VAD SKA VI MED SAMHÄLLET TILL?

måndag 22 december 2014

Intermezzo i katedralen

Under otaliga tågresor sena kvällar och nätter hade jag ofta samma musik i öronen när jag som språkrör skulle åka hem igen efter mer eller mindre framgångsrika framträdanden. Uttröttad och eländig och med ständig känsla av att inte räcka till lättade det upp lite med Intermezzo ur operan Notre Dame av Franz Schmidt.

Han föddes just denna dag, den 22 december, 1874. Huruvida jag oftast kände mig som Quasimodo eller som Claude Frollo vet jag inte... Nån gång kanske mest som Notre Dame självt med sina belastningssprickor.

 

12 kommentarer:

  1. Neoliberal Agendamån dec. 22, 08:45:00 fm

    "Under otaliga tågresor sena kvällar och nätter hade jag ofta samma musik i öronen när jag som språkrör skulle åka hem igen efter mer eller mindre framgångsrika framträdanden. Uttröttad och eländig och med ständig känsla av att inte räcka till "

    Verkar som du praktiserade 12 timmars arbetsdag, samtidigt som du förespråkade 6 timmar….

    SvaraRadera
  2. Det är vänsterns som förespråkat 6 timmars arbetsdag, de gröna har nog mer talat om 30-timmarsvecka. Vilket kan innebära fyradagarsvecka och färre arbetsresor...

    SvaraRadera
  3. Som språkrör när partiet inte satt i riksdagen, före 94 års val, och säkert ännu mer innan 88 års val, jobbade språkrör och andra inte 40 timmar i veckan utan snarare 80 timmar, nästan utan lön. Jag vet...

    SvaraRadera
  4. Anonym konstaterar således att idealisterna dött, medan karriäristerna fötts. Som i vilken organisation som helst innan den stagnerar och dör.

    SvaraRadera
  5. Neoliberal Agendamån dec. 22, 09:44:00 fm

    "jobbade språkrör och andra inte 40 timmar i veckan utan snarare 80 timmar."

    Se där. Alla djur är jämlika, men några är jämlikare än andra.

    Arbetstid liksom lön ska vara upp till arbetsgivare och arbetstagare att göra upp om.

    Själv skulle jag gärna jobba mer än 8 timmar, vilket jag iofs. gör, men som jag inte kan få betalt för pga gällande lagstiftning.

    SvaraRadera
  6. Neoliberal, du får jobba hur mycket du vill om du jobbar som språkrören gjort, det vill säga mest ideellt. Språkrören var sina egna arbetsgivare som inte hade tillgång att betala lön.

    SvaraRadera
  7. Neoliberal Agendamån dec. 22, 10:16:00 fm

    Som sagt, jag jobbar redan mer än 8 timmar, men jag vill gärna ha betalt för övertiden. Det är förbjudet idag. Där ligger problemet.

    6 timmars arbetsdag kommer inte göra saken bättre.

    SvaraRadera
  8. Nog får du betalt för övertid, med övertidsersättning och allt... Tycket du det är kul att jobba mer än så är det väl lön nog att göra det man tycker är kul. Allt är inte pengar, kära neoliberale. Nöjer du dig icke med att det är kul så kan du ju starta eget företag och sälja dina tjänster. Alla möjligheter finns!

    SvaraRadera
  9. "6 timmars arbetsdag kommer inte göra saken bättre."

    Jodå, neo-con/liberalen kommer ju lättare kunna "jobba" ännu mer övertid procentuellt räknat.

    SvaraRadera
  10. Neoliberal Agendamån dec. 22, 05:13:00 em

    "Tycket du det är kul att jobba mer än så är det väl lön nog att göra det man tycker är kul. "

    Varför ska arbetsgivaren få pengarna, bara för jag tycker mitt arbete är kul?

    SvaraRadera
  11. NA!

    Ja varför ska vi ha ett kapitalistiskt samhälle där privata arbetsgivaren tjänar på det arbete som arbetaren utför? Med ett gemensamt ägande så kommer det arbetet samhället och alla till del. Badhus, sportanläggningar, kommunikation, teatrar, sjukhus, bibliotek mm. Sluta var så kortsiktigt egoistisk.

    Jan Örsell.

    SvaraRadera
  12. Neoliberal Agendatis dec. 23, 11:06:00 fm

    "Ja varför ska vi ha ett kapitalistiskt samhälle där privata arbetsgivaren tjänar på det arbete som arbetaren utför?"

    Om vi bortser från bankerna, som kan profitera på alla andra i ekonomin genom att inflatera valutan, så har jag inga problem med att ägaren gör vinst. För verksamheter ska komma till krävs det kapital, man måste ta en risk och sen har vi tidsvärdet på pengar. Detta försvinner inte för det drivs av staten.

    Vad som är ett rimligt pris för en tjänst eller vara kan bara avgöras av köparen. Vill många ha varan drivs priset upp, så även med löner. Däremot förbjuder dagens lagstiftning arbetstagaren att få betalt för sitt övertidsarbete (mer än några få timmar per vecka), och Birger mfl. vill dra åt tumskruvarna ännu hårdare. .

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.