VAD SKA VI MED SAMHÄLLET TILL?

onsdag 13 april 2022

Lokalblaskan...

Egentligen var det inte så länge sedan som den som ville prenumerera på lokaltidningen gick till damen på lokalredaktionen och hon antecknade i en liten bok sedan hon tagit emot några sedlar...

Nu meddelas följande för den som, motvilligt, vill prenumerera:

"Vilka kan vi komma att dela din information till? 

Vi behandlar och delar med oss av dina uppgifter först och främst till våra dotterbolag. 

Utöver detta kan vi lämna ut dina personuppgifter till andra bolag inom vår koncern, våra anställda och konsulter, våra leverantörer av IT-tjänster, datasystem samt finansiella och juridiska tjänster, banker, försäkringsbolag och till myndigheter och andra offentliga organ."

Lokaltidningen är en del av det globala nätverket som suger i sig så mycket som möjligt om medborgarna som bara har en enda liten avsikt med sin prenumeration: få läsa om vad som händer lokalt.

De konsulter man delar din uppgifter med är konsulter som säljer vidare, leverantören av IT-tjänster försöker komma åt ditt minsta klickande, de finansiella tjänstebolagen letar så långt ner de kan i dina fickor och offentliga organ försöker får reda på så mycket som möjligt utan att låtsas som om vi lever i Storebrorssamhället där stat och kapital har gemensamt intresse av allt som är du. Nja, inte allt, inte din integritet - men allt som lövar av dig.

En gång i tiden motionerade MP om att bibliotek inte skulle få digitalisera vad medborgarna lånade för böcker eftersom det skulle kunna samköras med allt möjligt annat för att löva av dig... Nu är du avlövad bara du prenumererar på lokalblaskan.

Damen på lokalredaktionen som tog emot sedlarna är död. Och demokratins innersta väsens krav på medborgarens integritet? Dött.

Men smidigt är det i alla fall. För smidighet, som vi märker, säljer vi ut det som vi inte märker. Hej och hå.