På väg till Nyhetspanelen får jag ett sms om att SVT lagt ut en gammal partiledarintervju med mig.
Från valrörelsen 1994. Vi lever i en djup lågkonjunktur med skenande statsskuld och räntan hade precis varit 500 procent...
Miljöpartiet skulle ta sig tillbaka till riksdagen efter att ha åkt ur redan efter den första mandatperioden. Bara några månader före valdagen låg partiet på cirka 2 procent, men det hade gått riktigt bra för mig i en ekonomidebatt där jag hade tur med frågorna och dessutom fick chans att tala minuterna före det att Aktuellt skulle börja - många tittade då, bland annat Gustav Fridolin.
Så här lät partiledarintervjun som kom några dagar senare. K.G Bergström blev jag lite sur på och började kalla KGB och nog hade Eva Hamilton lite svårt att lyssna eftersom hon var så fast i manus. Och att man försökte ge sken av att det var jag som körde den där bilen slog tillbaka rejält.
Efter de här två programmen surfade jag trött men salig runt på torg och i skolor - det var den absolut roligaste perioden i mitt politiska liv, de tomma torgen började plötsligt bli fyllda, de avvaktande aulorna blev plötsligt entusiastiska. Det hade nog aldrig blivit så om inte utfrågarna hade vänligheten att ha en ganska dålig dag på jobbet. Vi återkom till riksdagen.
Fick tips om att intervjun nu är utlagd på SVT Arkiv. Hade aldrig sett den, bara hört talas om den. Kritiken från avdankade språkrör är sig lik... Klicka på bilden.
Om alliansen fortsätter att regera efter valet kan de tacka SVT till stor del. Bara den korta tid jag tittade igår var det flera inslag som för mig såg ut som valfilmer från alliansen.
SvaraRaderaFörst på morgonen en diskussion om regeringsunderlagen efter valet. Inte ett ord där om att vi nu har en minoritetsregering, med SD som röstar på regeringen i nio fall av tio. Det kunde Per Gahrton ha nämnt även om inte SVT gjorde det.
På kvällen ett inslag om hur många ungdomar och utlandsfödda som fått jobb inom restaurangbranschen. Inget om att det varit så under hur lång tid. Så intrycket var att det var kopplat till alliansens politik.
Sedan fick Centerpartiets ekonomiska talesperson Martin Ådahl breda ut sig med fler felaktigheter än jag hört på länge. 100 000 fler anställda, en miljon tidigare i utanförskap med mera. Önskar att han funderade på varför matmomsen sänktes. Det kan hänga samman med att alla ska kunna äta. Även sjuka, arbetslösa, ensamstående barnfamiljer och pensionärer.
Dessutom undrar jag vad en tidigare aktiv centerpartistisk kommunpolitiker, som jag känner, tänker om att bli ansedd att ha varit i utanförskap. Den mannen drev ett jordbruk och var politiskt aktiv, samtidigt som han jobbade nattskift på ett bruk. När bruket las ner och han var över 60 år blev han förtidspensionerad. Men fortfarande mycket aktiv.
Minns jag fel att Reinfeldt i slutdebatten 2010 försäkrade att en chef på försäkringskassan sagt att problemen med utförsäkring skulle lösas?
Detta angående en artikel i DN om en mardröm för Reinfeldt: ”Emelie Holmquist vände nästan opinionen inför valet 2010, när blogginlägget om hennes utförsäkrade mamma spreds långt utanför Sveriges gränser. Den gången var det inte medvetet. Men nu gör hon ett nytt försök. ”Det kom löften om att något skulle göras, men inget har hänt”, säger hon till DN.”
Så varför låter media alliansen och även SD styra ämnena trots att de ämnena inte är de viktigaste för väljarna?
Hej Birger,
SvaraRaderaDu får säkert frågan ofta och har säkert svarat på den hundra gånger, men när man ser detta historiska klipp och den skärpa med vilken du står upp för grön ideologi, och fortfarande gör - varför ger du dig inte in i partipolitiken igen och visar var skåpet ska stå? Tiderna är mogna nu.
Oj, vad mycket dagens språkrör har att lära. Men det är också svårt att försöka kopiera en sådan genuin kraft, byggd på väldigt omfattande egen utvecklad kunskap och övertygande kommunikationsförmåga. Det var gyllene tider, inte bara gröna skogar, som då formulerades och skapade hopp om en hållbar framtid. Även om Birger då ännu inte gjort sig av med begreppet "modernt".
SvaraRaderaEn som var med
Gillar detta att du utmanar Birger. Utmanar väljarna och utmanar journalisterna.
SvaraRaderaDe flesta människor tror jag - innerst inne - förstår att vi inte kan leva som nu, men om ingen säger det till oss, så kan vi leva vidare i illusionen om att det nuvarande samhällsupplägget kan vara beständigt.
Därför är min favoritreplik "Det kan bli fråga om lönesänkningar".
Du är dig lik, inte en dag äldre. :-)
SvaraRaderaDen tiden går egentligen i en slags bedövande repris idag, 2 decennier senare. "Lösningarna" på problemen är identiska, och de konkreta politiska "förslagen" är kopior på det som fanns då. Vilket ju även innebär att facit/resultat finns att tillgå, (vilket dock ej hanteras av journalister, inte ens med lång tång). "De unga människor som inte ska behöva börja arbetslivet utan åtgärd" var inte ens påtänkta när de första unga människorna då fick påbörja sina "arbets"liv med de värdelösa åtgärder som motiverades precis så. Lite "huvudet i händerna"-varning där, "mörk midnatt kring lunch-tid", typ. Dystopi.
SvaraRaderaPlassa, jag håller inte alls med. Det syns att massor av dagar tillkommit och Birger är den enda person jag känner till som livet förskönar för varje år som går. Vem sjutton peaker utseendemässigt i 60-års åldern. Ett mysterium är vad det är. :) I 70-80 års åldern lär han göra karriär som omslagspojke. :)
SvaraRaderaSe, ETC.
SvaraRadera.....
Det här är mitt land,
min lilla plats i biosfären.
Jag skiter i siffror och procent:
Jag röstar för ett annat samhälle.
Göran Greider
... Och det ska skapas av
vilka då som styrs av stora
Containrar som använder
Förenade Stater till att dupera
boskap till att rösta med
plånboken i Riggade val.
Osnällt av:
Roland Lidén
Jahaja, då har man funnit sig själv få infallet att rösta på Enhet. Så hade jag ingen aning om igår att det skulle gå minsann....
SvaraRaderaIdén med Nordiska Unionen, istället för EU, vart tog den vägen?
SvaraRaderaOch vart tog Jan Axelsson vägen?
Gt
SvaraRaderaGt, den dog med Rolf Edberg.
Och med hjälp av Neoliberal Agenda.
RL