VAD SKA VI MED SAMHÄLLET TILL?

söndag 5 mars 2023

5 x 71 och 7 x 71

Det gäller att suga ut det man kan innan det är över... Tycks poddare anse och förvandlar sina poddar till
evenemang där trånande lyssnare får se figurerna i helfigur sittande i soffor och prata.

För 530 spänn kan man se Kalle Lind, numer även känd från På Spåret, småprata med några andra om sådant som ingår i podden Snedtänkt.

Och så har vi Olof Lundh som är på turné med sin podd. Den långe mannen, som börjar alla svar på samma sätt, kan man beskåda för jämförelsevis magra 350 kronor.

Förr i tiden kunde folket bjudas in för att titta på när fint folk åt. Nu när kändisar sitter och småpratar i var sin fotölj.  

Dom går också att lyssna på. I sina poddar. Kalle och hans snetänkande på SR Play. Och Olof på Fotbollskanalen. Själv lyssnar jag på båda titt som tätt.

Titta på dom behöver jag inte, under mina år i politiken fick jag - vare sig jag ville eller inte - titt som tätt betrakta kändisar i olika faser, dom är som vanligt folk fast ibland mer dryga, men förvånande ofta ganska tillbakadragna, rent av blyga. 

Och om jag nu ska vara helt ärlig och öppen: några av de mest korkade var faktiskt... nej, så öppen ska jag inte vara. 

Själv ska jag den 8 mars prata live på Sara Kulturhus i Skellefteå. På denna kvinnodag skall det talas om Elin Wägner. Kultur som är gratis. Å andra sidan är min ersättning nog betydligt mindre än herrar Lind och Lunds småpratande.

Vilket jag finner rimligt, eftersom jag har medborgarlön i botten i form av pension som till sin storlek är ett exakt genomsnitt av svenska pensioner med dagsinkomst betydligt större än en ukrainare, som inte har egna slantar, ska leva på i Sverige. 

71 kronor om dan. En och en kvarts  semla. Eller en latte på stan. Eller att få se Kalle Lind live i en dryg kvart.