VAD SKA VI MED SAMHÄLLET TILL?

torsdag 13 september 2007

Bush, Reinfeldt och Peter Eriksson i strid med biskopar, Castro och Miljöförbundet.

George W Bush. Fredrik Reinfeldt och miljöpartiets språkrör Peter Eriksson har ett gemensamt: de vill öka importen av etanol från Brasilien. Reinfeldt lovar Lula att ta bort tullar, som ett sätt att öka importen.

Men Brasiliens biskopar protesterar. De menar att etanolen är lönsam enbart på grund av att lantarbetarna har usla löner och erbarmliga sociala villkor. Som går att likna vid slavarbete. Och att etanol baserat på sockerrör kan förvandla hela Brasilien till ett enormt sockerrörsfält, besprutat in i minsta hörn. Allt medan marken köps upp av internationella investerare.

Fiedel Castro fyller i: det är förskräckligt att mark som kan utnyttjas för produktion av mat skall användas för att den rika världen skall kunna upprätthålla sin energislukande livsstil. Och Miljöförbundet Jordens Vänner har ilsknat till och kräver moratorium mot import av etanol.

Märkliga äro konstellationerna... Bush-Reinfeldt-Eriksson v/s Biskopar-Castro -Miljöförbundet Jordens Vänner.


Vilket tyngd har sociala förhållanden när den överrika delen av världen nu plötsligt vaknat upp inför klimathoten och vill satsa på etanol? Förmodligen inte ett dugg. Något måste man ju offra. Medmänniskor till exempel.

Problem: Jorden behövde närmare 500 år på sig för att producera den biomassa som krävs för att skapa den olja vi konsumerar på ett enda år. Etanoltillverkning blir som en fis i rymden vid jämförelse.

Men etanolmaffian gnuggar händerna, sätter på sig änglavingar och investerar i lönsam energiproduktion på det att vi skall förmås leva som vanligt, tro att vi löst problmen och kan köra läckra nya Saab som drar 1,3 liter etanol per mil. Gärna etanol som ett alternativ i lagom liten mängd, men tro inte att vi kommer undan det mest centrala: ändra livsstil!

11 kommentarer:

  1. Hej
    Hej

    Det är riktigt - gärna etanol men i lagom mängd. Det som saknas är en debatt om den västerländska livstilen. Var är miljöpartiet i den debatten? Det verkar som det är viktigast för Eriksson och hans ledartrojka att blidka socialdemokraterna och därigenom erbjudas en möjlighet till en egen karriär med hög lön och fortsatt västerländsk livsstil.

    SvaraRadera
  2. Visst, etanol är en av flera nödvändiga ersättningsmedel för olja. Det går inte att helt ersätta.

    Men president Lula har ju rätt i att problemet på jorden inte är brist på mat, utan brist på pengar hos många människor i exempelvis Brasilien.

    Om arbetsvillkoren blir bättre och lönen dräglig, så handlar det ju inte om någon "etanolmaffia", utan om fattiga människor som kan bli mindre fattiga, och få värdiga liv.

    SvaraRadera
  3. Vi förföljs av drömmen om att allt skall bli bra, utan några som helst synliga effekter på vår livsstil. Mp har till stor del anpassat sin profil till den drömmen.

    SvaraRadera
  4. Hej

    Debatten om att vi i väst måste ändra livsstil var mera flitig under sjutti och åttitalet än vad den är idag. Vad gör ledande miljöpartister som är exempelvis generaldirektörer och landshövding med skyhöga löner. I miljöparteits begynnelse skulle en del av lönen avsättas till en s.k solfond, för att pengar skulle kunna avsättas till exempelvis miljöprojekt - men den upphörde när ledande miljöpartister fick möjlighet att tjäna större pengar än om de arbetat civilt. Hur mycket tjänar Birger Schlaug i månaden?

    SvaraRadera
  5. Bara en liten fundering från en som egentligen inte förstår så mycket om etanol.
    Varje gång jag är hemma i Sverige så slås jag av all jordbruksmark som inte används. Inte ens till hästbete...
    Om man nu odlade för etanol?
    Måhända en fis i sammanhanget, med några extra SAAB skulle ju kunna rulla utan att använda fossila bränslen. Det är väl BRA??

    Och så slipper vi importera så mycket etanol från Brasilien...

    Och visst är det MÄRKLIGT, Birger, hur katolska biskopar kan para ihop sig med Castro (still going strong...) och Jorden Vänner?? Hur är det möjligt?...

    SvaraRadera
  6. Hej!

    Jag har några funderingar jag har angående sk. förnyelsebara energikällor.
    Tänk dig ett träd som avger en mängd X koldioxid när det bränns upp. Och en mängd fossilt bränsle
    som avger samma mängd X koldioxid när det bränns upp.
    Vad är mest miljövänligt?
    Ja trädet, för det är ju förnyelsebart skulle nog dom flesta svara.
    Under tiden ett nytt träd växer upp så tar det ju hand om lika mycket koldioxid som vid förbränningen.
    Men just när man fäller det så hamnar man på noll i förmåga att ta upp koldioxid och det tar ju en tid för trädet att växa upp.
    Om man i stället bränner oljan och låter trädet stå kvar och växa, så hamnar man alldrig på noll och ett större träd tar ju hand om mer koldioxid.
    - Då är ju oljan bättre för miljön!
    För att trädet ska kunna kalla sig miljöneutralt så måste det planteras på obevuxen mark samt att man naturligtvis måste vänta tills det vuxit upp innan man kan bränna det.


    Olle S

    SvaraRadera
  7. Aluminiumburkar är inte heller särskilt bra för miljön...

    Det skulle vara fint om ni i Miljöpartiet vill haka på och driva denna fråga så att det kan få genomslag på bred front.

    Se pantburksuppropet:

    http://www.namninsamling.com/Pantburksupprop

    SvaraRadera
  8. du gör dej mkt bra i Gomorron Sverige!

    SvaraRadera
  9. Rasmus! De kritiska menar att, som en naturlig del av globaliseringen, kommer interntionella kapitalintressen att i allt större utsräckning köpa upp mark i Brasilien och, vad mer, uppärtthålla låga löner och andra aavarter, ungefär som gästarbetarna/slavarbetarna har det när de jobbar i Sydeuropeiska tomatodlingar.

    Anonym 1: Svar på din fråga: ca 250 000 per år.

    Monica! Nej jag tycker inte alls att det är märkligt, och det gör nog inte du heller - tror att du var lätt ironisk...:-)

    Olle S: Självfallet är det en tidsperiod mellan det att man släpper ut koldioxid från ett träd till dess erästtningsträdet "vuxit upp" och kan suga åt sig samma kolatomer som det gamla trädet. Men, problemet med fossilar bränslen är ju att man, genom förbränning, kontinuerligt tillför nya kolatomer till atmosfären - nya i den bemärkelsen att de letat lagrade i jordskorpan i årmiljoner. Problemet är inte att oljan tar slut - problemt är att den inte tar slut fort nog!

    Charlotte: ta kontakt med mp genom www.mp.se så kanske de hakar på.

    Johan: Tack.

    SvaraRadera
  10. Andra gången jag försöker kommentera, ta bort om det blev en dubblett...

    Birger, du känner mig väl ganska bra vid det här laget...
    Jag kan inte säga att det var bitter ironi, jag är glad att katolska präster och biskopar går med i protestleden.

    Och så är det ju inte bara en miljöfråga i Brasilien utan också en rättvisefråga. Hänger som så ofta ihop.

    SvaraRadera
  11. Kongressen för de Green Party of England & Wales har precis antagit en nästan enhällig resolution mot biobränslen.


    Greens call for an end to Biofuels

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.