VAD SKA VI MED SAMHÄLLET TILL?

tisdag 18 september 2012

Bedrägligt

Miljonrullningen av EU:s regionalstöd skapar ständig högsäsong för mafiosos och bedragare, skriver Teresa Küchler i en krönika i SvD. Så är det naturligtvis. Samtidigt växer skandalen kring säkerhetsföretaget Panaxia. Upp till 500 miljoner kan ha försvunnit.

Häromdagen samtalade jag med Tomas Brytting, ekonomi doktor vid Handelshögskolan om hans nya bok Chefarbetets etik. Han skriver att förmågan att bedra är en i högsta grad användbar egenskap i arbetet som chef, och att chefskarriären lockar till sig och premierar personer som har ett starkt egenintresse där girighet är central. Det gäller att "hitta ny kreativa lösningar och våga ta risker".

Det var en ganska märklig upplevelse att samtala med Brytting som så naket presenterade den forskning som finns i ämnet. Nästan alla bedragare är chefer. Det är inte att undra på att EU:s regionalstöd skapar högsäsong för bedragare, eller att skandalen växer kring företag som Panaxia.

Klicka på bilden så kommer du till samtalet.

5 kommentarer:

  1. Intressanta reflektioner. Men idag finns knappast utrymme för moral och etik - för sakens skull. Snarare tycks det mest handla om "upplevd moral och etik" d.v.s enn fråga för företagets marknads- och PR-avdelning. Tycker att det, precis som Birger antyder, att egenskaperna återfinns ofta inom försäljningsfunktioner. Då menar jag inte försäljning av grönsaker på torget förstås. Det handlar inte om uppfinnaren, entreprenören eller familjeföretagaren vars drivkraft består av en massa sammanvävda delar. Då ofta yrkesstolthet - att lyckas skapa något - vara betydelsefull i ett socialt sammanhang, kanske  självbekräftelse eller ett genuint intresse för den egna branschen. Men självklart är ekonomisk framgång också en faktor bland dessa.

    Men allt hänger ihop. Även mindre företag drabbas av kortsiktigheten och den strypkramande konkurrens som vår mättande och krisande marknadsekonomin omfattas av. När alla produkter blir allt mer lika, kvalitetsmässigt och prismässigt, samtidigt som produktionskapaciteten är betydligt högre än efterfrågan finns inte utrymme för varken moral, etik eller långsiktighet heller för den delen.
    Men konkurrens och rädslan för att mista jobbet bildade också oheliga allianser om var gränsen för moral och etik ska gå. I alla fall i det gamla brukssverige. Någon som minns - ja vad hette han nu - som avslöjade Bofors brist på minsta uns av moral - någon hjälte blev han inte i hembygden precis.
    Den typen av lojalitet kring omoralen är nog mindre vanlig i dag. Brist på moral är väl nästan det som förväntas av alla säljare oavsett om de säljer varor, tjänster eller åsikter. När t.om. Pengars värde och skulders återbetalningsförmåga måste upprätthållas med lögner och önsketänkande om att ytterligare få reducera det demokratiska inflytandet är snart definitionen på moral och etik något som bestäms av ECB i samband med nya räddningspaket.



     

    SvaraRadera
  2. Om vi inte orkar att för stå
    utan bara vill tjäna pengar på
    att ingen någonsin ska förstå så
    kommer vår planet att undergå
    en ödestiger förvandling då
    att ej enbart ord kan rå på
    den ekonomi som satt sig ovanpå
    oss & hela världens politikerskrå.

    Om och när vi samlar ihop oss så
    att vi börjar se varandra så
    att du och jag och flera än vi två
    kan visa världen hur vi måste gå
    för att vår tragedi ska kunna övergå

    till något som kan inge
    hopp om att bliva bestående.

    Roland



    SvaraRadera
  3. Roland Lidén sa...
    "Vad västvärlden har gjort
    mot Libyen är obegripligt
    vansinnigt och oförsvarligt!
    Jag har anklagat Åsa Romson och Sveriges regering för att ha
    medverkat i detta"

    Om vi drar paralleller mellan dagens blogg om chefsskap och språkrör, så är väl frågan hurvida Åsa vet så mycket om Libyens finansiella strukturer FÖRE och EFTER förödelsen?
    Vad tror du själv Roland, tror du hon vet speciellt mycket?

    Peter Eriksson fd språkrör kände ju exempelvis inte ens till den så centrala och väl kända problematiken med ekonomisk tillväxt - i vart fall inte om man tar på allvar hur han valt att uttala sig flertalet gånger - inte minst kring "Green new deal" där han tänkte ta sig an de finansiella problemenen (skulder och en avtagande ekonomisk tillväxt) genom TILLVÄXT med hjälp av så kallad grön teknik - det är så man baxnar!

    Idag läser jag t.ex. Åsa Romsons kommentar om Reinfeldts regeringsförklaring:
    "Nu var det inte så mycket ansvar längre utan om att FÅ TILLVÄXT OCH DET ÄR BRA..."

    Dags att lämna partipolitik åt sitt egna öde och bygga parallella strukturer, eller vad göra!?

    SvaraRadera
  4. Fin intervju.
    Bra att skillnaden chef / ledare framkom.
    Chef som anser sig vara lite "övermänniska" kan sänka ett tidigare välskött företag.
    Höjd straffskala kan öka lockelsen.
    Brist på pengar behöver inte vara motivet, däremot utmaningen.
    Vanligare är nog att både chef o företag går med vinst.

    Chefen betyder oerhört mycket för företagets kultur, dvs etik och moral.
    Varför inte obligatoriskt certifiera högre chefer.
    Stat och kommun borde visa vägen.
    Aran

    SvaraRadera

  5. Tom om Åsa:
    "Vad tror du själv Roland, tror du hon vet speciellt mycket?

    Det enkla svaret är NEJ.
    Roland

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.