Nio tal höll jag i Almedalen. Några var riktigt bra. Några var sådär. Men jag prackade i alla fall på åhörarskaran en hel del grön ideologi. Och var nog allmänt ganska stöddig när det gällde relationer till de andra partierna.
Det kunde möjligen uppfattas som lite patetiskt för några av talen hölls när partiet låg på cirkus tre procent...
Mitt råd till Gustav är att vara stöddig. Eller om man så vill vara rak i ryggen, utgå från kongressens beslut och klippa till hårt. Varför svassa omkring och smöra för sossarna och Löfven istället för att driva rak grön politik?
Ett tips i all välmening ser ut som följer. Säg så här:
"Nu får det vara nog! Nu får det vara slut med den ociviliserade kapitalism som är alltför kreativ för sitt eget bästa och som dessutom skövlar planeten i jakt på ständig tillväxt.
Nu får det vara slut med rovdriften på människor och jakten på ohemula vinster på bekostnad av människor och miljö. Det är hög tid att ta steg mot en civiliserad socialekologisk blandekonomi där människors främsta uppdrag inte är att vara konsumenter och producenter och duktiga idioter i ett ekonomiskt hjul som måste snurra fortare och fortare!
Vi måste ta nästa steg i samhällsevolutionen! Tillväxtsamhället har tjänat oss väl, men det senaste årtiondet har den ekonomiska tillväxten varit olönsam för både planet och människor.
Vi måste nu ta de första stegen bort från konsumtions- och tillväxtsamhället för att närma oss Utvecklingssamhället där fri tid, delaktig kultur och social närvaro väger tyngre än gallerior, köplador och den absurda inställningen att vi aldrig kan få känna oss tillfreds med det vi har, känna oss tillfreds med de vi är, känna oss tillfreds med de vi kan bli om vi får växa som människor - inte som verktyg för att hålla igång ett ekonomistisk system som för länge sedan haft sitt bäst-före-datum.
Med stolthet konstaterar jag att Miljöpartiets kongress gett partiledningen på truten. Vi var värda det. Vi hade tappat kompassen. Med stolthet och med rak rygg kräver jag nu sänkt arbetstid, avveckling av vinster i välfärden, rättfärdig fördelning mellan rik och fattig och en politik bort från den ociviliserade kapitalism som skövlar planeten på sin jakt efter ständig ekonomisk tillväxt!
Jag upprepar: vi behöver en socialekologisk blandekonomi, inte en rovdriftens kapitalism. Inte heller en enfaldens socialism.
Låt mig, i detta sammanhang, konstatera att mångfald inom skola, omsorg och vård mycket väl kan växa vinster förutan. Det är rena rama dumheterna när miljöpartister, sossar och borgare hävdar något annat. Människor är större än vinster, kreativitet är större än vinstutdelning. Mångfald skapas av människors intresse och kreativitet - inte av vinster till ägare ointresserade av verksamheterna.
Jag kan nu berätta att jag är med i nätverket STEG 3 tillsammans med allt från Nina Björk till Anders Wijkman och gamla avdankade språkrör som Birger Schlaug. Det är väl inget jag pratat om högt tidigare, men faktum är att jag står på STEG 3:s lista som medlem och att jag nu står rakryggad och ärlig och vågar föra fram deras budskap som låter så här:
Vi tycker att det är dags att släppa rädsla och prestige för att på alla samhällsnivåer börja diskutera frågan om vad som kommer efter tillväxt- och konsumtionssamhället. Att hävda att vi inte kan överge den nuvarande tillväxtmodellen för att vi inte vet hur samhället skulle se ut annars är inte en särskilt konstruktiv approach. Hur får vi utveckling, välfärd och bättre liv utan att vara beroende av ständig ekonomisk tillväxt?
Det är detta som är vår gemensamma stora uppgift. Och fattar inte Löfven och Reinfeldt det så kan jag bara säga en sak: gör något annat än att ägna er åt politik! Ni kan ju börja med att läsa den förträffliga skriften Att svära i kyrkan..."
Så borde det låta ikväll. Det skulle i alla fall sätta myror i huvudet på Mats Knutsson och Stefan Löfven. Men det är väl för grönt för att bli sant. Så det är väl lika bra att avsluta med: Snipp, snapp, snut, så var drömmen slut.
PS!
Jo, för den som undrar, inledningen är hämtat från ett av mina tal. Gustav är för övrigt den miljöpartist som verkligen skulle kunna sätta en grön agenda för samhällsdebatten, få är bättre än Gustav när han verkligen är som bäst. Han skulle kunna tända gröna hjärtan till stordåd. Kanske är det rådgivarna som fegar? Kanske är det den dagordning som den tidigare partiledningen satte som ännu spökar? Kanske är partiet fast i tjänstemannavälde? Kanske suktar gamla trotjänare att få bli ministrar som avslut på sin karriär?
Miljöpartiet har lagt ner det där med miljö. Fridolin vill bli SD's huvudmotståndare och satsar allt på fri invandring.
SvaraRaderaKanske fattar han (Fridolin) att kongressens mål inte stämmer överens med EU:s mål. Det är liksom lite svårt att föra en alldeles egen politik vid sidan om.
SvaraRaderaEU:s roll är helt avgörande för vad som pågår i Sverige och övriga EU. Det kan inte kongressen blunda för. Vad de vill räcker alltså inte.
SvaraRaderaMP behöver alltså bli mer tydliga i sin kritik av EU:s politik som är vår politik. När man i (Mp) slopade kravet om utträde ur EU så var just tydlig kritik av EU det yttersta motivet om jag inte minns helt fel. Man ville kunna påverka på plats. Inte stå utanför och se på.
SD som ser sig som motståndare till MP och som vill slåss om väljarna, säger sig vara ett EU kritiskt parti. Ändå röstar de med alliansen i de flesta sakfrågorna...Frågan är om väljarna uppfattat det.
Nu växer kritiken mot EU...
Var står MP egentligen? Är de EU anpassade eller EU kritiska? En fråga som kongressen måste ta ställning till om de vill ge partiledningen på truten. Partiledningen har fullt upp med att svassa efter S eller alliansen beroende på hur vindarna blåser. Makt verkar vara viktigare än innehåll.
Lisbeth
Bra, Birger, att du påpekar vikten av att nämna nätverket Steg 3.
SvaraRaderaTidigare trodde vi nog, att det bara var en arbetsgrupp som s.a.s. valde in varandra.
Men nu tar Steg 3 även in stödmedlemmar. Ingen årsavgift än så länge. Bara att anmäla sig på hemsidan www.steg3.se
Fridolin är med där, men det är nog inte många som vet.
Almedalens scen är bästa stället att presentera Steg 3.
Angående Åkesson så hånade han dem som vill slopa tillväxttänkandet. Men hans talekosnt ter sig trovärdig, på ytan. Därför applåderar folk.
Och betyget 1,2 var väl lite väl lågt, om man bara ser till retoriken. Var juryn partisk?
Gt
Bra, men det får du inte höra.Men kanske något om zaku bona i skolan som du körde i Almedalen i slutet av 90-talet! Skola är inget nytt för partiet!
SvaraRaderaOm jag skulle säga att jag vill offra mördarsniglar så
SvaraRaderabetyder det inte att jag inte vill ha ihjäl dem.
Men bekämpningen av överjävliga mördare, dä ä svårt dä.
Man borde vara några till, och några till, och några till ...
Många samordnade strategier över hela Jorden
behöver genomföras samtidigt och löpande !
När en miljon kreativa människor skapar Kulturer på Klotets Villkor
så kommer inte Vi att slava åt fientliga makter som ur luft gör många
år av vårt arbete till Kronor på Konton hos de Lömskaste och Girigaste Figurernas på denna Jord.
Om Vi inte gör som De säger, att Vi ska acceptera Deras styrda
FN-regering och Deras Skapade Världsvaluta, så har de sådana
kontakter att De kan hota oss med Kärnvapen.
Men det blir omöjligt att genomföra detta mot en miljon Små
Obetydliga grupper som via Opinionsbildning och Kunskap förmedlar
det Klotförstånd och den Handlingskraft som Jorden saknat !
Spån från dagens hyvel
Fridolin var mycket bra i Almedalen. Nästan som Birger på sin tid.
SvaraRaderaGt
Vi löser inte klimatproblem genom att lägga ut räls och bygga om miljonbostäder, när ska han erkänna det? Tvärtom kommer kräver kräver dessa investeringar massor med fossila bränslen och därmed ökande utsläpp av koldioxid.... Det krävs också andra åtgärder, ett annat angreppssätt.
SvaraRaderaOch varför vill inte Fridolin förstatliga skolan när också både lärarfacken kräver det för att få likvärdig utbildning. Var inte MP mot kommunaliseringen???
Den sista gt var alls itne gt utan Grrreenline 2, det blev tokigt på mobilen.
SvaraRaderaSkulle kanske du vara Fridolins rådgivare och ge honom den hjälp han behöver. Han är duktig, men kan behöva viss hjälp. Jag önskar ett nytänk i samhället och vill att folk börjar förstå vilket samhälle vi behöver för att inte gå under och inte alltid hitta enkla lösningar, som att skylla på invandring då det är arbetslöshet som ex. Vi behöver empati och landa som människor som ser varandra och har tid för varandra. Inte rusa runt i cirklar och vara bankens slavar.
SvaraRaderaHej, Birger!
SvaraRaderaHistoriskt sammanfaller ekonomi som vetenskap och liberalismen, i och med Adam Smith, med den industriella revolutionen. En del av liberalismen (och för all del socialismen) tycks vara en följd av upplysningen (demokrati, lika rättigheter, ...), vilket gjorde att gamla hierarkier ifrågasattes. Den andra delen, det privata ägandet, verkar mer som ett skäl för privatisering av allmänningar. Så dessa två delar av liberalismen behöver inte nödvändigtvis hänga ihop. Några tankar om detta?
Den traditionella industriella produktionen effektiviserade produktionen genom att producera mer produkter per arbetare genom att standardisera. Detta dels genom att standardiseringarna gör produktionen enklare och snabbare, men också för att det minskar behovet av kvalificerad arbetskraft. Något som gör att lönerna kan pressas ned (tillgång och efterfrågan). Detta produktionssätt passade människor dåligt (den mänskliga faktorn?) och maskiner bra. Så några "naturliga" frågor infinner sig: (1) Man kan ta ut den ökade "effektiviteten" i form av ledighet men detta gynnar inte kapitalägaren, eller? Samtidigt har en mättad marknad samma effekt för "kapitalisten" och nya marknader måste då skapas (mode, bilmodeller, ...). Så vad händer med detta system när det enda behov detta uppfyller för kunden är statusen att ha den hippaste mobilen hen ändå inte hade råd att skaffa (ett behov som är skapats av företaget)? Är tillväxt en förutsättning för kapitalism? (2) När nu den moderna industriella produktionen blir så avancerad att det krävs specialkompetens för att sköta dessa flexibla CNC-maskiner försvinner fördelen med tillgången till okvalificerad, billig arbetskraft samtidigt som den ställtid som motiverade löpandebandproduktion. Lägg till 3D-skrivare till detta. Kommentar?
Det var ju inget brandtal för miljön precis. Det blir allt svårare för en gammal miljöpartist att känna igen det partiet, tyvärr.
SvaraRaderaNär jag utmanar världen genom att påstå
SvaraRaderaatt den är galen så mobiliserar den hela
sin underkastelse genom att Hävda Sina
Ultrakonservativa instinkter inom mig emot mig!
Jag fick uppleva de Mest Svartkläddas inklusive
min fader och min moders aversioner mot mig,
på deras svarta mässa.
Jag tror att Lisbeth förstår att när vi utmanar världen
så utmanar vi också oss själva.
Antag att någon får för sig att vilja skapa kulturer
på Jordens villkor och upptäcker att en besvärlig
motståndare är det egna jaget.
Om vi hävdar kunskaper som de flesta inte har och dessutom
moraliserar utifrån dessa så blir folk förbannade.
Men skulle vi utbilda människor till förståndigt folk
så skulle vi gå i Konkurs om vi stannar kvar i Dårhuset.
Men skulle vi hålla ihop med varandra och med vår plätt på
Jorden så skulle vi kunna kunna bilda en Kultur på vår Jord!
Lufsa runt och prata strunt, dä ä ni bra på !
Förlåt visst var det en överdrift :=)
Gustaf F har ju ofta sagt att han inte skall bli som andra politiker utan ha en rågång mellan det privata och politiken. Nu umgås han privat med Niklas Svensson, Expressen, och var tex på hans 40-års fest i våras. Har han slängt sina ideal?
SvaraRaderaJag tycker han är lika mycket politiker som tex Reinfeldt. En kopia i mångt och mycket.