VAD SKA VI MED SAMHÄLLET TILL?

tisdag 11 november 2014

Här har du, Ingves!

Riksbankschefen Stefan Ingves meddelade häromdagen att han hoppades att nollräntan skulle leda till att folket nu ägnar sig åt att "köpa fler grejer". Här ett tips till Riksbanken så vi får fart på den konsumtion som håller igång såväl tillväxten som kampen mot planeten...

16 kommentarer:

  1. Stefan Ingves "svär i kyrkan" när han säger "köpa mer grejer". Det politiskt korrekta uttrycket borde vara "stimulera efterfrågan".
    I dag 14:00 ska Finansinspektionen presentera de nya regelverket för amortering av bolån. En majoritet av svenska folket är för amorteringskrav. De kritiska rösterna sitter med fingrarna i syltburken och oroar sig för det minskade utrymmet för att köpa grejer detta medför. Underlig tid och verklighetsuppfattning vi lever i. Den höga skuldsättningen liksom den tillgångsinflation (bostäder och aktier) den skapat har är ett förtida uttag av framtida förväntad exponentiell ekonomisk tillväxt.
    Hur ska vi nå hållbar utveckling med en ekonomi som gjorts ömsesidigt beroende av nyskapade pengar genom skuldsättning och evig exponentiell tillväxt?

    SvaraRadera
  2. Tänk va, vi lever på ett mirakel, ett vackert mirakel, med vackra djur och vacker natur, och med lika unika människor med säkert fantastiska potentialer ...
    Och så förstör vi detta mirakel medvetet, liksom vi medvetet krampaktigt håller oss kvar i just detta system som förgör såväl miraklet som den potential som aldrig ges utrymme att nyttjas och utvecklas.

    Vilket ord skulle bäst beskriva och besvara frågan: men Varför då, varför gör vi inget?

    Är det enkom pga rädsla, oförstånd, oförmåga, brist på självförtroende, brist på kärlek, brist på kunskap, brist på förståelse av nuvarande finansiella system, brist på ömsesidig tillit, eller är vi bara så hårt felformaterade av dagens alla systemupprätthållande institutioner som gör att vi inte vare sig känner eller tänker "själva", eller är det annat, eller kanske en kärnfull kombination av några få centrala delar som vi kanske tillsammans kan namnge och sätta fingret på som gör att vi fortsatt "sitter still i båten" som bankerna och dess pengar styr oss med, trots all tänkbar feedback om hur vår omgivning mår och trenden fortsatt pekar?

    SvaraRadera
  3. Men vi lever ju i en kapitalistisk ekonomi, även om man röstar illrött på valdagen? Och den baseras väl på att KÖPA? Om det inte KÖPS far väl alltsammans ner i soptunnan? Och det blir väl inte så bra för den illröde? Är inte det verkliga problemet att politikerna fastnat i "produktionen" dvs det gamla tänkandet att 20 personer behövdes för att bygga en bil, 10 stycken som höll upp bilen så de som skulle handmåla kom åt på svåra ställen? (s) har väl inte flyttat sig en cm från den låsta tankemodellen?

    SvaraRadera
  4. Dags att knyta skorna samt ta på brallorna.Dags att återvända till politiken.Vart fan går det åt partiet.
    En miljöminister som inte sköter sin egen miljö,en Fridolin som är en orm enligt Gw.Som grädde på moset han som tycker att vi svenskar är rasister som tvingar unga muslimer att ansluta sig till Is.Nu har en ny skandal på uppsegling angående pengar som försvunnit från Husbys muslimer som skulle bygga en egen moske.Vi inom partiet behöver inte dessa personer
    det gagnar inte vår sak samt gör det svårt att tänka att partiet kan växa.Jag vad med från början men skäms nästan av mina nuvarande partis språkrör.

    SvaraRadera
  5. Birger vi behöver dig!!!!!

    SvaraRadera
  6. Var i Almedalen och hörde vilken hemsk person jag var vit medelålders normal heterosexuell man en styggelse.Fundera ärligt på att lämna ett parti som jag har varit med att bygga upp.

    SvaraRadera
  7. Idag höll jag mitt jungfrutal i Riksdagen. Det handlade just om konsumtionshets, tilväxtjakt med lånade pengar och kortare arbetstid.
    https://www.facebook.com/cschlyter?ref=tn_tnmn

    SvaraRadera
  8. Carl,

    så roligt att det fortfarande finns "fanbärare" i det partiet, som många av oss trodde så mycket på, kämpade för och med, för att sedan bli besvikna. Tack!

    Per L.

    SvaraRadera
  9. Vem fan bryr sig om jungfrutal bla bla bla.Samtidikt som våra väljare blir allt färre.Dags att vakna upp ur drömmen.Ska vi ha dessa egotrippade språkrör.Fy fan.Birger köp en ny kostym kom tillbaka ,annars kommer partiet att dö sakta ut medans skandalerna avlöser varandra.

    SvaraRadera
  10. En blir naiv
    när en tar
    för lång tid
    på sig att förstå
    att alla andra är
    mer korkade än vad
    jag själv är!

    Kom till baka alltså
    till vadå,
    en moralist som delvis ropar
    i öknen eller en som
    kollektivt bygger en kultur.

    2. vars rätt att få finnas
    hävdas i Kulturernas Förbund.

    3. edra bidrag ...

    SvaraRadera
  11. Svar till 05:44 - Det där med Kaplan och Husby verkar ju vara minst sagt en groda från Expressen, Den som blir tillfrågad om att vara ordförande på ett årsmöte är ofta inte ens medlem i föreningen utan har i uppgift att se till att mötesordningen fungerar men kan inte ansvara för beslut som fattas. Journalisten på Expressen tycks inte veta vad ordförandeskap på ett årsmöte är för något - själv har jag varit ordförande på årsmöten i åtskilliga organisationer som jag vare sig har insyn i eller är medlem i. Man har velat ha någon som sköter mötesordningen och ser till att stadgarna följs i beslutsprocessen på årsmötet.

    Har inte Expressen något mer i bakfickan så är intervjun och artikelns rena rama bedrövelsen och liknar till sitt upplägg typ gamla sovjetiska Pravda. Utnyttja att människor inte känner till vad en ordförande på ett årsmöte har att göra, laborera med frågor så att läsaren/tittaren skall känna att något är skumt. Ska bli intressant om Expressen har något i bakfickan, annars är det väldigt dålig journalistik.

    SvaraRadera
  12. Köpa närproducerat och förnybart borde bara vara bra, både för miljö och jobb. Felet är alltså inte att vi handlar för mycket, felet är att vi handlar fel saker och av människor som bor för långt bort för att vi ska bry oss om dem. Vi borde alltså öka handeln lokalt, men hur?
    Alf Hornborg forskar på sina poängar (=lokala pengar utgivna av staten), tyvärr trodde inte Hornborg själv på att det skulle bli något genomslag för poängar innan allt brakar samman, men bra att någon har tänkt innan paniken slår till.
    Är det fler som gör något som verkligen är användbart? Hur får vi med en majoritet på omställningståget, och inte bara de som odlar egna grönsaker och röstar röd-grön-röra? Jag är ganska säker på att en majoritet av svenskarna är plågsamt medvetna om att risken är hög att allt går åt helvete förr eller senare. Vi vill ställa om ekonomin, men vi vet inte till vad vi ska ställa om. Någon annan ska göra det åt oss (ironi).
    Det borde gå att köra lokal ekonomi och global parallellt på något sätt tycker jag. Lite dumt att vänta på att den globala ekonomin bryter ihop innan vi skapar en fungerande lokal ekonomi.
    /KentS

    SvaraRadera
  13. "...Lite dumt att vänta på att den globala ekonomin bryter ihop innan vi skapar en fungerande lokal ekonomi."

    Inte dumt tänkt .................

    Roland

    SvaraRadera
  14. klockren artikel birger

    SvaraRadera
  15. KentS!

    Att ha en god vilja är inte det samma som att det är användbart. Av olika orsaker är "Poängar" ett dåligt och ogenomtänkt förslag. Vad är det för fel på att odla sina egna grönsaker (för de som kan) och rösta rödgrönt? Det är kanske det vi måste göra. Vad är det för fel på att utgå från nationalstaten som den naturliga och redan existerande lokala grunden? Att utgå från en suverän Svensk valuta och stat? Att återupprätta den. Att man därifrån sedan kompletterar med utrikeshandel i den mån det behövs som inte bygger på utnyttjande av den andra länder. Vad som hindrar detta är ju det globala kapitalet och deras egna kortsiktiga privata vinstintresse och nedmonteringen av nationalstatens regler som fanns förr för att hindra det privata kapitalets att styra globalt över demokratiska länders framtid. Det handlar i grunden alltså om demokrati eller avsaknaden av demokrati. Politisk såväl som ekonomisk demokrati på olika nivåer. Det handlar alltså om politisk medvetenhet och politiska beslut.

    Jan Örsell.

    SvaraRadera
  16. Varje gång Vår vice statsminister öppnar sin mun,kommer det nya grodor hoppande.Birger kom ihåg en sak en groda kan kväva vem som helst

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.