Så var då valet avklarat och Carl Bildt tvingas äntligen lämna posten som utrikesminister. Det är det viktigaste som hänt.
Att Alliansen förlorade mot en så svag och okarismatisk oppositionsledare med så luddig politik som Stefan Löfven måste vara extra tungt för de fyra partiledarna.
Om Miljöpartiet, med mindre än sju procent av rösterna, skulle bilda regering med Löfvens socialdemokrati, som fick drygt 30 procent, så tar man första steget i sin egen dödsdans.
Varför gick det så dåligt för MP? Själv var jag med om en
usel valrörelse som språkrör 1998. Den här var lika usel. Jag förstår
inte vilken tanke partistrategerna hade när man så envetet suddade ut
partiets profil trots kongressbeslut om motsatsen. Man tycktes göra allt - från klädval till politisk retorik - för att bli ett parti bland de andra. Vilket aldrig kan vara ett framgångsrecept för ett grönt parti i en grå omgivning.
Man drev inte frågor
om sänkt arbetstid och mindre stress, man låg så lågt i
traditionella miljöfrågor att man släppte in Centerpartiet och man ägnade sig mest åt teknofix i
klimatfrågan istället för att utmana system, strukturer och normer. Fegt, tycker jag. Jag tror det finns för många i den centrala ledningen - inklusive tjänstemännen - som inte känner tilltro till gröna grundbultar utan sneglar mer på vad andra - intresseorganisationer, ledarskribenter, fackföreningar - anser vara god politisk ton.... Partiet borde
nog rensa en hel del i sina centrala politiska strukturer.
Jag uppfattar också att man låst sin valstrategi långt före
valrörelsen och uppträdde som ett förvånansvärt byråkratiskt parti.
Ansvaret vilar nu tungt på de mer grönradikala ledamöter som sätter sig i riksdagen i höst. Det handlar om att inte acceptera det sluttande plan som kan locka i form av acceptans av allt möjligt bara för att få besätta statsrådsposter. Strategin från de som snabbt vill göra upp med Löfven blir förstås att lova att "sedan, när vi får tid, ska vi ta tag i frågorna". Den tiden kommer inte. Det enda som ramlar ut blir det sluttande planet med efterföljande dödsdans.
Det kan bli jobbigt under en tid att stå upp för gröna grundbultar, men belöningen kommer. Om inte förr så i nästa val när partierna kommer att snubbla på de frågor som ligger bakom hörnet: den andra vågens digitala revolution som medför att mer än två miljoner jobb är på väg att försvinna inom tjugo år, kravet på bättre fördelning av det arbete som finns kvar, reformerat trygghetssystem och breddad skattebas som krävs för att möta de förändringar som kommer. Lägg till det den klimatkris som med stor sannolikhet väntar.
För varje grön riksdagsledamot borde det stå klart att en regering där V ingår innebär att frågor som ligger De gröna nära om hjärtat förstärks. Det vore ett missgrepp om MP:s partiledning dribblar bort V i regeringsförhandlingar - om man trots att ha sovit på saken vill ägna sig åt en sådan.
Varför gick det så dåligt för Vänsterpartiet? Tja, om man får tro den här bloggen så var strategin alltför enfaldig - det funkar inte att i sex månader driva en enda huvudfråga (förbud mot vinster i välfärden). Jonas Sjöstedt gjorde i början av sin partiledarperiod tappra försök att bli det givna rödgröna alternativet med strategerna i partiet ville förmodligen något annat - vilket märktes inte minst i EU-valrörelsen. Majoriteten står bakom V:s syn på vinster i välfärden och förtroendet för Sjöstedt är riktigt stort - partiet borde nog ta sig en rejäl funderare över varför detta inte gav mer utdelning i röster. Att man förlorade någon dryg procentenhet av rösterna till FI är bara en detalj.
Mp sjönk väldigt i slutet av valrörelsen. Är det någon del av det som kan förklaras av att de granskades och kritiserades hårdare av media än de gjorde tidigt i valrörelsen?
SvaraRaderaTrista affischer, ingen tevereklam, introvert homewideosatsning på youtube, inte ett ord om maten, om biologisk månfald, om annat sätt att leva.... Klart det gick åt fanders jämfört med vad man trodde. Bolund låter som en borgarsosse snarae än som en grön,
SvaraRaderaInstämmer i analysen. Vad som skrämmer är att receptet mot SD-marschen är att stänga dem ute på parlamentarisk nivå! Hallå där! En mandatperiod till så ser vi ytterligare en fördubbling av deras väljarstöd. Vakna upp och se till att presentera politik som särskiljer både nu och med verkliga visioner. Fridolin föredrog hellre ett sämre valresultat men med plats i regering än ett lite starkare MP utanför en regering. Så kan man tycka men någon kraft i en grön rörelse lär nog låta vänta på sig.
SvaraRaderaBara taket kvar!
SvaraRaderaJag drömde, att nu kommer något förvirrande.
Jag vaknade och tänkte, va konstigt.
Jag somnade om och drömde.
Jag är uppe på taket och vid ena takfoten finns en hiss.
Många SJ-pallar med takpannor finns på sidan med hissen.
Jag snirklar mig fram mellan pallarna till nocken.
Det är ett sadeltak.
Jag ser ner på den andra sidan, den vita sidan och tänker.
Här finns ingen byggnadsställning.
Det blir svårt att lägga den här sidan av taket eftersom jag måste
gå förbi alla SJ-pallar och inte kan bära så många pannor åt gången.
Sedan måste jag gå ner till takfoten och börja med att lägga pannorna där.
Men nu står jag här på nocken.
"Der da is mein papli ropade en ung flicka med beundran i rösten, till SF
när han besökte en vän i Österrike som balanserade på takets nock." SF
a: Bland det bästa jag vet är att försöka tolka drömmar. Jag tänker dock inte ge mig in på det så här offentligt. Men en mycket intressant dröm är det! Utan att säga för mycket: ”Jag” i drömmen kan vara människan som står på nocken, har ett svårt arbete att utföra, utan de ordinarie byggnadsställningarna.
En dröm som speglar var mänskligheten står här och nu.
R: a, för mig räcker det mycket bra, tills vidare …
Man ska inte klänga i sina små tallar, tids nog
växer de upp till världsträd :)
”Jag” och jag har inget emot, om du tolkar min dröm mindre offentligt.
Visst har du min edress?
a: R, det kan vara vanskligt att tolka drömmar åt andra utan direktkontakt, så jag törs nog inte gå längre än jag redan gjort.
R: a, det skulle inte jag heller göra!
”En dröm som speglar var mänskligheten står här och nu.”
a / september 4, 2014
Fint, då är vi överens! :-)
Det är sällan en anledning, men
SvaraRadera- Romson tal i Almedalen där hon kollektivt beskyllde män var ett bottennapp. Partiet tappade ca 2% i opinionsundersökningen efter.
- Fridolin var inte stark i utfrågningen. Han kunde inte svara på om han skjutit ett djur och de där tiotusen i höjda lärarlöner var ju ren bluff.
- Antivåldsförsvar när vi har krig i närområdet.
- Grön konkurrens när Annie Lööf rykte upp sig. Hon minskade på flosklerna och reklamen var intensiv.
- Sist men inte minst. Många miljöpartister la sin röst på Feministiskt initiativ.
V gjorde helt rätt att de drev frågan om vinster i välfärden. De gör helt rätt om de driver den vidare nu. Frågan spänner över de flesta sakfrågor. Även klimatet och miljön. Inte deras fel att så få begriper det. Att det är att utmana systemet begriper även väldigt få.
SvaraRaderaHoppas att V slutar yla krossa nazisterna och blir det partiet som lyssnar in. Men det är nog inte troligt. Partiet Enhet kommer förmodligen fram till nästa val.
Antagligen håller den nya regeringen, vilka de nu blir inflationen som är en sjukdom borta och allt fler får inte jobb. Frågor kring detta blir förmodligen besvärande för den nya regeringen nu efter valet.
Svårt att se att vi ska gå mot enhet när demokratin nu är på väg att helt urholkas. 13 procent av väljarna SD:s verkar inte räknas. Riv ner bygg nytt brukar vara det bästa. Vi kanske ska vara glada.
Sist men inte minst EU är vår politik. Där tas de flesta besluten inte här hemma.
Hoppas att partiet Enhet kommer fram lite mer i media nu. Svårt att höras när det är kaos och kanske inte ens rätt tillfälle. Man ska inte kasta pärlor. Där verkar det vara högre i tak. Även om enhet egentligen inte handlar om att vara ett parti.
Tjafset om enhet över blockgränsen nu klingar endast falskt. Men visst är det intressant att partier nu håller på att avveckla sig själva. Att det kommer att krävas enhet och att man lyssnar på alla till slut.
Att så många gick från M till SD visar tydligt att all "rasism" ryms inte i ett och samma parti.
Ja de snodde visst några från V och de andra också. Borde väcka en och annan tanke.
Lisbeth
Neoliberal, ja antivåldsförsvar är det bästa receptet mot krig. I längden.
SvaraRaderaÄr du beredd att prova det mot ISIS?
RaderaUpp till bevis
Men herregud va är detta för jävla nivå?
RaderaHUR MENAR DU? VAD MENAR DU? kommer ISIS hit imorgon? Varför finns ISIS?
Håller med om det Birger skriver, själv har jag formulerat min analys på följande vis.
SvaraRaderaIsabella Lövin blev den person som kom att identifieras som företrädaren för MP i EU-valet. Hon pratade miljöfrågor med stor kompetens, med stort allvar, och, som jag minns det, utan att egentligen racka ner på andra partiers företrädare. Hon var närmast korrekt, på ett lite "tråkigt" men förtroendeskapande sätt.
Sammantaget väckte detta många människors respekt, och MP gjorde ett rekordval på 15.4 %.
MP i Sverige seglade med i denna uppgång under ett tag efter succén i EU-valet. Men sedan var det dags för den svenska valrörelsen, där MP valt ett annat fokus än att fokusera på miljöfrågorna.
En strategi med svag förankring bland partiets medlemmar skulle användas. Den gick ut på att MP inte skulle fokusera på miljöfrågor utan partiet skulle breddas. Miljöpartiet skulle också bli "jobbpartiet", "skolpartiet", "kulturpartiet" o s v. Kort sagt, MP skulle bli mer likt de andra partierna. Till detta knöts också en linje om att MP skulle arbeta för att komma i regering med S och därför skulle kritik mot det partiet minimeras.
Därmed gick det inte heller att bedriva någon ideologisk kritik av alliansen eftersom så många grundläggande föreställningar om världen delas mellan S och allians. T e x att det är jobben som är grunden till välfärden, och inte naturresurserna.
Resultatet blev att MP i valrörelsen fick en låg miljöprofil och utan ideologisk profilering alls. MP blev som ett aningen grönare stödparti till S.
Till detta kom att partiets kommunikativa rådgivare (kanske samma personer som kläckt breddningsidén), ägnade morgonmöten åt sådant som vilka skämt som skulle användas mot olika politiska motståndare, snarare än hur den grundläggande ideologin skulle kommuniceras.
Resultatet blev ett ganska utslätat MP som inte lockade mer än 6.8 % av väljarna, alltså bara hälften så många som i EU-valet.
Slutsatsen bör vara given. Breddningsidén var ett misslyckande som ihop med idén om en gullegull-hållning mot S blev katastrofal. Vad som nu behövs är ett MP som går tillbaka till sina borttappade kärnvärderingar. Ett MP som profilerar sig som ett spetsigt och modigt miljöparti. Och som skaffar sig en kommunikationsstrategi som fokuserar på sådant som att prata med allvar om miljösituationen i världen och kommunicerar MP:s grundläggande solidariteter, istället för att komma med gliringar mot andra partier genom humoristiska grepp.
Det är ett sådant MP som Sverige och världen behöver.
Svårare än så är det inte.
Nu får MP ta ansvar och bilda regering med S. Gjort är gjort sagt är sagt.
SvaraRaderaLisbeth
Jag kan bara svara för mig själv. Efter att Åsa Romson visade att hon hatar män lämnade jag MP. När jag sedan hör vad MP vill känner jag att jag gjorde rätt val.
SvaraRaderaJag håller helt med Neoliberal.
/Stefan
Ja - de rödgröna gick fram var för sig, men med suddiga ansikten.
SvaraRaderaAlltid allvarligt när man gläds mer åt andras bakslag än sin egen framgång.
SvaraRaderaBetyder att man inte gjort någon framgång...
Skönt slippa Bildt, men stödet för den västimperialism som alla riksdagspartier stöder ligger förstås fast. Skilj på stort och smått !
SvaraRaderaÄndå ganska väntat utfall. MP klappade igenom. V förlorade säkerligen ett par procent till Fi. Lööf fick sympati röster + kniper de värsta neotrollen till sig.
SvaraRaderaOväntat och omoget av Löfven att sträcka ut en hand åt höger men tveka åt vänster. Det förlorar garanterat S på i längden.
Skumast under gårdagen var Reinfeldts avgång. Speciellt ställt mot Sjöstedts mycket märkliga utfall om krav på hans avgång i Tv-utfrågningen. Komiskt
Sverigedemokraterna har gått fram som en tromb över landet!
SvaraRaderaSD:s framgångar i valet visar tydligt att det finns ett växande missnöje med hur migrations- och integrationspolitiken bedrivs i Sverige. Utan tvekan är det så. De allra flesta av dem som röstat på partiet har gjort det som en protest, inte därför att de är övertygade nationalister eller socialkonservativa. Det här missnöjet är dock inte så utbrett som man idag kan tro; 87 procent röstade ju på partier som tar avstånd från SD:s politik. SD kommer inte heller nu att få igenom sin politik.
De övriga partierna har dock ett problem. Hur ska man bemöta den växande opinionen mot migrations- och integrationspolitiken? Fortsätter man som hittills kommer med största sannolikhet SD att bli ännu större i valet 2018. Här har de övriga partierna gjort det onödigt svårt för sig genom att alltid och i alla sammanhang etikettera all kritik som främlingsfientlighet och rasism. Man har alltså inte gett någon något enda utrymme för en icke-rasistisk granskning och kritik av den förda politiken, och ändå vet vi ju att sådan kritik finns inom samtliga partier.
Dags för ideologiska demokrater att ta tillbaka partiet/-erna ...
SvaraRadera87 procent av väljarna röstade för rasism! Vi ska även i fortsättningen ha:
SvaraRaderaSkydd mot kränkningar m.a.p. etnicitet (lagen om hets mot folkgrupp) - men bara om du inte är svensk;
Gratis sjuk- och tandvård - men bara om du inte är svensk;
Etableringsstöd på nästan 10 000 kr varje månad - skattefritt! - men bara om du inte är svensk;
Skattefinansierade löner för jobb hos privata företag - men bara om, ja ni fattar. Ni har ju själva röstat för det!
I Malmö går det väldigt bra för de rödgröna. Malmö har valt att satsa på höga skatter och en aktivistisk offentlig sektor. Runt 27 procent av alla anställda i Malmö jobbar för kommunen, vilket är en och en halv gånger riksgenomsnittet. Dessa medborgarlöner har sett till att Malmö har genomgått en stor förändring och kommit stärkt ur den som en ung, modern och global kunskapsstad. "Ansträngningarna att skapa en socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbar stad har påtagligt ökat många Malmöbors livskvalitet.”
SvaraRaderadöden, döden... själv taktikröstade jag för F! något som jag aldrig i livet skulle jag annars göra. Håller helt om att MP är helt urvattnat, representerar verkligen inte en grönideologi. V uppträder omoget och skanderar mot rasismen, skriker och gapar. inget parti kunde förklara för allmänheten varför man inte enbart ska ge stöd till flyktingar i närområdet, de ägnade sig istället att attackera personerna som rasister och moralisera. men man ska vända sig till allmänheten på ett pedagogiskt sätt istället för att föraktfullt och missionerande (som ullenhag)fokusera på personen åkesson. bästa nyheten är att odliplomaten, krigaren bildt försvinner från den politiska kartan!
SvaraRaderaMp har framtonat mer som ett anti-rasistparti än som ett parti som värnar om vår levnadsmiljö och våra naturresurser. Undra på att man förlorar väljare.
SvaraRaderaI min bekantskapskrets dök intresset för MP när Åsa Romson lämnade klimatpolitiken till förmån för det klichéartade hatet av vita medelålders män.
SvaraRaderaDessutom är intresset för att aktivt lägga ned försvarsindustrin svalt, tror jag. Jobber flyger utomlands i ett tillräckligt högt tempo ändå.
Anonym 11:15:
SvaraRadera"I Malmö går det väldigt bra för de rödgröna."
Det är för att det bor så många utlänningar (en överväldigande majoritet av vilka röstar vänster) i Malmö. Etniska svenskar är en minoritet i Sveriges tredje största stad.
"Malmö har valt att satsa på höga skatter och en aktivistisk offentlig sektor."
Ja, så har de ett budgeterat underskott på 70 miljoner också (som kommer att bli närmare 100 miljoner). Det verkliga underskottet är dock 4 500 miljoner! Så mycket måste Malmö, trots de höga skatterna, få i utjämningsbidrag i år för att (sånär som på de ca 100 miljonerna) uppnå budgetbalans. Om bara 5 år förväntas siffran ha stigit till 5 700 miljoner (alltså bara under det året!).
Källa: http://petterssonorg.files.wordpress.com/2014/04/malmc3b6-budget-2014-4.pdf, s 54
Magpla(s)k ska inte analyseras
SvaraRaderaej ens när rekorden nästan slås
om detta bör inte spekuleras
påminner om vatten på en gås
Någon (s)eger syns inte till
varför skriver dom om detta?
liknar ju mest den 1:a april
om det finns inget att berätta..
I Norrköping snudd på tredubblade SD sitt resultat. Mellan 14-25% i de flesta bostadsområden.
SvaraRaderaEndast i de mycket välbeställda, ja exklusiva delarna fick man ett sämre resultat.
Reinfeldt har alltså lyckats med att förstärka SD något enormt under åtta regeringsår med en kombination av hög invandring och sociala nedskärningar.
Det är vad jag kommer att minnas av de cyniska "nya moderaterna". De visste precis riskerna med sin politik!
Apropå ditt förslag, Birger, att Mp bör vara försiktiga med att sätta sig i en regering med Löfven.
På det sättet kan inget parti bete sig med hedern i behåll efter att ha förespeglat väljarna i en valrörelse att man tänker regera tillsammans.
Ditt resonemang påminner dock om krumbukter MP har ägnat sig åt i tidigare val.
Osmakligt.
/gorg
Klockren analys där gorg!
SvaraRaderaGorg, tja, jag bara konstaterar vad jag konstaterat tidigare: För att ett litet parti skall ingå i en s-ledd regering krävs att man har minst 10 procent annars får man så litet inflytande att man bara blir legitimering för en politik man inte står bakom. Med V också inblandat i regeringen förstärkts trycket i klimatfrågan, miljöfrågor, fördelningsfrågor och annat som t ex avveckling av någon kärnreaktor och förändrat regelverk när det gäller vapenexport.
SvaraRaderaJag har aldrig ansett det speciellt smart av MP:s ledning att låsa upp sig vid regeringsbildning utan hänsyn tagen till partiets storlek. Man hade väl någon sorts hybris efter EU-valet trots att man vet dels att det valet hade en helt annan plattform och en helt annan MP-framtoning med Lövins miljöinriktning, dels att erfarenheter visar att MP tappar i röstögonblicket jämfört med opinionsmätningar som görs före valdagen, dels att FI attraherade trendväljare i de yngre åren.
Jag har inget i sak emot att MP ingår i en regering således, men som alltid menar jag att det är en fråga om vilken styrka man har i en sådan regering. Under ca 10 procent bör man istället erbjuda samarbete i sak- och budgetfrågor.
"Sjöstedts mycket märkliga utfall om krav på hans avgång i Tv-utfrågningen."
SvaraRaderaInte märkligt alls.
Sjöstedt travesterade Reinfeldt från valet 2006. Den frågan ställde Reinfeldt till dåvarande statsministern Göran Persson.
Reinfeldt tyckte uppenbarligen själv inte om att få den, och kontrade med ett direkt personangrepp och en omskrivning av frågan till att vara ett påstående från Sjöstedt.
Ofan! Det visste jag inte. Och inte hela pressen heller tydligen. Klurigt och fett bra sagt av Jonas i sånt fall :)
RaderaDe gjorde misstaget att glömma miljön och fokusera på invandringen och rasismen - en fråga som bara SD kan vinna.
SvaraRaderaHåller verkligen med om att MP har blivit urvattnat. Känns som det ända jag sett om klimatet har varit en affisch som kom alldeles för sent. Too little, too late… Var kom skolpolitiken in? Rasismen? Och allt annat som inte har med miljö att göra? Röstade visserligen på MP ändå.
SvaraRaderaMiljöpartiet ska handla om miljö i första hand! Om deras förslag skulle resultera i att vi får bättre liv, får jobba mindre och att skolan blir bättre borde man koppla det till miljön. Berätta om era visioner, inte vad andra tycker och tänker enligt er. Och var är alla MP:are som ser ut som miljömuppar? Jag saknar er...
Partier som MP och V förlorar väljare på sin storlek, för när folk vill ha regeringsbyte går dim till de etablerade partierna (S).
SvaraRaderaV utesluts från regeringen!
SvaraRaderaEtt nytt blått parti, med inslag av
ett blågrönt MP det var
det absolut sista som
jag ville se som ombud för Fan själv.
Förstå mig rätt!
SvaraRaderaEtt Grönt V är klokare
än ett medlöpande blått MP,
eller ett Bilderberg anpassat rött S.
Elak Jag, det är bara förnamnet!
Detta har Birger antytt tidigare ...
Dä va en jävla rolig kommentar!
De borgerliga kommer att ge Löfven kalla handen. Alldeles snart måste man utlysa nyval, särskilt efter Löfvens klantiga "förhandling" men V. Idiotiskt! Päivi
SvaraRaderaTack Jan, instämmer till fullo i det du delade:
SvaraRaderaJan Wiklund sa...
Här är en analys från George Lakoff: http://www.theguardian.com/books/2014/feb/01/george-lakoff-interview.
Eller kortkort:
Den som försöker anpassa sig till motståndaren förlorar alltid.
Förlåt att jag har varit här och stört!
SvaraRaderaMen jag ville bara visa kulturer
som lever så att ...
Och att jag själv är en del av den.
Och att jag då blir trovärdigare ...
Men att ni av olika själ ...
Till varje pris vill få tyst på
själar från andra sidan ...
Ett exempel är att Jorden lite
kortfattat kan beskrivas som
Sol, kretslopp och samverkan.
Men att inte beskriva de galna övermakterna är ju PK.
Och så länge Ni inte vågar att göra det
så kommer Trollen inte att spricka
och Jorden inte att överleva.
Socialdemokraterna talar redan om en socialdemokratisk regering. Inte mycket om MP.
SvaraRaderaMp var gullegull i media, dvs hypade när det inte var dags.
SvaraRaderaFridolin har inte skägg och ger dåligt drag k.murran
Romson usel retoriker, behärskar ej intentionala språkakter, en nejkärring, kort och gott.
Kvinnor röstar på mp, dvs kvinnor i storstäder som är akademiker, om allt annat är lugnt.
Mp hamnade i mediaskugga efter
skogsbrand, efter flygplanskatastrof, efter Ukraina, efter alla andra krig, fanns inget eterutrymme för de esoteriska frågorna som ekologisk mat, fred på jorden och medbrogarlön
alla har drivit med hipsters på Södermalm, dvs miljöpartister.
Romsons Ådalental gjorde många mpröster, som egentligen är smygborgare, rädda. (Romson är råröd, och det märktes)
Viktigast av alla, dumma dumma Ekot smällde upp Fi till 4% för valet, många kvinnor som annars röstat grönt, vaskade bort sin röst på fi, på samma infantila sätt som bratsen vaskar bort champagne på Stureplan. Utan Gudrun hade mp haft 2 % fler röster, och varit större än alliansen, nu sitter mp där, med tvättad hals och skägget i brevlådan. Kort sagt, kongressen valde fel språkrör, och feminismen blåstes upp för mycket av mediaeliten, föll ihop, när den grå verkligheten knackade på porten. SLW
Fi snor kvinnorna och Romson hatar bort männen. Inte så lätt för MP.
SvaraRaderaFå se nu. Alla är överens om att noncha SD. Rödgröna är större än Alliansen. Vad gör Löfven då? Sträcker ut handen åt två partier vars företrädare går ut och lovar blankt nej samtidigt som han själv försätter sig i minoritet genom rata V.
SvaraRaderaNyval alltså? Alternativt 4 år av ingenting? Bravo där!
Jesus Var en ovanlig person.
SvaraRaderaJonas Är en ovanlig människa.
Och, visst vill vi så gärna.
Men det vill sig inte riktigt.
Roland Lidén
Nähä, Birger, MP:s partiledning gavs aldrig chansen att dribbla bort V. Löfvén hann före. I nästa tag kanske även Mp dribblas bort, ty när Borg och Reinfeldt aviserar avgång bereds vägen att bilda koalitionen M+S.
SvaraRaderaAlmedalen, Ådalen är taskigt att skoja bort ang Talibandtal. Det är nog värre, politiks realism har saknats i hela valrörelsen, från vänster till höger, där möjligeh Sjöstedt varit den enda som gått att få grepp om. mp är mest mot försvar av alla, och mest för invandring, dvs motsats till SD. Det finns en logik i det hela, mp och SD är det enda partier som kan vara vågmästare (C var det på 50 och 90-talet), när ett vågmästarparti som mp tar samma position som VP, så krigar man om samma kvinnliga akademiker i storstäder som inte förstår att inte alla gör som vi i Stockholm. Å andra sidan har mp bara tappat 8500 röster sedan förra valet, så man ska inte klaga för mycket. Det finns en motsättning att mp å ena sidan försökt bredda, å andra sidan uppfattats som ett parti för förvirrade södermalmshipsters i smma hörn som Fi och VP, dock utan skägg. KOrt och gott, det saknas real substans, för mycket pekoraler och stipulativer. Hur sjukvården ska lösas i landsbyggden, med överfulla flyktinghotell utan fast läkarstation är det ingen som talar om. Surtutsartikeln på ledarsidorna.se obetalbart rolig. SLW
SvaraRaderaVälkommen till ankdammen!
SvaraRaderaSå cirkusen är igång och alla undrar vad som komma skall.
Min gissning är lite lätt ironisk men ack så allvarlig:
Mp kommer att kuvas till en grupp jasägare (inte JASägare, även om den risken också finns) och deras roll som gröna kommer mer att gå i lila ju mer illamående partiet mår och ju fler kärnkraftsanläggningar de tvingas röstar fram.
Jonas och V kan plocka röster i 4 år nu och förhoppningsvis visa alla de som lever kvar i rädsla om kommunismens återkomst att partiet är liberala socialister som i stort driver samma politik som sossarna borde göra om inte Göran "landsförädaren" Persson sålt ut ideologin till kapitalet och för chansen att marknadsföra sitt eget ego.
Till nästa val kommer F! att ha förstått att bara för att en massa jäntor i närmsta omkretsen i storstäderna och på universiteten tjöt i högan c: Vi är många, vi är starka! inte betyder samma sak som att väljarna utanför betongen lyssnade, och att de kanske ska vända sig till sina systrar på landet också, där de flesta faktiskt bor.
Och väljarna på landsbygden var något som SD däremot flitigt utnyttjade, de hördes och syntes flera gånger än det fanns syre till alla, till och med motdemonstranterna tappade luften. SD var ute bland byarna och träden och lovade pensionärer, sjuka och arbetsbefriade guld o gröna skogar. En miljö som förövrigt man kan tycka MP borde trivas i men deras närvaro var mer sällsynt än en elbil på landet.
Liksom de andra partierna, jag antar att det är svårt för alliansen att landa med regeringsflygplanet i Sjöbo.
Moderaternas vädjan om öppna plånböcker o hjärtan fick en tredjedel av deras väljare att visa sitt rätta ansikte och kräla över till SD. För minnet är kort bland folk o fä, ty alla tycks ha glömt att Moderaterna var Sveriges största motståndare till invandring innan Jimmie & hulliganligan snodde den titeln.
Så vad händer nu med Nya Borgarpartiet Socialdemokraterna, ska de driva en politik som har rötterna i det system som deras väljare valde bort ihop med partier de inte känner någon ideologisk samklang med (väljarna då, inte partitoppen) eller ska de i vanlig ordning svika än mer och gå ett steg till till höger?
SD jubilar, de får inte vara med, för att istället släppa in dom i kvarnen och låta dom drunkna i budgetar, pappersvändningar, debatter och långa, tråkiga möten på möten kan dom nästa val, utan att ljuga, säga att de försökte, men fick inte och på så sätt öka några procent till så att de till slut har fanbärarkurser till tysk marschmusik på varje torg o gata i konungariket ankdammen.
Nä, det luktar skit från Rosenbad ända upp till 5:e våningen hemma hos riddare Acke under taket.
Strålande analys av havererade partistrategier. Men.. en fatal misstolkning av strukturomvandlingens effekter och en grundläggande förståelsen av hur en ekonomi fungerar. Birger du behöver inte oroa dig för att vissa jobb kommer försvinna. Så länge det finns människor så finns det behov att fylla, där med arbete åt alla. Men det förutsätter att vi inte eftersträvar en ständig omfördelning av resurser som kräver arbetslöshet och ojämlikhet (söndring) för att kunna genomföras.
SvaraRaderaHej Birger jag antar att du läser det här ännu, jag skrev en lite annan kommentar till en annan artikel men i tråden klistrades en länk hit in, vore trevligt om du kunde kommentera i tråden på FB den är öppen så alla kan gå in och kommentera. https://www.facebook.com/andreas.altermann/posts/10152356108052113
SvaraRadera