VAD SKA VI MED SAMHÄLLET TILL?

söndag 16 juni 2024

Tjolahopp, tjolahej... oj, vad vi lurar dej...

I någon sorts panik meddelas sedan en tid tillbaka ständigt på riksdagens hemsida att all makt utgår från folket.

 

I någon sorts panik meddelas sedan en tid tillbaka ständigt på riksdagens hemsida att all offentlig makt utgår från folket. Så är det sannerligen inte. 

För det första avgörs allt fler beslut av EU - det vill säga allt mer offentlig makt utgår från beslutsfattare som svenska väljare inte kan välja. Lite pittoreskt är att Marine Le Pens parti har fler platser i EU-parlamentet än Sverige har.

För det andra har allt fler beslut i realiteten överlämnats till det som lite fisförnämt kallas "marknad" men som i själva verket är en blå planekonomi där allt mer makt samlas i allt färre styrelserum eller hos enskilda ägare - i den sistnämnda skaran finns sådana som Amazons ägare, Jeff Bezos. Han som gör allt för att vi ska konsumera sönder planeten så fort som möjligt. 

Denne man, och ett antal andra ägare av de allra största bolagen, fick brev av den tidigare regeringen. Brevet avslutades med orden: "Vi är redo för business och står till er tjänst". Undertecknad av vice statsminister Isabella Lövin (MP), näringsminister Damberg (S) och energiminister Ibrahim Baylan (S).

Det behövs ingen Tidöregering för att bocka och buga inför de stora kapitalägarna - och i praktiken föra över allt mer makt till dem. I det här fallet bland annat, således, Amazons ägare som gör vad han kan för att vi ska konsumera sönder planeten så fort som möjligt.

En mer rättvisande slogan på riksdagens hemsida vore "All offentliga makt i Sverige utgår från folk och regeringar i en massa länder och allt mer av den ofantliga makten utgår från de globala jättebolagens ägarintressen." 

Att Isabella Lövin, som vice statsminister, skrev under det där brevet till jättarna var ett skäl till att jag inte personröstade på henne inför EU-valet trots hennes absoluta kompetens i fiskefrågor och hennes insats för dessa när hon satt i parlamentet första gången. Nu hoppas jag att hon återgår till arbetet med fiskepolitik, för den har försämrats sedan hon lämnade EU-parlamentet sedan sist. Så nog behövs hon där! Gott så. De andra två på bilden ovan ger jag inte ett vitten för.
 

PS! Nu är det inte första gången riksdagens hemsida far med osanning. När riksdagen, regeringen och  kungahuset meddelade att vi för några år sedan skulle fira "100-årdagen av allmän och lika rösträtt" så var det en grov lögn. Först 1945 fick de som erhöll socialbidrag (det var mest ensamstående mammor). Och först 1959 fick romer bosatta i Sverige rösträtt.

Det som infördes var således en rasistisk klasslagstiftning. Men se det ville vare sig riksdag, regering eller kungahus låtsas om. Främst socialdemokraterna och liberalerna tog på sig äran av "allmän och lika rösträtt". Hade ju varit pinsamt att fira införandet av en rasistiskt anfrätt klasslag.