VAD SKA VI MED SAMHÄLLET TILL?

måndag 10 juni 2024

Hälften röstade inte alls - sämsta valdeltagandet någonsin

Egentligen är det ju skrämmande. Valdeltagandet i Sverige sjönk. Från drygt 55 procent till bara dryga 50 procent. Hälften röstade således inte. 

Ett demokratiskt fiasko kan man nog hävda. Och en signal som borde få många att fundera.
Ändå verkade lyckan stor hos de flesta partier. 
 
Sanningen är således att när Liberalerna fick drygt 4 procent i valet så var det bara drygt 2 procent av alla med rätt att rösta som röstade på dem. 
 
När Socialdemokraterna för första gången fick högre valresultat än förra gången så var det i själva verket färre som röstade på dom. 
 
När Daniel Helldén - som onekligen hade mycket att glädja sig åt - nästan euforiskt meddelade att väljarna vill ha en stark klimatpolitik så är det i själva verket mindre än 7 procent av de med röstsedel som gav den signalen. Symbolvärdet i att MP blev större än SD är förstås ett rejält skäl till glädjeyran. Och att partiet fick behålla sina tre mandat. Gott så.

Smolk i den gröna glädjebägaren är nog att bara 43 procent av de som röstade på MP i EU-valet säger sig rösta likadant i riksdagsvalet - det är det lägsta antalet av samtliga partier. Amanda och Daniel har ett stort jobb framför sig - å andra sidan har de nog större förutsättningar att lyckas än tidigare språkrörspar.
 
Men, som sagt, när valresultatet sjunkit så dramatiskt så finns anledning för politiker att fundera på en hel del. Allt mer beslut som påverkar våra liv tas i EU som samtidigt har allt mindre förankring bland medborgarna. Sånt kan sluta med ren katastrof. 
 
Glädjen som utspelades på nästan alla valvakor bör nog leda till viss baksmälla när de längre tankarna hunnit ifatt firarna.
 
Ingenting blev bättre av att extremhögern inom EU fick framåt, inte minst i de stora länderna som i realiteten har mest makt inom unionen.


BILDEN: Valvaka på okänt parti.

 PS!
För övrigt skulle jag vilja påminna SVT:s kommentatorer som flera gånger hävdade att alla länder i Europa röstade att så inte var fallet. Hört talas om Norge, Schweiz och en del andra?