VAD SKA VI MED SAMHÄLLET TILL?

fredag 19 september 2014

Ur funktion

Den trycktes i 2200 exemplar. Och hon fick ett arvode på 1475 kronor. Året var 1940. Och boken, som var var en novellsamling, blev Karin Boyes näst sista. Den fick namnet efter en av novellerna: Ur funktion. Får mig att tänka på regeringsbildningar...

Jag är sådär lagom förtjust i noveller, har tyckt det är ett sätt att smita ifrån ansvaret att skriva en riktig bok...  Feltänkt, visade det sig när jag tvingade mig ner i novellträsket genom att läsa Alice Munro. Började försiktigt med Tiggarflickan, där novellerna snarast är att likna vid kapitel i en synnerligen välskriven roman. Att skriva så man inte vill sluta läsa är en konst. Karin Boye lyckades också. Ur funktion är inget storverk, men novellerna är välskrivna, med tänkvärda knorrar.

Boye är väl inte speciellt känd som novellist. Nästan lika lite som Jussi Björling är känd som schlagersångare - han sjöng in en del trams under namnet Erik Ode. Vad gör man inte för att försörja sig?? Det sistnämnda kan leda till både det ena och det andra. Man kan bli statsråd och bli ansvarig för en regerings kollektiva beslut. Man kommer liksom inte undan ansvar ens för beslut som strider mot allt vad man sagt och skrivit och tänkt. Vilket de franska grönas f.d. minister Cécile Duflots skriver om i De l’intériur – voyage au pays de la désillusion (Inifrån – en resa i desillusioneringens land).

Som Erik Ode reducerade inte Jussi Björling sig till en nyttig idiot. Och när Karin Boye skrev noveller så stred innehållet inte mot hennes övertygelse även om de kanske skrevs mer för försörjningens skull än av ren lidelse... Som statsråd riskerar man, som tillhörande en liten, liten grön part i en stor,stor löfvensocialdemokratisk regering, att såväl agera mot sin övertygelse som att reducera sig själv till nyttig idiot. Apropå Ur funktion...

Cécile Duflots hoppade av när det gått för långt när det gäller att bli desillusionerad.

PS! Karin Boyes mest kända dikt Ja visst gör det ont när knoppar brister var förresten en hyllning till Elin Wägner. Den ingick i en festskrift som kom ut när Elin Wägner fyllde 50 år.

33 kommentarer:

  1. Som jag förstår det är det enda rimliga att S bildar en enpartiregering som söker stöd i riksdagen i a) olika sakfrågor och b) levererar en budget som inte en majoritet röster emot. Har Alliansen vilja nog att lägga mer pengar än tänkt på asylpolitiken eller något annat som stör SD så lär S-budgeten gå igenom. Därefter har alla partier ett antal år på sig att agera. Men låt startplattan ligga. För De gröna handlar det, om ovanstående sker, att bedriva en verkligt grön aktiv offensiv radikal oppositionspolitik samtidigt som man i enskilda sakfrågor kan göra upp med regeringen. Kanske krävs det en ny grön ledning i så fall, den gamla är kanske alltför förknippad med anpassning till den spelplan som de äldre partierna lagt ut. Det finns idag utrymme och sug efter en vision bortom det som idag dominerar! Ska det vara SD som står för den enda visionen om "något annat"? I så fall är Sverige illa ute!

    SvaraRadera
  2. Då, när det är värst och inget hjälper,
    brister som i jubel trädets knoppar.
    Då, när ingen rädsla längre håller,
    faller i ett glitter kvistens droppar
    glömmer att de skrämdes av det nya
    glömmer att de ängslades för färden -
    känner en sekund sin största trygghet,
    vilar i den tillit som skapar världen.


    Se där! Boyes dikt borde varje språkrör läsa för att våga vara gröna!

    SvaraRadera
  3. Per Gahrton - DN idag - ser ett samarbete med FP eller C som lika bra som ett samarbete med V. Hmmm...

    Lever han kvar i en tid när C stod på barrikaderna för att avveckla kärnkraften och slogs för minskade ekonomiska klyftor?

    Lever han kvar i en tid när Folkpartiet var ett socialliberalt parti som aldrig kommit på tanken att slåss för vinster i välfärden?

    Lever han kvar i en värld där FP inte slogs för medlemskap i Nato och inte hade en ekonomiskpolitisk talesperson som hävdar att ökade ekonomiska klyftor är ett mål?

    Lever han kvar i en värld där C ännu inte ens smakat på ordet nyliberalism?

    Finns det inte en tanke i att ett parti som är näst bäst när det gäller klimat- och miljöpolitik är bättre att samarbete med än partier som är sämre?

    Finns det inte en tanke i att det stärker kravet på sänkt arbetstid om man är två som kan driva frågan?

    Finns det inte en tanke i att en partiledare som lyckats problematisera tillväxtfrågan är lättare att hitta gemensamhet med än partiledare som snarast hånar MP:s kongressbeslut om just problematisering av behovet av tillväxt?

    Finns det inte en tanke?

    SvaraRadera
  4. Tilläggas kan att de gröna i Finland lämnade regeringen igår, sedan övriga regeringspartier svikit tidigare utfästelser i kärnkraftsfrågan.

    SvaraRadera
  5. Ja, det verkar ju som om Gahrton lever kvar i det FP, där han en gång sökte medlemskap.

    Men FP:s historik är väl inte så oskyldig. Har vi glömt att det var FP som drev kravet på svenska
    kärnvapen?

    Gt

    SvaraRadera
  6. Jag röstade på Sd för att som jag hoppas, att det ska få övriga partier att samarbeta. För blir det som jag tror, så kommer vi att behöva en stark kris och kanske blir det åxå behov av en krigs-regering. Då behövs det samarbete över blocken.
    Det enda sättet att få till det var att rösta på SD.
    Media och politiker från höger till vänster har åxå arbetat för att sd skulle växa.
    När jag läser Merit Wagers blogg så undrar jag hur demokratins dödgrävare inom media och riksdag har tänkt sig framtiden?

    Krister

    SvaraRadera
  7. Jag röstade på V. Inte för att vi egentligen behöver blockpolitik, utan för att vi behöver en opposition mot EU:s politik. Den som handlar om att sälja ut oss. Inte heller för att jag ogillar samarbete. Tvärtom. Det jag ogillar är att vi är förda bakom ljuset.

    Skola, vård och omsorg går att återskapa. Även om det blir väldigt svårt. Men ett land utan naturtillgångar är ett fattigt land.

    Det har gjorts undersökningar bl.a. FN har gjort en. Handlar om mjuka värden och att vi fram till 2030 kommer att falla i just dessa. Värden som t.ex. skolan. Att vi kommer att ligga väldigt långt ner, ja tillsammans med det som vi benämner som "U-länder". Det är redan verklighet. Kanske inte så konstigt när vi som "enda" land har släppt ut våra barn på spekulationsmarknaden. Detta hoppades jag att folket ville försöka ändra på.

    Alltså vi behöver omställning. Tino Sanandaji ekonom, talade härom dagen i SVT om media och politiker som vilseleder sig själva och oss. Frågar man folket om vi vill ha ett öppet Sverige svarar de flesta ja. Frågar man däremot om de vill ha mer invandring svarar de flesta nej.
    Alltså alla har rätt. Han talar om att vi är 2 procent av EU:s befolkning och tar emot över 20 procent av de människor som är på flykt. Så vi har väl öppnat våra hjärtan?

    Krister, någon "krigs-regering" har vi inte något behov av. Inte behöver vi någon "stark kris". Men vi har skapat en. Du får det som att låta att krig är en naturlag.

    Media och politiker har bjudit in SD genom att föra en politik som inte rimmar med människors vardag. Nu måste de ta konsekvenserna, ja vi andra också.
    Det borde betyda att vi inte ger kalla handen till människor som flyr. Men eftersom vi till skillnad mot andra öppnat våra hjärtan i högre grad, så borde vi kunna kräva stöd från EU i form av pengar. Hur ska vi annars kunna hjälpa och inte bara stjälpa oss själva och andra?

    Politikerna har ett ansvar även över de som redan vistas här. Över bl.a. de äldre dementa, som irrar runt på natten utan personal.

    Menar du Krister att övriga partier ska fortsätta att trycka i mitten och samarbeta för att hålla ett ohållbart system under armarna?

    SD säger sig vara ett EU kritiskt parti. Men det verkar inte märkas i omröstningar. Väldigt synd att V och Sjöstedt protesterar mot att SD får inta en av rollerna som som talman. De borde nu båda istället inta rollen som ett av två EU kritiska partier.
    Men nu styr känslor.

    Lyssnar man till vad SD verkligen säger och inte till politiker och medias tolkning av vad de säger, så pekar det mesta på ett nyval.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  8. Krister du kanske menar att det krävs att man över blockgränsen lägger pannan i djupa veck för att tolka alla EU direktiv som haglar över oss?

    Det är klart att Löfven inte ensam med MP klarar det.

    Tror likt Sjöstedt att det var en stor miss att utesluta V som fortfarande vill och tror att det går att ta tillbaka en del värden.

    Lisbeth

    Lisbeth

    SvaraRadera
  9. "Vill ta ansvar!" betyder tydligen att man gör borgerliga saker? Vänstersidan internt i (s) tycks tycka så också numera. Alliansen kanske har varit oerhört duktiga politiska pedagoger, även om skolan inte var bästa grenen? Kanske blir det sparsamt med även mycket måttliga socialdemokratiska vänster-förslag, med tanke på "vilka signaler det sänder"?

    SvaraRadera

  10. MPs nyliberala ledning har lett partiet in i en framtid där man ska förvalta en redan liggande nyliberal politik. Samma ledning har under lång tid "mumlat bort" mandatet för grön opinionsbildning som kongresser och medlemmar skickat med.
    Det gäller att S låter MP ta äran för uppförstorade gröna "genombrott" i politiken framöver för att inte närma sig 4 % -träsket.
    En betydligt mer radikal grön politik hade varit en motvikt till det nyliberala fältet inkl S. Med en lång och gedigen grön ekonomisk , ekologisk och social opinionsbildning hade det t.o.m. kunnat vara ett alternativ till de SDs väljare som bara proteströstat emot det politiska etablissemanget.
    Räddningen för MP? Nyval och oppositionspolitik. Räddningen för den gröna rörelsen? En samlad rörelse med ett MP som inte betraktar partier vill driva verkligt grön politik som motståndare eller konkurrenter.
    PS
    Per Garthon verkar tro att det är samma folkparti nu som det han en gång lämnade.

    SvaraRadera
  11. En liten korvgubbe nog skulle
    ha gjort det han gjorde förut
    påminner mest om trollet Rulle
    sagan får nog olyckligt slut

    Korvar korvgubben kunde hantera
    småsaker det kunde han "fixa"
    men slottsstek han ej serverar
    väntar på att få börja "trixa"..

    SvaraRadera
  12. Birger:
    Per G tycks lida av samma tankebrist som MP.
    Partiet ser ut att vilja återbruka - Wetterstrand, till exempel.
    Dags för honom att återkomma - minister, kanske?

    SvaraRadera
  13. OM MP fått 11 procent och sossarna 25 procent, hur hade du sett på saken då?
    L.

    SvaraRadera
  14. Håller med om att det vore kontraproduktivt att förvägra SD vice talmansposten som Jonas Sjöstedt ville.
    Verkar inte som analysen av valresultatet trängt in riktigt.

    Övriga RD-partier måste se till att forma sin /sina visioner tillsammans med en djupare analys av orsak och verkansförhållanden samt en väg till visionen. Att sitta fast i mantrat om att "skapa jobb" vi div tillväxtåtgärder ( inkl nya pengar genom skuldsättning) är vägs ände.

    SvaraRadera
  15. Demokraturen Sverige-en träffande beskrivning av tillståndet i landet år 2014.
    Jag undrar hur man kan på demokratisk väg avvisa 800 000 människors röster i ett val och vara trovärdig?
    Svar: Man kan inte det och Sverige är ingen demokrati.
    "Experter" och alla möjliga välbetalda figurer dyker nu upp i media för att förklara
    varför människor röstat på SD. Allt möjligt från intelligensbrist till psykisk sjukdom sägs vara orsaken, gemensamt för dem är föraktet som visas mot väljarna, dvs de som
    röstat "fel". Själv sitter de på tryggt och behörigt avstånd i sina priviligerade reservat och dömer andra människor.
    Många uttrycker en stor oro för sina barn och barnbarn och deras framtid i det här landet. Man ser samhället falla sönder framför sig och oron hos människorna ökar
    hela tiden. Många upplever att politikerna inte bryr sig om deras oro, inte lyssnar på dem och framförallt inte gör något åt problemen som växer hela tiden i samhället.
    Deras verklighet stämmer inte överens med den uppdiktade verklighetsbeskrivning som
    finns i media.
    SD är/upplevs vara det parti med mest verklighetsanknytning.
    Oron finns bland alla etniska grupper av människor så pratet om rasism stämmer helt enkelt inte, det visar också det faktum att många med annan bakgrund än svensk både är aktiva i
    SD och har röstat på dem.

    /Topsy

    SvaraRadera
  16. Fred, Maria W har deklarerat att hon inte vill bli minister, ens nu när hennes man blir friställd efter det att de finska gröna tackar för sig när en ny kärnreaktor, delvis ägd av ett ryskt företag, skall byggas.

    Leif, måste tyvärr hålla med dig när det gäller Sjöstedts i talmansvalet, spelregler ändras innan match, inte under match. Medborgarna har gjort sitt, SD blir i riksdagen större än V och MP tillsammans. Hemskt. Men: that´s the way it is, för att citera en känd rocksångare...

    Pers och Angelas artikel i DN har jag skrivit ett svar på som kommer att publiceras.

    SvaraRadera
  17. Regeringsbildning...Val.. kaos... Inte en EU fråga! Inte ens vinster i välfärden lanserades som en sådan. Det trots att 80 procent av de lagar som gäller i Sverige är beslutade i Bryssel.

    60 procent är siffran på kommunal nivå sägs det. Hur många kopplar inrikespolitik till EU? Inte media och journalister i alla fall. Inte du heller Birger?

    Vi som gör det pratar med oss själva.

    Detta om hur känsligt det är sitter Ulvskog, Peter Eriksson och Federley och diskuterar borta i Bryssel....
    Hallå...! hörs det ända hit? Snälla ni prata högre. De flesta är tondöva.

    Måste hålla med Marita Ulvskog som jag lyssnade till för en stund sedan på SVT Forum.
    Hon sa att det är känsligt för politikerna att man ger bort makt till EU. Att frågorna lyser med sin frånvaro nu. Frågor kring vår politik måste givetvis finnas med även i detta val. Hur svårt ska det vara?

    Det vore så lätt om alla väljare sa, vi vill att ni politiker är ärliga och beskriver verkligheten för oss. Vi ser att ni trängs i mitten.

    Varför säger politikerna inte vi måste samarbeta. Allt är så svårt och komplext. Nog skulle de bli förlåtna? Vi har ju röstat fram dem. Hemskt. Men: det är så det är. Marita Ulvskog hade svaret det är känsligt.

    Tror likt Sjöstedt att Löfven gjorde ett stort misstag. Ett stort misstag gjorde han själv också, som vill ändra spelregler under match. Medborgarna har gjort sitt låt politikerna tråckla ihop något ohållbart. Under tiden växer SD.

    Nu är det bara att ställa sig utanför och inte delta för mycket i spektaklet! Vare sig i kommunen eller på riksnivå. Då är man en medlöpare.

    Tjo flöjt :)

    Lisbeth

    SvaraRadera
  18. Birgers replik har publicerats på DN.SE.

    R.

    SvaraRadera
  19. Glänsande svar i DN!

    ”Det av valet illa tilltufsade Miljöpartiet lär, via den lilla massan miljöpartister som blir statsråd, tvingas acceptera beslut och icke-beslut som kommer att uppröra stora delar av partiet.”

    "Det hade därför varit bättre att låta S försöka bilda en egen regering, samarbetat i sakfrågor där man kan få gehör för hyggligt gröna kompromisser och därutöver bedrivit verklig grönt betingad politik i akt och mening att beskriva en vision som kanske skulle kunna få människors hjärtan att både brinna och längta.”

    Det behövs ett nytt miljöparti. Vi är tillbaka vid 1981!

    SvaraRadera
  20. Ur funktion...

    Precis. När t.o.m. Per Gahrton är ute och cyklar i det blå, då undra man ju om MP vill begå kollektivt självmord. Vilken urartning det partiet genomgått!!

    SvaraRadera
  21. Nog är det hemskt att SD blivit så stort. Hemskt att de med tiden kan få inflytande, så att vi bättre kan ta hand om de ca tio procent av migrationen som utgörs av krigsflyktingar.

    Läste på Avpixlat att kultureliten, som hatar SD, ser till att själva bo långt från invandrartäta områden. Men kan det stämma?

    SvaraRadera
  22. Världen är galen!
    För fyrtio år sedan
    så förstod flera människor att
    världen var KoKo.
    Några förstod att när en familj
    med en bonde och tre söner bildade skola
    genom att förslava sin grangård med bara en son, så startade kapprustningen som ledde till
    kärnvapen, biologiska och kemiska
    och mentala stridsmedel i avsikt
    att berika sig själva, utnyttja andra och att skita i att ta ansvar
    För Jordens framtid.
    Detta stöds då av folken som säga
    vi vill icke veta för mycket för att kunna bliva anställningsbara.
    Och alla hålla varandra om ryggen,
    för så ska man göra, men att inse att du själv är en del av Kapten Konkurs det vill du inte.
    Inte se Jorden som en Helhet,
    inte se att Jordens hjärtan pulserar och att Du borde vara
    en delaktig i kulturer som lever på
    Jordens villkor.
    Du är en Idiot som inte ens har vett att hålla käften!

    SvaraRadera
  23. Jorden har drabbats
    av den ulltimata
    galenskapen
    människan

    SvaraRadera
  24. Det finns en hel del saker i den politiska debatten jag tycker är märkliga som t ex "Öppna gränser" - Vad menar man då?

    I praktiken skulle det innebära att vi inte längre är ett land där medborgare ska kunna bestämma politiken i demokratiska val. En demokrati förutsätter att det finns ett begränsat antal människor inom ett geografiskt område med rösträtt och en regering som har mandat att genomföra politiken.

    Nu är väl mer än hälften av kommunala beslut tagna i bryssel och vi har en successivt ökande avdemokratisering med införande av frihandelsavtal och annat beslutade av lobbyister bakom stängda dörrar. Detta är väl egentligen grogrunden för nationalistpartier och nyfascister mer än invandring?

    Det som händer med nationell avdemokratisering är naturligtvis att någon annan övertar makt och beslutsrätt om offentliga värden säljs ut och befolkningen strippas från inflytande.

    Det är ett evigt tjat om rasism och nazism i media och sociala media, men det som egentligen ligger bakom extremhögervågen är denna normaliserade globala extrema marknadsfundamentalism som de flesta partier anammat och som både media och journalister verkar undvika att analysera som om det vore en het potatis.

    SvaraRadera
  25. Det är inte bara kultureliten som bor långt från invandrartäta områden. Speciellt journalister och politiker utmärker sig också. Men det gör faktiskt alla av oss. Bästa sättet av avläsa rasismen i Sverige är att titta på bostadsmarknaden. Ju fler invandrare i ett område, desto lägre bostadspriser, och omvänt. Många talar om att bosätta sig i "rätt" område, dvs i områden där invandrarna är få. Så är det överallt. Så rasismen finns hos HELA majoritetsbefolkningen, ingen kommer undan. Rasismen finns i alla strukturer i samhället. Det jag inte förstår är hur vi samtidigt har kunnat ha den stora invandring som vi haft. Vi har BÅDE accepterat invandringen och valt att vända oss bort från invandrarna. Typiskt svenskt, egentligen.

    SvaraRadera
  26. En vettig artikel på flera punkter av regeringsinnehavare. Vad hände sedan? Inte mycket. Varpå SD fortsätter att växa.

    http://mobil.dn.se/debatt/ta-medborgarskapet-fran-kriminella-invandrare/

    SvaraRadera
  27. Rasismen är kanske vidare än vi trott? Både höger- och vänsterextrema är väl rasister på sitt sätt. Sahlin säger att de högerextrema står för det mesta politiska våldet. Andra källor säger motsatsen. Ett sätt att få veta, är väl att mäta skadorna på respektive lägers valstugor.

    Gt

    SvaraRadera
  28. Jag ställde frågan om "öppna gränser" utan några speciella åsikter om invandring.

    Jag menade de rent praktiska konsekvenserna på det demokratiska systemet.

    Det vi har levt under i decennier är ett inhängnat geografiskt område där vi demokratiskt beslutar gemensamt om politiken.

    Det har ändrats i och med EU och den globala marknadsliberalismen. Makten har flyttats från politik till ekonomi.

    Att befolkningen nu körs över och demoniseras av politiker och media när de önskar återta den döende demokratin har lett till att många knuffats ut i nationalism som motreaktion tror jag, och detta har inte så mycket med rasism att göra utan en känsla av maktlöshet.

    Jag tror att man undviker att prata om den grundläggande maktförskjutningen som pågår och stämplar all kritik som extremism.

    SvaraRadera
  29. Lisbeth. Du har rätt i att tecknen pekar på nyval.

    Alliansen lägger en skuggbudget. Samtidigt vill Björklund hindra SD att rösta på Alliansens förslag. Om SD trots varningen skulle rösta på detta, så utbryter oreda och därpå nyval.
    Björklund blir alltså arg, ifall SD skulle tycka att hans budget är bäst. Nog är det en konstig logik.

    Gt

    SvaraRadera
  30. Gt: Nog är det en konstig logik.
    RL: Nog är det ett dårhus.

    SvaraRadera
  31. Gt, Ja nog är det konstig logik.
    Roland, Ja nog är det ett dårhus.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  32. http://www.svt.se/nyheter/val2014/persson-lofven-bor-krava-svar-av-mp-och-v

    Om det ser ut som en anka, går som en anka och ser ut som en anka, så kanske det faktiskt är en anka.

    Tänk att det ska vara så svårt att ta in det man har framför ögonen att det istället blir lättare att göra omtolkningar för att man så gärna hellre vill se något annat.

    SvaraRadera
  33. Jag vill se mera av människor
    som har en trappa upp.

    Jag vill se mera av
    lör sep 20, 02:51:00 fm

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.