VAD SKA VI MED SAMHÄLLET TILL?

söndag 2 augusti 2020

Storförlust och storvinst

Scania, lastbilstillverkaren, har drabbats av försäljningsnedgång med 39 procent och ordernedgången uppgår till 38 procent det senaste kvartalet. Hela omsättningen för hela koncernen, som kontrolleras av Volkswagen. Detta målas ut som en katastrof.

Men är ju faktiskt - om man ser på världen ur ett hållbarhetsperspektiv - riktigt bra. Att ständigt transportera mer varor kors och tvärs över Europa - de säljer mest i Europa - är negativt ur miljö- naturresurs- och klimatperspektiv.

För börsvärde är det illa. En del börser dras ner. Den döda ekonomin - den som inte har med den reella verkligheten att göra - drabbas. Den levande ekonomin tar snarare ett litet glädjehopp.

Så absurt förhåller det sig. Den döda ekonomin, siffrorna på konton. Den levande ekonomin, miljön och naturens förmåga att ge oss förutsättningar att bygga goda samhällen.

Hur vore det om något nyhetsinslag i någon tidning eller någon kanal i public service ägnade detta en gemensam tanke. Istället för att behandla den döda ekonomin och börsen för sig. Och miljö, klimat och livsförutsättningar för sig. Med olika journalister, olika redaktioner, olika delintressen kommer vare sig media, politiker eller opinionen att förstå världen. Men det är kanske det som är meningen...?

Förstår vi världen och hur händelser hänger ihop avslöjas att kejsaren som ropar på ständig ekonomisk tillväxt är naken, bisarr och livsfarlig.

Dessutom, som vi tillväxtkritiker sagt i årtionden: det går inte att upprätthålla ekonomisk tillväxt i längden - därför måste vi skapa samhällsstrukturer och system som inte är beroende av ekonomisk tillväxt för att fungera. Pandemin visar hur rätt vi haft.