Ett mål mer än motståndaren och livet känns mer lättsamt... Tror ni att jag tänker på Sveriges mot Holland? Nej, det var en bagatell, även om det var spännande. Jag tänker på Djurgårdens mål mot Gefle.
Tröst i mörkret inför att reklamteve skall ta över OS i fortsättningen: Sveriges Radio finns kvar och deras sportredaktion är lysande, vilket må sägas i en tid när det bara tycks vara SVT (med rätta, trots smålöjlig nationalistisk yra och pinsamt prat om "svensk urkraft") höjs till skyarna.
I övrigt rekommenderas denna lilla artikel av Joel Dahlberg i SvD - apropå inlägget häromdagen om PR-branchen och min allmänna uppfattning att marknaden idag domineras av dem som medvetet vill lura - i stort eller i smått - sina kunder i syftet att sno dem på pengar.
Tillägg:
Och här finns gårdagens Nyhetspanel om Vitryssland, SSU och Wilks:
Apropå artiklar i SvD så kan jag inte låta bli att parasitera med en snabbis i denna eländighet:
SvaraRadera"Natoflygningar i norr plågar renägare"
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/natoflygningar-i-norr-plagar-renagare_7414558.svd
För att hålla oss till temat. Är det viktigt att Djurgården vinner och Gefle förlorar? I så fall, varför?
SvaraRaderaIdag lyssnades det på SR P1 där en kille undrade hur man går tillväga för att avgöra vilket lag man ska hålla på. Måste det vara just det laget som finns i ens hemort? Vad driver oss att i dylikt bli patrioter? Är det heller inte längre fult att vara nationalist kanske?
Anonym 12:48 - personligen bor ag inte i Stockholm, så jag håller med dig i frågan om lag man kan hålla på...
RaderaOm det är viktigt att DIF vinner över Gefle? Nej, men det är kul för oss som håller på Djurgården sedan barnsben... Och som anser det vara en schymf att AIK ligger före...:-) Hockey talar vi helst inte alls om...
Vinnare och förlorar inom sporten. Förra veckan skrev du om det ointressanta med medaljer. Och tidigare i sommar berättade du om ditt ordförandeskap inom en klubb i elitserien. Hur gick den åsikten och den rollen ihop? :-)
SvaraRaderaAnonym 01:14 - inga problem alls. Tycker det är ointressant hur många medaljer ett land får, det är ju i sig fånigt att jämföra ett land som Kina med 1,4 miljarder människor med ett land som Finland. Och pratet om "våra medaljer" är också töntigt, jag har inte lagt två strån i kors för att "vi" ska ta medalj i handboll och jag kan hålla lika mycket på Brasilien i damernas volleyboll - dom spelar så förbålt bra! - som Sverige i herrarnas handboll.
SvaraRaderaDet är riktigt att jag varit ordförande i en elitklubb (Vingåkers Volleybollklubb) som hade en, för samhällets storlek, jättestor ungdomsverksamhet. Väl inne i det så är det klart att jag tyckte det var kul när "vi" vann, även om jag inte själv slog in en enda serve. Lika kul som att Djurgården äntligen börjar vinna några matcher.
Birger. Ja, visst är det fånigt att jämföra Kina med 1,4 miljarder människor med ett land som Finland. Lika fånigt är det att Tyskland ska ha mångdubbelt så stor röststyrka i EU:s lagstiftande råd gentemot Sverige bara för att Tyskland har fler antal invånare.
SvaraRaderaNär det gäller fotboll och idrott borde vi som publik kunna njuta av spelet eller insattsen oavsett vem som står för presationen. Ofta tar känsloruset överhanden och ibland går det så långt att publiken börjar slåss med varandra och ledare tvingas avgå på grund av hot. Under OS tycks det ha fungerat bra publikmässigt och jag har inte hört något om våld på och utanför läktarna.
Det heter ju att idrott förbrödrar och det hoppas jag Gefle och Djurgården bidrar till.
Heja Gefle *L* och Djurgården!
Christer
Anonym "För att hålla oss till temat" Vilket tema? Det finns minst två...
SvaraRaderaBra Birger att du också tar upp "inägget häromdagen om PR-branschen." Det behövs lite eftertanke dagen efter.
Lisbeth
"I övrigt rekommenderas denna lilla artikel..."
SvaraRaderaJa det är otroligt Absolut avkastning Ränta...
Räntan är roten till mycket ont? Vad gör man om rötterna är sjuka. Gräver upp dem?
"I sagan tillverkar den falska skräddaren plagg efter plagg som kejsaren provar och hela hovet hänförs av de vackra kläderna, trots att de inte kan se dem. Logiken är att om alla beter sig som om kläderna finns där så måste de väl göra det."
Om man läser Christers inlägg 03:12:00 så kan man utläsa samma faktum EU, kejsaren är naken? Logiken är att om våra politiker säger att de/vi kan påverka så måste det väl stämma. Att vi saknar röststyrka är oviktigt i sammanhanget?
Lisbeth
Anonym/Christer 03:12:00:
SvaraRadera"Lika fånigt är det att Tyskland ska ha mångdubbelt så stor röststyrka i EU:s lagstiftande råd gentemot Sverige bara för att Tyskland har fler antal invånare."
Varför är det fånigt? Är det fånigt att Stockholm ska ha mångdubbelt så stor röststyrka i Sveriges lagstiftande "råd" (Riksdagen) gentemot Borås bara för att Stockholm har fler antal invånare?
Anonym 11:44:00 em.
SvaraRaderaAtt en allt större geografisk koncentration av befolkning, kapital, olika näringar ska ligga som underlag för var makten ska utgå ifrån? Är fånigt.
Christer
Någon Anonym 11:44:00 em finns inte, men jag svarar ändå:
SvaraRaderaEftersom du (implicit) svarade ja på min fråga, undrar jag vad du tror att en invånare i Stockholms kommun skulle tycka om att hans röst bara var värd 12% av en invånare i Borås kommuns röst? Eller 0.3% av en invånare Bjurholms kommuns röst?
mac, du får ursäkta att jag skrev anonym 11:44:00.
SvaraRaderaAngående dina frågor ser jag ingen anledning att tro något kring dem. Vad jag tycker har jag redan skrivit. Utveckla gärna dina tankar och idéer kring dina egna
frågor.
Christer
Hmm, mycket funderingar kring demokrati i dagens blogg kommentarer...
SvaraRaderaHur skulle det vara med Ekonomisk Demokrati där vi alla ges någorlunda jämlika ekonomiska förutsättningar, som alternativ till dagens föga demokratiska Kapitalism???
Tänker att det här med att lägga en röst vart fjärde år, liksom det hur beslutsfattandets röster fördelas i det föga demokratiska EU, eller mellan Stockholmsinvånare och Boråsare bara är tämligen stora sidospår till det som demokrati egentligen innebär...
Hur ser maktbalansen i stort ut i dag mellan krafterna Kapitalet och de parlamentariska församlingarna?
Och mellan folket och de två ovan?
Vgf Tom
Kommunerna har förlorat i betydelse, makten centraliseras till Stockholm. Stockholm överlåter i sin tur allt mer beslutsfattande till Bryssel. Vilka de sedan överlåter beslutsfattandet till medvetet eller omedvetet är intressant. Vad sker bakom stängda dörrar.
SvaraRaderamac "Vad en invånare i Stockholms kommun skulle tycka..." är ganska ointressant i detta stora sammanhang. Isåfall är det lika intressant, vad invånare i glesbygd anser om att makten centraliseras till Stockholm. Finns säkert olika åsikter om det.
Tom och anonym sön aug 12, 02:12.00em tack för era inlägg, de gav inspiration.
SvaraRaderaI Sveriges grunslag står, "makten utgår från folket." 2010 skrev Sveriges riksdag om grundlagen, utan att fråga folket i en folkomröstning, ändringen innebär att allt mer makt flyttas till EU. Som följd förlorar Sverige som land, de enskilda kommunerna och den enskilde individen allt mer sin rätt till att kunna fatta egna beslut. Det är vad vi har att anpassa oss till. Kallas demokrati.
Anpassning är inget ledord för utveckling. I mina öron klingar anpassning mer som lydnad och undergivenhet. Det är egenskaper som makthavare tycks vara förtjusta i. Den som inte har lärt historien får göra samma misstag om och om igen. Förändring kan alla göra, men om förändringen blir bra eller dålig är en annan sak. Individens fria val är med anpassning pest eller kolera. Vad har vi att välja på när Sveriges regering och riksdag säljer ut makten till Bryssel? Kallas demokrati.
Efter 1945 har Tyskland hållt en låg profil. Nu kräver andra länder att Tyskland måste ställa upp ekonomiskt. Tyskland tvekar, men efter påtryckning ger de förmodligen med sig. Men de har ett krav: Det är vi Tyskland som bestämmer. Kallas demokrati.
Maktfaktorer så som påtryckning "lömska" förhandlingar är korrumperade inslag. Makt som sätt före rätt till individens egen uppfattning skapar splittring och separation. En politikers högsta uppgift är att verka för solidaritet och frihetens förverkligande. Allt vad förtryck och kränkande inslag innebär är brott mot solidariteten och friheten. Vare sig brottet utförs individuellt eller kollektivt. Politiker och politiska partier som förespråkar en politik som utnyttjar människor för att systemet ska vinna något, är brottsligt. Systemet är till för människan och inte tvärt om.
I dag har makten övertagits av en hänsynslös regerings- och riksdagsmakt som på eget bevåg flyttar folkets makt till EU, som dikterar vilkoren för kommuner och den enskilde individen. Är det demokrati?
Den "stora" politikern dikterar inte, petar inte i kommunala angelägenheter, hen formar förutsättningar för att återge solidariteten och kärleken till medborgarna. En "stor" politik fyller oss med trygghet, glädje och harmoni. Det är demokrati.
Christer
Vad jag avsåg med mitt exempel, var att man nog inte kan förvänta sig att en stockholmare (resp. tysk) ska acceptera att ens röst är värd en tiondel av en boråsares (resp. svensks). Personligen är jag emot EU och skeptisk till demokrati. En minsta förändring vore för mig att kommunerna inte av staten tvingas att tillhandahålla några tjänster, bidrag, etc., utan att det lämnas till resp. kommun att bestämma.
SvaraRadera