VAD SKA VI MED SAMHÄLLET TILL?

fredag 5 juli 2024

Vad tror européer om kriget i Ukraina?

Den som får sin världsbild genom att bara ta del av svenska medier kanske blev överraskad över hur EU-ländernas befolkning ser på kriget i Ukraina. Svenska medier - så upplever jag det - har valt att behandla kriget som om de ingår i det psykologiska försvaret och har anammat bilden av att Sveriges försvar börjar i Ukraina.

Utifrån det perspektivet har ord som "förhandling" och "vapenvila" beskrivits som något närmast förrädiskt. 

Så är det inte i andra länders helt dominerande medier, där förekommer ett mer realistiskt samtal snarare än den krigskultur som anammats i den svenska offentliga debatten. I svenska medier är freds- och konfliktforskare ett nästan helt uteslutet inslag. Forskare som lägger ett bredare synsätt på omvärlden - och som utgår från hur världen faktiskt ser ut - är i det närmaste bannlysta medan uniformsförsedda experter syns och hörs desto mer ensidigt.


VINNA KRIGET?
Tankesmedjan European Council for Foreign Relations (ECFR) har frågat 19 566 personer i 15 europeiska länder hur de tror att kriget kommer att sluta. 34 procent säger att det blir en kompromisslösning mellan Ukraina och Ryssland, medan 27 procent tror att Ukraina vinner kriget. Skulle siffrorna från Ukraina räknas bort så tror än färre att Ukraina vinner kriget. I Italien är det bara 8 procent som tror det. I Sverige är siffran 37 procent, vilket är näst högst av samtliga länder. Vilket lär bottna i svenska mediers beskrivning och de offentliga anklagelser som utdelas till alla som ens tar ordet förhandling i sin mun.

De som läser svenska medier - det vill säga vi i Sverige - är de som mest av alla anser att det är helt ok att sända egen trupp till kriget. Vilket troligen - det är i alla fall min uppfattning - härrör från att svenska medier anammat en krigskultur. 

Hela mätningen finns här, väl värd att ta del av för att bättre förstå hur det står till. Det ska bli intressant att se hur denna mätning hanteras i svenska medier.

Vad än folk tror och tycker så finns dock ett faktum: kriget skulle avslutas omedelbart om Ryssland drar sig tillbaka... Gör det.