VAD SKA VI MED SAMHÄLLET TILL?

onsdag 10 april 2019

Retorik kanske inte bästa gren för hedersdoktorn

Säga vad man vill, men en del lever i sin egen värld och ställer till det så gott de kan. Christian W Jansson är ordförande i Postnord, ni vet det där företaget som Maud Olofsson skapade tillsammans med danskarna och som utgjorde en av de katastrofala affärer hon lyckades göra som näringsminister - den andra var Nuon.Hur som helst: Christian W Jansson meddelade igår att Postnord gör medborgarna lyckliga eftersom många paket kommer fram och att han inte känner till att bolaget har problem. Trots att den svenska delen tvingas betala miljarder till den danska efter Olofssons affär.

Christian W Jansson har inte direkt näsa för retorik. Men har fått sin näsa avgjuten - nr 136 i Lunds Universitets näsotek. Han har bland annat skänkt 25 miljoner till en professur i just retorik i just det universitetet men lär inte själv gått någon kurs därstädes ty retoriken om Postnord är darrig.

Christian W Jansson har en del pengar samlade - bland annat från vinster från bolaget Min Doktor (som är illa sedd ägare av bland annat vårdcentralen i Vingåker - där läkare meddelar patienter att "vill du ha något mer, receptblocket är framme" - från vilken bolaget slussar skattepengar till egna fickor vilket är principen också för deras tjänster inom den telefon-rådgivning de brandskattar landstingen med, gärna genom snabba samtal och remiss till landstingen...).

Men goda vinster även från sådant som VD-skap i Svenk Handel, pakettunga Ellos och kuverttillverkare Bong har bidragit till förmågan att bli det som så fint kalls filantrop.

Naturligtvis har han, efter gåvor till Lunds universitet, blivit utsedd till hedersdoktor där. Hur det är ställd med hedern hos doktorerna i Min Doktor kan diskuteras. Men, livet går vidare för många som haft kontakt med Min Doktor, och många paket kommer fram. Så vad klagas det på?

Och minsann: Maud Olofssons parti fick bättre resultat efter det omval i Falun som blev följden av att Postnord slarvat bort en säck med röster. (Som tack för att ha skadat statligt ägda företag som Posten och Vattenfall erhöll Olofsson en rad tunga styrelseposter inom det privata näringslivet efter sin avgång som näringsminister.)

Tack för idag, slut för idag. Nästan.

PS! Brevlådor skall inte tömmas på söndagar i fortsättningen. En av de andra brevutkörarfirmorna som kör ut brev meddelade för några år sedan att man av miljöskäl bara kör ut brev varannan dag... En tanke kunde ju förstås vara att den sinande brevskörden kördes ut av ett företag vars uppdrag skulle kunna vara något så omodernt som att serva medborgarna.

Sådant kallas medborgarperspektiv och har en annan innebörd än det som kallas marknadsperspektiv efter det att begreppet marknad numera reducerats till att betyda bolags marknad, inte människors. Så vi lever inte så mycket i en marknadsekonomi, i den äldre betydelsen av marknad, utan i en bolagsekonomi. Som är synnerligen inkompetent då det gäller sådant som männsikor, men som kan leverera recept och skapa hedersdoktorer.