VAD SKA VI MED SAMHÄLLET TILL?

söndag 21 juli 2024

MIN KULTURHISTORIA (2 AV 10)

DN har en serie med kulturskapare som får berätta om nio verk som påverkat dem. Serien går under rubriken Min kulturhistoria. Jag tänker inte vara sämre. Så här kommer en serie på 10 händelser/verk som påverkat mig.


Tutti Frutti. Brorsan kom hem med en konstig skiva. Jag var sju år. Vi hade bara stenkakor hemma. Jag ägde två stycken själv. Kalle Stropps födelsedag. Och Valpen där i fönstret med Alice Babs. Tutti Frutti var av annat virke.

Skivan var konstig, i något som hette vinyl. Kunde tappas utan att gå sönder. Omslaget bestod av en ung man som hojtade. Och tolv bokstäver. Fem lodrätt i rosa: ELVIS. Och sju horisontellt i grönt: PRESLEY. Brorsan la på skivan på sin nya gula ”resegrammofon”. Ut strömmade Tutti Frutti. Och världen blev sig aldrig lik.

Jag gick i första klass, andra terminen. Hemma kunde ingen engelska. Man kunde inte det på den tiden. Jag sökte i det lilla skolbiblioteket efter svar på vad tutti frutti kunde betyda. Letade i ett engelsk-lexikon. Orden fanns inte. Besvikelse.
A-bop-bop-a-loom-oma-lop-bop-boom fanns inte heller. Fröken Holmberg försökte förklara.

45 år senare skulle jag skriva en bok om Elvis och rockmusikens barndom och utifrån den göra en föreställning - som spelades 69 gånger - tillsammans med den engelske sångaren Fred Lane.