VAD SKA VI MED SAMHÄLLET TILL?

tisdag 4 juni 2013

Lätt förvirrat - och äras den som äras bör

Isabella Lövin - hjälte som Sommarpratar bra här.
Detta är åter en dag då Katrineholms Kurirens chefredaktör inte finns på ett antal bilder i tidningen. Rekord är, åtminstone vad jag sett, sex bilder samma dag. För någon vecka sedan var det fem bilder. Det påminner mig om ett besök i Sovjetunionen.

Det sistnämnda, Sovjetunionen, påminner mig om hur VPK, som var V:s tidigare namn, hade en talesperson i miljöfrågor som på fullt allvar hävdade att det gråa, träiga papper, som dominerade i Sovjet berodde på god miljöpolitik.

Det sistnämnda, god miljöpolitik, påminner mig om Isabella Lövin, som är den som bör äras för att EU:s fiskepolitik förändrats till det bättre. Isabella är inte mycket till retoriskt utåtriktad politiker, men hon är handlingsinriktad, sakkunnig och målmedveten. Faktiskt en miljöhjälte i det alltför fördolda.

Det sistnämnda, det fördolda, påminner mig om att Anders Borg är på väg att överge överskottsmålet så här inför nästa års val. Det är en politik som, under några år, förespråkats av Vänsterpartiet.

Det sistnämnda, Vänsterpartiet, påminner mig om att detta partis ekonomiska talesperson idag meddelar - suck! -  att konsumtionen bör öka för att få igång tillväxten och jobben.

Det sistnämnda, jobben, påminner mig om att det är 238 dagar kvar tills jag ingår i den skara som månatligen får en statlig "dra-åt-helvete-peng" - det vill säga en peng (pension) som gör det möjligt att säga nej till jobb man inte vill ha.

Det sistnämnda, jobb man inte vill ha, är t ex att vara EU-parlamentariker. Jag har lyckats säga nej till förfrågningar från ett ideologiskt sett orimligt stort antal partier om att stå på plats för att leva några av mina avslutande år i Bryssel.

Det sistnämnda, Bryssel, påminner mig om barndomens jular då morsan bakade Brysselkex. Jag tyckte aldrig om dem.

Det sistnämnda, att inte tycka om, påminner mig om jag inte tycker om att sitta för länge på morgonen för att skriva bloggtexter när solen skiner och förmiddagen är alldeles ledig och ett plåttak skall skrapas, kalkbruk skall blandas för ett smärre reparationsarbete, nässlor skall plockas och det förskräckande faktum att jag - till skillnad från snart sagt varenda unge i skolan för hundra år sedan - inte kan namnet på ens 250 växter på något sätt bör åtgärdas...

Det sistnämnda, sådant som bör åtgärdas, påminner mig om att jag bör påminna dig som kommit ända hit att faktiskt lyssna på Isabella Lövins Sommarprogram från 2008. Finns här.

Jag blev så lycklig när jag hörde programmet att jag hörde av mig till MP för att säga att dom omedelbart måste höra av sig till henne så inte något annat parti norpade henne inför valet till EU-parlamentet. Det sägs att det ideologiskt helt förvirrade KD ville att hon skulle ta vid efter Anders Wijkman - som ju inte heller var mycket till kristdemokrat - i parlamentet.

Det sistnämnda, parlamentet, påminner mig om att (förstås) säga nej till konsumtionskritiska vänsterpartister som vänligt frågar om de får nominera mig till nästa års riksdagslista. Jag delar inte partiets ekonomiska talespersons jakt på ekonomisk tillväxt. Gör Jonas?

27 kommentarer:

  1. Men nog sjutton var Isabella redan engagerad av MP när hon hade sitt sommarprogram?

    Min minnesbild är att detta utmärkta sommarprogram fick mig att gå med i MP,för jag ville, precis som Isabella, försöka göra en insats när det gäller övergripande miljöfrågor (vilket visat sig vara svårare än jag trodde...).

    Därför är min slutsats att hon redan då var engagerad av MP. För hur skulle jag annars ha associerat Isabella med MP?

    SvaraRadera
  2. Nej, det var hon faktiskt inte. Och Anders W skulle avgå, vars argumentation när det gällde tillväxt var snarlik Isabellas.

    SvaraRadera
  3. I artikeln, som det länkas till, talas det om att efterfrågan i ekonomin måste öka. Så är det, om vi vill ha lägre arbetslöshet idag.

    Men Birgers suck antyder att artikeln säger att det skall ske genom köp av platt-tv, bilar m.m.

    Men i konsumtionsbegreppet ingår även skola, vård, omsorg, kultur och miljöarbete m.m.

    SvaraRadera
  4. Förvisso, Simsalablunder. Och om vi ställer om ekonomin till lägre oljeförbrukning blir det en jävla massa jobb (och medan det pågår, hög BNP). Sen kan vi fortsätta till att ställa om till lägre råvaruförbrukning. Det ger också jobb (och BNP).

    Så jag förstår inte vad du är rädd för, Birger. BNP-siffrorna betyder ingenting alls, det är råvavruförbrukningen som fördärvar.

    SvaraRadera
  5. Jaså, Simsalablunder, så är det... Men låt oss säga att vi a) sänker normalarbetstiden så fler kan dela på de jobb som faktiskt finns och kommer att finnas och b) ser till att en större del av den ekonomi vi idag har, mätt i BNP, upptas av reparation, underhåll och något mer arbetsintensiva verksamheter istället för materiell konsumtion och c)byter ut den fossilgrundade ekonomin mot den förnyelsebara. Mer jobb, utan BNP-tillväxt. Kurvorna för tillväxt och antalet jobb hänger för övrigt inte ihop sedan många år tillbaka. Ett parti som ägnar sig åt tillväxtjakt - den mäts i BNP -är ointressant för en liten, men växande, skara människor.


    SvaraRadera
  6. Jan W, nej det ger inte en massa BNP och en massa jobb! Oljesamhället ger en stor volym i BNP, innehållet i den volymen skall bytas ut mot ett annat innehåll. Det innebär inte alls med automatik att den totala BNP-volymen ökar. Det där är en grav missuppfattning som florerar. Dessutom ger det inte, som Birger brukar påpeka, en massa jobb i Sverige om vi stället om eftersom arbetsmarknaden är europeisk och 27 miljoner är arbetslösa inom denna arbetsmarknad. Säg att det ger 100 000 nya jobb vid en hård och konsekvent omställning, säg att 70 000 av dessa jobb kommer till boende i Sverige (förmodligen mindre). Detta motsvarar ungefär de jobb som på några års sikt försvinner inom andra sektorer där rationaliseringen pågår.

    SvaraRadera
  7. Ur Ulla Anderssons artikel:
    "Vi vill sätta jobben främst."
    "Jobben måste väl tillåtas komma först."
    "Lägg den politiska prestigen åt sidan och låt oss utforma ett mål för statsfinanserna som sätter jobben främst."
    "dessa (de finansspolitiska ramverken) får inte vara utformade så de motverkar tillväxt..."
    "för låg inhemsk efterfrågan"
    "I en växande ekonomi..."

    Jag förstår sucken i bloggen! Inte ett ord om sänkt arbetstid, inte ett ord om rationaliseringarnas påverkan på antalet jobb, bara samma prat som pågått i femtio år: mer jobb, mer tillväxt, så löser vi de problem som finns framför oss trots att de problemen hela tiden ökar med just det receptet!

    SvaraRadera
  8. Men hade det inte varit bra om hon gått till KD? Hon skulle nog drivit samma frågor ändå, och ytterligare en person med vettiga åsikter skulle fått chansen att väljas in.

    SvaraRadera
  9. Greenline, vem skall konsumera reparation, underhåll och andra något mer arbetsintensiva verksamheter, när efterfrågan är för liten, som är följden av för lite valuta för att kunna efterfråga dito tjänster?

    SvaraRadera
  10. Menar du, Simsalabim, att efterfrågan rent generellt är för liten trots att den är dubbelt så stor idag som 1970?

    SvaraRadera
  11. "Kurvorna för tillväxt och antalet jobb hänger för övrigt inte ihop sedan många år tillbaka."

    Nja, bryter man ner data så hänger de ihop. Då ser man bl.a. att vår tillväxt drivs av ökad privat skuldsättning, som ersatt löneökningens funktion.

    Den privata skuldsättningen är förstås inte alls hållbar, och det ger inga jobb av den enkla anledningen att banksektorns "produkter" inte skapar några jobb utan istället minskar antal jobb.

    Och det har i sin tur ingenting med effektivisering att göra, utan krasst med att bankernas verksamhet snor åt sig en mycket stor del av det som skapar efterfrågan i ekonomin.

    SvaraRadera
  12. Efterfrågan måste anpassas till ekonomins storlek. Stor ekonomi ger större total efterfrågan, liten det omvända. 1970 var Sveriges ekonomi mycket mindre.

    SvaraRadera
  13. Man kan inte lämna Dårhuset där
    man har sina rötter och gör stor
    nytta och där man har träffat sin
    fru eller sin man och där man har
    sina barn och har sin försörjning.
    Man biter inte sina föräldrar och
    vilka andra som har uppfostrat en.

    Men man skulle i alla fall kunna låta den
    Förgrymmade Förrymde Indianen vara ifred!

    Mina funderingar grundas på egna
    erfarenheter och är för eget bruk.

    Om något av detta slår an en ton hos
    någon annan så är jag glad för det.

    SvaraRadera
  14. Det är klart att det är viktigt vilka som företräder oss i EU parlamentet. Samtidigt så är det viktigt att vi inser att väldigt många frågor redan är beslutade av EU kommissionen. Det är dessa förslag man beslutar om.

    Kommissionen lade fram sitt reformförslag 2011 för gemensam fiskepolitik. Förslaget skulle bygga på hållbarhetsprincipen. Så i vissa frågor så kan vi påverka lite. Då gäller det att vi har rätt man eller kvinna på plats. Isabella Lövin var/är en sådan.
    Carl Schlyter en annan.

    Men inget verkar tyda på att vi överhuvudtaget kan påverka så mycket om inte EU kommissionen först lagt fram ett förslag. Vi bör inte TRO att de viktigaste förslagen kommer från svenska politiker. Idag så diskuterades EU och dess framtid i TV. De flesta såg det säkert inte. Man konstaterade att många beslut som berör oss beslutas i Bryssel. Man kontaterade också att de flesta inte är så medvetna om det.
    Viktigt är alltså valet av svenska EU parlamentariker. Vi bör hjälteförklara de som upplyser oss om hur odemokratiskt EU är.

    De får igenom ett och annat med EU kommissionens goda vilja... Det gäller som sagt att den goda viljan/intresse finns...
    Kommissionens reformförslag 2011 visar att det går att påverka kommissionens förslag i rätt riktning.

    SvaraRadera
  15. Simsalablunder, nej, nu får du ta det lugnt. Tillväxt ger inte jobb på det sätt du antyder. BNP är dubbelt så stort idag som 1970. Arbetslösheten är tre gånger så stor, trots att BNP alltså idag är dubbelt så stor som 1970. Kurvorna hänger inte ihop.

    SvaraRadera
  16. Från en rektorsröst om Lena Andersson har jag RL saxat:

    Onkel Olof sa...
    Överlevnadsmänniskan måste på något vis
    sätta sig själv och sin överlevnad först.

    Vi kanske glömmer det när vi förväntar oss självklar osjälviskhet. En bortskämd överlevnadsmänniska, som vi på sätt och vis är, blir patetisk i på många sätt...

    SvaraRadera
  17. "Tillväxt ger inte jobb på det sätt du antyder."

    Så vad är det då jag antyder, du som vet vad jag antyder?

    Efterfrågan skapar jobb. Det är grundläggande. Ingen efterfrågan i ekonomin, inga avlönade jobb.

    Ett förenklat exempel för att illustrera.
    Om jag måste sälja 300kg krav-odlade morötter per dag för att få det att gå runt och kunna betala anställda, men det bara efterfrågas 30 kg/per dag, för att allt för många anser sig inte ha råd att köpa krav-odlade morötter, så får jag sparka anställda, och kanske t.o.m. slå igen. Arbetslöshet inträder då pga av den sviktande efterfrågan.

    Den inhemska efterfrågan styrs av att människor har tillräckligt med medel att kunna efterfråga varor och tjänster. Vad sedan människor efterfrågar är olika, en del saker som efterfrågas är bra för människan, samhället och miljön, en del raka motsatsen. Sådant går att styra, om man vill.

    På radion idag hörde jag hur musikfestivaler går back och får slå igen, och att det är en trend som pågått länge. Efterfrågan sviktar, och det är inte ett dugg konstigt. Ungdomsarbetslösheten har ökat under samma tid, och de får förlita sig på att föräldrarna kan skjuta till medel istället.

    "BNP är dubbelt så stort idag som 1970. Arbetslösheten är tre gånger så stor, trots att BNP alltså idag är dubbelt så stor som 1970. Kurvorna hänger inte ihop."

    Jag gav ju en viktig anledning till varför det är så. En stor del av människors lön går till att betala räntor och amorteringar på lån. Det ger inga jobb. Det tar bort köpkraft, vilket minskar efterfrågan i ekonomin, vilket påverkar bl.a. min morotsförsäljning negativt. Skulle jag dessutom ha lån både privat och i morotsverksamheten, så förstår man att efterfrågan förvärras ytterligare, då jag måste ta ut ett ännu högre pris. Och så ser det idag ut. Mängder med priser har räntor och amorteringar inbakat i priserna.

    Om de pengarna, som går till räntor och amorteringar, istället hade spenderats ut i ekonomin, så skulle kurvorna se annorlunda ut. De hänger då mer ihop. Alltså är det viktigt att titta på bakomliggande data till kurvorna för att kunna tolka dem så korrekt som möjligt.

    F.ö. är en annan viktig anledning till att Sveriges ekonomi är större idag än 1970 att vi är fler invånare.

    SvaraRadera
  18. Snabbt och effektivt försvaras de nyliberala tillväxtidéerna av Sveriges riksdag, det handlar om privatisering, avreglering och nedskärningar av välfärdsstaten.
    Trots att vi ser konsekvensen av rådande system påstår politiker med flera att privatiseringar, utförsäljning av statliga bolag, flera nedskärningar av välfärden måste till och det måste till fler åtgärder i riktning mot fullständig frihandel. De anser att tumskruvarna måste dras åt ytterligare. Själva sitter de i orubbat bo!
    Exempel på orubbat bo.
    När EU:s budget debatterades av de nyliberala EU-parlamentarikerna fanns ett förslag för frysta löner och ersättningar för dem. Men det röstade de ner! Deras månadslön är 69.000 kronor och därutöver har de beviljat sig själva ett traktamente på cirka 3000 kronor för varje dag de arbetar i Bryssel eller Strasbourg. Det fanns även ett förslag om att nyliberala ledamöterna skulle sluta flyga business class vid korta resor, även det röstades de ner.
    Så behandlas medborgarna av "sina" kloka ledare.

    SvaraRadera
  19. Det tog lång tid
    och utbildningstid
    för att få vara med
    i ert Dårhus.

    Jag ångrar nu att jag ställde upp
    men hade jag egentligen något val!

    Ni reformister kanske heller inte ...

    Och hur är det med Birger Schlaug ...

    SvaraRadera
  20. Dårhus är rätt benämning! Inom till exempel hemtjänsten har personalen så ont om tid för sina besök att de inte hinner prata med brukaren - situationen är så idiotiskt att personal skulle behöva vara på tre ställen samtidigt för att hinna med sitt uppdrag. Dårhus: Ja!
    Så behandlas medborgarna av "sina" kloka ledare.

    SvaraRadera
  21. XXXX
    Så länge upplysningen är ytterst få
    förunnad, så välter den inga stenar.

    Men ett Jordens Universitet med
    blodtransmission utifrån och med
    Rektorns hjälp, kan kanske vara
    En del.

    Lokalt bör det vara en folkskola!
    Där studenterna gör sina sanningar till
    Kulturer där dom kan leva och vara.

    Jag trodde att Du skulle svara!

    SvaraRadera
  22. Bra skrivet som vanligt, Birger!

    Du skriver om en "dra-åt-helvete-peng". Det var tydligen någon LO ordförande som tyckte alla skulle ha en sådan så att de kunde ha frihet att tacka nej till löneslaveri (vet du vem det är, Birger?).

    Nåväl, i väntan på att en sådan "dra-åt-helvete-peng" (t.ex medborgarlön) införs kan det ju vara bra med lite andra strategier för presumtiva löneslavar som söker arbete kan förlita sig på för att behålla sin värdighet då de söker jobb. Nonsensikvadrat (han bör byta namn för han skriver riktigt djävla bra) har skrivit en sådan handlingsplan. Bör bli en klassiker:
    http://tinyurl.com/ktsk6yo

    SvaraRadera
  23. Hittade ingen bra plats, så jag tog en!

    Cykla utan att hålla i styret.
    Detta är dagens poäng.
    Dä ä Reinfeldt.

    De var en gång en stormakt USA
    som ville ha Världsherravälde.
    Till vilket pris som helst för andra.Sveriges Rykte i Världen. USAs rykte, napalm.
    Mellanstor hund. Samarbete. Test. Samarbete.
    Tes. Sverige i Libyen. Sverige i Iran? Stöd från USA, egoismen och girighetens lov.
    Folket sjunger med. Moderaterna till makten!Makten till vadå?

    Kris i världen. Egentligen flera djupgående.
    Framtidsrapporten: Bla. Bla. Bla. Men ändå!
    Något kanske borde göras ...
    Statsministern: "Men vad fan kan man göra egentligen."
    Jaa herr Statsminister utan händerna på styret, så kan
    Du vålla andra kroppsskada.

    Styrfylla är uteslutet, men om Du inte vill styra längre
    genom att Du har bidragit till att fördärva folket så till
    den milda grad, så att om Du nu skulle föreslå något vettigt
    så skulle Du få större delen av folket emot dig.
    Kan man då säga att ditt uppdrag som ledare är vanskött
    och att Du som vanmäktig ledare borde avgå innan du hinner
    att underlåta att vidtaga absolut nödvändiga åtgärder.

    Eller ska Du vänta på att vi Lyfter ut dig vid nästa val?

    SvaraRadera
  24. När nu ingen hakat upp sig på otidsordningen.
    Kan då inte detta has tillgodo innan nästa otid.

    Folket sjöng med. Moderaterna kom till makten! Makten till vadå?
    Kaos Härskaror, Kapten KonKurs Matroser, Slavägarnas maktlöshet.

    Ombud för Djävulen, Klotförståndets fiende, Splittringens mästare.
    Kulturernas Dråpare, Jordens svanesång och den eviga fridens inträde.
    Skribenternas vanmakt. Nyheternas skapare. Löngnens lönsamhet.
    Tidningarrna död i sanningens tjänst i lönsamhetens rike.
    Farten dödar i lönsamhetens tjänst.
    I våldet, makten, girigheten, förljugenheten och demokratins tid.
    Inbildningens tid. Aj,aj,aj. Stopp Nu#
    #Indianens kulturförening har allt för alla#

    Vem tar makten ifrån de som har makten över våra eventuella förstånd
    och de som omvandlar våra strävanden till slantar i vansinnets värld.

    Förlåt Birger, men Du kanske ändå inte misstycker när kaos gestaltas?




    SvaraRadera
  25. Rättelse: likt förbannat fanns det en bild på chefredaktören i tidningen... Denna gång berättar hen att tidningen skall skaffa sig "en bättre attityd" till företagen i spridningsområdet. Man baxnar....

    SvaraRadera
  26. " påminner mig om att det är 238 dagar kvar tills jag ingår i den skara som månatligen får en statlig "dra-åt-helvete-peng" - det vill säga en peng (pension)"

    Menar du när du fyller 65? Var inte så säker; under ett år kan det hända mycket, t.ex. att du måste vänta lite till, kanske till att du fyller 75? Så ta ut din pension NU och vänta inte för länge.

    MEDBORGARLÖN; NU!

    ps. om ca en månad fyller jag 61; jihuu! för min pension!

    SvaraRadera

  27. Övningar på tidens bakgård.

    Farbror Roland sa till Rektor Onkel Olof:

    "Vi har olika verkligheter att Leva i
    Du och Jag och Indianen."

    Men inte enligt skolministern.

    Indianen vill förmedla en Verklighet
    som gör Framtider möjliga.

    Han som förstår detta får svårigheter
    när han möter den som inte förstår detta.

    När han även har förstått detta då
    är han redo att möta Djävulen själv.
    5 juni 2013 22:30

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.