VAD SKA VI MED SAMHÄLLET TILL?

onsdag 25 juli 2012

Sommarstilltje om skatbo

I takt med att Stockholms fönster mot vatten har byggts igen i någon sorts kommersiellt tillväxtorienterad förtätningshysteri har man skapat en byggnad precis väster om Centralen som skall påminna om att stan är en stad vid vatten. Formellt heter skapelsen Stockholm Waterfront och är - bortsett från ett håll - inte bara obegriplig utan dessutom ful som fan.

Personligen fattade jag aldrig att det jag såg från Centralens perronger var den nya byggnaden - jag trodde det var någon sorts tillfälligt skydd innanför vilket man byggde huset. En god vän kallade hela byggnaden för "skatboet".

Häromdagen sågade jag ner en ganska omfattande och mycket hög en som stillsamt fått somna in på en bergknalle på tomten. Enen har fått vara hemvist för skator som år efter år byggt bo i den. Byggnadsprojektet har varje år sett ganska risigt och fult ut, ungefär som Stockholms hyllning till havet. Men så, när enen väl fällts, så upptäcker jag ett under av ingenjörskonst med fiffigt hopvällda grenar, förstärkta med cementliknande härdad massa. Den goda vännen studerade boet och konstaterade att hen aldrig mer skulle genera skator genom att kalla den arkitektoniska plockepinnet i Stockholm för skatbo.

I SvD Näringsliv läser jag apropå OS att "börsen bör stiga under de dryga två veckor som spelen pågår". Man lägger till följande brasklapp: "fast inget är säkert". Ty, läser jag vidare på, "ända sedan sommar-OS i Seul 1988 har Stockholmsbörsen gått upp varannan gång och ned varannan gång" och att "enda undantaget är Barcelona-OS då aktiemarknaden var oförändrad."

Kanske ska jag tipsa börsanalytiker att studera sambandet mellan börsutvecklingen och skatbons utformning i döende enar.

14 kommentarer:

  1. Var vid Stockholm Central ganska nyligen.

    Såg (byggnads)konstverket.

    Kväljdes.

    Men det berodde väl på att jag tillhör "utgående modeller".

    Gt

    SvaraRadera
  2. Det där om börsanalytiker kan väl nästan klassas som lyteskomik.

    SvaraRadera
  3. Jo, Janne, det är ju poppis med boskis på sommaren, fast då är det förstås parodi på nåt, inte referat....

    SvaraRadera
  4. Hon eller han, inte "hen". Det är fult som fan!

    SvaraRadera
  5. Bigge, tja, det må det vara, men det är väldigt praktiskt och ett ganska smart begrepp som ansluter till andra språk som inte delar upp i han eller hon...

    SvaraRadera
  6. Päivi Rissanen Nilssonons juli 25, 03:14:00 em

    Plockepinnet eller skatboet är faktiskt ett ovanligt vackert hus för att vara modern arkitektur. Tänsk att få en sådan koloss att se ut som den flyter eller svänger i luften. Fast man är utgående modell så kan man gilla moderniteter. Bara det är vackert och konstnärligt. Det var sommarpratet. På tal om blåbär så är det väl underbart att vi och övriga Norden inte tillhör dem som måste ut och plocka bär i andra länder. Vi har egna. Klistrar fast här de senaste nyheterna om kreditvärdigheten. Bra med tillväxt i alla fall.Mest kreditvärdiga länder
    Norge
    Singapore
    Schweiz
    Sverige
    Finland.
    .ärk väl att Finland är det enda Eurolandet i sällskapet.!
    Blåbär skall ätas i en finsk blåbärspirog gjord av bulldeg. Gärna mjölk till, mvh Päivi Rissanen Nilsson.

    SvaraRadera
  7. Päivi, som jag skrev tycker jag att skatboet är obegripligt och fult sett från flera håll. Jag menar att arkitektur bör vara vacker sedd från alla håll. Operahuset i Oslo är ett lysande exempel.

    SvaraRadera
  8. Varför heter det inte HIN?

    En bit på väg mot att upptäcka den verkliga makten är följande i ETC.

    Sök:
    Bankerna är inte offren!

    SvaraRadera
  9. Jag har svårt att förstå vad "Bigge" är för kön.
    Är det smeknamn för Birgit eller smeknamn för Birger?
    Är hen hon eller han?

    SvaraRadera
  10. Päivi Rissanen Nilssonons juli 25, 08:25:00 em

    I för sig så har jag inte gått runt huset och kollat .Däremot har jag riktigt stannat till när jag råkade se det från Kungsholmen hållet. Det var verkligen vackert, tyckte jag. Min yngsta son, 23 år, sade däremot att byggnaden är hemsk. Så den väcker känslor i alla fall. Jag är skeptisk till så kallade moderna byggnader då det finns gott om sådana monument i Finland. Bland annat tyckte jag att ett hus med platta glänsande fyrkantiga metallbitar som fasad vid Vaksala torg i Uppsala är ett skräckexempel. Snett emot det finns däremot en förträfflig ärtgrön byggnad som är någon form av skola. Jag är också allergisk för det stereotypa gnället mot nya byggnader som förekommer bl oss som är lite äldre och lite åt det gröna och alternativa hållet. Såg TV-programmet nyligen som hette ngt som "när Domus kom till byn" och man kunde känna igen gnället. Samtidigt var det ngt som alla tycker redan. Man behöver inte göra ett program utav det. Det finns alltså positiva exempel att ngt nytt och modert både i samhälle och arkitektur har bra tillskott med sig. Allt var inte bättre förr! Päivi RN

    SvaraRadera
  11. Antroposofisk arkitektur, däremot, är den jag helst vilar blicken i.

    Det finns naturligtvis fler riktningar, värda aktning.

    Gt

    SvaraRadera
  12. Jo, det finns det!! Päivi igen.

    SvaraRadera
  13. Varför tar man i vissa fall bort genitivkoden s numera? Borde det inte heta Stockholm´s Waterfront?

    Varför engelska förresten? Duger inte svenskan i Sverige?

    www.sprakforsvaret.se
    har en del att säga!

    SvaraRadera
  14. Genitiv-s ska användas utan apostrof. :-)

    Och nu var det ju engelska som du noterade = annan grammatik = inget genitiv-s.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.