VAD SKA VI MED SAMHÄLLET TILL?

onsdag 5 augusti 2020

Tre Byttor, Jonas Gardell och Amanda Lind

Jonas Gardell är en av dem som anser att kulturminister AmandaLind "måste avgå". Skälet är att kulturevenemang, med den lagstiftning som finns, kommit att underställas hårdare coronakrav än krogar, badstränder och sådant som varuhus.

Med tanke på att 185 000 operationer ställts in - allt från njurbyten och cancer till höftleder som håller på att knäcka människor - hade det kanske varit än mer angeläget att ifrågasätta de andra ministrarna som accepterar människohopar på krogar, badstränder och shoppinggallerior. Kan man ju tycka. Jag gjorde just det.

Skulle en andra våg komma på grund av nonchalans med påföljande smittspridning så lär sjukvården gå på knäna. Vårdkön, vad gäller operationer, är redan lika stor som det antal som i nöjes- och kultursfären fått färre uppdrag. Risken finns att det blir 100 000 ytterligare inställda operationer. Därav känns oviljan att skärpa sig ganska infam, rent av djupt osolidarisk.

Visst vore det trevligt om vi kunde hålla två bollar i luften samtidigt i debatten. Nyss skulle vi på alla sätt värna sjukvårdens personal, nu tycks det mindre viktigt. Vinden vänder fort. Debatterna är dagsländor. Logiken i dessa är lika förunderlig som i det regelverk som gör att en inträdande musiker, poet eller författare på en scen på en krog anses smittsammare än om scenen bestod av bord för matgäster. I det må Gardell ha rätt.

 Här är det en rejält smittsam konsert på Tre Byttor. Målning av Wilhelm Wallander.