Birger, vilka konkreta förslag har DU med tanke på situationen i Sverige senaste veckorna. Exempelvis med tanke på migrationsministerns och generaldirektörens presskonferens i lördags?
Jonas, för det första menar jag att nästa års finansiering av hjälpen till människor som flyr bör ske genom en progressiv solidaritetsskatt på inkomster över genomsnittet - det är viktigt för att markera att det är vi som tjänar hyggligt eller mycket bra faktiskt kan avstå en del. Jag skrev om det bland annat här, längst ner: http://schlaug.blogspot.se/2015/09/funderingar-kring-det-har-med.html
Jag tror också att vi bör - vilket jag tjatat om i åratal utan koppling till människor på flykt - förändra skattesystemet så att de grundavdraget höjs rejält, det vill säga att man kan få ut lika mycket pengar netto även om man tar ett jobb med lägre lön, vilket gynnar dels de ungdomar som söker sina första jobb, dels nyanlända som söker sina första jobb i Sverige.. Detta är en åtgärd som jag bland annat skrivit om med tanke på den mängd klimatflyktingar som kommer att knacka på dörren om några år.
Vidare bör skatten på arbete minskas på ett sätt till, vilket jag också har tjatat om i åratal: arbetsgivaravgifter, som är en skatt på just arbetstid, bör ersättas med en annan produktionsskatt som inte tar hänsyn till huruvida produktionen sker med hjälp av människor, robotar eller hybrider. Det innebär att produktionen blir beskattad som idag, men att arbete blir billigare genom den lägre beskattningen. Vilket gynnar allt från kultur och reparation till skola, vård och omsorg. Detta skrev jag bland annat om på DN Debatt för ett tag sedan: http://www.dn.se/debatt/framtidens-valfard-kraver-ett-helt-nytt-skattesystem/
I övrigt har vi att leva upp till de internationella åtaganden vi har när det gäller asylrätt. De praktiska svårigheterna ökar, och Sverige måste fortsätta att tillsammans med andra länder sätta tryck på det som försöker komma undan sitt ansvar på olika sätt. Världen ser för jävlig ut, och människor knackar på dörren. Jag kan tänka mig att en diskussion kommer upp som bland annat innebär att anhöriginvandringen kan komma att skärpas.
För övrigt hade det varit ganska befriande att själv fått vara politiker just nu, om inte annat hade man haft tillgång till en massa fakta (antar jag) som förmodligen just nu överskuggas av alla möjliga rykten och lösa antaganden. Hur man tänker sig det hela när de snart aktuella lokalerna för akuta massförläggningar blir bristvara vet jag inte. (Den som sitter mitt i beslutsprocesserna brukar faktiskt veta mer än de som sitter utanför tror.) Och det känns frustrerande för en i grunden politiskt intresserad figur som mig. Har du själv någon idé om hur vi skall lösa det här utan att bryta mot asylrätt etc? (Vi kanske är helt oense om Sveriges politik hittills, men det är ju i det akuta läget faktiskt ointressant: frågan som gäller nu är ju rent praktiskt, hur hanterar vi effekterna av mardrömskriget i Syrien??)
Min egen grundsyn - så att du förstår hur vad jag utgår från - är att man inte kan göra mycket åt var man blir född, var man växer upp och därmed kan bli utsatt för (krig,fattigdom, naturkatastrofer, översvämningar, extremtorka, röda khmerer eller något annat. Jag uppfattar att jag haft tur som fötts där jag fötts, fått chansen att leva ett bra liv. Medan andra har drabbats av en massa som vi som - oftast utan egen förtjänst - fått som grundförutsättning. Det är nog huvudskälet till att jag stött och stöder tanken på en humanistisk syn på människor på flykt, såväl vad gäller bistånd som asylrätt.
Asylrättens mynt har väl även en baksida: hemvändandet. Undrar om man kommer lyckas bra med att "vädja fram" hemvändanden, som det pratas om politiskt? Vissa utspel ger nästan nästan intrycket att man anser att upprätthållande av lag & ordning är lika med "svartklätt gestapo som jagar asylanter"? Dock hör man ingen "kvidande gråt" i media när svenska medborgare döms för att ha brutit mot lagen. Är det 2 tumstockar som används?
"Minns ni" Ja vi minns väl valda delar dvs. dem vi vill minnas. De talar vi länge och gott om. I övrigt är minnet kort.
Gillar tanken på en progressiv solidaritetsskatt. Men för vem/vilka ska den gälla? I ett akut läge, duger det då att minska på biståndet, för att i stället kunna bekosta flyktingmottagandet här i Sverige? Bör inte tanken omfatta fler, ja t.om. alla? Vad har hänt med alla ska med?
Hjälp på plats och hjälp här hemma, gäller tydligen olika, beroende på vem man är. Är man fattig EU migrant från Rumänien eller Bulgarien, så gäller nu hjälp på plats. Ge inte pengar till tiggarna. Regeringen minns inte? Antiziganism är det något nytt? Så frågan uppstår, ska solidaritetsskatten gälla även dem?
Anonym undrar om vi står utanför EU:s planer. Givetvis inte. Man planerar nu för fler flyktingläger. Det därför att man äntligen, ser och förstår att det behövs. Om människor lämnar dessa, för att ta sig till Europa, även om de har fått en tillfällig trygg fristad, är de då ekonomiska flyktingar som romerna? Om inte vad skiljer?
Sedan så undrar jag vilken naturlag säger, att man kan äga mark? Romerna får inte bosätta sig, på någon annans privata mark sägs det. Mycket märkligt resonemang! för vi äger ingenting. Allt är till låns. Så det resonemanget faller på sin egen orimlighet.
Om vi minns, så glömmer vi nu inte romerna. Inte heller de funktionshindrade, sjuka och "svaga" i flyktinglägren. Säg den som orkar arbeta sju dagar i veckan, som EU migranterna och som lön blir bespottad för, att man ärligt tigger och inte stjäl. Progressiv skatt! Ta från de rika, som tror att de äger mark tack! Samt skilj på ekonomiska flyktingar och kvotflyktingar. I annat fall urholkas asylrätten och de fattiga får fortsätta att betala.
Jag hoppas att detta inte faller under "rasistiskt inlägg", men om så är fallet så känn er fria att radera det, jag är inte ute efter att provocera. Det sägs att Sveriges ursprungsbefolkning om 10-15 år kommer att vara i minoritet pga den stora ström av invandrare och flyktingar som kommer till Sverige. Om så är fallet, finns det möjligen något negativt med en sådan händelseutveckling? Finns det något negativt med att de värderingar som vi svenskar i gemen har inte längre är i majoritet och att Sveriges medborgare istället kommer att hysa de åsikter som är vanliga i de länder invandrarna och flyktingarna kommer ifrån (vilket vi inte ska sticka under stol med ofta skiljer sig markant från våra värderingar)? Är det Islamofobiskt att känna en viss oro över en sådan utveckling? Och är det sannolikt att Sverige kommer att vara ett välfärdsland även fortsättningsvis med denna utveckling? Vill förtydliga att jag inte är nazist eller rasist.
Det förekommer idag väldigt mycket oro hos befolkningen inför alla stora förändringar i vårt svenska samhälle. Denna oro kanaliseras genom att folk i stigande grad röstar på Sverigedemokraterna. Är det då inte en rimlig begäran att normalkloka svenska politiker lyssnar på vad detta parti har att säga?
Om nu ett större antal nyanlända vilka saknar bostäder i sin desperation börjar ge sig på att husockupera och ta redan bebodda lägenheter och hus i besittning? Är detta en orealistisk händelseutveckling? Hur reagerar polisen? Inväntar att byråkratin malt färdigt? Vart ska de som blivit illegalt vräkta ta vägen? Att folk börjar ställa sig sådana frågor är ett tecken på en ökande brist på tillit till våra politiker.
Anonym, Vi kan välja på att fokusera på olika saker. Givetvis är många rädda över att deras hus eller sommarstugor ska bli ockuperade. Varför inte fokusera på fattigdomsbekämpning? Det ligger något djupt orättvist i hur olika vi bor och hur mycket/lite vissa "äger"? Det är fel att ta det andra har till låns i besittning. Men ändå sker det redan i detta nu... Klyftorna ökar inte minskar med regeringens "goda" vilja? Och hur gott är det?
Birger Schlaug du stöder tanken på bistånd och asylrätt. Det är vi många som gör! Är det rätt att minska på biståndet, för att i stället bekosta flyktingmottagandet? Idag på SVT diskuterades detta. Fast väldigt ljummet och tamt. Utfrågarna försökte dock trycka på. Sida:s representant verkade trots detta, rädd för att vara tydlig. Men det framkom ändå, att fattigdomsbekämpningen är hotad och även vår roll i världen. Isabella Lövin MP verkade inte anse/inse det. Vad anser du? Är det som det undrades, att de fattiga i världen, kan få betala för vårt generösa flyktingmottagande? Att VI på sikt tjänar på detta känns "aningen" brunt i mina öron. Samt givetvis även regeringens tydliga kovändning när det gäller romer. Ska de flytta på sig för andras skull? För att bereda plats.
Du har många bra förslag. Men var tog avskaffandet av ränteavdraget vägen? Detta djupt orättvisa bidrag.
Hej, mycket om vår situation i kommentarsfältet, väldigt lite om de som flyr från krig och andra helveten. Hur vis er på saker och ting beror nog på vilket perspektiv vi har. Perspektiv "vi som flytt" är ett annat än perspektivet "vi som har bostad och mat på bordet". Därmed inte förminskande av de praktiska problem som uppstår också för oss med det sistnämnda perspektivet. Bara en fundering. Bra med solidaritetsskatten för oss med högre inkomst än genomsnittet, en progressiv skatt för att klara de akuta kostnaderna. Lena
Lena, Javisst beror det på vilket perspektiv vi har. Klokt! Vi kanske bör fokusera lite mer på flera. Inte främst ett. Lämna antingen eller, för flyktingarnas skull inte minst. Samt för de allra fattigaste. Solidaritetsskatten för de med högre inkomst, kan mycket väl klara de akuta kostnaderna här hemma. Låter som en bra lösning. Det är bara det att de flesta, som skriker sig hesa om solidaritet, saknar just solidaritet. Så är lösningen nära?
Bra att möjligheten att kommentera har öpnnats igen. Hoppas att det kan vara så i fortsättningen eftersom det trots allt brukar finnas några väldigt givande kommentarer på inläggen.
KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.
LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.
MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.
VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.
DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.
Birger, vilka konkreta förslag har DU med tanke på situationen i Sverige senaste veckorna. Exempelvis med tanke på migrationsministerns och generaldirektörens presskonferens i lördags?
SvaraRaderaEller nyheten att EU planerar att stänga igen flyktingrutten från Turkiet till Grekland?
SvaraRaderaJonas, för det första menar jag att nästa års finansiering av hjälpen till människor som flyr bör ske genom en progressiv solidaritetsskatt på inkomster över genomsnittet - det är viktigt för att markera att det är vi som tjänar hyggligt eller mycket bra faktiskt kan avstå en del. Jag skrev om det bland annat här, längst ner: http://schlaug.blogspot.se/2015/09/funderingar-kring-det-har-med.html
SvaraRaderaJag tror också att vi bör - vilket jag tjatat om i åratal utan koppling till människor på flykt - förändra skattesystemet så att de grundavdraget höjs rejält, det vill säga att man kan få ut lika mycket pengar netto även om man tar ett jobb med lägre lön, vilket gynnar dels de ungdomar som söker sina första jobb, dels nyanlända som söker sina första jobb i Sverige.. Detta är en åtgärd som jag bland annat skrivit om med tanke på den mängd klimatflyktingar som kommer att knacka på dörren om några år.
Vidare bör skatten på arbete minskas på ett sätt till, vilket jag också har tjatat om i åratal: arbetsgivaravgifter, som är en skatt på just arbetstid, bör ersättas med en annan produktionsskatt som inte tar hänsyn till huruvida produktionen sker med hjälp av människor, robotar eller hybrider. Det innebär att produktionen blir beskattad som idag, men att arbete blir billigare genom den lägre beskattningen. Vilket gynnar allt från kultur och reparation till skola, vård och omsorg. Detta skrev jag bland annat om på DN Debatt för ett tag sedan: http://www.dn.se/debatt/framtidens-valfard-kraver-ett-helt-nytt-skattesystem/
I övrigt har vi att leva upp till de internationella åtaganden vi har när det gäller asylrätt. De praktiska svårigheterna ökar, och Sverige måste fortsätta att tillsammans med andra länder sätta tryck på det som försöker komma undan sitt ansvar på olika sätt. Världen ser för jävlig ut, och människor knackar på dörren. Jag kan tänka mig att en diskussion kommer upp som bland annat innebär att anhöriginvandringen kan komma att skärpas.
För övrigt hade det varit ganska befriande att själv fått vara politiker just nu, om inte annat hade man haft tillgång till en massa fakta (antar jag) som förmodligen just nu överskuggas av alla möjliga rykten och lösa antaganden. Hur man tänker sig det hela när de snart aktuella lokalerna för akuta massförläggningar blir bristvara vet jag inte. (Den som sitter mitt i beslutsprocesserna brukar faktiskt veta mer än de som sitter utanför tror.) Och det känns frustrerande för en i grunden politiskt intresserad figur som mig. Har du själv någon idé om hur vi skall lösa det här utan att bryta mot asylrätt etc? (Vi kanske är helt oense om Sveriges politik hittills, men det är ju i det akuta läget faktiskt ointressant: frågan som gäller nu är ju rent praktiskt, hur hanterar vi effekterna av mardrömskriget i Syrien??)
Min egen grundsyn - så att du förstår hur vad jag utgår från - är att man inte kan göra mycket åt var man blir född, var man växer upp och därmed kan bli utsatt för (krig,fattigdom, naturkatastrofer, översvämningar, extremtorka, röda khmerer eller något annat. Jag uppfattar att jag haft tur som fötts där jag fötts, fått chansen att leva ett bra liv. Medan andra har drabbats av en massa som vi som - oftast utan egen förtjänst - fått som grundförutsättning. Det är nog huvudskälet till att jag stött och stöder tanken på en humanistisk syn på människor på flykt, såväl vad gäller bistånd som asylrätt.
Så EU:s planer står vi utanför?
SvaraRaderaAsylrättens mynt har väl även en baksida: hemvändandet. Undrar om man kommer lyckas bra med att "vädja fram" hemvändanden, som det pratas om politiskt? Vissa utspel ger nästan nästan intrycket att man anser att upprätthållande av lag & ordning är lika med "svartklätt gestapo som jagar asylanter"? Dock hör man ingen "kvidande gråt" i media när svenska medborgare döms för att ha brutit mot lagen. Är det 2 tumstockar som används?
SvaraRadera"Minns ni" Ja vi minns väl valda delar dvs. dem vi vill minnas. De talar vi länge och gott om. I övrigt är minnet kort.
SvaraRaderaGillar tanken på en progressiv solidaritetsskatt. Men för vem/vilka ska den gälla? I ett akut läge, duger det då att minska på biståndet, för att i stället kunna bekosta flyktingmottagandet här i Sverige? Bör inte tanken omfatta fler, ja t.om. alla? Vad har hänt med alla ska med?
Hjälp på plats och hjälp här hemma, gäller tydligen olika, beroende på vem man är. Är man fattig EU migrant från Rumänien eller Bulgarien, så gäller nu hjälp på plats. Ge inte pengar till tiggarna. Regeringen minns inte? Antiziganism är det något nytt? Så frågan uppstår, ska solidaritetsskatten gälla även dem?
Anonym undrar om vi står utanför EU:s planer. Givetvis inte. Man planerar nu för fler flyktingläger. Det därför att man äntligen, ser och förstår att det behövs. Om människor lämnar dessa, för att ta sig till Europa, även om de har fått en tillfällig trygg fristad, är de då ekonomiska flyktingar som romerna? Om inte vad skiljer?
Sedan så undrar jag vilken naturlag säger, att man kan äga mark? Romerna får inte bosätta sig, på någon annans privata mark sägs det.
Mycket märkligt resonemang! för vi äger ingenting. Allt är till låns. Så det resonemanget faller på sin egen orimlighet.
Om vi minns, så glömmer vi nu inte romerna. Inte heller de funktionshindrade, sjuka och "svaga" i flyktinglägren. Säg den som orkar arbeta sju dagar i veckan, som EU migranterna och som lön blir bespottad för, att man ärligt tigger och inte stjäl. Progressiv skatt! Ta från de rika, som tror att de äger mark tack! Samt skilj på ekonomiska flyktingar och kvotflyktingar. I annat fall urholkas asylrätten och de fattiga får fortsätta att betala.
Lisbeth
Jag hoppas att detta inte faller under "rasistiskt inlägg", men om så är fallet så känn er fria att radera det, jag är inte ute efter att provocera.
SvaraRaderaDet sägs att Sveriges ursprungsbefolkning om 10-15 år kommer att vara i minoritet pga den stora ström av invandrare och flyktingar som kommer till Sverige. Om så är fallet, finns det möjligen något negativt med en sådan händelseutveckling? Finns det något negativt med att de värderingar som vi svenskar i gemen har inte längre är i majoritet och att Sveriges medborgare istället kommer att hysa de åsikter som är vanliga i de länder invandrarna och flyktingarna kommer ifrån (vilket vi inte ska sticka under stol med ofta skiljer sig markant från våra värderingar)? Är det Islamofobiskt att känna en viss oro över en sådan utveckling? Och är det sannolikt att Sverige kommer att vara ett välfärdsland även fortsättningsvis med denna utveckling? Vill förtydliga att jag inte är nazist eller rasist.
Jörgen Eriksson
Det förekommer idag väldigt mycket oro hos befolkningen inför alla stora förändringar i vårt svenska samhälle. Denna oro kanaliseras genom att folk i stigande grad röstar på Sverigedemokraterna. Är det då inte en rimlig begäran att normalkloka svenska politiker lyssnar på vad detta parti har att säga?
SvaraRaderaOm nu ett större antal nyanlända vilka saknar bostäder i sin desperation börjar ge sig på att husockupera och ta redan bebodda lägenheter och hus i besittning? Är detta en orealistisk händelseutveckling? Hur reagerar polisen? Inväntar att byråkratin malt färdigt? Vart ska de som blivit illegalt vräkta ta vägen?
SvaraRaderaAtt folk börjar ställa sig sådana frågor är ett tecken på en ökande brist på tillit till våra politiker.
Anonym, Vi kan välja på att fokusera på olika saker. Givetvis är många rädda över att deras hus eller sommarstugor ska bli ockuperade. Varför inte fokusera på fattigdomsbekämpning? Det ligger något djupt orättvist i hur olika vi bor och hur mycket/lite vissa "äger"? Det är fel att ta det andra har till låns i besittning. Men ändå sker det redan i detta nu... Klyftorna ökar inte minskar med regeringens "goda" vilja? Och hur gott är det?
SvaraRaderaBirger Schlaug du stöder tanken på bistånd och asylrätt. Det är vi många som gör! Är det rätt att minska på biståndet, för att i stället bekosta flyktingmottagandet? Idag på SVT diskuterades detta. Fast väldigt ljummet och tamt. Utfrågarna försökte dock trycka på. Sida:s representant verkade trots detta, rädd för att vara tydlig. Men det framkom ändå, att fattigdomsbekämpningen är hotad och även vår roll i världen. Isabella Lövin MP verkade inte anse/inse det. Vad anser du? Är det som det undrades, att de fattiga i världen, kan få betala för vårt generösa flyktingmottagande? Att VI på sikt tjänar på detta känns "aningen" brunt i mina öron. Samt givetvis även regeringens tydliga kovändning när det gäller romer. Ska de flytta på sig för andras skull? För att bereda plats.
Du har många bra förslag. Men var tog avskaffandet av ränteavdraget vägen? Detta djupt orättvisa bidrag.
Lisbeth
Hej,
SvaraRaderamycket om vår situation i kommentarsfältet, väldigt lite om de som flyr från krig och andra helveten. Hur vis er på saker och ting beror nog på vilket perspektiv vi har. Perspektiv "vi som flytt" är ett annat än perspektivet "vi som har bostad och mat på bordet". Därmed inte förminskande av de praktiska problem som uppstår också för oss med det sistnämnda perspektivet. Bara en fundering. Bra med solidaritetsskatten för oss med högre inkomst än genomsnittet, en progressiv skatt för att klara de akuta kostnaderna.
Lena
Lena, Javisst beror det på vilket perspektiv vi har. Klokt! Vi kanske bör fokusera lite mer på flera. Inte främst ett. Lämna antingen eller, för flyktingarnas skull inte minst. Samt för de allra fattigaste. Solidaritetsskatten för de med högre inkomst, kan mycket väl klara de akuta kostnaderna här hemma. Låter som en bra lösning.
SvaraRaderaDet är bara det att de flesta, som skriker sig hesa om solidaritet, saknar just solidaritet. Så är lösningen nära?
Lisbeth
Bra att möjligheten att kommentera har öpnnats igen. Hoppas att det kan vara så i fortsättningen eftersom det trots allt brukar finnas några väldigt givande kommentarer på inläggen.
SvaraRadera