligt. Det betyder att folk förstår att saker kan vara mycket bättre än de är. Det gäller bara att vägen som inte leder bakåt syns. Vägen måste rensas från allt som skymmer den. Sen måste vi alla gå tillsammans framåt för det finns ingen som ensam kan visa och leda oss den vägen.

    Dina närmaste är enligt mig de du älskar mest och de kommer alltid att komma först även om empatin gör valet svårare ibland.

    Även anti-feministerna förespråkar jämställdhet. Moderaterna vill ha en giftfri miljö. Grunden i kristendomen och islam är samma. Om man går till botten av de flesta frågor är det skrämmande/upplyftande hur lika våra värderingar är även att vi är splittrade. Alla vill göra världen bättre men det kommer ofta i skymundan eftersom vi har fullt upp att bråka om hur vi tar oss dit. Hur tar vi oss dit?

    Problemet är inte att åsikter tystas. Det är att de försvinner i mängden. Kanske kan de komma upp till ytan igen om de blir tillräckligt många?

    Det är stämplarna som förhoppningsvis snart försvinner. Det är inte längre svart eller vitt. Men någon försöker fortfarande att få oss att tro det. Det kan vara det farligaste som finns att få oss att tro att vi är olika. Även att vi är olika. Och samma. Vi är båda. Grått är svart Och vitt. Det är olikheterna som förgyller. Och likheterna. Jag hoppas innerligt att vi snart förstår det så vi kan uppleva det och bli visa.

    SvaraRadera
  56. Bongo håller med dig i väldigt mycket. Men åsikter både försvinner i mängden och tystas. Det är inte svart eller vitt.

    Åsikter finns det massor av. Vi däribland jag själv har åsikter om det mesta. "Tror" att först behöver det bli fler röster i den kritiska massan (inte negativa) Att vara kritisk behöver inte betyda att man är negativ. Liksom dig släpper jag inte hoppet.

    Ja grunden i religionerna är densamma. Ett exempel det står t.om. i Bibeln att ocker (ränta) inte ska förekomma. Att man inte ska tjäna pengar på pengar och på andras brist på pengar.

    Om SD inte får rätt till den plats man har kommit överens om att man har rätt till i riksdagen, kan man då påstå att deras åsikter inte försöker tystas?

    Som tredje största parti har man rättigheter. Det har man kommit överens om, samt vilka rättigheter som ska gälla.

    Det kan jag personligen tycka vad jag vill om. Jag kan ha min åsikt.
    Spelregler kan man göra om. Frågan är om det är klokt och vist att göra om dem nu när SD:s väljare sagt sitt. Är övertygad om att åsikter inte går att tystas. De bör ventileras och vändas och vridas på.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  57. Ja tänk vad vacker världen hade kunna varit om vi levt efter de riktiga budskapen i religionerna. Kärlek och respekt.

    Tror att det förnuftigaste man kan göra är att lyssna på deras åsikter för att förstå varför de tycker som de gör. Borde lyssna på allas åsikter men vi är så otroligt upptagna att vi knappt har tid för våra närmaste. Det kan kanske vara så att de tycker ungefär som vi bara att vi alla har blivit lurade att de andra är elaka så vi inte ska komma överens. Man kan inte veta om man inte frågar. Bjud en sverigedemokrat på fika och se hur hen ser på världen.

    Spelreglerna borde väl kunna göras om när som helst. Att en handfull människor som inte är överens med varandra eller folket styr landets inriktning för framtiden känns både märkligt och förlegat. SD:s väljare skulle teoretisk få precis lika mycket att säga till om, om inte mer, men många skulle nog ändå protestera. Förändring känns ju alltid lite farligt före den händer.

    Jag har känslan att den kritiska massan ökar. Om det bara speglar min umgängeskrets vet jag inte. Oavsett varför man vill förändra på samhället tror jag att det är bra att man engagerar sig. Då kanske andra också gör det och så sprider det sig. Tror och hoppas jag.

    En av livets viktiga bitar är att känna att man får vara med och bestämma. Om man vill. Det svåra är nog att få dem som styr att låta folket komma in och bestämma. Det är ju lätt att prata om medborgarinflytande men en helt annan sak att ge/ta det.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.