VAD SKA VI MED SAMHÄLLET TILL?

onsdag 24 oktober 2012

Självfallet försvinner jobb, allt annat vore mer än märkligt

40 % är reklamplats...
Det synes, om man får tro medierna, vara något överraskande att Stora Enso såväl effektiviserar tillverkningen som drar ner sin verksamhet. Jobb försvinner i Hylte och Skutskär. I vad det överraskande består är svårt att förstå. Faktiskt.

Enso tillverkar bland annat tidningspapper av långsamt växande träd, vilket inte är någon bra affärsidé i längden. Den som inte förstått det behöver hjälp. Nedstängningen i Hylte Bruk medför en minskning av den årliga kapaciteten på 180.000 ton tidningspapper. I sak inget att sörja - men socialt och politiskt mycket att sörja.

Det man bör sörja är - förutom att människor blir arbetslösa, familjer oroliga och barn får än mindre tid av sina föräldrar när arbetspendlingen ökar i de allt större arbetsmarknadsregionerna -  är att politiker av olika kulörer inte fattat att samhället utvecklas på ett sätt som gör att gamla strukturer, system och normer inte är hållbara längre. Vi kan t ex inte uppnå så kallad "full sysselsättning"om vi har kvar samma arbetstidsnorm som var optimal i en helt annat tid.

Enso är förstås bara ett litet exempel. Man drar ner personalstyrkan, men räknar med att  omsättningen kommer att bibehållas. Ny teknik innebär att det blir färre jobb (inget att sörja över), men de styrande tror fortfarande att 40 timmars normalarbetsvecka är det optimala för samhället. Hade det inte funnits någon norm idag, och man beslutat att införa någon, så inte hade den normen blivit 40 timmar per vecka. Mer än 20 miljoner är arbetslösa i Europa, till och med i Tyskland är ungdomsarbetslösheten cirka 8 procent...

Genom att sänka normen skulle fler kunna dela på den mängd arbete som vi kan förvänta oss i framtiden. Det blir inte mindre arbete utfört om fler delar på det. Och 30 timmars-vecka är inte mer planekonomi än 40-timmarvecka. Inte mindre marknadsekonomi heller. För att redan nu bemöta den mest frekventa invändningen.

Det man borde förstå är att vi a) måste införa en mer optimal normalarbetstid, b) bredda skattebasen nu när lönearbetande timmar minskar och c) formulera en plan för hur bastryggheten skall se ut i framtiden, när människor kommer att cirkulera mer mellan arbete, arbetsfrihet och utbildning. Lägg till det - åtminstone kan vi som både vill och kan räkna göra det - att vi når peak oil och tillväxttaket. Redan idag upprätthålls den nationella tillväxten genom lånade pengar. Märkligt, för att inte säga otroligt, att inte det leder till funderingar under partiledardebatter...

PS 1!
Genom avskedanden av anställa räknar Enso med att spara drygt 300 miljoner kronor,  vilket för övrigt motsvarar ungefär det böter man häromåret dömdes till för fiffel i en virkeskartell.


89 kommentarer:

  1. Enkelt, rakt och koncentrerat!
    Frågan är dock hur man ska nå ut med detta budskap, nu när miljöpartiet havererat.
    Intresserade människor skulle kunna bearbeta partierna inför valet 2014, kräva besked och ställa krav mm. En ny rörelse helt enkelt, inte ett nytt parti.

    SvaraRadera
  2. Det du skriver borde vara så självklart att det inte är mycket att kommentera. Utom då det märkliga i att det inte är självklart!

    Sedan är det förstås en annan sak att det i det rådande systemet är en personlig tragedi för många av dem som varslas och sägs upp. Det är en klen tröst för dem att det skulle kunna vara annorlunda.

    Vi kan bara fortsätta visa att det finns alternativ. Tack Birger, du den mesta trägen av alla. Träg? Trägen vinner. :-)

    SvaraRadera
  3. Det är väl så att vi inte har mycket till demokrati. Politikerna diskuterar det som de vill diskutera framför kamerorna och låter folket bestämma blott om oväsentligheter eller sådant som partierna är överens om eller sådant som man tycker är okej att diskutera inför folket. Annat gör man sitt yttersta att hålla borta från den politiska debatten. Allt är bara charader.

    Så ter det sig i alla fall inte sällan.

    SvaraRadera
  4. Släpp drogerna fria, menar somliga.
    "Släpp jobben fria" -tror jag ger mera utveckling. Därigenom minskar säkert droganvändningen också.
    Den som vill och har tid ska få förvärvsarbeta, med bonus förstås.
    Vi andra får existensberättigande, även ekonomiskt, så vi överlever.
    Det vi då hittar på med vår skaparglädje och upptäckarlusta kommer säkerligen alla att få glädje av.
    Vi behöver inga kristallvaser eller guldklockor för våra kanske återkommande insatser i arbetslivet.
    Snacka om småföretagande.
    Jannie Lööfengren

    SvaraRadera
  5. Höstmotion
    Ta bort den bortre gränsen för barnbidraget och behåll barnasinnet genom hela livet.
    Alla tjänar på det.
    Kapa topparna och lyft bottenskiktet.
    Nej lugn bara, med bibehållen marknadsekonomi såklart.

    Fas tre går över till fas nummer fyra
    Alla får betalt till sin mat och sin hyra
    Alla jobbar endera borta eller hemma
    Var och när får vi själva bestämma
    Vårt företag greppar nu hela livet
    Utfallet, det står i stjärnorna skrivet.
    /Jannie

    SvaraRadera
  6. När vi inte längre förstår vår värld
    eller vad jeppen säger så kanske vi
    kan förstå att världen har gjort oss galna och att det är vår uppgift att
    föra våra insikter vidare.

    Att slå vakt om kulturer som
    finns och att skapa nya som
    lever på ett sådant sätt som
    vi alla, alltid kan leva på är
    helt ointressant och helt obegripligt
    för denna bloggs ordekvilibrister!

    Arg som vanligt!

    Roland

    SvaraRadera
  7. Läser på twitter att du bör fridlysas, Birger, och att du är en ikon. Stefan Sundström är en av dem som twittrar.
    L.

    SvaraRadera
  8. "Det man bör sörja är att politiker av olika kulörer inte fattar att samhället utvecklas på ett sätt som gör att gamla strukturer, system och normer inte är hållbara längre." Något som vi alla bör reagera över.

    Det sägs att vi lever i en demokrati. Det är en norm som inte längre är hållbar. Snart utnyttjas många människor och arbetare som för 50-100 år sedan, det går i en rasande fart. Det är bara att sätta sig in i vad som händer i samhället och världen.

    Delar av medelklassen är fortfarande invaggade i sömn, tyvärr har de inte genomskådat maktens språk eller vad historien erfarenhet har att säga. Men allt fler börjar få det hett om öronen.

    Den som inte har tillgång till historiens erfarenheter får förmodligen upprepa dess misstag om och om igen. Mänskliga behov är de samma för alla människor genom tiderna; även om omgivningen förändras och tar oss in i en högteknologisk värld.

    Christer

    SvaraRadera
  9. Ulf Löfgren sa...
    "...Intresserade människor skulle kunna bearbeta partierna inför valet 2014, kräva besked och ställa krav mm. En ny rörelse helt enkelt, inte ett nytt parti."

    Tack för ditt inlägg Ulf.
    Tror mycket på framförallt det sista som du skriver, behovet av en rörelse som inte är partipolitisk, däremot känner jag mig mer och mer tveksam till din början där vi ändå uppmuntras rikta vår slutliga förhoppning till de politiska partierna.

    Visst, partier och parlament är vad vi har, men vilken makt har egentligen dom - och vilken möjlighet har dom att göra de förändringar som vi i "Rörelsen" kommit fram till?
    Vilka möjligheter har "Rörelsen" måntro jämfört med de parlamentariska partierna?

    Kvällsfunderingar

    SvaraRadera
  10. Neoliberal Agendaons okt. 24, 07:16:00 em

    "Och 30 timmars-vecka är inte mer planekonomi än 40-timmarvecka. Inte mindre marknadsekonomi heller. "

    Problemet är bara att 60% av folks inkomster går till skatt (moms, kommunalskatt, arbetsgivaravgifter etc), dvs 24 timmar i veckan arbetar man åt staten.

    Om vi inte ska skära ner på statens utgifter kommer skatterna behöva höjas till 80% (24/30)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tveksamt. Vad kostar förvaringen av våra unga idag, inklusive hela apparaten med arb.löshetsförsäkr etc? Dessutom blir samhället alltmer ojämlikt, är det en naturlag? 30-timmarsvecka funkar imorrn ekonomiskt om vi vill.

      Radera
  11. Vi skaffar oss robotar som gör allting. De jobbar gladeligen dygnet runt och veckan runt trots ett skattetryck på 100%. Till och med i Kina ersätter man arbetare med robotar och det även i serviceyrken. Kolla den här artikeln: http://www.di.se/artiklar/2012/10/23/varldens-lydigaste-servitor/

    SvaraRadera
  12. Om Neoliberal var läskunnig, eller kanske snarare inte hetsat upp sig så mycket, hade han sett att Birger beskrev tre åtgärder (a-b-c) och b drar undan fötterna på Neoliberals ryggmärgsreflex.
    Micke

    SvaraRadera
  13. @Micke - nej, b drar inte undan fötterna på Neoliberals ryggmärgsreflex. Att bredda skattebasen hjälper föga - pengarna måste ändå in och om offentlig sektor ska göra samma jobb kommer privat konsumtion klämmas åt betydligt mer än 25%. Exakt hur pengarna flödar in spelar mindre roll.

    SvaraRadera
  14. Varför inte vara lite radikal? Låt oss ta bort normalarbetstiden, helt enkelt. Låt oss tillochmed förbjuda fack att kollektivavtala om sådant, och förbjuda företag att erbjuda standardavtal. Syftet är att helt enkelt lösa upp normen och låta folk tänka själva.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att lösa upp normen och låta plånboken styra vem som ska få ta del av reformen menar du. Antar att du förespråkar platt skatt också, så småfolket verkligen får veta sin plats?

      Radera
  15. Ingemar Gråsjöons okt. 24, 10:34:00 em

    Ja, visst är det märkligt att den geniala ide´n sänkt lagstadgad arbetstid (helst med bibehållen lön) som lösning på arbetslösheten inte implementerats oftare. Det kan ju naturligtvis bero på en världsomspännande tankelåsning, eller rent av en profithungrig konspiration. Eller så beror det på någon orsak i stil med vad som beskrivs i studien nedan.

    http://www.mea.mpisoc.mpg.de/uploads/user_mea_discussionpapers/dp03.pdf

    Det kan helt enkelt tänkas att ekonomi är mer dynamiskt och mångvariabelt än väntat. Att man inte kan peta på en variabel och räkna med att alla andra är oförändrade och att resultatet därmed blir ett helt annat än man i förstonne tänkt sig. Det finns naturligtvis andra studier med andra resultat. Konstigt vore det annars i ett komplicerat dynamiskt system. Det kan ändå vara intressant att ta del av tankar om varför sänkt arbetstid inte med nödvändighet medför sänkt arbetslöshet, om man nu tycker att det är obegripligt och är nyfiken på varför det inte införs.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad hindrar att man använder försiktighetsprincipen för införande? Jag kan ge dig svaret på att detta inte diskuteras. Ett kapitalistiskt samhälle bygger på idén om utnyttjandet av arbetarklassen. Det var länge sedan Sverige var ett reformistiskt socialdemokratiskt samhälle. Senaste reformerna (läs, mbl etc) är väl 40 år gamla.

      Radera
  16. Ingemar Gråsjöons okt. 24, 10:42:00 em

    P.S. Observera att jag är för sänkt lagstadgad normalarbetstid. Helst skulle jag vilja ha totalindividuell förhandling från fall till fall,individ för individ. Många - jag själv t.ex. - förhandlar ju framgångsrikt ner sin arbetstid. Jag ser det dock i första hand som ett välfärds-/livskvalitetsmål. Jag är mer dubiöst inställd till arbetstidsförkortningens effekt på arbetslösheten. Den får nog lösas med andra metoder.

    SvaraRadera
  17. En fråga till Birger: Har du läst André Gorz?

    SvaraRadera
  18. Vad gäller punkt b) har jag just nu inget att säga, även om jag instämmer i behovet. Jag har hittills inte sett någon framföra ett konkret och realistiskt förslag på hur man kan skifta skatt från arbete till t ex produktion. Men jag väntar med spänning!

    Punkt a) och c) däremot löses båda med medborgarlön. Jag har skissat på en variant som ger varje vuxen medborgare i storleksordningen 6 500 kr i månaden, givetvis skattefritt, plus en viss ytterligare sjukpeng och pension, utan att det kostar någon någonting. Det handlar bara om omflyttning av existerande medel. Ganska otroligt egentligen, att det faktiskt skulle gå så enkelt om bara viljan fanns.

    SvaraRadera
  19. # Jeppen

    Det finns många sätt att vara radikal på och dina sätt löser inte våra problem. Lösningarna handlar vanligen om att kunna tänka komplext snarare än om att vara radikal. Radikaler är extremt ofta detsamma som dårar.

    Jag noterar att du helt ignorerade det jag skrev om automatisering i Kina. Det är ganska kännetecknande för radikalitet att man blundar för en massa saker man inte vill se. Du vill uppenbarligen syssla med en låtsasverklighet snarare än med den faktiska verkligheten.

    SvaraRadera
  20. @Kuckel: Jag känner mig inte särskilt träffad, och jag pratade inte med dig och dina robotar heller.

    Varför tycker du inte att mitt förslag "löser våra problem"?

    Sen föreslår jag att du låter bli att "tänka komplext", eftersom du verkar ha väldigt mycket otur då, utan accepterar de komplexa och bra resultat som uppstår ur spontan organisering.

    SvaraRadera
  21. # Jeppen

    Du kan fantisera om en globalistisk liberalism av anarkokapitalistisk karaktär, men man är faktiskt en riktig blådåre om man tror på den lösningen. Det kommer aldrig hända och hände det så skulle det bli en total katastrof.

    SvaraRadera
  22. @Kuckel: Jag är inte så intresserad av dina associationer eller fåniga dystopier. Mitt förslag står för sig själv och förtjänar att diskuteras på egna meriter. Vad har du emot att lösa upp arbetstidsnormen?

    SvaraRadera
  23. @Deff: Det är väl du som försöker visa småfolket deras plats genom att tvinga på dem alla en 25%-ig lönesänkning? Jag föreslår att man får välja arbetstid.

    Förresten har vi väl närapå platt skatt i Sverige? Progressiviteten är väldigt låg om man räknar in arbetsgivaravgifterna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte för en sekund att det nödvändigtvis skulle behövas, och ja, men den finns där. ÖKA DEN! :)

      Radera
    2. Vi undviker lönesänkningar för de flesta och ökar progressiviteten i skatter alltså.

      Du får pejja mer Jeppen. Otur.

      Så, nu förstod alla dagisbarn som läser oss också...

      Radera
  24. @Deff: "Problemet" är väl att eliten, även den socialdemokratiska, förstår hur skadligt det är med socialism. De vågar bara inte säga det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nejdå. Arbetarna behöver bara fler verkliga representanter i sina partiers ledning, där finns ett problem. Socialismen var det som tog oss ned från trädkronorna för ett par hundra tusen år sedan och segrade i darvinismen nedanför. Jag tror nog den klarar de Nya Moderaterna och Svenskt Näringsliv också :)

      Radera
  25. Arbetstidsnormen är inte så förtvivlat spikad (många jobbar deltid och många jobbar övertid) och det går att ta sig mer än ett arbete om man känner för det, så länge det går att hitta några arbeten.

    Men du vill lösa upp alla normer och låta kapitalister göra som de vill medan övriga skall ägna sina liv åt att suga och slicka på den som har skaffat sig pengar på något mer eller mindre hederligt sätt.

    SvaraRadera
  26. @Kuckeliku: Återigen, dina fjantiga associationer kan du behålla för dig själv.

    Arbetstidsnormen är rejält spikad - det kan du se om du tar ett tjänstemannajobb. Folk jobbar 40h och om någon går ner på 80% så är det ovanligt och ses inte det med särskilt blida ögon. Normer spelar roll, och det är dags att lösa upp den här och låta folk välja.

    SvaraRadera
  27. @Deff 08:38: Hur svårt är det för dig att begripa att ingen vet vad du pratar om utan kontext? Citera eller peka på inlägget du kommenterar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gör jag, och saker ser rent tekniskt webbsidemässigt normalt ut i min browser i alla fall. Om det nu var så du menade. Det här är ett citat på din fråga om kontext. Ser lika normalt ut som de andra för mig i alla fall.

      Radera
  28. @Deff: "Socialismen var det som tog oss ned från trädkronorna för ett par hundra tusen år sedan och segrade i darvinismen nedanför."

    Passar bra med det gamla talessättet att demokrati är att försöka styra cirkusen från apburen.

    SvaraRadera
  29. # Jeppen

    Ett problem du möjligen bortser från är att folk kan få svårt att klara sina bostadslån om deras arbetsgivare plötsligt vill sänka deras arbetstid.

    Eller så vill arbetsgivaren att folk skall arbeta 70 timmar i veckan eller mer. Då blir det föga tid över för någon familj, än mindre om bägge i ett par tvingas arbeta på det sättet.

    Jag tror att det vore bättre för svensk ekonomi om duktiga människor skaffade barn och tog väl hand om dem än att de föröder hela sina liv i någon ofta ganska meningslös och destruktiv business.

    SvaraRadera
  30. @Kuckeliku: Om arbetstagaren inte lyckas få önskade villkor hos en arbetsgivare, så står det henne fritt att byta arbetsgivare, inte sant? Jag tror folk är kompetenta att avgöra själva vad som är bäst för dem. Där skiljer vi oss åt, eftersom du tror på avantgardets bättre omdöme och självklara rätt att styra våra liv.

    Sen tycker jag nog inte att du ska prata så mycket om möjligheten att betala tillbaka bostadslånen i min modell, eftersom du verkar höra till de som istället vill tvinga på oss en 25%-ig lönesänkning över hela linjen. Jag låter folk välja detta själva.

    SvaraRadera
  31. Det är sannolikt inte många som byter arbete med någon lätthet i framtiden. Det är också högst sannolikt att snart sagt alla arbetsgivare inom en viss bransch agerar på samma sätt och då finns det inget bättre jobb att byta till utan en total omskolning.

    Jag tror inte på arbetstidsförkortning. Man bör göra det lättare för folk att gå upp och ner i arbetstid. Man bör också diskutera kortare arbetsveckor med längre arbetsdagar samt ett system där folk arbetar halvårsvis.

    Jag tror också på en låg medborgarlön (2000 kr/månad) som man möjligen ökar efterhand, om det visar sig rimligt. Det viktiga är att få en sådan på plats, inte vilken nivå den skall ligga på. Nivån måste givetvis anpassas efter de ekonomiska omständigheterna.

    SvaraRadera
  32. @Kuckeliku: Varför skulle folk inte byta jobb med lätthet? Och, som sagt, arbetsgivare får inte bilda kartell när inte arbetstagarna får det. Arbetsmarknaden är den enda marknad vi tillåter, tillochmed uppmuntrar, öppen kartellbildning (fack och arbetsgivarorganisationer). Resultatet är precis som på andra marknader.

    SvaraRadera
  33. Därför att situationen på arbetsmarknaden sannolikt kommer bli tuff, utom för ett mindre antal som nischat in sig väl. Sviktande ekonomi, fortsatta rationaliseringar och politiker som inbillar sig att de kan lösa världens överbefolkningsproblem på svensk mark.

    Möjligen blir det dock inga större problem med arbetslöshet för att vi alla kommer arbeta inom integrationsbranchen. Våra kära politiker vet verkligen hur de skall göra våra liv riktigt angenäma.

    Arbetsgivarna behöver inte bilda kartell. Det räcker att de fattar samma ekonomiska beslut. Det gör de ofta av högst rationella skäl. Jobbigt om man måste försöka hitta ekonomiskt korkade arbetsgivare.

    SvaraRadera
  34. Kuckeliku
    Det här är ingen hönsgård, det är Birgers smakfullt inredda gästrum.
    Jag har bett bonden sätta nättak på sin inhägnad, så du inte kan smita iväg såhär.
    Så passa på att ta en längre flygtur nu, innan hämtningen.
    Det kan ge nyttiga erfarenheter.
    Blåtand

    SvaraRadera
  35. @Kuckel: Arbetsmarknaden är så tuff som vi väljer att den ska vara. Det kanske är hårt att komma till den insikten, men bananerna ligger och ruttnar på ICA om priset är för högt, och ungefär så är det med arbetskraft också. Sänker man priset tillräckligt blir allt sålt.

    Immigration är givetvis en vinstaffär för alla, om man inte sätter upp alltför stora hinder för folk att jobba. (Vilket vi tyvärr gjort.) Överbefolkning finns inte, förresten.

    Det är väl bara att lagstifta om att arbetstagarna får bestämma sin normalarbetstid en gång per år, och arbetsgivarna justerar månadslönen proportionellt. Att ge arbetstagarna den friheten (och därmed inskränka i arbetsgivarnas frihet) är något jag kan leva med tills vidare, bara vi kommer framåt. Vi får dessutom bort det där med påtvingad deltid som det kucklas en del om - alla har rätt att jobba hur mycket eller lite de vill. Kanske kan arbetsgivarna få rätt att säga nej till mer än 50h/vecka eller så.

    SvaraRadera
  36. Och du Blåtand är något slags tankepolis, verkar det. Jag tycker inte att du skall lägga dig i hur Birger handhaver bloggen. Han klarar det sannolikt utmärkt utan dina påtryckningar.

    Jag tror personligen att Birger är högst öppen för idén om en medborgarlön, men att han tycker att det verkar mer opportunt att tala om arbetstidsförkortning.

    Det bekymrar mig att om man för en felaktig politik så har man för all framtid förstört möjligheterna att vi får en medborgarlön, vilket jag tror är en sundare och rimligare politik än arbetstidsförkortning.

    Det går åt stora resurser för att utbilda exempelvis läkare och om de sedan bara jobbar tjugofem timmar i veckan så innebär det ett kraftigt underutnyttjande av deras kapaciteter.

    Detsamma gäller för många andra yrkesgrupper som behöver mycket utbildning och träning innan de blir riktigt bra. Därför bör man som jag ser det låta läkare och en hel del andra grupper arbeta 40 timmar i veckan.

    Medborgarlön ger möjlighet både att jobba mycket och litet. Går man en läkarutbildning så jobbar man förhoppningsvis mycket sedan. Det är lite meningslöst att gå en läkarutbildning om man tänkt leva på medborgarlön. Men man bestämmer alltid själv.

    Notera att den här kommentaren liksom alla mina andra kommentarer (tror jag) ansluter mycket nära till det som Birger Schlaug tar upp. Rädsla för folk med andra åsikter är verkligen ingen väg framåt och det föreställer jag mig att Birger är intelligent nog att begripa.

    Min ideologi karakteriserar jag som ekosocialliberaldemokratisk, dessutom brukar jag betona en EkoSoLiD ekonomi och en EkoSoLiD värld. Vilket förstås är ungefär detsamma som en hållbar ekonomi och en hållbar värld, bara med ett påminnande om betydelsen av de fyra stödjebenen ekologisk, social, liberal och demokratisk.

    Om du tycker att det låter ruggigt så är det nog du som är ruggig.

    Du kanske inte gillar att jag bemöter Jeppen? Jag har säkert väldigt mycket mer gemensamt med Birger än Jeppen har. Jeppen skulle aldrig ansluta sig till Steg3.

    SvaraRadera
  37. @Kuckel: Läkare är oftast gravt överutbildade, precis som jag och mina civingkollegor. Ett resultat av socialistiska skrå- och utbildningsväsenden.

    SvaraRadera
  38. EQ då emotionell intelligens? Ingår det i "gravt överutbildades" utbildningar. Om så vore skulle världen se annorlunda ut...?

    SvaraRadera
  39. Ja, kanske skulle vi ha lite mindre socialism och annat tvång i världen om folk hade lite mer EQ och förmåga att sätta sig in i andras situationer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha. Den var bäst idag. Rama in den ovanför kökssoffan!

      Radera
  40. Hmm Har för mig att Dalai Lama sagt att om han skulle behöva välja parti, så skulle det bli väldigt långt åt vänsterkanten. Saknar den mannen EQ? Rama in detta, fniss ;)

    Tomas di Leva påstår att det är vänstertrafik i våran själ. Ta en dubbelram deff!

    Hur kommer det sig att sånger om frihet och rättvisa alltid förs fram av vänstermänniskor?

    Föreställ er frihetens nyliberala EQ sång...
    Vinst, Vinst, Vinst och mera vinst!

    Försöker vara neutral men...


    SvaraRadera
  41. Den som hade empati med:
    * arbetslösa skulle inte kunna tänka sig minimilöner
    * horor skulle inte kunna tänka sig att tvinga deras verksamhet under jorden med förbud
    * njursjuka skulle inte kunna tänka sig att förbjuda försäljning av njurar
    * knarkarna skulle inte döma dem till ett nedgånget liv med sjukdomar och smutsiga sprutor
    * fattiga i andra länder skulle inte kunna tänka sig slutna gränser
    * de allra fattigaste arbetarna skulle inte kunna tänka sig att köpa fairtrade istället
    * barnarbetarna skulle inte kunna tänka sig bojkotter av fattiga länder
    * bärplockarna skulle inte försöka skrämma grossisterna att inte handla av dem
    * "plugghästarna" skulle inte kunna säga nej till friskolor och begåvningsklasser
    * vårdpersonalen skulle inte kunna förbjuda vinst i vården
    * "obotligt" sjuka skulle inte gå med på så hårda läkemedelsregleringar

    Vänsterfolk låtsas inför sig själva och andra att de värnar om de utsatta. Stort hyckleri. Det de EGENTLIGEN vill åstadkomma är:

    1. att de själva inte få konkurrens eller ökad risk, dvs:
    ** inga lågproduktiva arbetslösa ska sänka min lönenivå
    ** inga äckliga knarkare eller invandrare ska inkräkta på mitt harmoniska svenne-liv
    ** ingen hora ska ta min man
    ** inga läkemedel ska riskera min hälsa

    2. Helst ska ingen ha högre lön än jag och framförallt ska ingen j-vel få profitera på utsatthet, dvs ingen ska kunna tjäna på att erbjuda förbättrade villkor till folk det är synd om. Här tror man att varje inblandning av pengar automatiskt omyndigförklarar den fattigaste i en handelsrelation och gör dennes val ofritt eftersom man "inte har råd att säga nej". Därför tvingar man folk att säga nej, dvs man tvingar dem till det de inte har råd med. Man förbjuder njursjuka att handla njurar, för man respekterar inte säljarens val och säljarens påstående att detta är något som förbättrar hennes livssituation.

    Ettan är alltså ren egoism och moralism. Tvåan är missunnsamhet och paternalism. Det är också därför socialism och konservatism så ofta lirar väldigt bra ihop. Social ofrihet (konservatism) och ekonomisk ofrihet (socialism) flyter lätt ihop till en rostbrun sörja med inslag av lila.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur var det nu. Adam Smith trodde på sin egen teori i större populationssammanhang och du var absolut inte för ett anarkokapitalistiskt samhälle. Så var det va? Vill bara stämma av så jag fattat rätt.

      Radera
  42. Jeppen, kanske jag gjort det också någon gång, men ärligt talat, är det inte lite orimligt att du skulle veta bättre än de själva, om vad de innerst inne tänker, tycker och känner?

    Kanske vi får en än bättre debatt här om vi först och främst försöker tydliggöra hur vi själva tänker!?

    Vad tror du?

    SvaraRadera
  43. @Tom: Jo, jag tror att någon behöver exponera hyckleriet och paternalismen. Vänsterfolket tror sig ju ha monopol på vad som är rätt och riktigt, men i verkligheten rationaliserar man bara sina sämsta sidor med ett tunt täcke av vi-vill-väl-snällism och rättvisepatos.

    Samtidigt så porträtterar man nyliberaler som Anonym gjorde ovan med "vinst vinst vinst och mera vinst", och inte fasen ställer du dig upp och protesterar då?

    Låt mig nörda en aning:
    Luke: Vader... Is the dark side stronger?
    Yoda: No, no, no. Quicker, easier, more seductive.
    Luke: But how am I to know the good side from the bad?
    Yoda: You will know... when you are calm, at peace, passive. A Jedi uses the Force for knowledge and defense, NEVER for attack.

    Vänster-tankar är snabbare, lättare, mer förföriska. Klasshatet flödar lätt hos många. Du behöver lugn, kunskap, tolerans och generositet för att övervinna dem.

    SvaraRadera
  44. @Deff: Jag förstår inte vad du skriver. Vadå citat? Jag ser inget citat i din senaste kommentar.

    Din kommentar 08:38 kan jag GISSA replikerar på min kommentar från 08:34, men även om jag antar det har jag svårt att matcha dina invändningar mot mina meningar. Din sista mening och halva första handlar säkert om progressivitet, men vad är det som du inte tror skulle behövas? Lönesänkning när man sänker arbetstid? Att man får välja arbetstid? Platt skatt?

    Din lathet i replikerna lägger över arbetsbördan på andra och sänker effektiviteten i diskussionen. Det är iochförsig fullständigt konsekvent med att du är socialist, men ändå. Skärp dig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha. Vilket arsle du är. Helt sorglig.

      Radera
  45. Ja det är fantastiskt att se jeppens mästrande över hur och vad alla andra tänker medans hans eget förslag tydligen är ett under eftersom hans "förslag står för sig själv och förtjänar att diskuteras på egna meriter" (sagt av mäst(r)aren själv).

    SvaraRadera
  46. Att förslag står för sig själva är normalfallet, inte något specifikt för mig.

    Dessutom mästrar du just nu mig och du har inte särskilt mycket av andra, bättre inlägg som väger upp att du kör ad hominem-attacker. Kom gärna med i matchen och diskutera sakfrågorna.

    SvaraRadera
  47. @Deff: Jag är iallafall ett begripligt arsle.

    När det går att avgöra vem du pratar med och vad du pratar om för ämne så ska jag svara och försöka låta bli i övrigt.

    Det går inte att undvika lönesänkningar för de flesta när man sänker arbetstiden 25%. Du kan pilla på skattesystemet hur du vill - matten går inte ihop.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Säger du ja. Klart att den kan gå ihop. Och landar man inte på 25, så ta 15-20 till att börja med då kanske. Det är en fråga om vilja och riktning. Du saknar båda.

      Radera
  48. Deffs inlägg är så korkade att h*n måste trolla (eller heta Gunnar Andrén).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur är dom korkade? Förklara :) För att dom tror att en annan värld är möjlig? I sånt fall delar jag detta med många, inklusive Birger.

      Radera
  49. @Deff: Misstänker att det här blir för tekniskt för dig, men om vi tar år 2006, som är det senaste året jag har bra statistik tillgänglig för, så ser det ut såhär.

    Total lönesumma i riket: 1564 mdr. Cirka 40% intjänas av de som tjänar mer än 26,000 kr. MEN:
    Kvar efter inkomstskatt ÖVERSKJUTANDE 26,000 kr: 87 mdr.
    Total lönesänkning vid 25% arbetstidsförkortning: 1564/4 = 391 mdr.

    Alltså, även om vi tar 100% marginalskatt över 26,000 kr/månad, så kommer vi inte i närheten av att täcka 25% arbetstidsförkortning.

    Jag har för övrigt både vilja och riktning, men givetvis motsatt dina tvångstankar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och hela reformen måste bekostas av beskattade löner just, för det bestämde du? Vi ser inga synergier i form av besparingar på den samhällsapparat som jobbar med försäkringssidan av detta? Vi kan inte ta lite mer av vinster och förmögenheter heller? Det är nog inte så svartvitt som du vill göra saken med dina konster tyvärr. Och jag kan inte tänka på allt. Utgå utifrån kostnaden för arbetslösheten idag inkl den onödiga förvaringen på i runda slängar tio år varje ung individ spenderar innan denne etableras i samhället så ska du nog få ihop det :) Vilja och riktning är det som behövs för att ta steget åt rätt håll. Detta är otänkbart för dig, för dina privilegier kommer drabbas.

      Radera
  50. Gubbarna i Aspen, den där klubben som Urban Ahlin är med i, har menat att 8 timmars arbetsdag bara kan bli en absurd och kort parentes i historien - och de syftar inte på kortare arbetstid - tvärtom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha. Jo vi märkte ju "acceptansen" för borglighetens förslag på pension vid 75. Det hör man inte mkt om nu du. Lycka till med att höja arbetsveckans timmar i norm. (i realiteten pågår det ju redan iofs iom att övertid etc många ggr förhandlas bort).

      Radera
  51. Ja "Gubbarna i Aspen" har nog tyvärr rätt. Varslen ökar här hemma. Vi är en del av EU. EU är vår politik. Sedan kan vi tycka vad vi vill om det. Vi sitter fast i en rävsax. Så vi kan nog inte bara TRO att en annan värld är möjlig. Vi behöver först se på världen som den är.

    EU: Greker måste jobba sex dagar, samt längre arbetsdagar och lägre minimilöner.

    ETUI Europafacket har slagit larm. EU bryter mot EU fördraget när kommisssionen kräver att länder ska försämra arbetsrätten i strid med gällande kollektivavtal. ETUI beskriver också hur krisen används som en ursäkt för att sänka minimilöner, förlänga arbetstiden och förbjuda centrala kollektivavtal.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  52. Jeppen skriver "Kom gärna med i matchen och diskutera sakfrågorna"
    Hur kan vi diskutera sakfrågor utan att diskutera EU:s politik, som är vår politik? Det blir ju någon slags hittapå politik dvs. det som våra politiker ägnar sig åt. De slänger glatt ur sig förslag, som de inte har någon rätt att besluta om. Det är både korkat och oärligt.

    Nej, nu får vi erkänna faktum. Vi ligger jäkligt risigt till. Vad går fortfarande att göra, hur gör vi det bästa av läget. Snart kommer diskussionen att behöva landa där. Blockpolitiken har förmodligen gjort sitt. Samarbete är den enda vägen framåt?

    Lisbeth

    SvaraRadera
  53. Krisen används alltså som en ursäkt. Med sänkta nivåer och skärpta villkor för a-kassa och förtidspensionärer skapar politikerna medvetet?/omedvetet? incitament för arbetslösa att godta låga löner och anställningar. Egenföretagande sker på lösa boliner. Med otillräckligt socialt skydd som en konsekvens en följd. Många arbetslösa invandrare är redan vana vid dåliga löner och usla villkor. Vi "svenskar" därimot får vänja oss? Ett måste om vi ska kunna konkurrera om jobben?

    Lisbeth

    SvaraRadera
  54. @Lisbeth: Du är ett eko från första halvan av 90-talet, då allt skylldes på EU. Inte så intressant.

    Det är inte så konstigt i en kunskapsekonomi i ett högt utvecklat samhälle att välutbildade blir väldigt produktiva och därmed får höga löner. Det är inte riktigt realistiskt att de enklaste jobben ska hänga med lönemässigt, men det är det facken kräver och som du ylar om. Om de minst produktiva arbetarna (facken) accepterade reallöner som på 80-talet så skulle vi antagligen inte ha någon arbetslöshet. Redan då tyckte grönisarna att vi hade för mycket av ett konsumtionssamhälle, så varför inte?

    SvaraRadera
  55. Sakfrågorna om höger eller vänster håller oss borta från de som verkligen styr politik och ekonomi. Något som politiker vet om, men för att behålla sin ställning och ekonomi måste de fortsätta spelet som handlar om att vilseleda folket om att det är höger eller vänster som gäller. Alla partier drar åt samma håll: Alltså till EU:s odemokratiska och osolidariska lagar. Om lagarna inte följs väntas dryga böter.

    Det går med en rasande fart; se inlägg, ons okt 24, 04:34:00 em

    Christer

    SvaraRadera
  56. Nej jeppen jag "ylar" inte.

    "Du" Vi är vilseledda jeppen. "vi" ylar om höger eller vänster. Nog märker du väl att "alla" partier drar åt samma håll?

    Lisbeth

    SvaraRadera
  57. @Lisbeth: Det är givetvis frustrerande för de som har väldigt orealistiska eller udda åsikter att partiernas eliter är relativt kunniga och rumsrena. Exempelvis är det frustrerande för mig som är äkt-liberal.

    SvaraRadera
  58. jeppen varför inte möta dessa "orealistiska och udda åsikter"? Är EU vår politik? Det behöver utredas? Vad är det för politik du skriver om?

    "äkt-liberal" innebär det att man vill ha det så? Eller vill man att "partiernas eliter" som är "relativt kunniga och rumsrena" ska ha mer makt? Är det inte "frusterande" för dig som "äkt-liberal" att så mycket kunnighet förloras till EU:s byråkrater? Eller är det där äktheten finns?

    Lisbeth

    SvaraRadera
  59. @Lisbeth: Jag tycker inte EU är särskilt intressant. Det är mest på integritetssidan och jordbrukssidan vi har EU-problem (EU är för konservativt/socialistiskt). Men EU-skrämsel är SÅ förra årtusendet.

    Äkt-liberal innebär givetvis att man vill avskaffa morallagar kring våra kroppar och kring droger, att man vill av-sovjetifiera vård-skola-omsorg, att man vill befria arbetsmarknaden och avskaffa arbetslöshetsbegreppet, öppna upp gränserna, avbyråkratisera energin, ta bort transfereringar mm, mm. Givetvis totalt orealistiskt - eftersom väldigt få tycker som jag. Sverige och alla andra länder lider av en oerhörd vanemässighet - man tror helt enkelt att det måste vara som det är, annars skulle det inte funka. Därför måste man kämpa för varje litet myrsteg av ökad tolerans och frihet.

    SvaraRadera
  60. Och du tycker att du med dina kommentarer bidrar till ökad tolerans...Tjo hej du. Maken till ego har jag sällan skådat.

    Det är sådana som du som gör att jag stärks i min övertygelse om att jag valt rätt sida.

    SvaraRadera
  61. @LasseVbg: Ja, jag tror också att du stärks i din övertygelse. Socialism är socialt motiverat, förstås, och du pratar följdriktigt om hur du upplever mig socialt.

    Jag försöker vädja till folks intellekt, men de som tycker att det centrala är vem som säger saker och hur ullegulliga de framstår - de kommer jag aldrig vinna över.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kanske skulle pröva dina teorier på nåt zoo bland reptilerna? Dom har alltid hållt sig till det enkla - äta, eller ätas

      Radera
  62. jeppen "Jag försöker vädja till folks intellekt,..."
    "Jag tycker inte EU är särskilt intressant."

    Då försöker jag vädja till ditt intellekt. EU är inte utrikespolitik längre. Så det går knappast att tala, skriva politik utan att intressera sig för EU:s politik som är vår politik.

    Du skriver om "EU skrämsel"
    EU skrämsel står EU:s byråkrater själva för. Christer skriver "Alla partier drar åt samma håll: Alltså till EU:s odemokratiska och osolidariska lagar. Om lagarna inte följs väntas dryga böter."

    Fast de flesta pratar ändå om höger eller vänster...

    Lisbeth

    SvaraRadera
  63. @Lisbeth: Det hjälper liksom inte att påstå att EU är bogey-mannen. För att tro det behöver jag se det i tillräckligt många detaljer. (Och, givetvis, eftersom jag är libertarian så låter det ju guld i mina öron att EUs lagar är "osolidariska" eftersom detta kan antas betyda "osocialistiska". Jag söker största möjliga frihetlighet och har inga starka åsikter om huruvida EU hjälper eller stjälper i det avseendet. Det är väl en blandad kompott, som så ofta annars.)

    SvaraRadera
  64. @Deff: Det där "förslaget" på pension vid 75 fanns aldrig. Reinfeldt drog något resonemang om att man kanske borde tillåta en såpass flexibel pensionsålder, och genast drog vänster-mistlurarna igång och gjorde en höna av en fjäder. Det får mig att misströsta om demokratin och medias roll. Hoppas det vänder och seriositeten ökar nån gång.

    Vad gäller arbetstidsförkortning så kan man göra en annan jämförelse - om vi sänker köpkrafts-BNP med 25% så hamnar vi på Spaniens nivå. Det kanske är okej, vad vet jag? Men det jag säger är att det är omöjligt att hålla medelsvenssons inkomst oförändrad. Det blir ca 25% ner där också.

    Och nej, tyvärr förbättrar du inte arbetslösheten eller förvaret av ungdomar med reformen. Och det är klart att du kan drömma om att ta pengarna från att expropriera förmögenhet, men det handlar dels om för lite pengar och dels kommer du se de pengar som finns smälta bort kvickt om det blir ett reellt hot om sådan expropriering.

    Dina vänsterdrömmar har ingen verklighetsförankring. Snarast har reformen negativa "dynamiska effekter". Så jäkla kul blir det inte när arbetstimmarna i vård-skola-omsorg dras ner med 25%. Mängden operationer som det finns behov av lär väl inte förändras nämnvärt. Svaga elever gynnas knappast av 25% färre vuxna i skolan. Etc.

    SvaraRadera
  65. Jeppen:

    Vad tycker du, som libertarian, är bra med EU?

    SvaraRadera
  66. Sveriges riksdag följde inte EU:s datalagringsdirektiv och fick böta 77 miljoner. EU dikterar villkoren och därmed var sakfrågan ett minne blott.

    Christer

    SvaraRadera
  67. @mac: man försöker underlätta handel. Man har åtminstone internt fri rörlighet.

    SvaraRadera
  68. Frihandel och fri rörlighet (till och med passfrihet (åtminstone fram till WW1, har jag för mig)) fanns dock innan EU. Jag är själv libertarian och håller inte alls med när du skriver "Jag tycker inte EU är särskilt intressant" och "EU-skrämsel är SÅ förra årtusendet". De områden som du själv nämner (integritet och jordbrukspoltitk) tycker jag är mycket viktiga, för att inte tala om att påtvinga några hundratals miljoner människor en gemensam FIAT-valuta, massiva bailouts ("räddningspaket") och försök att skapa en fiskal union med ännu större maktöverföring bort från skattesla... HOST medborgarna. Tvångsdumpning av tusentals (miljoner?) ton fisk varje år ploppar upp i minnet också, som säkert skulle göra Franklin D. Roosevelt stolt (han avrättade 6 miljoner grisar vill jag minnas, för att hålla uppe priserna under depressionen (vilket han trodde var en bra idé); amerikanerna förlorade förstås dubbelt, dels genom högre priser, dels genom ökad beskattning för att kompensera bönderna för deras "oturliga" förlust). Jag kan i ärlighetens namn inte komma på någon fördel som Sveriges EU-medlemskap ger oss gentemot ex-vis Norge och Schweiz.

    SvaraRadera
  69. Om man får tro och spekulera lite, så kan det vara de "små" frågorna som mer och mer kommer att irritera människor i takt med att vi drabbas i vår vardag. Som t.ex. moms, idéella föreningar.

    Ekot, "Svergie vill slippa EU-krav för mopedbesiktning."
    1000- tals eller t.om. 10 000 tals gamla mopeder som inte behöver registreras ingår. "Alldeles för detaljerat och byråkratiskt."

    Har byråkraterna i Bryssel ens någon aning om hur det ser ut i glesbygden? Hur/varför bestämma över något som man inte har en aning om...? Ur frihetsaspekten frihet för vem?

    Lisbeth

    SvaraRadera
  70. @Mac: Jag kan köpa en hel del av vad du säger. Samtidigt är det tydligt att libertarianer skäller EU för att vara ett fett socialistprojekt och socialister skäller EU för att vara ett fett nyliberalt projekt. Bägge kan inte ha rätt och jag påstår helt enkelt att ingen av dem har rätt, utan att det är en blandad kompott.

    I din avslutande mening anar jag en viss nationalism. Jag bedömer hellre vårt EU-medlemskap i perspektivet om det ger världen mer öppenhet och friare handel eller inte, snarare än om det ger Sverige detta.

    SvaraRadera
  71. Jag har varken kallat EU socialistprojekt eller nyliberalt projekt. Jag kritiserade EU för dess politik - och med lite ansträngning finns det garanterat mycket mer att uppröras över - sedan får den som så önskar kalla det socialism eller nyliberalism. Två ord som jag för övrigt inte använder öht, då alla har sina egna, ofta mycket känsloladdade, definitioner av dessa.

    Ett annat sådant ord är nationalism; bara på wikipediasidan finns ett tiotal olika definioner. Jag intresserar mig hellre för sakfrågorna: Ger Sveriges EU-medlemskap oss någon fördel gentemot ex-vis Norge och Schweiz? Ger Sveriges EU-medlemskap världen mer öppenhet och friare handel? Och om det gör det, skulle man inte, både ur ett utilitaristiskt och ur ett libertarianskt perspektiv, kunna argumentera för att tvångsansluta Norge och Schweiz till EU?

    SvaraRadera
  72. @Mac: Om man för debatt utan att använda vedertagna begrepp så gör man det ganska svårt för sig. Man blir tvungen att förklara hjulet väldigt många gånger

    Att Sveriges EU-medlemskap (kanske) ger världen mer öppenhet och friare handel innebär inte med nödvändighet att ett norskt eller schweiziskt dito skulle göra samma sak, ens om det vore frivilligt. Tvångsanslutning medför en ytterligare skillnad som torde minska individernas frihet. Med detta sagt vill jag påpeka att mitt mål är individernas frihet, inte nationernas. Sen kan dessa av praktiska skäl ofta sammanfalla, men det är inte givet.

    SvaraRadera
  73. Begreppen är vedertagna, men inte deras definitioner/innebörd. Jag uppfinner således hellre hjulet än att bli missförstådd. Vad menas med socialism? En del tänker på sovjetiskt förtryck. En del tänker på solidaritet och jämlikhet. En del tänker på arbetarägda produktionsmedel. Jag tror att många (om än omedvetet) har följande obegripliga definition: Definiera kapitalism som den fria marknaden vi har idag [sic]. Definiera sedan socialism som dess motsats!

    Tvångsanslutning försvårar argumentationen, det stämmer. Däremot, om Sveriges EU-medlemskap ger världen mer öppenhet och friare handel, varför skulle Norges EU-medlemskap inte göra det?

    Viktigast tycker jag dock fortfarande att sakfrågorna är: Ger Sveriges EU-medlemskap oss någon fördel gentemot ex-vis Norge och Schweiz? Ger Sveriges EU-medlemskap världen mer öppenhet och friare handel?

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.