VAD SKA VI MED SAMHÄLLET TILL?

torsdag 17 mars 2022

Hemvärn och 70 Plus.

Den som är över 70 år är befriad från totalförsvarsplikt. Jag är över 70 år. Och är "befriad". Eller satt på undantag, Hur man nu ser på det.

Hur som helst, jag är inte tillräknelig, Vilket känns konstigt eftersom jag mår bättre än under andra tider i livet och är betydligt smartare nu än då jag gjorde lumpen. 

Då, när jag låg i lumpen, var jag uttagen till underbefälsutbildning. Hade en mycket begränsad livserfarenhet och ytlig världsbild.

Till det genomtänkta ska dock sägas att jag vägrade skjuta på pappfigurer med ansikten som, med en klart rasistisk underton, var utpräglat slaviska.

Förmodligen hade jag vägrat skjuta på vilken människoavbild som helst. En vanlig måltavla var okej, men inte pappfigurer. På frågan om jag var pacifist svarade jag nej. Helt sant. Har aldrig identifierat mig som pacifist. Däremot var - och är - jag strikt för icke-våld. 

Placerades om och ägnade lumpen åt kryptering. Av hemliga meddelanden och överstens inköpslistor inför helgen.

Vi som ägnade oss åt hemliga krypton ansågs som speciell personal och fick bo i egna rum i en villa, slapp marschera och fick högvis med lunch- och middagskuponger att använda på ortens krog. Överskottet på kuponger användes bland annat till att köpa tårtkartonger fyllda med maffiga räkmackor till kompisar. 

Som politiker hade jag glädjen att få delta i beslutet att lägga ner regementet där jag hade min huvudsakliga placering.

Hade jag idag varit under 70 år så hade jag nog sökt in i hemvärnet. Främsta skälet hade varit att motverka dominans av högerstinna figurer som älskar vapen och har en romantiserad syn på våld och militarism.

Finns sådana inslag? Fördomar? Nja, utredningar har gjorts under årens lopp ger visst underlag för sådana föreställningar. 

Det är inte att bara ansöka till Hemvärnet. Det krävs godkännande. Den sökande ska vara "lojal med Sverige" och kunna "betros med vapen". Så det blir en del intervjuer, ibland i den sökandes hem. Att ge en god bild av sig själv är ju inte så svårt - däremot är det svårt att dölja eventuell skit som skrivits på sociala medier.

En snabb koll i en vidare vänkrets (där ordet vän inte innebär så mycket mer än i betydelsen känner till dig) tyder på att det nog inte skadar med fler som i grunden är skeptiska till våld, som försvarar biologisk mångfald även om sådan ska inbegripa varg, som inte dömer människor utifrån föreställningar om "hur de som kommer därifrån" är.

Men, det ska sägas, så illa som det en gång varit är det nog inte alls. Hemvärn som förgiftas med nazister, rasister och sådana som mest gillar tanken på att ha tillgång till vapen är inte särskilt konstruktivt... Historien har en hel del att förtälja om sådant.

För att inte gå för nära nutid kan ju hänvisas till figurer i nazistiska Nordiska Rikspartiet som engagerade sig på temat "lojala med Sverige" utifrån ett allt annat än rimligt perspektiv.

Nåja, nu är jag 70 Plus och inte tillräknelig så jag kan inte göra något åt saken genom att delta i ett försök att balansera det jag inbillar mig lätt hamnar i obalans. Som ung och tillräknelig för försvaret hade jag väl uttrycket det ungefär så här: "Det är inte bra med för många stridspittar". Numera uttrycket jag mig inte så. Förstås. 

För övrigt vore det kul att grotta ner sig i dagens krypteringsvarianter. Och hur lätt AI skulle avslöja varje uns av innehåll i överstens inköpslista. När det begav sig fanns ibland hummer med.  Vilket jag vid något tillfälle manipulerade till krabba.