VAD SKA VI MED SAMHÄLLET TILL?

onsdag 5 juni 2024

Att rösta i EU-valet är bekymmersamt - debatt borde föras mellan gruppledarna som har den realla makten.


Lyssnade på radiodebatt mellan de olika riksdagspartiernas första namn inför valet till EU. Förutom att några verkade hysteriska (kanske beroende på opinionsläget) så blir en sådan här debatt på många sätt konstig, missvisande och delvis faktiskt manipulativ.

De svenska politikerna i EU-parlamentet är 21 stycken. Av de 720 som skall sitta i parlamentet efter valet. De 21 svenskarna kan låta som om de hade inflytande och makt, men makten ligger hos de grupper där de ingår. Det mest rättvisande vore att gruppledarna debatterar, då - och först då - får svenska väljare klart för sig vad det är som gäller i realiteten. Gruppvalet är viktigt.

De 21 personer som vi ska välja bland utgör en mindre skara än vad till exempel extremhögerpartiet Nationell Samling (Marine Le Pens parti) utgör. De 21 svenskarna utgör brödsmulor i EU-sammanhang. Visst kan de vara med att påverka, men marginellt. Trots att det inte låter så i debatterna. Få lyckas - genom kompetens, partitillhörighet, social begåvning eller lite korruption - ta sig fram till en position där reellt inflytande av någon större art är möjlig.

Därför vore det mer demokratiskt rimligt att gruppledarna för de olika grupperna fick större utrymme i den svenska EU-debatten. Nu är det som om vi inför ett riksdagsval aldrig skulle få höra partiledarna debattera utan enbart toppnamnen på den valsedel som gäller för just den regionen. Med den skillnaden att toppnamnet på de svenska riksdagslistorna inte pratar så mycket om vad de själva anser utan om vad partiet anser. 

EU-konstruktionen är besvärlig på många sätt. Visst skulle många i Sverige bli förfärade över om de fick höra gruppledarna debattera, men det vore ärligare. 

Här är de tunga namnen som debatterar... grattis om du känner igen någon.

Själv röstar jag på det gröna partiet, av flera anledningar. Dels därför att den gröna gruppen, om den blir tillräckligt stor, kan bli maktfaktor istället för att extremhögern blir avgörande i en radda frågor.

Samtidigt vet jag mycket väl att jag inte har samma uppfattning som den gröna gruppen har i ett antal frågor. Men vid balanserade av för- och nackdelar är valet ändå givet. Klimat- och miljöfrågor är avgörande. Liksom kampen för ökad transparens och mänskliga rättigheter. Där är gröna gruppen den helt överlägset mest trovärdiga. Trots allt. Skickliga är dessutom samtliga toppnamn på Miljöpartiets valsedel.