Ett mästerverk som oroade... |
Intervjun finns här.
Påhoppen har varit ganska bedrövliga, inte minst från ledarskribenter och journalister. Kulturjournalister har inte varit mer kulturella i sina angrepp än andra. Det fortsatte igår efter kulturministerns debattartikel i DN. Påhopp följde med argument hämtade från knäna - Björn Wiman, DN:s kulturchef, mådde särskilt illa av att kulturministern skrev något om vikten av kulturen för att vinna ett ekologiskt hållbart samhälle.
Wiman verkar inte ha minsta lilla gnutta kunskap om vad grön ideologi innebär - välkommen på en föreläsning! En grundbult för grönt tänkande är att styra över utvecklingen från materiell tillväxt till mer kultur, mer fri tid och mer social närvaro. Vilket för övrigt även såväl Karl Marx som John Stuart Mill hade som mål efter det att vi nått det materiellt goda samhället. Att Wiman möjligen kan ha svårt för detta kan bero på att den tidning han chefar på är helt beroende av reklam för just den livsstil som slår hårt mot ekologisk hållbarhet... Konsumtion av saker som lever allt kortare tid, allt snabbare modeväxlingar och ständigt ökande reklam för allt längre och allt tätare flygresor. Kultur bör inte vara verktyg för att slå sönder de planetära processerna och skapa klimatkaos. Även om en del tycks tro det.
Men visst, Wiman har rätt i en fråga: det bästa vore om regeringen hade valt att inrätta ett kultur- och utbildningsdepartement.
Riktigt banalt blev det förresten när folkpartisten Jasenko Selimovic i en debattartikel kritiserade såväl kulturministern som det faktum att hon sitter på ett miljöpartistiskt mandat. Selimovic tillhör ett parti som ingick i en regering som gav Victoria en platteve i 30-årspresent. Har man varit med i ett sådant parti bör man vara ganska försiktig att kritisera andra - den regering som Selimovic hyllar leddes av ett parti som manifesterade ett bildningsförakt som få andra partier kommit i närheten av.
Folkpartiet är väl förresten ett av de partier som mest av alla hyllar jakten på tillväxt. Både de och dagens moderater har något att lära av Staffan Burenstam Linder - vice partiledare i moderaterna och rektor för handelshögskolan - som 1969 i boken Den rastlösa välfärdsmänniskan konstaterade:
"De profana tänkare som utvecklade den ekonomiska tillväxtens evangelium, betraktade ekonomiska framsteg som ett verksamt medel att skapa kulturellt framåtskridande. Ökad tid skulle komma att avsättas till kulturell och filosofisk odling." Men så blev det inte. Istället blev det som Burenstam Linder beskrev: "en tillväxtmani som, i de bokförda expansionsökningarnas namn, tvingar oss att fördela våra ekonomiska resurser, inklusive tiden, destruktivt..."
Debatten om kulturministern påminner mig om hur det var när Mo Yan fick nobelpriset i litteratur häromåret.
Kulturjournalister blev överraskade, det visade sig att få hade läst honom - vilket i sig måste betraktas som både uppseendeväckande och tjänstefel eftersom flera av hans böcker är litterära mästerverk. När man ingenting visste så kastade man sig över det första bästa man kunde googla fram och plötsligt reducerades han till en tvivelaktig författare som böjt sig för den kinesiska regimen. En undermålig analys. Men, visst, man hade ju behov av att ge sken av att man visste mer än man gjorde.
På liknande sätt överraskades man av att Alice Bah Kuhnke blev kulturminister, inte blev det bättre av att det visade sig att hon hade MP-stämpel. Man kände sig uppenbarligen kränkta av att inte kunnat ana. Så skapades en bild som kommer att kleta fast länge och som medför att man kommer att bedöma kulturministern med andra måttstockar - förlöjligande - än andra ministrar. Proffsskribenter som, av egen förskyllan eller egna tillkortakommanden, känner sig kränkta är en sort för sig.
OK, inget hurrarop för kulturministern så vitt jag kan se, mer ett inlägg om att statsråd bedöms med olika måttstockar. Kan nog vara så. Dessutom är kulturministern ofta uthängd. Här handlar det väl om att hon är ovan vid det politiska spelet och därmed kan behöva ligga lågt några månader. Inte konstigt alls.
SvaraRaderaL.
Har tidigare lyssnat till intervjun och reagerade på, att saker och ting får inte ta tid. Tyckte inte alls att hennes svar borde ge upphov till förlöjligande. Att fundera verkar ses som en av de största livssynderna.
SvaraRaderaKanske (spekulation) har vår nya minister läst "Handbok för en ny kulturminister" av Stina Oscarson och poeten Mats Söderlund.
Tips och råd om att lyssna på poeterna. Inte det här ska du göra utan fundera.
Personligen läser jag just nu "Partiledaren som klev in i kylan". Funderar kring sladder och förtal samhällets absolut största gift...
Lisbeth
Lyssna även till Nanna Johanssons tankar om debatten efter kulturministerns intervju i detta avsnitt av lilla drevet
SvaraRaderahttp://podcasts.nu/avsnitt/lilla-drevet/avsnitt-39-tryck-och-friktion
A
SvaraRaderaHej,
Gillar det här inlägget.
Saknar möjligen genus-perspektivet. Något du tänkte på ?
Eric
Torr men saklig kritik från Wiman.
SvaraRaderaSom kontrast till kulturministerns artikel. Det enda sakliga i artikeln är den stora satsningen inom alla områden med hjälp av en ökning av medlen med 252 miljoner.
252 miljoner. Räcker det till ett muséibesök per svensk? Nej. Det blir 25 kr per svensk, cirka. En kopp kaffe kanske.
Om man skriver en så lång "debattartikel" som inte har någon tes, och som aldrig kan skapa någon debatt eller opposition eftersom inga som helst konkreta punkter finns förutom de nämnda 252 miljonerna, riskerar man att bli lite förlöjligad.
Att diskutera hur viktigt kulturen är för (mp) hade ju varit mer relevant från någon som faktiskt hade varit engagerad i partiet mer än tre dagar innan valet och faktiskt jobbat med frågan inom partiet.
Och om skillnaden i kultursynen mellan de borgerliga och (mp) består av 252 miljoner, vilket alltså inte är mätbart ens i promille av statsbudgeten, kan man nog inte hävda att det finns någon "grön" kulturpolitik.
En hel del av kritiken mot vår nya kulturminister träffar dessvärre rätt. Men det hon anklagas för kan lika gärna riktas mot vilken politiker som helst. Det är nämligen så politiker talar och svarar. Alice Bah Kuhnke har alltså endast fallit snabbt in i sin roll. Hon har ännu inte den rätta säkerheten, det rätta tonläget och den rätta speeden i talet, men det kommer, säkert. De som vill ha annorlunda bemötande får vända sig någon annanstans än till politiker. Anledningen till att det är såhär har flera förklaringar. Då varje ord måste vägas på guldvåg, skapas ett nytt språk som samtidigt säger allt och ingenting. Efter en intervju eller en artikel är man lika klok. Ska man som politiker vara framgångsrik i ett parti kan man sällan vara tydlig. Är du det stöts du ut. Alice Bah Kuhnke har det inte lätt. Hon har ingen bakgrund i MP och blev lätt som en plätt miljöpartist. Hon visste förmodligen inte att MP saknar en samlad och genomtänkt kulturpolitik. En anledning till angreppen på henne är att hon gett sig in i ett getingbo där åsikterna om vad kultur är och hur dess ställning i politik och samhälle ska se ut är högst divergerande. Vare sig man sätter ner foten eller inte, blir den avsågad.
SvaraRaderaKlicka på "manifesterade" i Birgers text och sedan på "denna lilla historielektion".
SvaraRaderaDet är Kultur på högsta nivå för alla åldrar och samhällsklasser.
Så avslöjande om vår oförmåga att utvecklas.
Det är en synnerligen kompetent kulturminister vi nu begåvats med.
Att vissa män får sina personliga förhoppningar grusade måste vi nu ignorera.
Likaså att finkulturen kanske blir mera avklädd och rentav avslöjad.
Demokrati står över idrott,skola och alla andra mänskliga behov
eller yttringar som alla tillhör kulturbegreppet.
Demokratin är den goda grunden, taket och väggarna i bygget.
Helt suverän kombo med Demokrati/Kultur-minister.
Mörkhyad,kompetent och erfaren kvinna ger extraextrabonus åt oss alla.
/Aran
Erik, jag, det tänkte jag på, men ville inte utgå från det eftersom jag tycker att kritiken av kritiken bär i alla fall.
SvaraRaderaJag förstod inte varför alla var så upprörda över Alice, så jag var tvungen att läsa båda artiklarna.
SvaraRaderaAlice har gått in i en värld, rätt lik den som man ibland upptäcker bland musikkritiker, som handlar om ett nästan elitistiskt tänk, där kulturen verkligen inte i alla grunder ska vara för alla utan för ett få utvalda "kulturknuttar".
Jag har egentligen ingen åsikt, men tyckte inte Alice artikel var speciellt bra. Den var lite platt, MEN inte så dålig att den förtjänar all den här kritiken.
Kanske handlar detta mer om prestige och om rätten att äga det fina ordet...
Sanningen är att Kuhnke har visat sig vara en novis när det både kommer till kulturfrågor som politik i stort. Det är uppenbart att hennes utnämning enbart kommit till för att ge en fin aura över MP, något som Fridolin och Romson borde mycket hårdare kritiseras för. Artikeln i DN innehåller förmodligen den värsta floskelmeningen i den politiska debatten i år: "Ett levande kulturliv tillhör grunden i ett socialt och ekologiskt hållbart samhälle."
SvaraRaderaSeriöst, vad menas med det konkret politiskt? Ordet ekologiskt kan utan omsvep bytas ut mot liberalt, kapitalistiskt, islamskt, kristet med mera, och meningen är lika innehållsrik och konkret.
Radiointervjun visade på mycket stora kunskapsluckor. Tycker du att frågan om TV4:s nedläggning av sina regionala redaktioner är hypotetiskt så som hon säger, eller är den konkret i och med att de faktiskt har lagts ner? Är det orimligt att fråga om hon är rojalist då det går i strid mot MP:s officiella linje?
Då har jag inte ens berört hennes intervju med TV4 vilken är ett tio minuters långt samtal utan att man egentligen vet vad hon pratat om efteråt. Förstår att den nu uppkomna situationen är ovan för MP och dess företrädare, nämligen att man grankas. Även om journalisterna varit noga med att inte sätta igång något drev, framför allt har Romson skyddats. Tänk er bara själva vilket fullständigt drev det hade varit om en moderat miljöminister hade struntat i att betala miljöskatter när man eldar pannan med diesel...
PS. Du skriver att Alliansregeringen har ett bildningsförakt, men vad kallar du att MP använder Medelhavsinstituten som budgetregulatorer? DS.
Mauderaten, om Medelhavsinstituten - som ligger under forskningsministern - skrev jag här: http://schlaug.blogspot.se/2014/10/humaniora-ligger-taskigt-till-om.html
SvaraRaderaOch jag kan berätta för dig att det inte blir någon nedläggning.
Jo, jag känner både till din kritik mot beslutet och att det inte blir av som tur är.
SvaraRaderaDock är det ointressant om frågan ligger under forskningsminsistern eller kulturministern. Alla regeringsbeslut fattas i ett kollektiv i Sverige, så MP och Kuhnke är lika ansvariga som övriga statsråd för man avsåg ha Medelhavsinstituten som en budgetregulatorer.
Ministerns svar på frågan om republik, påminner mig om ett svar jag fick av en riksdagsledamot (S), när jag frågat om hon ville driva sitt partis krav på republik.
SvaraRaderaHon svarade att "det finns viktigare saker att jobba med".
Så svarar de alltid, att det finns viktigare ärenden i Riksdagen. Alltså borde sossarna stryka kravet i sitt program.
Likaså Mp, som svarar enligt samma mall.
Gt
Fy, vilka aristokrater miljöpartister är. Odla kultur och förtvina. Som teaterhoppandet på de gamla godsen. Nu i innerstäderna, där endast de rättrogna egna får komma innanför tullarna.
SvaraRaderaNågon generation in glömmer de grunderna för sitt välstånd eftersom allt är teatriliserat. Idag hoppar Russel Brand runt och spelar rebellisk, men det är samma gamla långhåriga, tank top-aristokrat som ruvar under masken.
Med kvantteorin som ursäkt, relativiseras allt - vilket värdekonservativa vänder sig emot. Man har sett konsekvenserna förr i historien.
De som lever av andras pengar (skatteanställda eller värdepappersförvaltare) kräver såklart mer tillväxt för att kunna bereda plats åt flera jämlika djur. Fler och fler gissar sin existens eftersom välståndet friställt enorm tid. Andra bevakar ivrigt sina erövrade arbetspositioner för de har belånat sig skyhögt över taknocken.
Hoppas riksdag och regering samt EU-gamängerna vet vilken brygd de kokar i kitteln.
Det finns människor som kämpar för att bibehålla det gamla. Allt är satt i förändring och så snart en kultur - en nation - fyllt sin funktion upplöses den. Det är en förutsättning som handlar om att uppnå ett individuellt och kollektivt rikare liv.
SvaraRaderaKultur handlar om skönhet med vilja till enhet. Avsaknad av detta leder till "idiotiska" föreställningar som hindrar egna och kollektivets utveckling.
Kultur är harmoni. Kultur som skapar disharmoni är av lägre emotional kvalitet. Verklig kultur beundran, vänlighet, enkelhet, tacksamhet, uppriktighet, pålitlighet, laglydnad är några exempel på högre emotionala egenskaper.
Den/de som är färdiga med gamla idiologier (idiotier) söker kosmiska lagars ideologi.
Christer
Mauderaten:
SvaraRadera"Även om journalisterna varit noga med att inte sätta igång något drev..."
Tack för garvet!
Samhällskultur är tjänande. När individen känner sig vara till för det allmänna. Vare sig det gäller betalt lönearbete eller obetalt ideellt arbete. Samhällskultur är det offentliga, det privata samt civilsamhället, som tillsammans bör tjäna det allmänna dvs. allas bästa.
SvaraRaderaFör detta krävs verktyg. Dessa ska de politiker som skapade disharmoni i riksdagen idag ge oss...
Samhällskultur är alla individer som tillsammans utgör samhället.
God samhällskultur tillåter inte att skattepengar, hamnar på konton i skatteparadis. Eller att rikskapitalister tjänar pengar på våra barn och gamla.
Museum t.ex. är vårt allmänna gemensamma. Men kultur handlar om hela samhällsbyggandet. Till exempel public service.
När individen är till för kollektivet och kollektivet är till för individen, då är vi på rätt väg, var det någon som skrev...
Önskar att alla skrev under på det!
Lisbeth
Lisbeth. Någon skrev:
SvaraRaderaMänskligheten består av en kollektiv enhet och i enheten ingår var och en som en del.
Mänskligheten ingår i en kollektiv medvetenhet och i medvetenheten ingår var och en som en del.
Kollektivet är viktigast !
När det gäller kollektiv finns det massor av kollektiv i den kollektiva enheten. Mångfald berikar, men i vår dagliga egoism strider vi om en massa oväsentliga och löjliga detaljer som orsakar ännu mer splittring och kaos. Idag är det själviskhetens jag som regerar. När egoismen upphör inser vi att kollektivet är det viktiga och därmed " att mänskligheten består av en kollektiv enhet ", där du och jag övergår till vi.
Som jag ser det är livets mening ökad tillväxt av medvetenhet hos var och en av oss. När medvetenheten ökar hos individen förstår individen allt mer. Medvetenheten är olika hos var och en av oss, och det innebär att vi har många olika uppfattningar om hur verkligheten är och hur den ska vara, vilket dagens världsliga kaos vittnar om. Vissa av oss har en syn som säger antingen - eller, svart eller vitt, medan andra har ett större perspektiv på hur det är och hur det ska vara. Vi har olika grad av förståelse, men det betyder inte att någon är bättre än någon annan ! Vi bör inse att vi inte är lika, vi är olika - enhetens mångfald berikar.
I vårt oförstånd bortser vi, och det politiska perspektivet, från enkla egenskaper som detta : Alla behöver varandra, och varje syssla är lika mycket värd.
När individen är till för kollektivet och kollektivet är till för individen, då är vi på rätt väg.
Christer
Alliansen använde ju Arbetslivsinstitutet som en budgetregulator och vägrade ändra det beslutet trots att de stod för forskning världsklass, så varför gnäller mauderaten om att Medelhavsinstitutet föreslogs läggas ned men att man sedan ändrade sig och inte längre föreslår det
SvaraRaderaVilken aggessiv intervjuare, avbryter och är allmänt nerlåtande.
SvaraRaderaÄr det nåt nytt Juholtdrev på gång?
Hoten mot mig ...
SvaraRaderaTvå kopistar står riktade emot
mig, den ena framför den andre.
Jag misstänker att USA står bakom Sverige.
PS. För övrigt,så ser jag att
Henrik Schyffert och Fredrik Lindström
kommer till Umeå den 28 och 29 november.
med den nya showen
"Ägd - pengarna eller livet"
"Vi är ju själva delar av problemet skämtar de om ..."
Kapten Konkurs
Fred Lane, det garvet bjuder jag på, kul att glädja någon!
SvaraRaderaMen visst är det så att Romson har skyddats av media och det tror jag beror på att många journalister röstar på MP och de ville inte ha ett drev mot henne. Jämför med drevet mot Maria Borelius (M) som valde att inte betala de skatter hon var skyldig, på samma sätt valde Romson att inte betala de skatter hon är skyldig. Båda gjorde det för penningen, men en av dem behandlades med silkesvantar, även du Fred Lane måste se ett samband.
Nedläggningen av arbetslivsinstitutet handlade inte om att vara en budgetregulator. Det handlade om att hitta en mer passande form för den forskningen samt få ett slut på S/MP:s myndighetsraseri. Så var inte fallet med Medelhavsinstituten, där handlade det som slakt av kunskap och viktig forskning. På samma sätt som MP är med och administrerar den politik som drar tillbaka de pengar som avsatts för att utveckla Uppsala universitet på Gotland efter att Högskolan på Gotland för en tid sedan gick upp i den förstnämnda.
Först försökte MP/S slakta bildningen kring medelhavsfrågor, när man misslyckades med det ger man sig på forskningen och den högre utbildningen på Gotland. Birger Schlaug med flera, det var inte Alliansregeringen som hade ett bildningsförakt, utan den nuvarande, inklusive kulturminister Alice Bah Kuhnke som kollektivt skriver under alla propositioner!
Patents by Inventor Jonathan S. Towner:
SvaraRaderaHuman Ebola Virus Species and Compositions and Methods Thereof
Application number: 20120251502
Type: Application
Filed: October 26, 2009
Issued: October 4, 2012
Assignee: The Government of the US as Represented by the Secretary of the Dept. of health
Inventors:
Jonathan S. Towner, Stuart T. Nichol, James A. Comer, Thomas G. Ksiazek, Pierre E. Rollin
Patents by Inventor Jonathan S. Towner
Mycket läsvärd artikel som publicerats ikväll om hur kultur- och demokratiministern behandlar massmedia:
SvaraRaderahttp://www.expressen.se/kronikorer/britta-svensson/alice-bah-kuhnke-bjuder-pa-tva-minuter/
Ska firma Löfven-Romson-Fridolins val av demokratiminister ses som ett surrealistiskt skämt!?
Det är väl mer anmärkningsvärt att hon blir kulturminister trots att hon lett ungdomsstyrelsen som agerat direkt antidemokratiskt, något som till och med DN:s ledarsida insett.
SvaraRadera
SvaraRaderaMycket fixering kring Stockholmspressen.
Läs gärna Per Svenssons balanserade artikel om kulturministern i Sydsvenska Dagbladet
Per Svenssons artikel i Sydsvenskan
SvaraRaderahttp://www.sydsvenskan.se/kultur--nojen/kultur-ar-bahra-bra/
Magnus Andersson
SvaraRaderaLyssnade för ett tag sedan till "Gomorron Sverige"
Till Stina Oscarson som talade om, att MP insett och bestämt sig för en bra kulturpolitik. Att de därför tagit hjälp av politiskt obundna. Stina Oscarson har naturligtvis inte valt vår nya kulturminister. Men hon och poeten Mats Söderlund har skrivit en "handbok för en ny kulturminister" Som ger tips.
Personligen så tycker jag, att det är bra med en kulturminister som ligger lågt, lyssnar in och tar hjälp av politiskt obundna.
Hjälp som t.ex. att läsa en "handbok för en ny kulturminister"
Alltså eftersom MP bett om hjälp, så vet vår nya kulturminister att hon och partiet inte har någon färdig kulturpolitik. Bara det är ett stort plus.
Kulturpolitik kan inte vara färdig, för det handlar om hur vi skapar hållbara samhällen.
Ett ekologiskt hållbart samhälle... Konsten medvetandets konst är knappast färdig.
Att sedan journalister är rädda (med rätta), för att förlora sina jobb, är inget märkligt. Att de vill se och höra mer, vad den nya regeringens politik går ut på och är otåliga. Är man otålig reagerar man känslomässigt.
Den nya regeringen riskerar att falla... Kanske (spekulation) får vi "aldrig" veta vad en bra (samhälls) kulturpolitik bör innehålla. För i kaos lyssnar få. Men att vår nya kulturminister är tuffare än de flesta tror. Vilket hon själv säger, tvivlar jag inte ett ögonblick på.
Det krävs mod och styrka att säga att kultur kräver ett ekologiskt hållbart samhälle. Samt att träda in som en person som tar hjälp av politiskt obundna.
Att vi ännu inte vet hur pass bra hon lyckas är en annan sak. Fram till dess vi vet så spekulerar vi.
Eller avvaktar.
Lisbeth
Ja som alltid vid byte av regeringar eller företagsledningar så bör allt fungera inom 36 timmar och sedan behöver aldrig något korrigeras och all personal fungerar till 100%. Upplysning till Allisar "ironi"
SvaraRaderaJaa, å om ledningen är nedfallen då
SvaraRaderaoch om rätt personal saknas då.
Om både ledningen och de övrigt förledda saknar
de rudimentära insikter som kan ta oss över till fast mark, så återstår katastrofer
som återstående lösningar!
Kulturministerns artikel i DN innehåller en sammanfattning som för en gångs skull är politisk, dvs. ideologiskt hållbar, till skillnad från fyraårsplaner och marknadstänk: "Ett levande kulturliv tillhör grunden i ett socialt och ekologiskt hållbart samhälle."
SvaraRaderaModigt, eftersom det finns så många okritiska, osjälvständiga läsare. Det är dem som en sådan kulturpolitisk behövs allra mest för.