VAD SKA VI MED SAMHÄLLET TILL?

fredag 24 mars 2023

Vet du om att...

 ... Sverige numera anser det strategiskt vara helt rimligt att först använda kärnvapen? Det är nämligen innehållet i det riksdagsbeslut som togs i veckan då en majoritet bestående av S, SD, M, KD, C och L godkände Natoansökan. I Natos strategi finns principen att kunna inleda ett kärnvapenkrig.

Från att varit ett land som i ett halvt sekel motverkat kärnvapen är vi nu ett av de länder som inte skriver på FN:s konvention om förbud mot kärnvapen.

Mest arrogant i riksdagens plenisal var den förre försvarsministern Peter Hultqvist som demonstrativt vände sig bort från talarstolen när kritiker i form av miljöpartisten beskrev kärnvapenfrågan.

Plenisalen var i övrigt ganska tom, ett av det mest avgörande besluten debatterades i ett parlament där ledamöterna inte ens tog sig tid att medverka.

Den levande demokratin är inte så levande... Vilket även flera remissinstanser anser - bland annat har Utrikespolitiska institutet påtalat att konsekvenserna av medlemskapet inte har analyserats tillräckligt.

Hela riksdagsdebatten blev några notiser i medier. Samtidigt som vi bugar inför Erdoğan, kryper och krälar med en statsminister som slirar alltmer i frågor som rör rättssamhällets grunder.

Vi sitter verkligen på ett sluttande plan.