VAD SKA VI MED SAMHÄLLET TILL?

fredag 7 oktober 2022

Erika har vaknat upp och ser med båda ögonen...

Klicka och lyssna...
Så har då Erika Bjerström vaknat upp ur sin klimatslummer... Plötsligt inser hon att klimatkrisen inte kan lösas bara genom att industrin lägger om.Vi medborgare har ett ansvar. Den tanken har ju inte minst vänsterfolk velat bortse från.

På den andra sidan står borgare som anser att det är just individen som har ansvar. Båda sidor smiter undan utifrån sina ideologiska plattformar. Som grön inser jag att det är såväl politiken/näringslivet som medborgarna som har ansvar.

Jag har varit fly förbannad på Erika för den legitimering av hon bidragit till för att medborgarna/individerna skall kunna finna argument för att leva som vanligt istället för att inse vad det handlar om.

Nu meddelar hon äntligen: "Jag har i flera analyser genom åren lyft att klimatkrisen inte kan lösas på individnivå. Att det är fel att ”privatisera” klimatkrisen , att prata om flygskam. Men jag börjar inse att jag haft fel. Industrier har fortfarande stort ansvar och den gröna omställningen pågår. Men utan större engagemang från privatpersoner är vi chanslösa."

Det tog tid innan hon kom dit. Därmed är hon, som en av Sveriges viktigaste klimatinformatörer, varit medansvarig för att det är som illa som det är. Jag avser inte att förlåta henne.

Hon skriver och säger:

"De av oss svenskar som har en månadslön på över 32 000 kronor tillhör jordens rikaste tio procent som står för 52 procent av utsläppen. 

Vi ligger globalt sett mycket högt när det gäller koldioxidavtryck per capita, nio ton CO2e per person (enligt Naturvårdsverkets beräkningar) mot det globala sex ton per person, strax efter medborgare i USA och Gulf-staterna, enligt Världsbanken.

De inte så smickrande siffrorna för oss svenskar har blivit synliga eftersom man numera räknar in så kallade konsumtionsbaserade utsläpp  som leder till utsläpp utomlands, som våra flygresor och vad vi importerar."

Problemet för Erika och andra är att vi är många som länge utgått från de konsumtionsbaserade utsläppen. Men det har inte varit bekvämt, för det medför att vi pläderar för ändrad livsstil. Något varenda partiledare vägrat att göra i partiledardebatt efter partiledardebatt.
 

Forskarna pekar på att vi gärna lurar oss själva. Vi - i bemärkelsen de flesta av oss i egenskap av befolkning - gör gärna uppoffringar med låg personlig kostnad, som att köpa ekologisk gurka eller sopsortera.

Erika skriver; "Men vi vill inte avstå från flygresan utomlands eller byta ner oss och bo mindre för att spara el. Vi saknar kunskap om hur stora utsläpp vi genererar, hur många vet om att man behöver sopsortera i tjugo år för att spara in en resa till Thailand?"

Senaste månaden har flygandet ökat, meddelar Ekonomiekot. Man presenterar det som något positivt för ekonomin. Och har därmed inte begripet vad ordet betyder.