VAD SKA VI MED SAMHÄLLET TILL?

onsdag 31 juli 2024

Förändringar - varför förneka?

 

Statsminister Ulf Kristersson och oppositionsledaren Magdalena Andersson har betonat, efter
Natointrädet, att vardagen inte kommer att förändras för oss som bor i Sverige. Mer än att det inom olika geografiska områden kommer att bli vanligt med fler soldater - främst från USA och Storbritannien enligt statsministern. Jo, många soldater blir det förstås. Och SVT lyckades hitta affärsidkare som ser fram emot ökad försäljning.

Samtidigt hävdas allt oftare att de digitala angreppen på Sverige ökat efter inträdet i Nato, vilket onekligen innebär att vardagen förändrats och kommer att förändras. För alla som skall göra lumpen innebär också medlemskapet stora förändringar. Visserligen sas före inträdet att värnpliktiga inte skulle behöva kriga i andra länder, budskapet efter inträdet är mer svävande och alla vet att det riktiga svaret kommer inom kort: "Sverige försvaras vid Natos gräns och värnpliktigas uppgift är att försvara Sverige". Så klart. Varför man låtsades som något annat tidigare kan ju var och en fundera över.

Märkas kommer också att investeringar i infrastruktur kommer att omprioriteras. Tågförbindelser för medborgarna kommer att prioriteras ner till förmån för tågförbindelser för militärer och deras materiel. Rejäla satsningar i öst-västlig riktning är att vänta. Från Norge till svensk östkust.

Bullernivån kommer att förändras högst avsevärt genom de mer eller mindre kontinuerliga övningar som kommer att ske på svensk mark. Varför något sådant ska låtsas bort vet jag inte. Det är väl bara att säga som det är. De större övningarna kommer också att medföra ökande utsläpp av bland annat koldioxid, liksom det blir hårdare tryck på vattentäkter som Vättern som är övningsområde.

De stora skillnaderna kommer dock att märkas om det blir krig mellan Ryssland och Nato. Ingenting säger att Sverige, som alliansfritt, hade undkommit ett sådant krigsförlopp. Nu är det snarare så att ingenting säger att Sverige inte skulle bli indraget. Och därmed bli utsatt för missiler, bomber och piffiga drönarattacker.

Varför sägs det inte som det är? Sen kan man tycka att det är värt det. Eller inte. Men varför låtsas?