VAD SKA VI MED SAMHÄLLET TILL?

torsdag 28 april 2022

Tankar längre än pipan på en AK4: Läs!

Hon skriver att det är den viktigaste text hon skrivit. Frida Stranne forskare knuten till Svenska institutet för Nordamerikastudier (SINAS) vid Uppsala universitet och tidigare bland annat Svenska Dagbladets USA-expert.

Men det är inte bara den viktigaste text hon skrivit, det är en av de viktigaste texter som skrivits under den tid som Rysslands brutala, avskyvärda och mördande krig pågått. 
 
Har du minsta lilla uns av vilja att begripa sammanhang som så sällan beskrivs och analyseras så läs texten. I just Sverige är den ovanlig. Risken finns att du - av olika anledningar allt efter tycke och smak - blir förbannad när du läser artikeln. Men också upplyst. 
 
Frida Stranne skriver: 
 
"Rysslands krig mot Ukraina är vettvilligt och fruktansvärt. Precis som alla krig leder det oss rätt in i ett nytt mörker och förlamar oss som mänsklighet. Men om vi vill skapa en mer stabil värld och minska konfliktytorna måste vi både zooma ut och se hela bilden och ta oss en djup titt i spegeln. Då kommer vi upptäcka hur världens aktörer är sammanflätade i en väv där de agerar och reagerar på varandras handlingar. I den är vi inte fria från skuld utan en del av problemet. Om vi inte ser det, vinner vi inget krig och i synnerhet ingen fred."
 
Just så. I en tid när vi talar mer om krig än om fred, mer om upprustning än om nedrustning, mer om skapande av nya konfliktzoner än konfliktlösande behövs tankar längre än pipan på en AK4.
 
Läs här: