På bilden är det Eva Sahlin som talar på det partibildande mötet, söndagen den 20 september 1981. Eva hade just blivit vald till partiets första sammankallande i det politiska utskottet - det var så nära "språkrör" man kunde bli. Språkrör inrättades först 4 år senare: de första blev Ragnhild Pohanka (numera vänsterpartist) och Per Gahrton.
VAD SKA VI MED SAMHÄLLET TILL?
▼
torsdag 20 september 2007
Minne från politiken (5): Idag för 26 år sedan bildades miljöpartiet - och jag hade just fått en livskamrat...
Idag, för 26 år sedan bildades Miljöpartiet. Klockan 11.37. På Karolinska Skolan i Örebro.
23 kommentarer:
KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.
LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.
MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.
VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.
DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.
Kul att läsa. Grattis!
SvaraRaderaVad gör Ewa Sahlin nuförtiden???
SvaraRaderaVarför hr du lämnat miljöpartiet?
SvaraRaderaHej
SvaraRaderaHur det kan bli. Man kan i DN läsa om Yvonne Ruwaida(mp)som är borgarråd. Hon har enbart sysslat med poltik i sin civila karriär: grön ungdom, riksdgsledamot ( tre mandatperioder ) och nu borgarråd - där gäller visst inga rotationsprinciper. Hur det kan bli - livstidspolitiker. Det var väl inte meningen när miljöpartiet bildades?
Tjugesex år! Jag kommer mycket väl ihåg för min mamma samlade urklipp om partiet fast hon aldrig var med. Jag blev med i Grön Ungdom när det var alldeles nytt och Katja Wagner ordförande. Hon berättadvi skövlade jordens skola som för evigt satte sig i mitt huvud. Hon satte sig på katedern och skalade en apelsin och kastade skalen omkring sig medan hon berättadehur vi skövlar jordens resurser på samma sätt.
SvaraRaderaDet var ett fantastiskt möte när mp bildades. Jag minns att vi fick buntar av den stencilaffisch som finns på bilen för att tapetsera anslagstavlor, träd och allt annat vi kunde hitta på när vi åkte hem. Roland von Malmborg hade med sig sina tryckerigrejer. Det var för övrigt på håret att partiet fick namnet miljöpartiet eftersom många ville att det skulle heta Framtidspartiet eller Alternativpartiet. Det var också tal om att symbolen skulle vara en tussilago istället för vår maskros.
SvaraRaderaTill Anonym som skriver om Yvonne Ruwaida vill jag bafra säga att rotatinsprincipen innebar att man bara fick sitta tre perioder på varje uppdrag. Så man kunde med stadgarna sitta tre år i kommunfullmäktige, tre år i landstinget och tre år i riksdagen. Yvonne håller sig inom detta och avgick ju också från riksdagen efter tre perioder.
Monica
Den 7 juni 1980 publicerades på DN-debatt ett inlägg av Per Garhton under rubriken Det behövs ett nytt politiskt parti! Per Gahrton skrev om riksdagspartiernas jakt på materiell och ekonomisk tillväxt, deras avsaknad av visioner och bristande interndemokrati. Artikeln var en milstolpe som senare förvaltats så väl av inte minst Birger Schlaug.
SvaraRaderaPer Gahrton kritiserade att samhällets dominerande lyckomål var materiell rikedom och att detta skulle uppnås på en ständig jakt på mer ekonomisk tillbväxt. Han skrev så här: ”Ändå inser allt fler att det inte kan vara brist på absolut materiell rikedom som är huvudproblemet… Det är inte kvantiteten det är fel på utan kvaliteten, fördelningen och relationerna. Det behövs alltså nya mål och nya medel. (-) Det finns inget parti i Sveriges riksdag som klart och entydigt kräver att samhällsekonomins tillväxtmål skall ersättas med ett balansmål. Det finns inga politiker som trovärdigt kan formulera nya kvalitetsmål.”
Denna artikel ligger fortfarande på mitt skrivbod och där kommer den att stanna.
Lars-Åke B
Hej - Monica
SvaraRaderaDetta var inte meningen med rotationsprocipen att man skulle kunna byta uppdrag. Detta är en brist med miljöpartiet, miljöpartister att man vågar inte vara självkritiska utan gör som etablerade politiker - tolkar till sin fördel. Det kan väl inte varit meningen med rotationsprincipen att man ändock kunde bli livistidpolitiker?
Hej - Lars-Åke
SvaraRaderaUndar vad Per Gharton gör nu? Han och Inger Schörling såg till att de fick extra skyhöga pensioner ( många andra parlamentariker tyckte den förmånen var omoralisk och tackade nej ) från sin tid som EU- parlamentariker. Inger Schörling tyckte det var som att vinna på Lotto. Nu kan de två konsumera ordentligt - hur det kan bli.
Jag vill önska Dig, Birger, och Lena en fortsatt fin tid tillsammans. Jag vill också passa på att tacka Lena för att hon ställt upp under alla år Du lagt ner både tid och själ för Jordens bästa.
SvaraRaderaGun
Om livstidspolitiker:
SvaraRaderaJag håller med dig om att jag inte tror det var meningen att man skulle kunna vara livstidspolitiker när rotationsprincipen infördes. Däremot följer Yvonne faktiskt reglerna och då tycker jag inte man ska klaga på henne.
Personligen har jag precis lämnat en heltidsanställning som politisk sekreterare för att jag tycker man ska göra annat också. (Där finns inga rotationsprinciper öht.)
Jag motionerade till förra årets kongress om att införa en maxlängd för hur länge man får ha politiska uppdrag (eller anställningar) men den hann tyvärr inte behandlas.
Det är klart att vi inte är perfekta i miljöpartiet. Vi måste bli bättre. Men ibland när någon kritiserar oss känner jag att det är frustrerande eftersom de tycker vi ska vara perfekta (vilket är ett mål att sträva mot) men samtidigt röstar på något som är mycket sämre.
Nåja. Tack för ett mycket intressant inlägg Birger. Vi saknar dig givetvis även om det är bra att du inte stannade som språkrör (av rotationstanken). Vore kul om du kände för att bli passiv medlem men viktigast är givetvis att vi förändrar världen, var och en på sitt sätt.
Ha ha. Min man har ofta Fjällrävenjacka(men ALDRIG jeans), men han är garanterat INTE mp. Snarare m. Jag är...ingenting.En vilde...
SvaraRadera:-) Månviolen.
Kasta apelsinskal var nog ett spännande trick i skolan. Jag blev inte miljöpartistisk väljare av det eftersom jag var för ung då. Men när jag gick på gymnasiet (i Norrköping) så pratade Birger i aulan under valrörelsen 1994 och det vände hela min syn på politik och världen. Hela skolan talade om Birgers framförande. Jag minns särskilt hur det var alldeles tyst i aulan när han berättade om vattenmolekylerna i glaset som han drack ur och sedan berättade var de varit tidigare. Jag var en liten muffare som den dagen blev en helt annan person. Det är med all säkerhet detta korta möte i en aula som styrt väldigt mycket av mitt liv, både val av jobb och livsstil.
SvaraRaderaDet var bara det.
Hej
SvaraRaderaTack Monica - nu förstår jag rotationsprincipen. Det verkar var en bra idee, för att kunna bli livstidspolitiker.
Tack för alla inlägg!
SvaraRaderaHasse Bildoktor: Vet inte.
Rune Skoglund: Partiet har, som jag uppfattar det, ändrat uppfattning som känns besvärande - t ex arbetar man aktivt för att svensk militär skall ingå i EU:s stridsgrupper. Eftersom jag lovade väljarna att detta inte skulle ske, så känns det både obegripligt och skämmigt. Menar att partiet gör fel som så envetet på riksnivå definierar sig som ett parti tillhörande ett gammal block. Mina åsikter ligger dock närmast mp, men inte tillräckligt nära för att vara medlem.
Miss Parker! Jo, jag och Katja var ute ganska mycket i valrörelsen 1988 och vi hade förskräckligt roligt - Katjas apelsingrej var lysande, pedagogisk och rolig.
Monica: Du har helt rätt när det gäller hur stadgarna såg ut. Anonym som ironiserar över dem bör komma ihåg att t ex Per Gharton fick lämna EU-parlamentet, Ruwaida och andra riksdagen tack vara stadgarna.
Lars Åke! Jo, Pers artikel var avgörande för partibildningen. Själva blev jag grön genom att ha läst Elin Wägner, och förstod att det var i ett nytt parti man skulle verka tack vara Pers artikel.
Gun och Lage: Tack!
Anonym som gått i skolan i Norrköping: Det känns alltid lika stort och varmt när någon säger att jag bidragit till något så stort som att världsbilden ändras. Hoppas du inte ångrar dig...
Tack för en trevlig, spännande och ibland överraskande blogg!
SvaraRaderaMasse
Hej Birger
SvaraRaderaDet var inte meninegn med stadgarna att man skulle kunna hoppa mellan olika uppdrag, som Yvonne nu gör. Det är ärligare att säga att medlemmarna i Stockholm gjorde detta val trots stadgarna.
Hej Anonym! Nej, du har fkatiskt fel. Det här beslutet togs när partiet bildades: "Miljöpartiet är motståndare till livstidspolitiker och för att undvika detta får ingen väljas till samma politiska uppdrag för längre sammanhängande tid än tre mandatperioder."
SvaraRaderaDetta uppfattades i början av 80-talet som revolutionerande.
Hej
SvaraRaderaJag deltog i skrivandet av text om rotationsprincipen. Man hade inte kunnat drömma om den tolkning som du gör - att man efter tolv år i riksdagen blir borgaråd på heltid. Tanken med livstidspolitiker var att undvika det som Ruwaida gör. När det skrevs om rotationsprincipen hade partiet inte kommit in riksdagen så den tolkning du gör är en efterkonstruktion. Min poäng är om man inte är uppmärksam så blir man som alla andra - girigheten tar över. Det är idag många miljöpartister som försöjer sig på politik och pensioner som de fått genom att vara politiker men detta tas inte upp i partiet. Varför var det ingen som kritiserade Gharton och Schörling som roffade åt sig extra pensionsförmåner när de slutade som EU- parlamentariker.
Lustg argumenation - när du skriver Monica du har rätt - vilket är en tolknings fråga.
Anonym! Nog fick både Schörling och Gahrton kritik - inte minst när de jämfördes med hur Carl Schylter agerade.
SvaraRaderaJag tror att du minns fel när det gäller stadgarnas utformning. Skrivningen är mycket tydlig, ett av skälen till att jag uppfattar min tolkning som rätt är att jag kritiserat stadgarna just utifrån att man myckket väl kunde vara livstidspolitiker genom att rotera från det ena till det andra. och nog har du fel i att partiet inte trodde att riksdage skulle bli aktuell - om de som satt i ledningen inte hade gjort det hade man väl inte uppmanat medlemmar att låna ut 5000 kronor (vilket var mycket för de flesta av oss, väldigt mycket för många av oss)för att få tillbaka när vi kom in i riksdagen...
Hej
SvaraRaderaDet krävs mycket för att hålla hög moral och inte tolka stadgar som passar en. Visst var det en ljum kritik som fördes mot Gharton och Schörling.Du brukar ha koll på vad som sagts skrivits - ge ngt citat på kritiken mot Gharton och Schörling. En viss Per Gharton har tyckt det varit viktigt med öppenhet om förmåner och att detta skulle redovisas offentligt. Detta borde miljöpartiet leva upp till. Varför redovisas inte öppet de förmåner som många miljöpartister fått genom politiken: pensioner, avgångsvederlag, generaldirektörslöner, landshövdingslöner?
Hej Birger och alla andra. Genom Inger min efterträdare, som sammankallande, efter den tremånaders mandatperioder som fanns i miljöpartiets begynnelse har jag fått tips om Birgers blogg. Vad kul det var att läsa. Jag tycker att det var en underbar period i mitt liv och jag lärde mig oerhört mycket som jag senare har haft nytta av.Jag heter numera Eva Bovin fd Sahlin. Jag bor Hälsingland på en stor hälsingegård. Jag försöker mödosamt leva som jag lär och jag har velat behålla de grundläggande värderingar som miljöpartiet hade från början. Jag tror fortfarande på att miljöpartiet skall vara oberoende av blocken och att politiker skall sitta högst tre mandatperioder. Hälsningar till alla och särskilt Birger, som jag ser i TV i morgonsoffan på fredagar. Bra Birger!!
SvaraRaderaEva! Tack för ditt inlägg, kul att höra av en gammal idol...!
SvaraRadera