VAD SKA VI MED SAMHÄLLET TILL?

tisdag 24 juli 2012

Blåbär

Två frågor: Hur ska man äta blåbär? Hur kan eurons förespråkare ha någon som helst trovärdighet kvar?

I stort sett hela högen av välklädda borgerliga ledarskribenter - vilka också är att se som blåbär i en mindre ärofylld bemärkelse - har talat för euron och valutaunionen. I stort sett allt de sagt har varit naivt, ogenomtänkt och prestigefyllt. Likt förbannat får de sitta kvar som sina ägares frontfigurer, ges tillfälle att uppträda i tevesoffor och omges fortfarande av någon sorts respekt som samhällsdebattörer. Borde inte varje tes de levererar ses i ljuset av vad man tidigare levererat?

Att dra till Kungliga biblioteket och läsa ledarsidor från de senaste femton åren är en upplevelse i klass med att se Monty Python's Flying Circus. Faktiskt. Jag är inte retorisk nu, utan hävdar på fullt allvar att det är på det sättet. Det är humor i kvadrat, med den skillnaden att Monty Python's Flying Circus bottnade i något som var genomtänkt.

Precis på samma sätt som jag en gång i tiden samlade P1:s program Ekonomisk klubben på kassettbandspelaren för att sedan, några kvartal efter sändningstiden, spela upp programmen som dubiösa och komiska inslag på fester kan man läsa ledarsidornas totalt tondöva och intellektuellt undermåliga tyckande om valutasamarbetet.

Men visst, dom fick det dom beställde: ett Europa i ekonomisk kris. Och hur skulle det kunna bli något annat? "Själva grundidén att smälla ihop länder som Grekland och Portugal med länder som Tyskland är garant för socialt och demokratiskt haveri", skrev jag för drygt tio år sedan och fick ett hånflabb som svar. Hade man tagit det lugnt, låtit euron ta plats i takt med att länderna verkligen närmat sig varandra - och ett folkligt behov uppstod av praktiska skäl - så hade det fungerat. Men det hade tagit generationer. Det finns en god tanke i konservatismen: samhällen är att se som levande organismer, sker förändringar för fort skadas organismen.

Apropå debattens blåbär så förekommer en diskussion hemma huruvida man skall äta färska blåbär med kall mjölk, fil, yoghurt eller bara med aningen socker. Lustigt nog föredrar jag mjölk.


28 kommentarer:

  1. "Det finns en god tanke i konservatismen: samhällen är att se som levande organismer, sker förändringar för fort skadas organismen."

    Inte bara samhällen skadas, utan även hela vår planet som är en levande organism. Vi måste inse det.

    Ang euron "och ett folkligt behov uppstod av praktiska skäl så hade det fungerat". Motivet till att euron uppstod bygger på en liten klick människors behov och motiv och inte på ett folkligt behov. Motivet är alltså viktigt. Kan måhända vara praktiskt för dem att euron uppstod. Lönsamt är det säkert. Men smart? Är det "båbär" som styr världen? Eller är det "ondska"? De finns de som påstår att helvetet finns här på Jorden.

    SvaraRadera
  2. Apropå gårdagens blogg och den ständiga frågan hur/vad göra då, så har jag ett litet förslag:

    Vi kan väl tillsammans med Steg 3 ta fram ett studiecirkelmaterial/diskussionsunderlag och erbjuda detta till våra olika Studieförbund runt om i landet, så att man lokalt tillsammans kan ventilera och reflektera över de centrala frågeställningar som dagens samhälle skapar.
    Det skulle väl kunna vara åtminstone ett "grepp" bland flera!?

    Vgh Tom

    SvaraRadera
  3. Tom "Det skulle väl kunna vara åtminstonde ett "grepp" bland flera!?"

    Bra förslag!

    Lisbeth

    SvaraRadera
  4. Färska blåbär med havremjölk eller havre-yoghurt är smaskens. Socker? Njaä, men en sträng av agavesirap i så fall. Se upp med vanligt socker!

    Gt

    PS Denna säsong ger de amerikanska blåbärsbuskarna i täppan rekordartad skörd! Skogens blåbär är mer glesa i vår trakt.

    SvaraRadera
  5. Blåbär ska självklart intagas i syndig pajform.

    Tom, det finns kloka studieförbund som planerar dylik cirkel:

    http://www.studieframjandet.se/Kurssida/0580/amne/aktivitet/6197/?csq=h%C3%A5llbar+v%C3%A4rld&showPage=courseResults&subsite=

    SvaraRadera
  6. Ja, det är lustigt. Jag föredrar grädde till jordgubbarna och mjölk till blåbären.

    SvaraRadera
  7. Borgerliga ledarskribenter är väl lika oavsättliga som de neoklassiska nationalekonomer som dominerar denna "vetenskap" men som gravt misslyckades med att förutspå att den nuvarande krisen skulle komma. De sitter kvar på sina högavlönade positioner.

    SvaraRadera
  8. Neoliberal Agendatis juli 24, 01:57:00 em

    Kan bara Instämma.

    De borde avgå, gäller förövrigt även de som försvarade alla socialistiska dumheter (TV- och radio-monopol, förbud för privata arbetsförmedlingar, statliga apotek etc).

    Om jag hade tid skulle jag spendera mycket tid läsa i gamla tidningsarkiv. Kan du inte lägga ut lite material?

    Annars kan jag rekommendera Rolf Englunds sajt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Asg. Det går utför med Tv nu, det märker alla. mest skit överallt - speciellt i de kommersiella kanalerna. Privata arb.förmedlingar? Du menar bemaningsbolagens egna då eller? Asg2. Apoteksavtegleringen? Jo, vi ser resultatet. Noll utbud. Okvalificerad personal. Etablering bara där lönsamhet finns. Jojo. Och vad händer när staten tar bort sin sista hand från de apotek den fortfarande driver? Kan någon stava prischock? Du är rolig du herr nyliberal......

      Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  10. Personligen föredrar jag blåbären i havregrynsgröten till frukost, helt fri från mjölk, fil, yoghurt eller socker.

    SvaraRadera
  11. Ja, det är konstigt att de som uttalat sig om nationalekonomi och så kapilat tänkt fel och sagt dumheter ändå kan stå där efter några år och vara experter igen. Ingen redaktion tycks ha förmåga att sortera bort de som visat sig odugliga. Tänker på en sån som Stefan Fölster. Ett riktigt stolpskott som genom åren verkligen visat sig ha ett uselt omdöme. Varför blir han aldrig diskavlificerad?

    SvaraRadera
  12. Ta gärna upp detta, med usla ekonomer/kommentatorer, i soffan på SVT, Birger!

    SvaraRadera
  13. Sedan bloggarna kom är alla professorer. Alla vet bäst. Det gäller även Birger, som ju alltid vet bäst.

    SvaraRadera
  14. Nja, inte alltid, Micke...Det var jobbligt att förändra världsbild...

    SvaraRadera
  15. Greenpeace behöver er.
    Och ni behöver Greenpeace.

    http://www.savethearctic.org/

    SvaraRadera
  16. Birger
    Var det jobbigt för dig att
    förändra världsbilden för
    dig själv och för oss andra.
    Du tänkte aldrig på att Du
    kanske behövde hjälp!
    Genom att etablera verkliga
    samhällen där människorna
    på nytt kunde känna empati
    för varandra och samhörighet
    ned varandra och inte att
    förglömma, med Jorden OCKSÅ
    och med Framtiden OCKSÅ!

    Roland

    SvaraRadera
  17. Blåbär och hallon tillsammans är jättegott. När de mosas ihop kallas det Drottningssylt. De´ du gamle republikan!

    Gt

    SvaraRadera
  18. Hej

    Sätt en vanlig vetedeg, reducera degvätskan med cirka 30 procent, kavla ut den stor och bred. Lägg över hela degen på smord plåt (Om kanterna går utanför plåten, skär bort dem och använde dem sedan att lägga över blåbären!). Lägg på rikligt med blåbär, minst en och en halvliter, strö över socker efter smak (själv tar jag cirka 1/5av blåbärens mängd) vik över degkanterna (och/eller de överblivan degbitarna), så det blir som en inbakad pizza, grädda i ugnen på cirka 200 gradet. Kolla med en gaffel att degen är färdiggrädda.

    Tack för en bra blogg.

    Foste

    SvaraRadera
  19. Anonym sa...
    "Vi må alltså skapa ett annat system, inte bara byta regeringar.

    Att rösta på partier visar sig något trubbigt. Man får ju då ett paket, vars innehåll man kanske bara delvis gillar.

    Så, ett nytt system vore önskvärt. Men hur kan det se ut?"

    ti jul 24, 07:59:00 fm

    Vill rekommendera David C. Kortens senaste bok:
    Agenda for a New Economy (2upplagan),
    1 upplagan finns också på svenska:
    Agenda för en ny ekonomi

    Funkar bra som referensmaterial, kan jag tänka, när man som grupp vill ha något gemensamt att utgå ifrån.

    Och ja, David har arbetat mycket med dessa frågor under lång tid, och kanske bäst av allt - han har själv gjort "resan" och på vägen omprövat sin syn...

    Vgh Tom

    SvaraRadera
  20. Blåbär "ska" ätas till gröt. Eller till vaniljglass den lite mer "syndiga" varianten.

    "I stort sätt hela högen av välklädda borgerliga ledarskribenter- vilka också är att betrakta som blåbär...har talat för euron och valutaunionen."

    "Blåbär" är också de sossar som inte visar sitt rätta ansikte. Tänker på den svenska statskuppen. Vet inte vad som är värst förklädda "sossar" eller väklädda borgare. De är ganska lika?

    Ang. att närma sig varandra och att det skulle ta generationer, så vet jag inte ens om det är en bra lösning alla gånger. Länder är olika, människor är olika. Det kanske finns en högre mening med det? Är det likriktninng vi bör sträva efter? Isåfall har både "förklädda" nyliberala sossar och välklädda "borgerliga ledarskribenter "rätt". Att närma sig varandra skulle kunna innebära att vi inser olikheterna. Att varje land med dess folk är unikt.

    "Vi må alltså skapa ett annat system, inte bara byta regeringar." skrev anonym. Ja, då slipper folk ikläda sig falska kostymer och människor slipper undra och tro vad (S) egentligen har för politik. Som om det inte redan framkommit...EU är vår politik sa "Kalle" Bildt! En gemensam valuta för alla medlemsländer är målet. Lika för alla, alla för en. En slank vi dit (vänster) en slank vi dit (höger) och nu är vi på väg att slinka ner i diket (den ekonomiska krisen).

    Ja vi kan tala om mänskliga "blåbär" som inte är "goda" vare sig utan mjölk, glass, gröt m.m. Usch man vill sätta dem i halsen och spy upp dem! Eller så kan man tänka att ingen inklusive jag själv är fullkomlig och har hela bilden klar för sig. Det KAN vara okunskap. Men det behöver inte vara det.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  21. Lisbeth säger så mycket bra, att man önskar Lisbeth hade en hemsida, där man kunde utveckla tankar lite mer. Eller, hur gör man?

    Gt

    PS Nog ser väl SVT m.fl. till att vi får en objektiv nyhetsrapportering från Syrien? Inte kan det väl vara så, att krigets första offer är Sanningen?
    DS

    SvaraRadera
  22. Lisbeth, jag skrev inte att det skulle vara något mål i sig att strukturer och system närmar sig varandra i olika länder - det är det förmodligen inte alls, eftersom en viss mångfald ger större möjlighet till att inte allt brakar samman utan att några system visar sig vara mer hållbara. Däremot leder globaliseringen, som den ser ut, till allt större likriktning och när man nått ett tillräckligt hög nivå av detta så är det också ganska naturligt att det uppstår ett rationellt folkligt krav på en gemensam valuta. Den skulle också fungera bättre i ett Europa som var mer likriktat.

    Tom, är det inte så att oavsett politiska partier så får man acceptera att utvecklingen innebär att man får "paket" med både sådant man gillar och sådant man ogillar.

    Foste: låter smarrigt

    SvaraRadera
  23. Birger förstår att du inte skrev det.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  24. Birger skriver:
    "Tom, är det inte så att oavsett politiska partier så får man acceptera att utvecklingen innebär att man får "paket" med både sådant man gillar och sådant man ogillar."

    Hej Birger
    OBS att jag refererade till anonym som den ti jul 24, 07:59:00 fm skrev:
    "Att rösta på partier visar sig något trubbigt. Man får ju då ett paket, vars innehåll man kanske bara delvis gillar."

    Jag anser att man nog inte bör acceptera ett "paket" som man bara delvis gillar, utan instämmer med anonym som såg detta som ett problem värt att lyfta fram och problematisera.

    Jag känner mig säker på att väldigt många partipolitiskt aktiva, oavsätt parti, och t.o.m. självaste partierna inte längre har någon tydlig-, giltig- eller ens medveten ideologi bl.a. pga att de inte förhåller sig till att vi har ett överordnat kapitalistiskt system som egentligen styr över huvudet på dem och att parlamentarikerna medvetet (kanske med en övervikt på omedvetet!?) inte gör annat än att spela detta system i händerna (enligt devisen: ALLT som gynnar ekonomisk tillväxt), liksom lägga mest av sin energi på att försöka lösa symptom som detta överornade finansiella system inklusive kapitalism i var stund skapar.

    Liksom jag erfar att flera partier, sedan länge, rört sig bort från sin ideologiska kärna och därav lägger energi på frågor som egentligen ligger utanför den ideologiska grunden...

    Alltså jag ser en stor skillnad i det om man är systemkritisk eller inte, eller kanske snarare om man är medveten om systemet eller inte.

    Inga konkreta förslag på vad göra istället just nu, utan bara min analys åvan.

    Vgh Tom

    SvaraRadera
  25. Om man läser Toms fjärde stycke (det som är en enda lång mening)
    tre gånger, så fattar man dess innehåll. Och detta är jättebra.

    Vi är nog flera som har retat oss på det svenska stavningssystemet. "Ovan" kan ju betyda både "där uppe" och "inte vara van vid något". Bra därför med en ny stavningsreform, där vi använder å i det första fallet.
    1906 års skrivregler blev delvis misslyckade, även på andra områden.

    SvaraRadera
  26. "Att rösta på partier visar sig något trubbigt. Man får ju då ett paket, vars innehåll man kanske bara delvis gillar."

    Själv önskar jag mig fyra valsedlar. Så att man kan rösta hyfsat proportionerligt efter sin övertygelse - t ex mp 3 och fp 1. :-)

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.