VAD SKA VI MED SAMHÄLLET TILL?

onsdag 13 juli 2022

My name is Webb, James Webb.

Gomorron! Ni som brukar titta in i arla morgonstund kanske undrat vad som hänt... Sov länge, ägnade
natten åt att dyka ner i senaste kunskapen om universum. Inspirerad av de igår presenterade bilderna från James Webb-teleskopet.

Historia är kul. Historia kan också vara magiskt. 

När vi via James Webb-teleskopet kikat ut i rymden ser vi ju bakåt i tiden. Det tar 1,3 sekunder för ljuset från månen att nå jorden. När vi kikar på månen ser vi den således som den såg ut för 1,3 sekunder sedan. Kikar vi på solen så ser vi den såg ut för drygt 8 minuter sedan.  Andromedagalaxen ser vi som den såg ut för nästan 3 miljoner år sedan. 

Och när jag tittar ner på mina fötter så ser jag dem som de såg ut för en liten stund sedan...

De mest avlägsna galaxerna på bilden ser vi som de såg ut för cirkus 13 miljarder år sedan, vilket var straxt före det som vetenskapen tror inträffade vid "Big bang", som sägs inträffat för 13,8 miljarder år sedan. 

Tittar ut i kosmos och konstaterar att vi människor är väldigt små i vårt lilla hem, som vi håller på att totalkvadda på grund av girighet och vanlig sketen dumhet. Citerar mig själv  - jaja, det är inte det snyggaste men tanken är att du ska länka vidare... - från det "Sommarprogram" som släpptes förra veckan:

"Vi kan samla varenda förhandlingsdelegation som finns men bör likt förbannat inte försöka förhandla med de planetära processer som gjort just vårt lilla klot i universum beboeligt för kolbaserade varelser som oss.
Vi kan skapa ekonomiska teorier, uppfinna finansiella instrument och låta bonden få en fru i teve hur mycket hen vill, men fattar vi inte att allt detta förutsätter respekt, varsamhet och ödmjukhet inför grundförutsättningarna för livet på vårt hem i universum så borde vi åtminstone inte kalla oss homosapiens. Den visa människan.
Därmed inte sagt att bonden inte skall få en fru eller man i teve om hen så önskar."

Programmet finns här: