VAD SKA VI MED SAMHÄLLET TILL?

fredag 27 mars 2020

Omtanke, omstart, omställning

KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT KOMMA TILL HELA ARTIKELN.

En ganska kvalificerad gissning är att det är få personer i Sverige som lider brist på kläder, skor, solglasögon, hemelektronik och bilar.

Ändå är det som kallas "ekonomi" beroende av att vi alla köper mer av sådant vi inte lider brist på. Medan luften, haven och planeten i stort mår bättre av att vi inte producerar och konsumerar lika mycket. Således: när systemet vi byggt upp krackelerar så lever allt sådant vi verkligen är beroende av upp…

Borde inte många börja fundera på detta? Just nu tycks alla tvärtom tala om återgå till det som var före Corona. I stället för att fundera på hur vi kan bygga upp nya system, strukturer och normer. Är inte detta tragikomiskt? Eller kanske bara tragiskt. Vilken möjlighet vi har till omtanke, omstart, omställning!

I min nya bok ”Vad ska vi ha samhället till?” hävdar jag att den tid vi lever i borde kallas econocen, ekonomismens tidsålder snarare än antropocen, människans tidsålder.

Varför? Därför att vi är fångar ett ett system som styr vårt tänkande, låtande och handlande. Och som gör oss mindre än vi är. Vi reduceras till kuggar i ett hjul. Det var inte så vare sig Marx eller liberalernas John Stuart Mill tänkte sig att det skulle bli.
Lika lite som konservativa tänkare. En av dem hette Staffan Burenstam-Linder. Han var vice ordförande i Moderaterna och rektor på Handelshögskolan. Så här skrev han i boken ”Den rastlösa välfärdsmänniskan”:
"En ny form av ekonomiskt slaveri, som inte längre bottnar i kampen för ekonomiskt överlevnad utan i en tillväxtmani som ibland, i de bokförda expansionsökningarnas namn, tvingar oss att fördela våra ekonomiska resurser, inklusive tiden, destruktivt – så att vi raserar sådana naturliga grundvalar för vår existens som luft, vatten, jord, naturskönhet och vår egen arvsmassa". 

Så, låt mig konstatera, att alla från Löfven till Kristersson och Busch kan luta sig tilbaka och hänvisa till sina gamla ideologer och säga: Dags för omtanke, omstart, omställning! Men, så för i h-e, gör det!
Om liberaler dessutom lär sig begripa att det är en oändlig skillnad på frihet för människor och frihet för kapital vore mycket vunnet. Om liberaler dessutom förstod att medborgarperspektiv passar så mycket bättre inom vissa sektorer än kundperspektiv så vore mer vunnet.
Och om alla socialister lär sig förstå att jämlikhet inte alls är detsamma som likhet så är ännu mer vunnet - myller och mångfald är en styrka i naturen såväl som i kultur och näringsliv. Och de konservativa kan ju fundera på varför de numera inte förstår att det mest konservativa som finns är att värna planeten och den biologiska mångfalden.

Birger Schlaug, tidigare språkrör MP, numera fristående debattör och föreläsare som i maj utkommer med boken ”Vad ska vi ha samhället till?”