VAD SKA VI MED SAMHÄLLET TILL?

tisdag 11 juni 2013

Tänk om det varit ryssarna...



Tekniken går framåt...

Den ryska säkerhetstjänsten tömmer servrarna hos Google och Facebook och har full koll på allt du ser och säger på Youtube och Skype. 

Folkpartiets försvarspolitiska talesman Allan Widman samt SvD:s Mikael Holmström rasar och pekar på hur den redan usla demokratin i vårt östra grannland blir allt sämre, hur de gamla takterna från kommunistväldets tid återuppstår och hur hotet mot svenska medborgares integritet växer. Samt att svenska företagshemligheter hamnar i Kreml för att utnyttjas av Putin själv eller säljas på svarta marknaden.

Nej, så är det förstås inte. Nu är det den amerikanska underrättelsetjänsten som, enligt The Guardian, tömmer servrar på information och stoppar ner snablarna i de gigantiska syltkar som de sociala medierna utgör. Och hotet mot demokratin kommer förstås, enligt Folkpartiet och SvD, aldrig från USA. Hotet kommer från ett ryskt traditionellt spaningsplan som med konventionell teknik flyger i internationellt luftrum när Nato övar kommunikation i Sverige...

Det mäts med dubbla måttstockar.

Nog om det. Nu till teknik som sådan - och till upprördheten över att säkerhetstjänster och kommersiella bolag både brukar och missbrukar densamma.


Teknik kan aldrig ligga i träda. Det är därför det inte alls är överraskande eller chockerande att den amerikanska staten utnyttjar den teknik som finns. Gamla kommunistdiktaturer utnyttjade sin tids teknik. Bolag utnyttjar den teknik som finns för att få avkastning på insatt kapital. Tekniken förändrar normer, värderingar, uppfattningen om normalitet. Det som tidigare betecknats som rashygien, och som förknippades med nazisterna, är idag vardagsmat eftersom gentekniken förflyttat vad som uppfattas som moral, etik och värdighet. Utsorterande av foster som inte skulle bli friska A-människor tillhörde nazismens tankegods, nu tillhör det flertalets. Vi sitter på ett sluttande plan, märker inte att vi glider och varje läge på planet för en stund blir normalitet. Det är i alla fall ganska smart om vi inser att det är så det förhåller sig. Allt annat är ju bara en form av livslögn.

Teknik kan inte ligga i träda. Därför är det så löjligt när forskare försvarar nya tekniska framsteg med att tekniken i sig vare sig är ond eller god. Istället för att ärligt slå fast att den kommer att missbrukas likaväl som den kommer att brukas. Det är också därför samtalet om ny teknik bör vara öppen och livlig innan den sjösätts – tyvärr är det oftast så att kritiker av ny teknik utmålats som svartmålare, bakåtsträvare och hopplösa foliehattar. Så var det med DDT, så var det med klorblekning, så var det med hormoslyr, så var det med dioxin, så var det med gentekniken och datoriseringen. Genom att förkasta och förlöjliga kritik så kommer också lagstiftning och regelverk in alltför sent för att ens i teorin kunna styra upp hur tekniken skall användas. Plötsligt sitter vi där vi sitter utan att ens fått tänka igenom situationen. Talet om fri vilja är naturligtvis strunt. Vi ser på världen från den plats vi befinner oss.

Stater kommer att missbruka teknik för att försvara sig mot medborgare som vill den illa, politiker kommer att missbruka teknik för att behålla makten, kapitalägare kommer att missbruka teknik för att den kan ge avkastning på insatt kapital – den gode kapitalisten som värnar etik och försiktighet riskerar att konkurreras ut. Medier som vill sälja reklamutrymme tassar försiktigt fram för att inte straffas av reklamköpare.

Teknik kan inte ligga i träda. Därför kommer storebrorssamhället att ta kål på allt vad integritet heter, därför kommer övervakningssamhället att förvandla oss alla till offentliga personer, därför kommer allt fler att säga de mest naiva ord som finns att säga: ”det gör ingenting för jag har ingenting att dölja”.

I det förment godas syfte byggs system upp som med en enkel överflyttning från hyggligt demokratiska regimer kan flyttas över till händerna hos diktaturer – fascistiska eller något annat.


Teknik kan inte ligga i träda. Därför är det häpnadsväckande att så många ger uttryck för förvåning när den amerikanska säkerhetstjänsten avslöjas, när staten avslöjas, när de förment goda företagen avslöjas. Kanske vill vi inte förstå att allt som läggs ut är att se som öppna brev till allt från politiska makthavare till bolagsanalytiker vars uppdrag är att flytta våra pengar till andras fickor.

Tekniken styr oss, vi styr inte tekniken. Den fria viljan är, som jag skrivit många gånger förr, en chimär.Och tro inte annat: det är bara att gilla läget... Eller ogilla läget och stå ut.

SvD:s sociala medieredaktör - ja, det heter så - Adam Erlandsson ger uttryck för en av alla naiva föreställningar som marknadsekonomer har när han säger: "De stora internetföretagen är helt enkelt beroende av att vi som använder deras tjänster litar på dem. utan tillit har man snart inga användare och utan dem finns det inte mycket till företag kvar".

Och hur många har slutat använda Google, Facebook, Skype, Youtube, Microsoft och Apple idag? Hur många slutar i morgon? De ger oss tjänster vi vant oss vid, de utgör normalitet, vi känner oss beroende av dem. Precis som vi tycks vara beroende av klädföretag och mobiltelefontillverkare som vi vet utnyttjar miljö och människor över bristningsgränsen. Vi har behov av att känna så pass mycket tillit till dem att vi köper deras produkter - om inte annat för att vi slipper se, känna, lukta vad deras agerande leder till. 

Teknik kan inte ligga i träda. Därför kommer förstås Allan Widman och Mikael Holmström att få möjlighet att peka finger österut när det kommer fram att grannen har tagit efter den amerikanska modellen. Bara dom får koll på en så smart teknik att de kan stoppa sina snablar i rätt syltburkar. Med Allan Widmans - och numera även kristdemokraternas - logik kan vi skydda oss genom att gå med i försvarsunionen Nato...

18 kommentarer:

  1. Marshall McLuhan var emot talet om att tekniken är neutral och det beror av hur den används. Hans uppfattning kanske inte är glasklar. Å ena sidan säger tekniken en del om hur vi är som människor, och där tog han atombomben som exempel. Vad säger den om oss? Å andra sidan att tekniken driver oss att göra saker som vi inte alltid är medvetna om och kanske inte skulle ställa upp på om vi var medvetna om konsekvenserna. För ett tag sedan utropade radiomannen Erik Schüldt förtvivlat ungefär att "maskinerna har tagit över mitt tänkande". Men någon har ju tänkt ut maskinerna till att börja med ... vi sitter i ett läge som är både hoppfullt och besvärligt/farligt just nu, och alternativen hänger på hur flertalet människor reagerar på den skenande tekniska och vetenskapliga revolutionen.

    En fundering angående moderniserad "rasförädling" (eller om vi talar om "transhumanism"): kan det uppstå nya oförutsedda effekter negativa om alla nyfödda individer är perfekta? Kommer perfektionen att slå om till nya katastrofer?

    SvaraRadera
  2. Överstressade överarbetade, betyder nog bedövade människor. De unga, har inte en chans att tänka till kanske? De har växt upp med allt det här, men inte varit i närheten av upphettade världsklimat, där demokratin ifrågasatts. Förskjutningen, av de flesta av våra normalt igångklingande varningssignaler, verkar alltmer "kidnappade" av ett belöningssystem, satt ur spel?

    Eller är det bara så här vi ska ha framtiden? Där demokratin sätts ur spel, genom att vi inte har tid tänka efter före, och den som del i vårt samhälle, också kidnappats av smarta lobbyisters påklistrade leenden.
    Jag tror, att "de alltför bedövade", inte längre orkar bry sej. Och det är sorgligt farligt för framtiden. 1984 och Fahrenheit 451, mfl dystopier känns mer härvarande, än när jag läste dem.
    /E

    SvaraRadera
  3. Vad vore vårt näringsliv utan ryss-skräcken? Det är väl bl.a. den som håller hjulen igång, eller hur?

    Åter må vi påminna om boken "Utan media kan du inte starta ett krig".
    Där lär vi oss, hur viktigt det är med "vi & dom"-tänkandet. Det "vi" (t.ex. USA) gör är det goda. Det "dom" (t.ex. Ryssland) gör är det onda.

    Därför är det helt okej att usanerna spionerar, för det gör de ju i det godas tjänst.

    Gt

    SvaraRadera
  4. Allan Widman vill nog att vi ska gå med i Warszawapakten efter detta, nu när han ser att busen finns i väst.

    SvaraRadera
  5. Visselblåsaren Edward Snowden verkar ha flytt från sin position i Hongkong. På flykt undan USA kanske. Eller redan i klorna på USA? Att avslöja den fullständigt makalösa övervakningen av de egna medborgarna kommer nog att klassas som det vore i gamla DDR eller värre. Livstid? Guantanamo?
    Hur som helst så kan det vara bra att fundera på definitionerna "landsförrädare" vs "demokratikämpe" eller "terrorist" vs "frihetskämpe".

    SvaraRadera
  6. Slavarna är fjättrade till att tro att bojorna är frihet. Aldous Huxley hade rätt när han skrev till Orwell:
    “My own belief is that the ruling oligarchy will find less arduous and wasteful ways of governing and of satisfying its lust for power, and these ways will resemble those which I described in Brave New World.
    Within the next generation I believe that the world’s rulers will discover that infant conditioning and narco-hypnosis are more efficient, as instruments of government, than clubs and prisons, and that the lust for power can be just as completely satisfied by suggesting people into loving their servitude as by flogging and kicking them into obedience.”

    http://www.lettersofnote.com/2012/03/1984-v-brave-new-world.html

    Men illusionen håller på att rämna och Orwells framtid är det som väntar om inte folk vaknar upp, citat från Orwell:
    “If you want a vision of the future, imagine a boot stamping on a human face – forever.”

    Avslutar med ett citat av Bertrand Russell

    ”Many people would sooner die than think; In fact, they do so.”

    SvaraRadera
  7. Dala Demokraten 12/1-2010.
    ”Skulle det vara möjligt att någonstans stoppa in all information om alla telefonsamtal som ca: 250 miljoner amerikaner ringer varje dag och all e-post de skickar och om alla webb-sidor de söker upp plus alla brev de sänder iväg och alla datatrailers, det vill säga uppgifter om den enskildes privatliv, vilka böcker man lånat på biblioteket, vad man handlar i varuhuset, på bensinstationen?

    Det är ju en fruktansvärd mängd mänskligt trivia, går den att hantera? I USA tror i alla fall en myndighet som kallas NSA, National Security Agency, att den saken kommer att bli möjlig i framtiden. Man bygger två enorma komplex, den ena i San Antonio, Texas, den andra i Maryland.

    När dessa projekt står klara, 2015, och alla data ligger där och har analyserats i superdatorer, ska man kunna ta reda på vem i landet som är terrorist eller som kanske kommer bli en sådan.”
    Christer

    SvaraRadera
  8. Jag använder varken Google, Facebook, Skype, Microsoft eller Apple men tar ibland en titt på Youtube ;)

    SvaraRadera
  9. USA är som en honungsfälla-det smakar så sött men tillslut är man fast i kletet.

    /EW

    SvaraRadera
  10. Kärnvapen kommer att brukas lika väl
    som de kommer att missbrukas men om
    de som brukligt är i deras intresse
    bestämmer att Kina ska demokratiseras
    och hela västvärlden hejar på, visst
    blir väl missbruk, bruk då som i Libyen.
    Då var de bara SD som inte röstade för.

    Mycket är konstigt!
    Det är bara att stå ut!
    Eller inte för mycket!

    SvaraRadera
  11. Ola, du har just använt Googles tjänster.Blogger ägs av Google...


    SvaraRadera

  12. Nog gick det
    lite fort nu!

    Kina på tur
    men har inte
    Iran förtur?

    Vill inte, men svårt är
    det att inte bli cynisk.

    SvaraRadera

  13. Förlåt, min otydlighet!

    USA ser en krigsförklaring ...

    " Om andra länder inte accepterar amerikanska dollar så kommer USA att se det som en krigsförklaring. Det förklarade en amerikansk finansminister personligen för mig på 70-talet.
    Kinesiska tjänstemän jag talat med har sagt att de sitter på dollarobligationer för att USA inte ska attackera dem med kärnvapen. Det handlar om ren militär utpressning."

    http://tinyurl.com/kj7uptu

    SvaraRadera

  14. http://tinyurl.com/kj7uptu
    Här saknas en beskrivning av
    Överbankirernas medverkan med
    nollor och ettor och mord och
    annat men kanske pinnen kan
    tas över av min nästa ?

    SvaraRadera
  15. Dear Barak Obama,

    http://ericsecher.blogspot.se/2013/06/dear-barak-obama.html

    SvaraRadera
  16. Vilken regering/diktatur(landets FRA-organisation) avlyssnar vem som helst när de vill göra det.
    Sverige är inget undantag.

    Ovan skrivna säger allt, det finns inget att tillägga.

    SvaraRadera
  17. Neoliberal Agendaons juni 12, 10:30:00 fm

    "Och hur många har slutat använda Google, Facebook, Skype, Youtube, Microsoft och Apple idag? Hur många slutar i morgon? "

    Det är ändå en avgörande skillnad. Staten operarar med tvång/våld. Att byta bolag gör liten skillnad då staten kan utnyttja valfritt företag för sin totalitarism.

    Sen är det inte svart eller vitt, dvs sluta använda helt. Företag som uppför sig dåligt använder man sig mindre av. Vet många som bojkottar Google, Facebook mfl. pga hur de har uppfört sig.

    Förändringen sker inte över en natt men den sker.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.